2022-06-28
📍蟲二 Poach旺角上海街618號頂樓———————————————一汁三菜便當·清酒蒲燒鰻魚(💰: 165 hkd) 呢個便當賣相十分吸睛🍱,個名叫一汁三菜,其實就係一碗湯🍶同三款小菜,汁(湯)係鰹魚昆布高湯,用🍶上,好有特色!高湯帶有陣陣茶香,唔會太鹹,但如果可以熱啲濃啲相信會更好🍵而第一菜就係漬物三吃: 青瓜漬🥒、柚子蓮藕片、冬菇,酸酸甜甜咁做前菜幾開胃😋,但略嫌漬物份量有點少;第二菜係慢煮蛋,其實就係我哋平時食嘅溏心蛋🥚,餐廳有張紙仔好貼心咁建議客人點樣進食,可以將漬物同慢煮蛋倒入飯內,再將湯加入拌勻進食,就試到茶漬飯嘅效果喇🤩 值得一提嘅係飯用咗日本穀米御飯,健康得來食落口感亦唔錯,配合埋撈飯一流嘅流心蛋,簡直係絕配💯第三菜可以喺六款主菜中選擇一款,我當日揀嘅係清酒烤鰻魚,所以額外要加$15,便當原價係$150一份🍱,其他主菜都係唔使加錢嘅,包括燒鯖魚、漢堡扒、豚肉野菜卷等~鰻魚表面鋪上厚厚醬汁,入口都幾軟腍,但就唔係太食到清酒味,醬汁都冇睇落去咁香濃,如果要額外加錢食就唔太化算了😛溫馨提示:如果同同行友人每人叫一份便當,飯同湯都可以再添加,咁就唔使驚唔夠飽啦~ 平心而論,
旺角上海街618號頂樓
———————————————
一汁三菜便當·清酒蒲燒鰻魚
(💰: 165 hkd)
一汁三菜便當·清酒蒲燒鰻魚
平心而論,環境同食物外觀嘅打卡指數絕對係爆分📸,但食物嘅味道對應返價錢性價比就低咗少少🤏 不過佢全日都係同一個Menu,如果夜晚食呢個價錢感覺上又抵番啲😆
整體評分 (6個🐽為滿分)
味道:🐽🐽🐽🐽🐽
抵食:🐽🐽🐽🐽🐽
環境:🐽🐽🐽🐽🐽🐽
服務:🐽🐽🐽🐽🐽
🐾: 旺角站A2出口步行2分鐘
#mugmugeats_旺角#旺角好去處 #旺角美食 #旺角cafe #旺角日本菜 #旺角甜品 #香港打卡 #打卡cafe #foodie #foodpics #lunch #dinner #teatime #cafehopping