2021-12-16 1169 瀏覽
老字號蘭芳園,一定要嚟試下😌❤️心多多勞丁:佢係雞翼,五香肉丁,煎蛋滷水汁勞公仔麵嚟,佢個滷水汁都幾入味,雞翼同肉丁啲味都幾濃👍🏻👍🏻🐷薯仔鮮茄豬扒煎蛋通粉:我覺得佢個湯底比較淡,冇咩味,好似係屋企整都好食過佢,其實個湯底如果濃既會正好多,因為佢加左啲薯仔粒,好似蕃茄湯咁,呢個有啲hea🧇咖咉西多士:我其實好中意食咖咉多,但佢令我有啲失望,話晒都多年老字號,佢烤得係啱啱好既,但用既面包底太薄了,同我食開既差好遠,硬落去冇鬆軟感覺,乾淨淨的🐽:金牌豬扒包:滿心歡喜唸住試佢個鎮店之寶,點知同相當年報紙差好遠,佢個豬扒勁薄又細塊又唔夠香,個包勁細兩啖冇左😩☕️絲襪奶茶就幾好飲,好濃又滑,唔錯,總括嚟講,佢其實係幾貴,份量又唔多,叫左咁多野食全部清晒兩個人先夠飽🤔但員工服務態度幾好,幾有禮貌,出餐都好快
老字號蘭芳園,一定要嚟試下😌

中環蘭芳園食記📝蘭芳園 (中環)中環結志街2號地舖應該都聽好多人提過呢間歷史悠久嘅中環出名茶記,終於近日有機會俾我一試😋圖1.蔥油豬扒撈丁🍝$57 8/10分有蔥油有公仔麵其實基本上調味唔好太7就唔會差,咁呢個都算係好食嘅蔥油撈丁👍🏻圖2.咖央西多士🍞$27 6.8/10分個人覺得較為普通,可以唔叫,其他茶記整得仲出色👈🏻圖3.絲襪奶茶(茶走)$22 8/10分奶茶都係出色嘅,不過我個杯茶走煉奶好似落得重手咗少少,味道偏甜不過都好飲👍🏻環景: 🌕🌕🌕🌑🌑食物: 🌕🌕🌕🌖🌑服務: 🌕🌕🌕🌗🌑性價比:🌕🌕🌕🌖🌑推介: 🌕🌕🌕🌖🌑💰人均$30-100
中環蘭芳園食記📝

蘭芳園 (中環)
中環結志街2號地舖

圖1.蔥油豬扒撈丁🍝$57 8/10分

圖2.咖央西多士🍞$27 6.8/10分
個人覺得較為普通,可以唔叫,其他茶記整得仲出色👈🏻

圖3.絲襪奶茶(茶走)$22 8/10分

蔥油豬扒撈丁
咖央西多士
蔥油豬扒撈丁
2021-10-29 670 瀏覽
A filling local breakfast before work🙊The price really surprises me, around $40 you can already get a breakfast meal set. I personally recommend the HK style crispy bun🥪. Baked to crispy on the outside of bun, with condensed milk and smooth butter added inside. Perfectly served with the must-try Hk style silky milk tea🧋Cha-siu (barbecue pork) and barbecue chicken are of nice quality but not overwhelming. Succulent and flavorable, but part of the meat is bit dry. The broth is also bit too light.

叉燒瀨粉
叉燒瀨粉
  • 脆豬
  • 絲襪奶茶
  • 奶油豬
2021-10-15 2389 瀏覽
難得過海,當然要搵啲好嘢食啦!今日放棄食Cafe嘅機會,去咗呢間老字號又多人食嘅茶記黎到當然食佢嘅主打蔥油雞扒撈丁係我食嘅,完全唔知點解可以賣咁既價錢😳食落感覺完全唔係出前一丁嘅感覺,少少蔥油加豉油,咩都唔係唔好,不過蔥油有啲少,感覺唔夠香,就係用豉油整到個面有點咸唔好意思呀!個雞扒真係唔好食,食落hi過我整雞胸肉,雞皮唔夠脆,但內裏可以乾到一個點😥男朋友食咗蔥油豬扒撈丁,豬扒都係乾,但味道同口感算係好過雞扒,開頭完全冇諗過要寫食評,所以冇影到佢嗰個豬扒,但都係果句,麻麻地囉最後我食左一半已經收手金牌豬扒包,見到都知知地咩事,呢度每個套餐都要$50-60,豬扒乾乾的又薄薄的,加塊薄薄既蕃茄同醬仔咁就送到比前面啦!真心冇咩誠意咖央西多士算係成餐飯最正常嘅一樣嘢食,不過比起傳統嘅花生醬西多士,我會選擇後者另外講一講,開頭好期待見到用呢種糖漿嘅畫面,最可惜嘅係後邊橙色嘅碟底其實黐糖漿已經黐到成個瓶底都係,然後呢~當你一心期待倒糖漿嘅一刻,然後碟底既糖漿會一齊滴落去個西多士度🤢🤢🤢 完全係好污糟好失敗奶茶算係幾香幾滑,但唔算好香濃果種絲襪奶茶三個人食左二百幾蚊,不過真心不值一試但係點解仲可以咁
難得過海,當然要搵啲好嘢食啦!
今日放棄食Cafe嘅機會,去咗呢間老字號又多人食嘅茶記

黎到當然食佢嘅主打
蔥油雞扒撈丁係我食嘅,完全唔知點解可以賣咁既價錢😳

最後我食左一半已經收手

奶茶算係幾香幾滑,但唔算好香濃果種絲襪奶茶
三個人食左二百幾蚊,不過真心不值一試
但係點解仲可以咁多人食既呢?😟😟😟
2021-10-14
2021-10-12 817 瀏覽
每一次路過這裏,都很想試試這間很出名的茶餐廳,因為傳聞這裡的撈丁很有名氣的,很多明星都會慕名而來,趁今日打風,街上多少人, 於是過來試試,2:00,不用等位,當然是點選特色的撈丁,揀選了兩款,結果令人失望,賣相已經不想吃,咬落去第一口,出前一丁是硬的,很多豉油,有點鹹,另外一款,說是有龍蝦汁,但係似芝士汁多啲,味道名過其實,不過奶茶就有一般茶餐的水準,有茶味,夠濃,但麵的分量細小, 餐$57一位,應該不會再來。
撈丁
撈丁
2021-08-10 1428 瀏覽
相隔多年再去仍然失望,今次叫常餐還要$57多士加$2,未試過咁難吃,叉燒得五粒似石頭咁硬,滾水湯底,不知何解咁多白領人士去食,完全冇進步,任何一間茶餐廳都好過佢,不會再去!
2021-07-20 1004 瀏覽
蘭芳園秘製蔥油雞扒撈丁幾乎無人不識,疫情下少人先有機會去試過。我點了招牌的葱油雞扒撈丁加奶茶、番茄湯豬扒通加奶茶。丁麵弄得很彈牙,是有過冷河和時間拿得準的表現,那個撈麵的秘製鹵水汁果然是靈魂之所在,濃濃的味道可以代替一丁麵原來湯底。雞扒煎得香口,但始終是雪藏貨,沒有甚麼雞味,故要混上薑葱油來吃。通粉則一般,番茄薯仔湯不太夠濃,豬扒夠腍。奶茶尚算可以,奶可以掛杯滑,茶底算是夠濃。滿分5粒星🌟—————————————-環境:🌟🌟🌟味道:🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟CP值:🌟🌟🌟
蘭芳園秘製蔥油雞扒撈丁幾乎無人不識,
疫情下少人先有機會去試過。
我點了招牌的葱油雞扒撈丁加奶茶、番茄湯豬扒通加奶茶。
通粉則一般,番茄薯仔湯不太夠濃,豬扒夠腍。
奶茶尚算可以,奶可以掛杯滑,茶底算是夠濃。

滿分5粒星🌟
—————————————-
環境:🌟🌟🌟
味道:🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟
CP值:🌟🌟🌟
2021-07-07
2021-07-06 807 瀏覽
試食該店雞排意粉,店表示出名,值得試,誰知,個湯淡如清水,雞排超硬,只有雪味....奶茶就還可以......如是香港必試食物,當之有愧!雖是下午茶餐,但亦仍保持質素。
如是香港必試食物,當之有愧!
是下午茶餐,但亦仍保持質素。
無品食店,永久blacklist….有日落雨入來堂食,店舖職員嫌我整濕佢地方,我即刻叫轉第2間食店,奈何同事叫到想食蘭芳園,逼住坐低照食,味道跟一般茶記無異,點知食完返公司就開始屙…
2021-06-15 898 瀏覽
蘭芳園 網址: 地址: 中環結志街2號地舖電話: 25443895====================中環架店係不小旅客同港人都專登來,吃簡單茶餐飲杯coffee or milk tea入了舖但門口仍保留著以往大排檔的小檔,可以買到飲品同簡單的麵包類食物今日一早來到食個早餐價錢四十元內要了個ham, sunny upside and luncheon .配油醬多硬豬包。原來個set 是跟腸仔但我唔食,服務員聽到好妒主動告知可以轉午餐肉。個硬豬包好好食,酥脆抹了好多牛油同煉奶另一份是公仔麵,都是跟蛋同餐肉,連飲品仲食到舊時香港情懷
蘭芳園

網址:
地址: 中環結志街2號地舖
電話: 25443895

今日一早來到食個早餐

價錢四十元內

個硬豬包好好食,酥脆抹了好多牛油同煉奶

另一份是公仔麵,都是跟蛋同餐肉,連飲品

仲食到舊時香港情懷
2021-03-27 1534 瀏覽
豬扒飽 + 奶茶 $37六十幾年歷史嘅老店,封關前係好多內地同台灣遊客必到嘅打咭地方,長期有長龍,到而家先有機會試。張枱好有 feel, 奶茶幾正,但個豬扒飽真係唔得,件豬扒乾噌噌兼冇味,個飽似隔夜。應該冇下次。
豬扒飽 + 奶茶 $37
應該冇下次。
蘭芳園門口很有復古味豬扒包OK,中間夾層有番茄,醬有點類似蜂蜜芥末醬,有D TATA醬的味道,不過厚D就最好點了兩杯熱奶茶,差別在一個是茶走,另一杯則係正常熱奶茶,柔順滑口,唔錯
蘭芳園門口很有復古味

2020-10-05
2021-03-09 896 瀏覽
建議:Fd 子表示無遊客可以幫襯下 💆‍♀️蘭芳園 第一次食係上環碼頭,個時係打算去試佢杯"馳名"奶茶,但記得係十分普通🙈 比較偏奶味 今日路經中環,又突然想食下西多🧇 行到蘭芳園,驚見無咩人 😂 就打算比多次機會佢啦🙈咖央西多+凍奶茶 HK$41奶茶:繼續係一杯普通既凍奶茶,奶比較多咖央西多:太耐無食過,難得就試一試佢。中規中矩,啲咖央都幾多。Fd 子表示:如果奶茶澀啲會岩口味啲🤗 聽講撈麵出名啲?!下次有機先再試啦~
建議:Fd 子表示無遊客可以幫襯下 💆‍♀️

咖央西多+凍奶茶 HK$41
奶茶:繼續係一杯普通既凍奶茶,奶比較多

2021-02-20 930 瀏覽
其實都吃了午餐,不過同伴未試過,於是乎陪他一下試下飲奶茶,所以入咗去嗌左個麵餐,再加一熱及一凍奶茶,但係實在不好飲,整體全部很普通,只係普通茶餐廳,得個名,完全不實在。
2021-02-13 917 瀏覽
行經中環,未到食飯時間,見到蘭芳園唔係好多人,好耐冇入去食啦,唔知個品質有冇改變呢!對上一次去食已經係幾年前,鍾意食佢嘅蔥油豬扒撈面同奶茶,豬扒夠Juicy蔥油味香濃。可惜今次有啲失望,我叫咗蔥油雞扒撈麵加凍檸茶($57+$3), 雞扒應該係煎左一段時間,非常硬身,食淨左幾舊都唔想再食,蔥油得少少,唔夠撈面,依個公仔麵都似煮咗一段時間未系好熟好硬,不過店員都好nice,用服務搭啱,不過仍然有點失望😞