屬二級歷史建築的旺角618上海街,於保育活化後成文青聚腳點。蟲二咖啡店位於旺中帶靜的頂樓,環境及食物帶有和風家庭料理風,室內帶有居家温馨感,室外花園景觀開揚,種滿自家有機植物🌱Weekdays Lunch set由12-2pm供應,午餐均配焙茶或以半價加購其他飲品。亦可追加購甜品🥘燒豚肉片慢煮蛋杞子飯(HK$110):薄身燒豚肉片肥瘦均勻,撈流心溫泉蛋香,珍珠米煙韌軟熟,更可按喜好自助落左茶湯作茶漬飯🍶配菜蓮藕片帶有酸梅味,口感爽脆🍲味噌豆腐慢煮蛋豆乳湯烏冬(HK$105):純樸香甜的豆乳湯底,煙韌彈牙烏冬同豆乳完美配合,微鹹豆腐亦細嫩幼滑,整碗都健康清新🍰本期蛋糕(+Hk$45):點了紐約芝士蛋糕,質地順滑帶有微微檸檬香,甜而不膩Hot Chocolate(+Hk$24): 濃濃熱朱古力有靚靚拉花凍桂花蜜梳打(+Hk$29): 這款Homemade mocktail係自家調煮,感受到桂花蜜雅潔甜潤的氣息📍蟲二 Poach旺角上海街618號頂樓(港鐵旺角站 A2 出口, 步行約2分鐘)

📍蟲二 Poach
旺角上海街618號頂樓
(港鐵旺角站 A2 出口, 步行約2分鐘)
2024-01-28 97 瀏覽
呢間喺旺角嘅中日家庭料理咖啡店,提供好多款日式定食,包括有好多款茶漬飯,仲有雞扒鰹魚湯烏冬!最推介嘅喺呢度嘅甜品,以前已經食過佢哋嘅伯爵茶班戟,入邊有好大嚿麻糬,仲有一球雪糕同埋好多生果🍊今次試埋蛋糕,提拉米蘇真係超正呀🥰比較軟滑綿密,咖啡味香濃😆配埋佢哋唔係好甜,但係好出色嘅伯爵可可,即刻暖返晒🌤️之後佢哋仲有室外同埋室內座位,夜晚嘅時候室外座位超有氣氛!如果天氣冇咁凍,記住要坐室外🤭🤭
蟲二位於上海街618活化唐樓既頂樓,餐廳以日式簡約和風家庭設計🍴有室內同埋室外既座位,今次店員安排左我地坐出面露天位置,地方好開揚🧡平時order lunch set都係$100多啲,價錢都算合理😊食物都比較健康又創新,menu內都有唔少創意料理🍛主食✨一汁三菜便當Pᴏᴀᴄʜ Bᴇɴᴛᴏ:🥢蟲二是日副菜 Pᴏᴀᴄʜ Sɪᴅᴇ Dɪsʜ定期轉換蟲二製作,作為開胃既前菜🥢63°C慢煮蛋 63°C Sᴏᴜs Eɢɢ ɪɴ Sᴏʏsᴀᴜᴄᴇ使用日本生食級雞蛋而製成忌廉狀蛋黃🥚加入蟲二蛋醬油,帶出絲滑既口感🥢烤芝士漢堡扒(含雞牛豬肉)伴海苔肉鬆Gʀɪʟʟᴇᴅ Cʜᴇᴇsᴇ Bᴜʀɢᴇʀ Sᴛᴇᴀᴋ漢堡扒肉質非常嫩又多汁,配埋粒粒分明既日本穀米杞子醬油炊飯同埋濃郁既鏗魚昆布茶高湯,食落係豐富既層次感。(Gavin係一啖又一啖咁接住食🤤)餐廳都非常貼心🫶🏻order左一汁三菜既客人都會隨餐附上一張木牌提示最佳食用步驟🌟🥞華田麻薯もち傳統班戟 Oᴠᴀʟᴛɪɴᴇ Mᴏᴄʜɪ Pᴀɴᴄᴀᴋᴇs以麥芽同埋可可製成既阿華田加入麥芽脆片煮成醬,加到Pancake內製成淋醬,班戟口感厚實而唔會太甜🥹中間加左麻薯,

主食✨一汁三菜便當Pᴏᴀᴄʜ Bᴇɴᴛᴏ:
🥢蟲二是日副菜 Pᴏᴀᴄʜ Sɪᴅᴇ Dɪsʜ
定期轉換蟲二製作,作為開胃既前菜

🥢烤芝士漢堡扒(含雞牛豬肉)伴海苔肉鬆
Gʀɪʟʟᴇᴅ Cʜᴇᴇsᴇ Bᴜʀɢᴇʀ Sᴛᴇᴀᴋ

以麥芽同埋可可製成既阿華田加入麥芽脆片煮成醬,加到Pancake內製成淋醬,班戟口感厚實而唔會太甜🥹中間加左麻薯,岩哂鐘意可可既香味但又唔想揀朱古力既客人

🍹桂花蜜梳打 Osᴍᴀɴᴛʜᴜs Sᴏᴅᴀ
Gavin媽鐘意桂花類既食物,呢杯飲落好清甜,Gavin飲左一啖都一發不可收拾😂完全想獨佔成杯啊

☕️Mᴏᴄʜᴀ
精美既拉花,味道不過不失(若然可以比客人自行落糖會更加好😆)

溫馨提示:杞子醬油炊飯同埋鏗魚昆布茶高湯都係可以免費添加架😍我地係假日黎到蟲二享用午餐,幾乎全場滿座😳呢度好chill好舒服,而且係寵物友善餐廳🐶🐱可以帶埋寵物過黎嘆下😚(btw由於餐廳得一張BB櫈,所以book位時最好講定啊!!)
2024-01-27
  • 烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆
  • 一汁三菜
2024-01-26 77 瀏覽
上海街618活化左之後一直人氣高企環境懷舊得嚟又多文青鋪頭仲留意到頂樓有間人氣好高既餐廳超多人排隊咁啱今日放早人少啲可以同朋友去試吓餐廳係食日式家庭菜主打便當同一汁三菜餐廳有室內同戶外位置仲擺放左好多植物比人感覺好chill好relax今日同朋友一人叫左一個lunch set醬燒雞肉慢煮蛋鰹魚湯烏冬 $98慢煮蛋係糖心蛋,蛋黃好香濃好滑雞扒唔肥膩好健康烏冬配埋鰹魚湯好清甜 烏冬都幾滑同有咬口燒豚肉片慢煮蛋杞子飯$110豚肉片好入味呀又阿淋珍珠米煙煙靭靭幾好味配埋茶漬飯味道啱啱好配菜係蓮藕,爽爽脆脆都好食另外加配叫咗兩杯嘢飲伯爵可可(凍)$65半價洛神花水果茶(熱)$66半價伯爵可可好濃郁朱古力味 帶有伯爵茶既橘香味係一杯好香滑既朱古力洛神花茶帶微酸都幾開胃最後仲追加左件cake係tiramisu 浸滿晒咖啡同芝士好creamy 好都層次畫上左完美句號蟲二 (旺角)旺角上海街618號頂樓
上海街618活化左之後一直人氣高企
環境懷舊得嚟又多文青鋪頭
仲留意到頂樓有間人氣好高既餐廳超多人排隊
咁啱今日放早人少啲可以同朋友去試吓

餐廳係食日式家庭菜
主打便當同一汁三菜

今日同朋友一人叫左一個lunch set

醬燒雞肉慢煮蛋鰹魚湯烏冬 $98

慢煮蛋係糖心蛋,蛋黃好香濃好滑
雞扒唔肥膩好健康
烏冬配埋鰹魚湯好清甜 烏冬都幾滑同有咬口

燒豚肉片慢煮蛋杞子飯$110
豚肉片好入味呀又阿淋
珍珠米煙煙靭靭幾好味
配埋茶漬飯味道啱啱好

配菜係蓮藕,爽爽脆脆都好食

另外加配叫咗兩杯嘢飲

浸滿晒咖啡同芝士好creamy 好都層次
畫上左完美句號

蟲二 (旺角)
2024-01-22 77 瀏覽
上海街618早排翻新過,上網都見好多人嚟打卡,每次我經過外面,都好想搵人入嚟,今日終於有時間,就決定去頂樓嘅poach食。人流都幾多人,所以都估到食物質素應該幾好。呢到環境超美,有室內又有室外,好多打卡位,整體感覺好舒服。呢度d店員嘅服務態度好好,啱晒啲文青嚟。味噌豆腐慢煮蛋豆乳湯烏冬個湯底好濃豆乳味,加埋有我好鐘意嘅miso,真係食得出好似日本家庭食餐廳咁樣,簡單卻窩心,超級好味。燒豚肉片慢煮蛋杞子飯呢個其實係好似茶漬飯咁樣,燒豚肉有好多片,下面更加埋藏住一隻流心嘅溫泉蛋。豚肉調味我覺得剛剛好,有少少甜甜地,仲保持到入口即溶嘅口感!伯爵可可有好香嘅earlgrey味,一放上枱就已經聞到,但係飲落口就會有好濃厚又飽滿嘅朱古力味,完全冇死甜,個拉花都超級靚!桂花蜜梳打唔會過甜,但係就有桂花香味,幾清新。個Tiramisu都屬於大舊,食完飯可以share一份甜品,真係好滿足!

桂花蜜梳打唔會過甜,但係就有桂花香味,幾清新。

2024-01-20 60 瀏覽
和朋友到這裡坐了一個中午,這裡的裝修格局非常舒服😌,有戶外及室內的地方,即便坐在戶外也可選不曬的位置! 日式的午餐無論色、香、味也是十分道位!另外上菜的擺設也是十分漂亮,我們點了烏冬面、吃的一刻前才自己把熱湯倒進去!
照燒雞溫泉旦烏冬
2024-01-19
照燒雞溫泉旦烏冬
2024-01-18 74 瀏覽
講左好耐要黎活化唐樓之一上海街618號打卡…今日終於去到頂樓天台🤭餐廳有室內同室外,如果唔大風坐室外都幾chill!.▪️醬燒雞肉慢煮蛋鰹魚湯烏冬倒湯嘅時候要小心啲,個壺勁熱🥹▫️燒豚肉片慢煮蛋杞子飯豚肉燒燒得好香,好惹味!打散個半熟蛋撈埋啲豚肉!嘩😋額外提供茶,仲可以整茶漬飯 一次過體驗三款口感▪️芝士蛋糕▫️蟲二酒釀桂花啡酒味唔算太濃,易入口,而且桂花嘅香味混合咖啡,超refreshing !▪️桂花烏龍/熱入口甘甜,香氣清雅!仲可以幫助放鬆☺️

餐廳有室內同室外,如果唔大風坐室外都幾chill!
▪️醬燒雞肉慢煮蛋鰹魚湯烏冬

倒湯嘅時候要小心啲,個壺勁熱🥹
▫️燒豚肉片慢煮蛋杞子飯

豚肉燒燒得好香,好惹味!打散個半熟蛋撈埋啲豚肉!嘩😋
額外提供茶,仲可以整茶漬飯 一次過體驗三款口感
▪️芝士蛋糕

▫️蟲二酒釀桂花啡
▪️桂花烏龍/熱

入口甘甜,香氣清雅!仲可以幫助放鬆☺️
2024-01-18 73 瀏覽
周末同老公係旺角周圍逛逛💁🏻‍♀️去到旺角618上海街~係一座百年唐樓活化的商場,係頂樓有間特別的中日家庭料理餐廳,蟲二。一家以健康創新料理為主打的餐廳。他們的菜單有不少創意菜式。⭐️ 一汁三菜一汁三菜是蟲二的招牌菜。我選擇了烤芝士漢堡扒拌海苔肉鬆作主食。配有杞子醬油飯,鰹魚昆布茶高湯,慢煮蛋和前菜。職員附上一個木牌子介紹最佳的食用順序。雞肉漢堡扒烤得剛剛好,內裡保持著多汁的口感。杞子醬油飯飯粒都吸收了杞子醬油的風味,口感鬆軟卻有嚼勁。⭐️ 半湯烤五花腩肉昆布麵先把醬油、芥末、慢煮蛋拌勻,將昆布麵沾入其中。昆布麵麵條幼滑細緻。烤五花腩肉好厚身,肥而不膩,好邪惡。⭐️ 桂花蜜梳打桂花的芳香與梳打的氣泡完美結合,給人一種清新的口感。⭐️ 綠茶伯爵茶綠茶伯爵茶的配搭,帶來一種深厚而迷人的風味。📍蟲二 旺角上海街618號頂樓

⭐️ 一汁三菜

⭐️ 半湯烤五花腩肉昆布麵

⭐️ 桂花蜜梳打
桂花的芳香與梳打的氣泡完美結合,給人一種清新的口感。

⭐️ 綠茶伯爵茶
綠茶伯爵茶的配搭,帶來一種深厚而迷人的風味。

📍蟲二
2024-01-16 1885 瀏覽
蟲二位於旺角上海街618號頂樓餐廳有室外露天位置同室內冷氣位置室外露天係空中花園,綠化植物為石屎森林帶點生氣室內有冷氣嘆雖然係1月,特如期來既25度非常想嘆冷氣今日我們坐室內餐廳提供水,有薄荷葉,飲落非常清涼餐廳有餐廳介紹,他們既起點係2014年上環煎pancake係2019年受商場邀請,同年既12月餐廳開張蟲二既料理係以中日家庭料理既方式表達招牌菜一汁三菜便當,自家製黑啤農夫包,蟲二酒釀等等餐廳係平日星期一至五中午12點至2點有午膳餐點提供湯烏冬系列同杞子飯今日我叫左味噌豆腐慢煮蛋豆乳湯烏冬$105湯係豆乳湯味道清淡慢煮蛋 蛋黃香濃豆腐以火炙方式處理過再加味噌岩晒健康人士另外我叫左燒豚肉片慢煮蛋杞子飯$110豚肉抹左燒烤汁食落多汁以拉麵叉燒煮法處理方便食杞子飯淡黃色非常清香大大粒杞子餐盤仲有鏗魚湯可以整湯飯雙重味道午餐包括焙茶另以半價享用飲品櫻花士多啤梨泡泡啤酒士多啤梨酸酸地配上梳打令酸甜度中和左非常開胃桂花烏龍茶桂花清香烏龍茶清淡仲係一壺方式,可以請職員加水午餐可以加購甜品$55Tiramisù 原價$78
蟲二位於旺角上海街618號頂樓

餐廳有室外露天位置同室內冷氣位置

室外露天係空中花園,綠化植物為石屎森林帶點生氣

室內有冷氣嘆
雖然係1月,特如期來既25度
非常想嘆冷氣

今日我們坐室內

餐廳提供水,有薄荷葉,飲落非常清涼

餐廳有餐廳介紹,
他們既起點係2014年上環煎pancake
係2019年受商場邀請,同年既12月餐廳開張

蟲二既料理係以中日家庭料理既方式表達

招牌菜一汁三菜便當,自家製黑啤農夫包,蟲二酒釀等等

餐廳係平日星期一至五

非常開胃

桂花烏龍茶
桂花清香
烏龍茶清淡
仲係一壺方式,可以請職員加水

午餐可以加購甜品$55
Tiramisù 原價$78

2024-01-12
🍽️ My friend and I decided to grab a bite at Poach in Mong Kok before our Korean class. Located on the rooftop in the bustling heart of Mong Kok, this restaurant boasts a charming ambiance with its lush greenery🪴, creating a peaceful and relaxing atmosphere. We were impressed by the quality of the food, and we highly recommend it to others. I'll definitely be coming back for more!1️⃣ Soy-glazed Chicken with Slow-cooked Egg and Bonito Soup Udon 醬燒雞肉慢煮蛋鰹魚湯烏冬 🍜 - $98Indulge in the delicious combinati

Indulge in the delicious combination of tender soy-glazed chicken, slow-cooked egg, and flavorful bonito soup with udon noodles.

2️⃣ Char-grilled Pork Slices with Slow-cooked Egg and Goji Berry Rice 燒豚肉片慢煮蛋杞子飯 🍛 - $110
Savor the succulent char-grilled pork slices served with a slow-cooked egg and fragrant goji berry rice, creating a satisfying and wholesome meal.

3️⃣ Mung Bean Flour Fern Cake with Red Bean and Ice Cream 黃豆粉蕨餅紅豆配雪糕 🍨- $30
Indulge your sweet tooth with this delightful dessert that combines mung bean flour fern cake, red bean, and a scoop of creamy ice cream.

4️⃣ Caramel Latte ☕️ - $48
Enjoy a rich and decadent caramel latte, perfect for coffee enthusiasts looking for a touch of sweetness.

5️⃣ Fresh Orange Juice 🍊- $50
Quench your thirst and refresh your palate with a glass of freshly squeezed orange juice.

2024-01-14
2024-01-15 70 瀏覽
在OpenRice中隨便找旺角有什麼好餐廳,就看到這間評分頗高,一試過後果然有驚喜。一看到露天餐廳,我也是專門找一個露天的位置用餐,餐廳環境相當不錯,雖然大廈附近是馬路,但是一點也不嘈吵,座位與座位之間間隔相當寬敞,很適合跟朋友聊天,特別適合情侶用餐。食物選擇方面:適中,不多不少,可以免去選擇困難症。食物份量:適中,就算是成年男性也覺得剛剛好,而且如果全部人都選擇一汁三餸,可以免費加湯和飯。價錢不算太便宜,如果添加甜品的話預算大概是$200以下總結:食物味道不錯也有擺盤,配合餐廳環境,用餐體驗相當滿意,很適合情侶或跟朋友聊天食飯出餐時有1片小木牌給顧客查看飯、蛋和湯的配合食法,感覺他們的飯比較黏,我個人覺得還是跟木牌的食法比較好

食物選擇方面:適中,不多不少,可以免去選擇困難症。

價錢不算太便宜,如果添加甜品的話預算大概是$200以下

一汁三菜:樱花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷配高野豆腐及年糕福袋
一汁三菜:清酒醬燒鰻魚
2024-01-11
一汁三菜:樱花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷配高野豆腐及年糕福袋
一汁三菜:清酒醬燒鰻魚
成日經過旺角,見到呢幢好古色古香嘅建築物,一直都好想入去睇吓入面係咩嚟嘅,好想參觀一下。今日同朋友喺旺角無所事事之後,決定行過去望吓,點知發現原來入邊有唔少餐廳㗎,喺水牌嗰度望咗兩望見到在天台頂樓,呢間叫蟲二嘅餐廳幾特別🥰OpenRice上都有唔少好評添😎但係要上去睇吓啦🤩🤩雖然餐廳喺頂樓,但係唔使驚㗎,有𨋢直達😍呢度好舒服好chill 🥰仲有好多植物, 營造出一種好輕鬆好舒適嘅感覺,餐廳有室內同室外嘅座位,而且仲係可以帶埋寵物入嚟嘅🥳我哋平日去到有午餐選擇,除咗午餐知我見到煮餐牌入邊嘅一執衫菜飯多好受歡迎,不過我哋今次就試咗午餐先。是日午餐有六個選擇我哋揀咗其中兩個,分別係味噌豆腐慢煮蛋豆乳湯烏冬和燒豚肉片慢煮蛋杞子飯。味噌豆腐慢煮蛋豆乳湯烏冬燒豚肉片慢煮蛋杞子飯黃豆粉蕨餅紅豆配雪糕桂花烏龍茶伯爵可可你間餐廳真係食物唔錯,坐得又舒服侍應態度又好,可以多多幫襯😍😍蟲二 (旺角)旺角上海街618號頂樓

雖然餐廳喺頂樓,但係唔使驚㗎,有𨋢直達😍

味噌豆腐慢煮蛋豆乳湯烏冬

燒豚肉片慢煮蛋杞子飯

黃豆粉蕨餅紅豆配雪糕

桂花烏龍茶

伯爵可可

蟲二 (旺角)
2024-01-12
2024-01-13 55 瀏覽
週末午餐好去處。食物量足夠,菜色日式西式的料理,甜點有西式的日式。可口也不會死甜。總括來說味道也不錯。工作人員友善,但專業。客人也是不宣嘩。環境衛生。值得一去再去。
2024-01-05 67 瀏覽
一汁三菜便當 $150成個套餐入面有65度慢煮蛋,主菜叫咗清酒醬燒鰻魚+配菜叫咗蓮藕漬、涼拌秋葵同涼拌木耳,另外仲有日本穀米杞子醬油炊飯😋唐揚炸雞 $78炸雞咬落去都幾Juicy,唧埋啲檸檬汁落去,別有一番風味😋海苔炸薯條 $88上枱嘅時候啲薯條仲係熱辣辣,加埋海苔做點綴,有埋茄汁仲好食😋桂花蜜梳打 $58飲落去桂花蜜都好重配埋梳打都幾好飲
一汁三菜便當 $150
炊飯😋

唐揚炸雞 $78
炸雞咬落去都幾Juicy,唧埋啲檸檬汁落去,別有一番風味😋

海苔炸薯條 $88

桂花蜜梳打 $58
飲落去桂花蜜都好重配埋梳打都幾好飲
2023-11-01
15 分鐘 (堂食)
  • 一汁三菜便當
2023-12-22 1029 瀏覽
平日放假同朋友去左蟲二chill chill🤏🏻名就聽得多 去就真係第一次去食野啦我地揀左戶外坐 地方好開揚💛見到有客人坐係到畫畫 🎨會唔會太寫意呀XD蟲二走日本和風家庭style🇯🇵平日去lunch set價錢100蚊鬆啲以café環境黎講都算幾合理👌📍燒豚肉片慢煮蛋杞子飯 HKD110可以自己加茶湯做茶漬飯🍶豚肉片燒得幾好味 醬汁甜甜地豚肉都夠嫩🤤中意佢塊塊都肥瘦均勻 食落幾惹味溫泉蛋應該係日本蛋 好香蛋味~珍珠米每粒都粒粒分明 同埋煮到幾煙韌🍚即便落左茶湯都唔會影響個煙韌口感近排凍凍地食呢碗飯令人成個暖笠笠🥰配菜有柚子蓮藕 第一次食呢個味道蓮藕好爽脆 柚子味都幾出 好開胃✨📍醬燒雞肉慢煮蛋鰹魚湯烏冬🍲 HKD98雞肉有驚喜啊 煮到好入味之餘雞肉好嫩滑醬汁都係偏甜甜地 做到日本和風既味道🎌鰹魚湯湯底幾清淡 烏冬煙煙韌韌兩款我較愛燒豚肉片慢煮蛋杞子飯~📍Tiramisu HKD45咖啡味好濃郁帶有少少酒香😙口感好smooth 而且cream唔甜幾好味📍Hot Latte☕️ HKD38靚靚拉花 味道正常發揮📍Lime Tonic Espresso HKD55呢杯飲落有少少似凍檸茶但就多
平日放假同朋友去左蟲二chill chill🤏🏻

📍燒豚肉片慢煮蛋杞子飯 HKD110
可以自己加茶湯做茶漬飯🍶
豚肉片燒得幾好味 醬汁甜甜地豚肉都夠嫩🤤
中意佢塊塊都肥瘦均勻 食落幾惹味
溫泉蛋應該係日本蛋 好香蛋味~
珍珠米每粒都粒粒分明 同埋煮到幾煙韌🍚

📍醬燒雞肉慢煮蛋鰹魚湯烏冬🍲 HKD98
雞肉有驚喜啊 煮到好入味之餘雞肉好嫩滑
醬汁都係偏甜甜地 做到日本和風既味道🎌
鰹魚湯湯底幾清淡 烏冬煙煙韌韌
兩款我較愛燒豚肉片慢煮蛋杞子飯~

📍Tiramisu HKD45
咖啡味好濃郁帶有少少酒香😙