2019-02-03
一向因爲工作原因所以成日會有機會食川、蜀菜。今日心血來潮行花市試下新店開闢下自己既開飯list,誰不知伏到不了,所以不得不寫食評記錄一下。我地好好彩唔駛等好耐就有位,入面大部分位係係一大班朋友黎聚餐,只有我地一張二人枱,位置不算寬敞,但亦唔算太迫。我地點左酸菜魚、粉蒸肉同清炒萵筍。清炒萵筍已係最好味個道菜,唔油仲帶有胡椒豬肚味,唔知係個獲無洗定故意用呢種味炒,不過味道不錯等左十五分鐘第二道菜終於上了,外表睇落去不錯,可惜一食就發覺唔對路,酸菜魚竟然係無酸味,但湯底淨係得胡椒既辣味,開頭以為係咪煮得唔夠耐啲酸菜唔出味,點知一食啲酸菜都無味。其次,啲魚片一啲都唔滑,又薄又多小骨,食得好辛苦,食左兩啖已經忍唔住同店員講點解個酸菜魚無酸味既,佢就攞返去加返啲酸,再煮過後啲味稍為像樣,但啲魚太多骨令到我完全唔想食最後到個粉蒸肉,來到時因為剛蒸起,聞起黎都幾香,其實味道還可以,可惜一食發現呢個其實係粉蒸肥膏而非粉蒸肉,喜歡食肥膏既你可能會覺得好味,可惜崇尚健康既我覺得真係搞唔掂,我覺得最好食係粉蒸肉底既蕃薯,好甜好”林”成餐飯食淨好多,因為真係一啲都唔好食,伏伏伏
我地點左酸菜魚、粉蒸肉同清炒萵筍。
成餐飯食淨好多,因為真係一啲都唔好食,伏伏伏