餐廳: 譚仔三哥米線
資訊:

2024-04-03 44 瀏覽
譚仔三哥米線 (沙田)沙田沙田正街21-27號沙田廣場3樓22號舖見三哥出左新野 又係時候要試下啦酸菜湯好duck duck 米線:新野喎 一定要試下嘅新口味,唔會怕好酸,又有鴨腎,識食嘅一定要試下。再配埋佢新嘅黑芝麻豆奶,簡直一絕呀🤤🤤🤤
譚仔三哥米線 (沙田)
沙田沙田正街21-27號沙田廣場3樓22號舖

見三哥出左新野 又係時候要試下啦
再配埋佢新嘅黑芝麻豆奶,簡直一絕呀🤤🤤🤤
2023-11-21 126 瀏覽
我在中午時候入三哥吃米線,誰知等了很久都沒有人過來落單😡 然後到我落完单位,等了超過半小時還未送到😡😡😡😡 真系令人勞氣。我應該不會再去這里再食米線😡😡😡
我應該不會再去這里再食米線😡😡😡
2023-07-16 268 瀏覽
試試譚仔三哥米線新品 ⭐️水煮湯軟殼蟹米線 網上負評如潮 負評主要話佢地又腥 又食到肚痛 湯底又咸 有興趣可以上去自己睇 伏到譚仔變番可以自由配搭🤣 睇完搞到我都想去試試.⭐️水煮湯軟殼蟹米線 配魚腐$54 5小辣起第一眼望碗米線 小小空虛 $54黎講 幾貴👎🏻三塊魚腐 2兩塊豆卜 一隻軟殼蟹軟殼蟹俾湯浸住 要搵一搵先見到🤮第一啖 食個蟹蓋 的確腥味明顯👎🏻軟殼蟹 俾湯浸住 但其實唔入味👎🏻軟蟹殼口感都比較韌 少少毛巾feel(‼️首先我唔會帶住軟殼蟹一定要炸嘅偏見去試)但老實講 如果軟殼蟹拎去炸 口感鬆化好食好多👌🏻個人比較重口味 偏咸都接受到 所以湯底我覺得OK 普通辣湯.整體完全明白網上點解咁多人唔鍾意個人覺得未到會食到肚痛 但炸軟殼蟹 一定好食過湯呢碗嘢加埋嘢飲 接近$70 真心唔推介成功加入以身試伏系列.題外話 上一個post果間軟殼蟹好好食🤣但配料上都係咁空虛.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_沙田#hkfunfoodrecord以身試伏 .#譚仔三哥米線 (沙田)地址:沙田沙田正街21-27號沙田廣場3樓22號舖.⭐️評分:味道:1.5/
⭐️水煮湯軟殼蟹米線 配魚腐$54 5小辣起
第一眼望碗米線 小小空虛 $54黎講 幾貴
👎🏻三塊魚腐 2兩塊豆卜 一隻軟殼蟹
軟殼蟹俾湯浸住 要搵一搵先見到
🤮第一啖 食個蟹蓋 的確腥味明顯
👎🏻軟殼蟹 俾湯浸住 但其實唔入味
👎🏻軟蟹殼口感都比較韌 少少毛巾feel
(‼️首先我唔會帶住軟殼蟹一定要炸嘅偏見去試)
但老實講 如果軟殼蟹拎去炸 口感鬆化好食好多
題外話 上一個post果間軟殼蟹好好食🤣但配料上都係咁空虛
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_沙田
#hkfunfoodrecord以身試伏
#譚仔三哥米線 (沙田)
地址:沙田沙田正街21-27號沙田廣場3樓22號舖
⭐️評分:
味道:1.5/5
環境:2.5/5
服務:2.5/5
抵食:1.5/5

#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #食評
#香港旅遊 #沙田美食 #旺角美食 #週末好去處 #譚仔三哥 #譚仔 #米線關注組 #伏 #米線 #美食照妖鏡
2022-10-24 505 瀏覽
總分,4/5食物方面,6.8/10三哥好多分店,我覺得呢間好食,中學食到而家,比較常食過橋以及大部份小菜。調味溫度湯底其實都真係唔錯,明明係連鎖店唔明白點解分店之間會有距離。有啲真係好難食,但係呢間係好食嘅三哥。雖然舖頭比較細但係食物質量完全唔會差。我覺得唔會因為連鎖店而所有嘅評分都係一樣,每一間舖頭都有佢唔同嘅地方同埋好食嘅地方。呢一間係整體都好好食。環境方面,5/10佢啲位置分配得好神奇,睇落去唔舒服,但係其實坐落去都幾好。佢咩類型嘅座位都會有,去睇一次就知道真係好好笑。但係唔知咩原因成日覺得個冷氣唔夠凍,好熱喺裏面。食咗幾次坐唔同嘅位置都係咁樣。服務方面,6/10正常服務,冇咩解釋
總分,4/5

2022-10-23
  • 過橋米線
  • 土匪雞翼
2022-08-11 386 瀏覽
一想食辣就會嚟三哥,今日入到嚟,本來叫返平時叫嘅「湖辣」湯,突然之間落單姐姐🧑🏻‍🦱問:呀味!c唔c下哩個呀?原來出咗個「砂砂湯肥牛米線」😱開心大發現呀!即刻叫咗,仲加咗冬菇同魚腐🤭仲有新出嘅黑椒豬肚絲🐖砂砂湯真係好好味呀!🥰有d似喇沙mix擔擔麵湯咁,食落口感好濃,魚腐吸哂d汁揀直開心到飛走🕴🕴而且肥件都落得重手,唔會話得幾塊就算😆完全滿足到我食肉嘅意願!咪阻我食肉啦!!🐂🐮🦬

原來出咗個「砂砂湯肥牛米線」😱開心大發現呀!
即刻叫咗,仲加咗冬菇同魚腐🤭
仲有新出嘅黑椒豬肚絲🐖

而且肥件都落得重手,唔會話得幾塊就算😆
完全滿足到我食肉嘅意願!
咪阻我食肉啦!!🐂🐮🦬
2022-06-27 254 瀏覽
我又食譚仔喇。難得做晒手頭上嘅工作,咁啱老闆又唔喺公司。喺公司Hea咗一陣諗住晏啲先出去食午餐因為星期六嘅lunch time特別多人。但係其實星期六嘅話任何時間周圍都好多人。即是我兩點幾先出去食午餐都要等位。等我大概15分鐘左右先安排到我入座。對上一次食譚仔已經差唔多兩星期之前呀,對於我呢個譚仔迷嚟講實在係太耐啦,一如以往今日點左雞肉魚腐麻辣中辣走芽菜,加一杯凍咖啡。鍾意食譚仔嘅原因係因為佢每間分店嘅水準都唔會話太參差。所以呢個就係我經常食譚仔嘅原因。

2022-05-03 254 瀏覽
譚仔三哥嘅鴨血終於返咗嚟,仲要係由Tyson Yoshi代言,當然要去支持啦~😍估唔到除咗新米線,佢地嘅menu仲多左唔少新小食、新飲品同新配料😃三哥水煮湯老油條鴨血米線🦆🍜($42)湯底由5小辣起跳,用左多種香料、醬料同埋鮮辣椒烹製而成,既香濃又辛辣,辣得黎好有層次🌶🔥!值得一提嘅係米線嘅主角:鴨血+老油條,都係由台灣直送!鴨血嫩滑、入口即化;老油條炸得金黃香脆,浸水煮湯食一流🤤👍🏻。呢碗咁足料嘅米線,唔食一定會後悔😌麻辣10小辣配油揚、京白菜🥬、鵪鶉蛋🇯🇵🍜見到三哥menu多左幾款米線新配料,即刻叫黎試吓😋:油揚大大塊、吸滿麻辣湯;鵪鶉蛋又彈牙又多粒;京白菜清新爽甜又多汁😃蒜香雞翼尖及蒜辣雞翼尖🧄🐥 ($15/碟)我同朋友仲試埋三哥辣同唔辣嘅涼拌蒜香雞翼,配以秘製醬汁、蒜泥同炸蒜🧄,夠晒彈牙惹味😋香醋芝士鮮原茄🍅($16)原隻新鮮蕃茄去皮🍅,配埋三哥嘅秘製紅油香醋汁,酸酸甜甜、清新開胃,蕃茄表面仲灑左啲芝士粉,令鮮味更加特出👍🏻😍鴛鴦哈蜜瓜爆珠梳打🍈🥤 (加配價$12)清新香甜嘅綠色哈蜜瓜汁🍈,加入清爽香茅汁同甘香檸檬汁🍋,夠晒fresh!🤩再配埋赤肉哈密瓜爆珠,夠晒香甜清爽!

三哥水煮湯老油條鴨血米線🦆🍜($42)
水煮湯鴨血米線

麻辣10小辣配油揚、京白菜🥬、鵪鶉蛋🇯🇵🍜
麻辣10小辣米線配油揚+京白菜+鵪鶉蛋

蒜香雞翼尖及蒜辣雞翼尖🧄🐥 ($15/碟)
蒜辣雞翼尖
蒜香雞翼尖

香醋芝士鮮原茄🍅($16)
香醋芝士鮮原茄

鴛鴦哈蜜瓜爆珠梳打🍈🥤 (加配價$12)
鴛鴦哈密瓜爆珠梳打

蒜香雞翼尖
香醋芝士鮮原茄
鴛鴦哈密瓜爆珠梳打
2021-09-28 501 瀏覽
疫情後一直都係外賣回家相隔一段時間終於再堂食三哥估吾到3點過後都咁多人等位終於10分鐘左右入得等位時已經糾結緊試吾試新個款螺絲粉湯不過配料既豬皮吾岩食,同埋留意到隔離台個碗賣相吾太吸引 算啦 都係食番叫開既配料吧魚腐米線(大麻辣)魚腐份量有成6件咁多最重要吸住啲辣湯真係無得彈每次必叫 不過吾知係咪太耐冇堂食,湯頭咸左啲蒜泥白肉(大)份量鋪滿哂成隻碟仲有大量蒜泥配埋紅油真係好靚小朋友食吾停過橋套餐(糊辣湯)
疫情後一直都係外賣回家
相隔一段時間終於再堂食三哥
估吾到3點過後都咁多人等位
終於10分鐘左右入得
等位時已經糾結緊試吾試新個款螺絲粉湯
都係食番叫開既配料吧

魚腐

魚腐米線(大麻辣)
魚腐份量有成6件咁多
最重要吸住啲辣湯真係無得彈
每次必叫

不過吾知係咪太耐冇堂食,湯頭咸左啲

蒜泥白肉

蒜泥白肉(大)
份量鋪滿哂成隻碟

仲有大量蒜泥配埋紅油真係好靚
小朋友食吾停

過橋套餐

過橋套餐(糊辣湯)
2021-09-24
魚腐
蒜泥白肉
過橋套餐
⭐️一試令人上癮的【煳麻湯魚爽肚米線】【譚仔三哥】又有新搞作🤩,今次推出了一款限定小食【香烤芝脆豆腐餅】及【煳麻湯魚爽肚米線】😍,煳麻湯湯底真的非常之惹味,令人一試愛上。平常只可以吃十少辣的我,會不會辣到飛起或者噴火呢😂? 結果我還是叫了十少辣,喝了半碗湯….嘴唇竟然微震動了一分鐘。其實不是很辣, 但不知道怎麼會這樣😳,你們吃完有這樣嗎? 哈哈😆~🍜【煳麻湯魚爽肚米線】(10小辣) HK$42 (限定米線)此款米線價錢已經包括2款配菜, 先說說湯底:1️⃣湯底:用上煳辣湯+麻辣湯兩款特色湯底結合而成,初初入口感覺是嗆口微辣,但舌頭會開始慢慢滲出焦香麻辣感,兩種湯底完美混合,真的很過癮特別,而且…完美地解決了選擇湯底困難症。2️⃣魚爽肚:是我們常說的魚鰾俗稱嘅「魚卜」,較為薄身,口感爽脆而嫰滑,幾新鮮,但略嫌份量少,唔夠喉。3️⃣芥末魚籽鱈魚滑豆卜: 釀了鱈魚滑的豆卜彈牙,鱈魚滑上加了山葵提煉的芥末油及魚籽,突然變了日式感覺,非常有創意。🥢【香烤芝脆豆腐餅】HK$15 (限定小食)魚肉豆腐鬆軟滑溜,淋上酸辣麻香嘅醬汁,外層微脆而底部有香烤微香的脆口感,沒有吃到芝士味但有蔥味。這個價錢實惠非常不錯。📍🇭
⭐️一試令人上癮的【煳麻湯魚爽肚米線】

此款米線價錢已經包括2款配菜, 先說說湯底:

🥢【香烤芝脆豆腐餅】HK$15 (限定小食)

📍🇭🇰全線譚仔三哥米線有售
2021-06-25
外賣自取
  • 煳麻湯魚爽肚米線
今日同朋友喺沙田做完gym,突然之間好想食米線,咁啱行到沙田中心,我哋兩個都好耐冇食三哥,見到門口都好多人排隊,不過唔趕時間就決定等下。拎咗飛等咗半個鐘頭倒就入得去喇,坐低唔使諗兩個都係食套餐,我個朋友食麻辣小辣,我就想做完運動邪惡得嚟又健康,就食咗個蕃茄湯小辣我哋兩碗米線到咗我朋友先至記得想走豬潤,咁我就同佢講你唔食就畀我啦😂點知佢啲豬潤多到差唔多鋪滿我碗米線雖然唔好耐冇食,個味道同個湯同以前食開都一樣,呢間都keep到一貫嘅水準,冇乜太大分別最大嘅驚喜就係食咗勁多豬潤😂

我哋兩碗米線到咗我朋友先至記得想走豬潤,
咁我就同佢講你唔食就畀我啦😂

點知佢啲豬潤多到差唔多鋪滿我碗米線

最大嘅驚喜就係食咗勁多豬潤😂
2021-06-30
2021-03-02 625 瀏覽
終於食到花膠胡椒雞美線啦我哋叫左番茄湯底同埋胡辣湯底,兩個湯底都唔錯,只係本人較喜歡蕃茄湯,但係無可厚非呢個米線叫胡辣湯底係最好食嘅花膠係適中,唔太林,胡椒雞比我想像中好食,都有胡椒味,雞肉都林,唔係好鞋颯颯嘅雞肉小食方面: 我哋都有叫蒜泥白肉同土匪雞翼,呢兩個小食係無得輸,當然唔少得木耳都好好食啦!大家都可以嘗試下花膠胡椒雞美線!
終於食到花膠胡椒雞美線啦

大家都可以嘗試下花膠胡椒雞美線!
2020-10-30 588 瀏覽
這個商場這間譚仔三哥,好像很久以前已經見過。這次由於工程完畢,趕着買外賣,於是就買了個兩餸的米線。腩肉炸醬另上,點了個煳辣的米線。腩肉份量比起普通譚仔應該比較少,也是有肥膏有些瘦肉的那種肥瘦相間的腩肉。炸醬味道就沒有譚仔那麼香,但是由於另外用正方形小盒子勝在,份量還是足夠的。米線亦都比起普通譚仔比較少,這次吃的煳辣,好像沒有現場吃那麼好吃。味道也不算不辣,比較平日的麻辣味,應該味道濃一點,但沒有那麼香凍檸茶茶味亦都不夠濃郁,檸檬味道亦都不夠清香,普遍來說都是比普通譚仔差。不過,它總算是加入了配凍飲的優惠,因此吃過兩餸麵加杯飲品都不少$45 ,還是可以接受但是比起普通譚仔,它沒有加兩蚊的細份小食,則有點兒比下去。
這個商場這間譚仔三哥,好像很久以前已經見過。

這次由於工程完畢,趕着買外賣,於是就買了個兩餸的米線。

腩肉炸醬另上,點了個煳辣的米線。

腩肉份量比起普通譚仔應該比較少,
也是有肥膏有些瘦肉的那種肥瘦相間的腩肉。
炸醬味道就沒有譚仔那麼香,
但是由於另外用正方形小盒子勝在,份量還是足夠的。

米線亦都比起普通譚仔比較少,

但是比起普通譚仔,它沒有加兩蚊的細份小食,則有點兒比下去。

10 分鐘 (外賣自取)
2020-07-12 456 瀏覽
今日去食譚仔三哥,因為疫情關係,無人等位,空間都好闊落,一去到就有位。因為遲食早餐,所以叫左平時都會常叫嘅雞肉牛丸小辣小米。不過今次嘅雞肉好碎,咬落又好散。米線就煮得太耐,無彈牙口感。希望下次好啲,
2020-05-29 292 瀏覽
第一篇食評獻給呢間,沙田都冇乜好選擇,呢間嘢都幫襯左好多年。下午五點幾,同呀媽諗住好耐冇幫襯所以去食難得環境清靜,呢個時間少好多人,一坐低已經諗好食咩 可以落單第一位員工幫另一枱客落完單 我見咁近 就叫佢過嚟落單啦 點知佢要我等等 但佢又唔係忙緊等左幾分鐘 見佢冇左回事 唔記得咗過番嚟咁就叫第二個啦,重複情況又岀現,遲我哋入嚟既食客都已經落左單,我叫第二位員工落單,佢又叫我等等谷氣之下 走人唔食!想請問我想落單食碗米線姐 要等到何年何月何日?仲要非繁忙時間 客都係幾枱人 點解可以咁差?想問冇乜客都要等 想落單都要等 如此簡單嘅嘢都要等。如果係繁忙時間我一定體諒,問題係冇乜客 好靜 都要等
下午五點幾,同呀媽諗住好耐冇幫襯所以去食
難得環境清靜,呢個時間少好多人,
一坐低已經諗好食咩 可以落單
等左幾分鐘 見佢冇左回事 唔記得咗過番嚟
谷氣之下 走人唔食!
想請問我想落單食碗米線姐 要等到何年何月何日?
仲要非繁忙時間 客都係幾枱人 點解可以咁差?
2020-05-29
下午茶
2019-08-04 847 瀏覽
唔知食譚仔係咪會上癮 成日都想食譚仔 沙田廣場黎間譚仔成日都好多人 係門口拎左飛先 今次一個人食 所以好快就已經安排到座位 但黎間鋪好多自由行 本身譚仔d位都已經算迫 加埋d喼就更太迫墨丸豬潤米線 (蕃茄湯2小辣)我覺得譚仔既蕃茄辣湯 係我既favor 湯底好甜 雖然係蕃茄湯底 但一d都唔酸 再配上2小辣 個湯底另外食譚仔一定必食墨丸 你明既 仲嗌左豬潤 豬潤煮得岩岩好唔太生唔太老 但細食既女仔食譚仔記得嗌少米線 減1蚊凍檸茶(走糖)食米線必配既凍檸茶

墨丸豬潤米線 (蕃茄湯2小辣)

另外食譚仔一定必食墨丸

凍檸茶(走糖)