2023-02-25 107 瀏覽
📍見見面 (打鼓嶺道) (九龍城)呢間算係👩🏻嘅川菜愛店。菜式味道濃郁豐富,但又唔會太油膩。炒嘢一律超有鑊氣👍🏻。✨椒鹽蝦 $158炸到卜卜脆,基本上成隻蝦都食得,仲要有埋蝦膏😍。大量炸蒜同椒鹽粉,再加少少辣味,鹹香又惹味。✨大盤花菜 $78椰菜花爽脆清甜。味道又香又辣,因為加咗五花腩片,所以有啲豬油香味。✨飄香辣子雞 $143雞肉經過油炸,又脆又多汁。味道濃郁又豐富,同一時間有晒孜然,辣椒、蒜頭、薑、花椒嘅香味。✨桂花冰粉 $30冰凍香甜,好適合解辣。📍見見面 (打鼓嶺道) (九龍城)九龍城打鼓嶺道80-82號地舖
📍見見面 (打鼓嶺道) (九龍城)

✨椒鹽蝦 $158

✨大盤花菜 $78

✨飄香辣子雞 $143

✨桂花冰粉 $30
冰凍香甜,好適合解辣。

📍見見面 (打鼓嶺道) (九龍城)
九龍城打鼓嶺道80-82號地舖

2023-02-03 124 瀏覽
平時去九龍城,個個都係話食泰國野,今次黎到九龍城見到呢間主打地道川菜既~見見面~🔥,即刻引起我既興趣,同朋友提議就係度食個午餐。餐廳裝修好雅緻,仲古色古香,坐得又舒服。 餐廳可以做得咁四川地道風味,原來啲香料,全部都係四川🌶️🌶️入貨。川菜裹面我就最鐘意食酸菜魚🐟,今次揀左生魚片,呢隻仲可以揀啱自己既麻度同辣度🌶️,今就返啲朋友,食微辣。以為例牌份量會少啲,點知原來都係一大碗,酸湯味濃,魚片份量多,魚片結實又滑嫩。裹面除左魚片,仲有爽口既萵筍同QQ既寬粉。四川酥肉,外層炸得酥脆香口,仲係金黃色, 而肉腌得好好味,好腍好juicy。川菜入面嘅炒菜菜式,點少得呢個大盤花菜,花菜同埋腩肉片炒,炒得好惹味,餸兩碗白飯都得。炸饅頭都係我非常想食既小食,饅頭炸到超酥脆,點埋煉奶食就無敵。紅糖糍粑,呢個特色甜品,煙煙韌韌, 每舊我都點最多既紅糖食。呢度晏晝食唔洗加一,今餐食得好飽,晚餐都唔洗食添。

餐廳裝修好雅緻,仲古色古香,坐得又舒服。

裹面除左魚片,仲有爽口既萵筍同QQ既寬粉。

呢度晏晝食唔洗加一,今餐食得好飽,晚餐都唔洗食添。

• 四川酥肉
  • 酸菜魚
2022-12-20 118 瀏覽
朋友預祝生日食飯,去咗九龍城呢間「見見面」食番個 late lunch 慶祝先。兩點零左右去人流較少,食得更暢快。餐廳乾淨整潔,環境裝潢古色古香,坐位寬闊。自助落單十分方便,午市有一人套餐供應,吾使下下叫大大盤,一個人都可以食到酸菜魚/水煮魚等等。食生日飯當然要食得豐富啲。先要了份涼拌《麻辣牛柏葉》($48)香麻爽口,越食越麻香。《清炒萵筍絲》($74),炒得啱啱好,清甜鮮嫰。《毛血旺》粗薯粉加底,香辣足料。《雙色剁椒魚頭》,第一次試雙色椒,魚頭超級大個。《酸菜魚午餐套餐〉($72),包一罐飲品,可以自選加飯、麵或紅薯粉。一人份量,經濟抵食。最加個甜品〈紅糖糍粑〉,即叫即做,外脆內軟,煙煙靱靱,非常滿足。埋單六百有找,低食性價比十分高。

食生日飯當然要食得豐富啲。
先要了份涼拌《麻辣牛柏葉》($48)香麻爽口,越食越麻香。

麻辣牛柏葉

《清炒萵筍絲》($74),炒得啱啱好,清甜鮮嫰。

《毛血旺》粗薯粉加底,香辣足料。

毛血旺

《雙色剁椒魚頭》,第一次試雙色椒,魚頭超級大個。

雙色剁椒魚頭

酸菜魚午餐套餐
紅糖糍粑
  • 清炒萵筍絲
2022-12-13 129 瀏覽
📌見見面(九龍城)川菜一直係至愛菜式之一,見見面係朋友私心推介,菜式由正宗四川師傅誠意炮製,有齊水煮魚、酸菜魚、烤魚等菜式,吸引不少捧場客✨✴️酸菜魚 (生魚)湯底酸、辣之中帶胡椒味,味道濃郁,令魚片都好入味,而且魚肉肉質嫩滑,大大片,基本上係啖啖肉🤍只係偶有一兩片有細骨落單時揀咗中辣,滿滿嘅胡椒味十分醒胃,魚片份量好多,以$188呢個價錢性價比唔錯配料係另加嘅,我地加咗寬粉,厚身嘅寬粉索晒辣汁好惹味✨✴️宮保雞丁呢款係唔辣嘅小炒,味道有驚喜🤍鹹鹹甜甜之中帶醋香,酸酸哋好開胃,雞丁之外,有蓮藕、木耳、花生等等,口感同味道都唔錯,下次再嚟都會encore✨✴️手拍青瓜醬汁濃郁,蒜香味十足,青瓜口感清爽,解辣解膩一流✴️手撕茄子醬汁同手拍青瓜味道接近,分別在於茄子較索汁,辣味同蒜味同時充斥口腔,重口味之選🤤✴️紅糖糍粑$38糍粑即叫即炸,上枱時係熱辣辣㗎份量好足,幾抵食,炸皮脆而內裡糍粑煙煙韌韌,放耐咗依然脆口,點紅糖醬食,感覺甜絲絲🥰✴️桂花冰粉$30冰粉質地滑溜,加埋黑糖桂花清涼解辣食完重口味嘢,食返碗冰粉感覺清新晒
📌見見面(九龍城)

✴️酸菜魚 (生魚)

配料係另加嘅,我地加咗寬粉,厚身嘅寬粉索晒辣汁好惹味✨

✴️宮保雞丁
呢款係唔辣嘅小炒,味道有驚喜🤍

✴️手拍青瓜
醬汁濃郁,蒜香味十足,青瓜口感清爽,解辣解膩一流

✴️手撕茄子

✴️紅糖糍粑$38
糍粑即叫即炸,上枱時係熱辣辣㗎

✴️桂花冰粉$30
冰粉質地滑溜,加埋黑糖桂花清涼解辣
食完重口味嘢,食返碗冰粉感覺清新晒
2022-11-27 94 瀏覽
最近迷戀上食辣嘢😇呢間川菜管裝修非常有特色,古風裝修風格!店內空間感十足,有火鍋/小炒/烤魚 /今次我哋選擇食炒菜🤭 鈡意食重口味既朋友可以試下🔹青椒魚$198有啲像酸菜魚!上面鋪滿青椒 紅椒 花椒🤩麻麻辣辣好味道👍魚片大大塊,非常嫩滑,睇到就食慾大增,配菜有寬粉可以當主食🔹幹鍋肥腸$118份量多到驚喜😍上來還是滋滋冒著熱烟😋入口不肥膩 ,一口一口停唔落來🤭 好過癮!好正🔹宮保雞丁$88四川名菜! 每次食川菜必點!雞丁有油炸過既焦香👍配上蓮藕丁/木耳/酥脆既花生米/整體略帶甜酸既味道 🔹麻辣牛肉$58牛肉薄薄一片,牛肉下面有黃瓜🥒絲打底,醬料麻麻辣辣很濃稠,滿滿的均勻的包裹牛肉😋一口牛肉加上黃瓜絲超級爽口👍🔹紅糖糍粑$38炸既啱啱好👍色澤微黃,外脆里糯!軟糯香甜!沾上紅糖汁絕了,真係家既味道☺️

🔹青椒魚$198

🔹幹鍋肥腸$118

🔹宮保雞丁$88

🔹麻辣牛肉$58

🔹紅糖糍粑$38

2022-11-26
这间餐厅不用多说啦,是我的川菜食堂,想吃川菜的时候总会来这间,堂食外卖都是刷了好多遍!周末又双叒叕来来啦,这次是九龙城总店,真的怎么吃都不会腻!【这次我们试了觉得惊喜的菜】干煸肥肠💢我要收回我不吃肥肠的话了!我之前一只觉得肥肠有一种古怪的味道,不是很对我的胃口!直到我吃到这个!太绝了吧!每块非常都很大块,但是油脂完全被煸出去,是炸的很酥很脆,重点是!!一点奇怪的味道都!没!有!太神奇了,喜欢肥肠的姐妹或者一直对肥肠蠢蠢欲动的姐妹,快去试试!· 酸菜鱼🐟第一次见面吃酸菜鱼,满满一大盆,上菜的时候惊呆了我和我的姐妹,超大一盆!我们带了小朋友所以选了走辣,想不到竟然走辣的酸菜鱼都可以这么好吃!小朋友吃的超级过瘾,一片接一片停不下来,墙裂推荐给带宝宝还想吃川菜的姐妹们!!孜然羊架🐑这里的孜然牛肉真的让我念念不忘,但是又想吃新菜!刚好就被我看到孜然羊架,就是她了!孜然的味道再次让我上头,真的太好吃了,羊肉也不会很膻,是很香的那种!大口大口吃肉才是真正的快乐啊,永远要相信见见面的孜然系列!麻婆豆腐♨️麻婆豆腐拌饭的快乐,谁懂啊!!简直就是快乐加倍!绝对是什么法国大餐fine dining都给不了的满

【这次我们试了觉得惊喜的菜】
干煸肥肠💢
酸菜鱼🐟

孜然羊架🐑

麻婆豆腐♨️
fine dining都给不了的满足感!
这真的是一间可以让人无限次刷的食堂级别餐厅,价格公道,味道出彩,环境也ok,想不到什么不来的理由,来香港读书姐妹们,是不是偶尔都会有想吃辣辣东西的时候!推荐这里哦!满意!
香港真的是一个大部分餐厅都没有辣菜的城市🤣待久了就必须找点川菜吃一吃解馋‼️朋友给我推荐了这家,她无辣不欢推荐的一定没错‼️这家店我们真的来了很多次,必须推荐给大家‼️九龙城和天后的店铺我都去过,有时候也会打包带走,从来不踩雷!价格很实惠,分量还很大!-推荐几个我们经常吃的菜:🐔【辣子鸡/辣子肥肠】这两道菜是同一个做法,辣子肥肠很惊喜,肥肠全部炒的脆脆的,而且一点也不腥,不吃肥肠的就点辣子鸡!辣椒和花生也都超级香,每次都把🥜全部吃掉!🐏【孜然羊架/牛肉】作为东北人我真的超爱孜然!家里每年都能用光3/4瓶孜然粉😂,它家这两道孜然都用料超足,哪个都好吃!羊架需要啃,嫌麻烦就点牛肉准没错!🌶️【麻婆豆腐】超级超级下饭!豆腐很入味,虽然我现在控碳水,但也不知不觉吃了一整碗米饭🤦🏻‍♀️🍆【鱼香茄子】甜酸口的,跟内地做法一模一样🔥【毛血旺】用料超足!肥肠、午餐肉、鸭血、毛肚、宽粉、芹菜、海带、豆芽,真的满满一大盆!感觉这道菜就足够两个人吃饱!-看我推荐了这么多菜,就知道我真的很喜欢这里、来了好多次啦‼️店里还有卖康师傅酸梅汤,太内地了简直!午市免服务费,晚市要加一。这里是手机下单可以选择辣度、少油、少盐,真
香港真的是一个大部分餐厅都没有辣菜的城市🤣
待久了就必须找点川菜吃一吃解馋‼️
朋友给我推荐了这家,她无辣不欢推荐的一定没错‼️

推荐几个我们经常吃的菜:

🍆【鱼香茄子】甜酸口的,跟内地做法一模一样

看我推荐了这么多菜,就知道我真的很喜欢这里、来了好多次啦‼️店里还有卖康师傅酸梅汤,太内地了简直!午市免服务费,晚市要加一。这里是手机下单可以选择辣度、少油、少盐,真的很贴心!我感觉它家辣度比其他店辣一些,uu们可以酌情降低一个辣度哈
2022-10-05 107 瀏覽
🍽今次叫咗:🐯酸菜魚(生魚)(例牌) $188 加寬粉$30好大一盤魚呀!🐟魚肉幾大塊厚肉但亦都好嫩滑。酸酸辣辣好惹味!叫咗少油真係冇咁油膩。寬粉索湯而且煙煙韌韌,建議加配!香港越來越多好食嘅酸菜魚,但呢間湯底酸辣比例適中,而且唔會太油,推薦~🐯燒雞泡魚乾 $68正常貨色😂送酒一流!🐯燒豬頸肉 $68份量略嫌有啲少,價錢相對進取。味道OK的~今次好可惜因為得兩個人叫唔到好多菜式🙈但係呢個酸菜魚絕對值得encore~下次叫多啲朋友一齊食先得!想有下次指數(5粒⭐️為最高):⭐️⭐️⭐️⭐️想睇更多分享歡迎follow我哋嘅IG🥰 @tigeatallday
🍽今次叫咗:
🐯酸菜魚(生魚)(例牌) $188 加寬粉$30
好大一盤魚呀!🐟
魚肉幾大塊厚肉但亦都好嫩滑。
酸酸辣辣好惹味!叫咗少油真係冇咁油膩。
寬粉索湯而且煙煙韌韌,建議加配!

🐯燒雞泡魚乾 $68
正常貨色😂送酒一流!

🐯燒豬頸肉 $68
份量略嫌有啲少,價錢相對進取。
味道OK的~

今次好可惜因為得兩個人叫唔到好多菜式🙈

想有下次指數(5粒⭐️為最高):⭐️⭐️⭐️⭐️

15 分鐘 (堂食)
2022-09-19 63 瀏覽
成日係空調房吹到整個人涼涼地,就想食一些辣野,水煮魚麵絕對是暖胃之選,亦是我尼滴嚐辣愛好者的心頭好。湯面有點油,紅油都要撥幾下先見到下面較清的湯。魚片有成十塊,魚肉不厚不薄,嫩嫩滑滑,面有啲硬,都幾勁道。麻辣牛百葉好惹味,有啲辣但唔會過度,牛百葉爽脆。
2022-08-25 94 瀏覽
呢間嘅酸菜魚係店裏面推介嘅菜式 酸菜魚相對非常少骨 湯底都非常鮮甜帶有酸辣味 裏面亦都有好多嘅花椒粒 所以食落去酸辣麻痹感非常之重 推介推介宮保雞丁就不過不失啦 平平無奇唔係覺得太特別 所以可以唔需要特別叫花菜炒腩肉鑊氣非常之足夠 花菜亦都炒得非常之入味蒜泥白肉佢用咗青瓜間住一片一片 所以食落去每一啖油膩感減低 再配埋一堆嘅濕蒜蓉同埋辣椒係非常之好味嘅涼菜去到我最愛嘅川北涼粉 依間係同我喺深圳食嘅相似度都有80%係我自己比較鍾意幼身嘅口感 個汁醬都調得非常之夠味嗌咗中辣值得一試農家小炒肉味道有少少似豉椒味 豬腩肉亦都有輕輕炸過所以配埋啲辣椒食係非常之正嘅 送飯一流

花菜炒腩肉鑊氣非常之足夠 花菜亦都炒得非常之入味

一試

2022-08-21 595 瀏覽
九龍城除咗泰國菜,近年仲開咗好多不同種類嘅餐廳,今次一於試吓食川菜🌶酸菜魚(生魚)-例牌$188可以揀辣度、麻度,啱曬我依啲食唔到太辣但又想挑戰吓嘅人🤣 食落酸酸辣辣好開胃,撈飯一流!! 另加咗寬粉,仲可以加蓮藕片、蘿蔔等配料,夠曬飽肚☺️ 魚肉既口感都好幼滑,入口即化,索曬啲汁好正,本身唔食魚既我都搶食左好多片🙊 值得一提除咗辣度、麻度,仲可以俾客人選擇少油少咸,十分貼心❤️四川擔擔麵 $40擔擔麵發源於四川小販挑擔沿街叫賣嘅麵食,其麵條細滑帶嚼勁感,主要佐料有紅辣椒油、芝麻醬、肉末、碎花生,十分惹味😋 魚骨腩豆腐湯 $88我好鐘意飲魚湯,但喺屋企煲魚湯實在太煩,又要劏魚又要煎香先可以煲🧐 所以見到依度有魚湯馬上心心眼😍 飲落胡椒味味好香濃,每啖都充滿魚嘅鮮甜味,一啲都唔腥,豆腐仲超級滑👍燒豬頸肉 $68豬頸肉唔會燒到乾爭爭,肉質保持到好juicy😍 獨家調製既燒汁真係好惹味,用嚟點豬頸肉十分夾!! 香辣秋葵 $48清炒萵筍絲 $74秋葵都有得揀辣度同少蒜少油少咸,食得健康啲幾好🤣 涼拌秋葵好爽口,送酒一流!! 仲試咗好少見嘅清炒萵筍絲,口感爽嫩,又具營養價值👍

酸菜魚(生魚)-例牌$188

四川擔擔麵 $40

魚骨腩豆腐湯 $88

燒豬頸肉 $68

香辣秋葵 $48
清炒萵筍絲 $74
2022-08-20
5 分鐘 (堂食)
  • 酸菜魚
  • 四川擔擔麵
  • 魚骨腩豆腐湯
  • 清炒萵筍絲
  • 香辣秋葵
2022-08-10 118 瀏覽
是咁的,本人食完飯後,有啲想食甜品,望一望張餐牌,見到有紅糖糍粑,就諗住叫黎試吓啦,食完一半發現紅糖唔夠,諗住叫職員俾咗一疊俾我哋啦,個職員就話冇得加,咁請問我嗰半碟紅糖糍粑可以點食?咁大間野唔好咁孤寒啦………………………………………………………………………………🫠🫠😡😡😡🤨🤨🤨🤨🤨🤨🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂☠️☠️💩
2022-08-10 81 瀏覽
嗌了一碟紅糖糍粑。紅糖只有丁點,根本不夠點。問餐廳職員拿多一點點紅糖可以嗎,說不能。要嗌多一碟才可以有多份紅糖,根本不合理。紅糖又不是貴的東西,要這樣慳嗎?嗌了豉椒炒蜆,又給錯了麻辣大蜆,已經是自助電子落單,對過係嗌了豉椒炒蜆,不是很多客人,這樣都可以錯?
👍🏻招牌酸菜魚(小辣) $188/例牌 + 紅薯粉 $30可能係全港最好食嘅酸菜魚!果然真係招牌必食😛有兩款價位嘅魚片揀,貴啲嘅係桂花魚,我地就揀咗平啲嘅生魚估唔到平啲嘅生魚肉質都咁嫩滑,新鮮彈牙,大大塊好厚肉,而且份量好多🤪魚鮮味十足但完全唔腥,冇乜骨,只有幾片有比較大條嘅骨小辣大概譚仔五小至三小辣,怕太辣可以揀極少辣同走辣湯底好濃郁,酸辣平均,另外嗌咗多蒜多蔥,更重口味🤤酸菜唔算好酸,反而湯底加咗少量檸檬汁吊味本身配菜除咗大量酸菜外仲有白蘿蔔片同冬菇就咁飲湯會比較濃味,建議可以另加多啲配料索湯薯粉必食!煙煙韌韌,份量又多,好索湯好入味勁正😜!估唔到例牌份量都咁多,有2至3人份量,多人食嘅話可以嗌一條味道:9/10性價比:8/10-👍🏻水煮牛肉(大辣) $138 + 萵筍 $40牛肉肉嫩有彈性,唔會拿到腍晒,偏薄身但大塊而且份量好多,兩個人食極都有咁,好大兜好抵食🤪!配料有大量芽菜,另加咗萵筍,萵筍薄切爽口好入味整體充滿辣椒香味,唔算好麻,但間唔時咬到花椒就會一陣麻痹鍾意食麻嘅朋友可以嗌多麻😎面頭層油令水煮牛保持溫度,食極都咁熱,仲會越食越辣大辣大概譚仔大辣至特辣,好夠辣好刺激,好啱
👍🏻招牌酸菜魚(小辣) $188/例牌 + 紅薯粉 $30

可能係全港最好食嘅酸菜魚!果然真係招牌必食😛
有兩款價位嘅魚片揀,貴啲嘅係桂花魚,我地就揀咗平啲嘅生魚
魚鮮味十足但完全唔腥,冇乜骨,只有幾片有比較大條嘅骨
小辣大概譚仔五小至三小辣,怕太辣可以揀極少辣同走辣
湯底好濃郁,酸辣平均,另外嗌咗多蒜多蔥,更重口味🤤
酸菜唔算好酸,反而湯底加咗少量檸檬汁吊味
本身配菜除咗大量酸菜外仲有白蘿蔔片同冬菇
就咁飲湯會比較濃味,建議可以另加多啲配料索湯
薯粉必食!煙煙韌韌,份量又多,好索湯好入味勁正😜!
估唔到例牌份量都咁多,有2至3人份量,多人食嘅話可以嗌一條
味道:9/10
性價比:8/10
酸菜魚
👍🏻水煮牛肉(大辣) $138 + 萵筍 $40
牛肉肉嫩有彈性,唔會拿到腍晒,偏薄身但大塊
而且份量好多,兩個人食極都有咁,好大兜好抵食🤪!
配料有大量芽菜,另加咗萵筍,萵筍薄切爽口好入味
整體充滿辣椒香味,唔算好麻,但間唔時咬到花椒就會一陣麻痹
鍾意食麻嘅朋友可以嗌多麻😎
面頭層油令水煮牛保持溫度,食極都咁熱,仲會越食越辣
大辣大概譚仔大辣至特辣,好夠辣好刺激,好啱食得辣嘅朋友嚟挑戰下😈!
味道:8/10
性價比:9/10
水煮牛肉
👍🏻蔥爆牛肉 $88
蔥爆牛肉一上枱已經聞到好香,好有鑊氣😛
牛肉本身有醃過,食到明顯嘅豉油味
肉質同水煮牛一樣肉嫩有彈性,但更加食到牛味
味道偏鹹少少,但送飯就啱啱好
牛肉同蔥都好多,大碟抵食😙
味道:8/10
性價比:8/10
蔥爆牛肉
值得一讚呢度辣度、麻度、芫荽、芽菜、蔥蒜,甚至少油、少鹹都可以tailor made自己揀程度
就算唔食得辣嘅朋友都可以嗌走辣試到招牌酸菜魚,好貼心👍🏻
📍#見見面
九龍城賈炳達道45號地下A1-A2號舖
九龍城打鼓嶺道80-82號地舖
天后琉璃街9號地下
酸菜魚
水煮牛肉
蔥爆牛肉
2022-07-14 115 瀏覽
今日兩個女人去試間九龍城嘅餐廳,朋友試過話烤魚好食,但今次試另一款,我同朋友都食得辣所以嗌左個青椒桂花魚中辣,味道幾特別,由其條魚比我想像中好食,肉質較滑,片片魚肉都大大片,無骨,湯底用黎撈飯幾開胃,我哋加咗寛粉,份量足夠,兩個人食,一邊吹水一邊慢食,無限時,超滿足。整體黎講:環境舒適度都唔錯,不會太嘈,可以慢慢食,會再幫襯九龍城交通方便,搭車或搭港鐵來也非常方便,附近沒有大型商場,揸車來就要揾錶位。
整體黎講:環境舒適度都唔錯,不會太嘈,可以慢慢食,會再幫襯