2018-07-07 299 瀏覽
This is my first time to write a comment in open rice .  This is a very famous old style cha chaan teng in HK with lots of tourists waiting all the time. I have ordered a pork bun and a milk tea for my lunch. To my disappointment, both taste super bad.At the first bite, you can tasted  that the port chop tasted even worse than fast food restaurant, It was cooked for  a long time and was already oily at room temperature when served. The tomato inside was even cold tasted like just taken out from

room temperature when served. The tomato inside was even cold tasted like just taken out from fridge without any cooking. This is totally
unacceptable.
For the hot mild tea, it was again not hot anymore. The tea flavour was not strong neither.

This was an awful experience !
2018-07-07
2018-07-03 276 瀏覽
每次黎蘭芳園我都一定會叫一杯凍奶茶再配一個西多士and 豬扒包。個豬扒好香脆;面包都好脆囗。一口西多士配一口豬扒包,可以滿足為食嘅我! 最後一杯凍奶茶,可以令你唔會覺得太乾,幫助消化😄
2018-07-01
10 分鐘 (外賣自取)
$50 (宵夜)
2018-06-30 306 瀏覽
諗住入去試下奶茶☕️,每人最底消費$28,店員話要5人共$140,咁未每人打算落左飲品先☕️☕️🥤🥤☕️,再落食物,但店員點都唔比叫飲品先,一定要每人落一樣食物,我地每人5杯飲品加3樣食物都夠$140啦🥪🥪🍔☕️☕️☕️🥤🥤,佢係都要人叫5樣野,傻嘅,當我遊客呀,激鬼氣,唔食走人,走仲要話「走啦,點解呀仲咩呀」,幾好食都假,唔會再去😤😤⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯😡
2018-06-30
2018-06-26 269 瀏覽
Alisa: Barbara...原來而家就黎3點啦! 行行下有d肚餓添, 不如我地去食個Tea呀!Barbara: 好呀!行開中環尼頭,當然要去蘭芳園朝聖一下啦!快d行啦!Barbara: 嘆返杯港式絲襪奶茶同配個金牌🏅豬扒包, 簡直絕配!Alisa: 真係好好味啊!😍 (d侍應叔叔都好好人架!)絲襪奶茶 +豬扒包=下午茶We ❤️ Tea Time

Alisa: 真係好好味啊!😍 (d侍應叔叔都好好人架!)
絲襪奶茶 +豬扒包=下午茶
We ❤️ Tea Time
2018-05-02
  • 絲襪奶茶 +豬扒包
假期要排隊,要等十位左右,排隊時都聞到奶茶香。座下後,叫左兩個撈丁,一個雞扒蔥油撈丁,另一個係芝麻汁牛冧肉撈丁,仲有咸牛脷包,再加兩杯奶茶!落單時個夥計古古怪怪!九唔搭八!最大問題係個夥計係咁流鼻水!又唔抺!啲鼻涕就快流晒出嚟咁,感覺嘔心!啲單亂到不得了,奶茶送錯隔離枱大叫掉左佢!之後又問我地飲乜嘢!等到食完奶茶都未到,問佢佢話:「咁多單等等先!」態度極差,好似追佢還錢咁樣!就算更好食!都唔推介大家去!何況味道極之一般,經歷與國內遊客一同感受比囚犯不如的「服務」態度?!丟盡香港臉,令我想起戲院開播前個句:佢拍過無數電影···最後個句容許我改左少少:香港既旅遊業都俾你搞林晒。真係可一不可再!完!
假期要排隊,要等十位左右,排隊時都聞到奶茶香。

10 分鐘 (堂食)
2018-06-18 2308 瀏覽
匆匆那年、驚鴻一瞥, 嚐過蘭芳園的凍奶茶後,念念不忘!今天 抽到大館入場券 ,特地提早一點出門再來朝聖。。。 奶茶依舊丶人面全非!以往堆到滿的日本客人,換上了韓國oppa & families。 本地人也不少。逼夾,依然是那樣的逼夾!服務差,服務依是那樣的差, 有點像「貼錢買難受亅。一口凍奶茶, 奶味依舊香濃, 奶茶也沖得很滑, 只是轉了要「少糖亅! 人大了,有時要求就會改變, 只是 熱愛美食的 情懷依然未變。還多叫了一杯熱奶茶做對比。 有比較之下,發覺原來凍奶茶真是好喝很多。。。 不是說熱奶茶不好喝,只是沒有比 灣仔 丶大坑和跑馬地的競爭對手出色!匆匆那年 ,我們見過太少世面 ,只愛喝同一杯茶。。。那麼莫名其妙 ,那麼討人歡喜, 擠迫起來又太討厭。。。青蔥那年丶活該匆匆 ,因為我們不懂, 時間的誓言。。。下一次再來?  那夕將是何年。。。。。。🦉。。。🦉
匆匆那年、驚鴻一瞥, 嚐過蘭芳園的凍奶茶後,念念不忘!

匆匆那年 ,我們見過太少世面 ,只愛喝同一杯茶。。。

那麼莫名其妙 ,那麼討人歡喜, 擠迫起來又太討厭。。。

青蔥那年丶活該匆匆 ,因為我們不懂, 時間的誓言。。。

下一次再來?  那夕將是何年。。。

。。。🦉

。。。🦉

2018-06-02
5 分鐘 (堂食)
$38 (早餐)
  • 奶油豬
  • 凍奶茶
2018-06-06 441 瀏覽
蘭芳園有幾間分店,始終都係覺得中環呢一間最有味道。店舖外有一個細小嘅綠色車仔,係比客人買外賣,造型幾特別幾古舊。而我今日真係食咗一下沙嗲牛肉公仔麵,公仔麵都煮得唔錯,唔會話太過林,雖然係有味精,但係好食嘅嘢食真係食咗先算啦!呢度嘅凍奶茶都10分出色,飲落有茶香又有奶香,而且入口10分順滑,口感非常之好。

2018-05-19 453 瀏覽
超過5年無食過,今日經過就決定再試一下,結果令人非常失望!我同老公叫左「心多多撈丁」同「蔥油豬扒撈丁」!首先麵條好硬,完全無味;其次雞翼同豬扒乾到不得了,又燶,成件事都唔值呢個價錢!對我尼講,應該唔會再有下次!
超過5年無食過,今日經過就決定再試一下,結果令人非常失望!
對我尼講,應該唔會再有下次!
2018-05-15 380 瀏覽
成日見佢地前面有人排隊,今日得閒去試一吓。叫個豬扒包套餐,$55加凍飲$3 ,同撈麵套餐同價,不過份量小很多,得一個細包同罐頭蘑菇做嘅奄列,唔系幾夠食。食完d野,奶茶仲未到要呆坐一陣。凍奶茶唔錯,不過同其他茶記比又唔係有乜咁特別。算係到港式奶茶始祖飲杯嘢,打個卡吧。試一次就夠。想飽的話建議食撈丁。

想飽的話建議食撈丁。
2018-05-15
1 分鐘 (堂食)
2018-05-06 394 瀏覽
今日下晝3點幾去,諗住同朋友食個tea ,歎杯奶茶。去到門口就塞住遊客影相同等外賣,等左一陣都好快有位啦。坐低唔夠5秒,就有個男伙計走黎諗住落單,我未睇晒個餐牌,佢就咀up up, 行開左。再過30秒,又行埋黎,將兩sets 刀叉掉喺枱面,係好大力咁掉喺枱面, 又見我未決定到食乜,就攞咗張有相嘅餐牌掉喺我睇緊張餐牌上面,態度真係一流。當我諗到食咩,就叫佢埋黎寫野,我就叫套餐,佢就好大聲咁講,冇餐,星期六日係冇餐架,都講左冇架啦!你相像下,佢講尼番說話既時候再配合佢一幅好不耐煩嘅樣。我好似入黎就係要受罪咁,仲坐係食咩?我地最終走左冇食到。講真,我好upset,我未知佢依家嘅食物質素如何,服務嘅質素就已經差到不得了。食肆係要靠口碑,祝佢好運。

2018-04-24 533 瀏覽
第一次光顧這店,我隨便找個位置坐下,即被職員大叔指示坐指定位置,我坐下後他咀裹仍喋喋不休 ......🤬。我隨手攞起插在架上的一疊餐牌時,有一位女士坐下,大叔立即上前話:「唔好囉曬!比啲人睇啦 ⋯⋯ 🤬🤬」。我點了熱奶茶少奶,占醬厚多士。等食期間,我突然感到頭髮被掃了一下,回頭一看只見女職員指手劃腳地帶位😓。老實說奶茶茶味香濃真的不錯,但厚多士的確令人失望,第一:厚多士厚度不明顯,驟眼看與普通多士無異;第二:多士不熱不脆,口感一般;第三:多士以半份的形式上碟,仲要收$18,簡直覺得「搵笨」。其間有一對年輕情侶被職員安排指定座位,職員態度不太友善😒😒😒,少女一怒之下掉頭走了。第一次光顧有如此經歷,簡直覺得佢地唔憂做,趕客一樣👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻。

我點了熱奶茶少奶,占醬厚多士。

2018-04-24 369 瀏覽
好耐冇喺中環搵食,同事話未去過蘭芳園 ,今日一於去試下。星期六下午十二點幾去到,門口已經排曬隊。 不過等咗十分鐘左右就可以入到去。叫咗三樣嘢包括蔥油雞扒撈丁、 蔥油豬扒飯同奶油豬,當然唔少得呢度出名嘅絲襪奶茶啦。不過食完大失所望。蔥油雞扒撈丁已經算係比較好食既一個,鷄扒算滑 麵質都算爽口。至於個蔥油豬扒飯,幾塊豬扒砌埋都唔夠一塊,呃咗我半塊。豬扒肉地好鞋,而且啲飯好削。 蔥油份量太多,搞到個飯好鹹。至於個奶油豬,牛油同煉奶嘅份量就少得可憐。同白豬仔包唔差得好遠。結論:名大於實,下次應該唔會再嚟。
好耐冇喺中環搵食,同事話未去過蘭芳園 ,今日一於去試下。

不過食完大失所望。

結論:名大於實,下次應該唔會再嚟。

2018-04-21
10 分鐘 (堂食)
午餐
2018-04-21 263 瀏覽
今次特登帶朋友黎食,見個個都係外面影相,真係影下相好啦,千祈唔好入去食。我明明記得十年前黎食個陣係幾好架,而家份量少,唔好食不止,員工態度之惡劣,真係匪夷所思。未開始點嘢食已經開始俾人話唔識字,嗌多杯嘢飲又俾人鬧點解落多杯,解釋多兩句又話:問你幾杯咋,唔駛講咁多嘢。我朋友係遊客,我覺得帶咗佢地黎,我真係好唔好意思,好尷尬,好後悔。本來想落去蘭桂坊happy hour 都冇心機。澳牛都係催你點快啲啫,呢度簡直係對你隨意謾罵,返工都冇咁受氣,好嬲!

2018-04-21
2018-04-01 583 瀏覽
復活節假期第2日, 睇書介紹, 下午第一次幫襯 ,等咗20分鐘,入咗去落order 叫咗牛肉撈丁,豬扒撈丁,熱奶茶,熱鴛鴦。 首先感覺地狹窄, 細細張枱都坐滿六個人 ,非常之擠迫,落單時伙記冇乜禮貌,這裹大約有九成半係遊客, 絕大多數是中國遊客 ,落單時,伙記冇乜耐性, 有點呼呼喝喝,甚至乎我們聽到廣東話吋客人, 遊客又不太白地道方言,有D睇唔過眼 , 影響香港形象。 食物方面 : 我相信所有香港嘅茶餐廳都識沖到杯絲襪奶茶,冇乜特別,什麼豬扒/牛扒撈丁, 都是坊間嘅食品, 冇乜特別. 可能遊客唔敢,或不敢去香港其他嘅茶餐廳。最搞笑的, 同檯有位遊客,叫了西多士,侍應都冇畀糖漿 佢,佢就係咁齋食,我都睇唔過眼, 叫佢落糖漿先食。 價錢一啲都唔平, 所以基本上,本地人幫襯一次之後 ,大部份不會回頭。 遊客們,遊客們,雖然嗰度話有50年歷史嘅排擋,好多明星相,發哥 ,蔡瀾相片等..........其實好多香港食市都有他們的相片, 普通一間食肆都可能有他們的相片, 真是不突出,總之毫無驚喜, 以後唔會再幫襯。
叫咗牛肉撈丁,豬扒撈丁,熱奶茶,熱鴛鴦。

首先感覺地狹窄, 細細張枱都坐滿六個人 ,

豬扒撈丁熱奶茶
2018-03-31
20 分鐘 (堂食)
  • 絲襪奶茶
2018-03-17 586 瀏覽
小時候住在中環,家人偶爾也會帶我到蘭芳園吃多士,但畢竟那時年紀還小,好像從來沒喝過蘭芳園的奶茶。今天襯著到PMQ,順道買杯奶茶試試,確實香滑,奶味茶味都足夠,並沒有互相蓋過,是真正的港式奶茶。