2016-09-10 359 瀏覽
一個人食晒又唔想食麥記甘“禿”,就揀左呢度。感覺每一時段黎呢度都好多人,不過今次好快,可能一個人掛。。。農舍比薩餅邊較硬,中間同底都ok,夠軟。芝士夠多,不過餡分佈得唔夠平均。味道較淡,整體上好食既。菠菜三文魚意粉三文魚少左啲,得四塊小到,醬汁唔係好夠,份量較少。意粉較硬。如果食送能多啲更好!埋單62,免加一。

菠菜三文魚意粉
菠菜三文魚意粉
埋單62,免加一。
2016-08-04 450 瀏覽
其實我覺得薩莉亞做得幾成功, 雖然味道和質素平平,但勝在 款式多,平靚正 夠曬平民化煙肉菠蘿pizza 批底夠薄脆 ,菠蘿和芝士量 也算多 ,食落香口惹味水牛芝士pizza 大量水牛芝士和番茄醬, 看似 簡單的一個pizza, 其實味道非常不錯 ,濃香順滑,滿滋味的辣味雞翼 ,帶點輕微小辣 ,味道頗為入味黑椒蜆肉鐵板煮, 蜆肉 體積不小,很肥美 ,濃香嘅黑椒 和牛油 味 在空氣中飄散著 ,看見也流口水喔
辣味雞翼 ,帶點輕微小辣 ,味道頗為入味
2016-07-17 287 瀏覽
薩莉亞特别根據地中海飲食的特色,將橄欖油設計入食材內,能降低血液中膽固醇,減少低密度脂蛋白及細胞氧化的危險!值得一讚!舖內都算清潔和坐得舒適!今次叫了其中的前菜辣腸薯角鉄板,腸夠脆,不算辣,小孩都能入口,不錯!薯角就較乾,加點醬汁會更佳!無限自助饮品,有汽水、熱朱古力、latte、朱古力咖啡、美綠……,如要轉冷飲,可以自己加冰塊!成人都是另加十二元,小孩八元,值得推介!

舖內都算清潔和坐得舒適!

薯角就較乾,加點醬汁會更佳!
成人都是另加十二元,小孩八元,值得推介!
2016-07-17
15 分鐘 (堂食)
2016-05-30 417 瀏覽
之前响其他地區食過幾次薩莉亞, 覺得以佢價位黎講非常OK, 黎到元朗四圍騰又肚餓, 就衝左入去, 後悔莫及 一入去見到座位濶落都唔錯, 見到不少餐桌夠位擺BB車, 方便一家大細. 點左個蝦沙律, 青醬煙肉意粉, 墨汁意粉同辣味雞翼. 真係惡夢... 沙律醬好稀, 撈埋啲沙律食好怪, 差少少就係水咁樣 , 蝦質地又怪怪地, 就黎梅咁樣; 青醬煙肉意粉, 小弟每次到薩莉亞必點, 食落去居然咸到頂唔順, 食左無半碟就投降 ; 友人碟墨汁意粉都一樣, 得色素, 無味, 而且意粉質地怪怪的, 淋左啲, 我地都食到無一半就放棄左. 成餐基本上都辣味雞翼係KEEP到STANDARD. 食物質素真係低於其他分店好多, 唯有以裝修(濶落)同服務搭夠. 坐係好坐, 但小弟真係唔敢再試下次

2016-05-12 425 瀏覽
放工返到元朗後,兩條友諗左一大輪後,我的他決定去交通廣場食返呢間,今次係第2次食焗田螺:上次同今次都一樣,熱辣辣咁上枱,好香,味道唔太咸牛扒:我的他叫左牛扒,所以我唔知味道如何,因為我唔食牛的蜆:還可以啦,最少D蜆肉都肥厚的,唔太咸(我自己個主菜,由於太肚餓,我唔記得影相)點少得甜品呢
焗田螺:上次同今次都一樣,熱辣辣咁上枱,好香,味道唔太咸
牛扒:我的他叫左牛扒,所以我唔知味道如何,因為我唔食牛的
蜆:還可以啦,最少D蜆肉都肥厚的,唔太咸
(我自己個主菜,由於太肚餓,我唔記得影相
點少得甜品
2016-02-26
5 分鐘 (堂食)
2016-04-28 367 瀏覽
小弟系中學時段已經經常食薩利亞,因為佢價錢平之餘,又坐得幾舒服。只可惜一直只有屯門同天水圍分店,宜家元朗終於都有啦,可以多個選擇了。辣汁菠菜意粉:係小弟一定要叫嘅item,辣辣地幾開胃,而且有啲菜睇落較健康。白汁縻姑云吞:有很多菌類,很足料。菠羅烟肉pizza:即叫即焗,若芝士多點會更好。雞肉多莉亞:以前覺得幾好食,但係宜家就覺得濃左少少,白汁少啲會更好。白湯:唔夠熱另外只要加$12就可以享用drink bar,任飲咖啡汽水,幾抵。整體而言: 7/10 價格與質素成正比

白汁縻姑云吞:有很多菌類,很足料。
菠羅烟肉pizza:即叫即焗,若芝士多點會更好。

白湯:唔夠熱
整體而言: 7/10 價格與質素成正比
2015-10-13 464 瀏覽
屋企附近新開了間薩莉亞,之前食過其他分店,知道價錢非常親民,味道亦不錯,於是星期六lunch 去食一趟。2點半席上仍然多食客。店內裝潢簡單以黃色為主,座椅捫布的碎花圖案,說實話是很老土,好8,90年代快餐的style.唯獨牆上的掛飾稍稍挽回一點意大利風情。Menu 內有很多選擇。沙律亦有5款。多款小食,最貴是雞翼,但只不過是$32,好抵!反而甜品吸引度不是太高!設有自助飲品bar, $12一位,汽水,咖啡和朱古力全部無限添飲!周打海鮮湯:$10 湯料有蜆肉,雞肉,薯仔和洋蔥。份量很多,用料很足,而且很creamy,稠身得來頗為滑,$10真是抵! 意大利菜湯 $10 很多蔬菜配料,味道濃郁,還有蕃茄酸味,頗為開胃,不過略為鹹了一點 芝士蒜蓉包 $12 熱騰騰香噴噴,麵包很鬆軟,size都很大件,面頭鋪滿蒜蓉和芝士,很香口。單獨吃已經很好味,伴上海鮮湯更滋味。推介! 黑椒雞肉pizza $34芝士加茄汁的醬料,加上黑椒雞肉,不過雞肉有點雪藏味,餅底有點厚身,但不至厚批的厚度,有點韌,整體普通。 野菌忌廉意大利飯$29 菇和飯的份量頗為多,亦很creamy,醬汁也控制到不會太稀亦不會太乾,只
Menu 內有很多選擇。沙律亦有5款。
多款小食,最貴是雞翼,但只不過是$32,好抵!
反而甜品吸引度不是太高!
周打海鮮湯:$10

黑椒雞肉pizza $34

野菌忌廉意大利飯$29
野菌忌廉意大利飯
野菌忌廉意大利飯
菇和飯的份量頗為多,亦很creamy,醬汁也控制到不會太稀亦不會太乾,只是意大利飯煮得稍為腍身,味道亦可再濃一點。如果不想吃肉,這個意大利飯是不錯選擇。

薩莉亞為意大利菜注入平民價錢,3,40元就可吃到pizza,意粉或意大利飯,以這價錢的質量算是不錯, 平價中不乏好味之選。有湯有包加主菜, 2人份量都不過百元, 而且不設加一,平食又可以多個選擇了!

2015-10-10
2015-10-04 372 瀏覽
呢間薄餅店,可能係咁平的薄餅店,點了好多碟都唔過200,加12元還可任飲各飲料,先來個海鮮薄餅加芝士,好香又夠口感再來牛扒,味精多但不過不失野菌忌廉意粉,好夠味,唔錯螺肉,去左殼,啖啖肉,正甜品以布丁為主,比較甜,應該係現成貨總結平,好平,有服務
午餐
2015-09-29 417 瀏覽
呢間pizza原本係馬田果邊有一間…因為位置太偏…所以都未幫襯過…今次係市中心呢邊開分店…先有機會一嚐滋味…雖然呢度牌頭係寫意大利餐廳…好似好貴價咁…原來好平民化…有侍應帶位…按鐘呼叫service...自助出櫃位埋單…初時以為只得pizza食...原來都有好多款式小食…pizza當然要試…8吋批…海鮮有好多三文魚…其次有蝦同魷魚…加埋雙倍份量既cheese...pizza變得好厚肉…唔似食餅乾…味道比較偏淡…反而顯得無咁滯…田螺似法式香草田螺feel...但menu話係蒜蓉…但唔覺有蒜味…比較油…田螺都比較細粒…勝在無殼…唔駛挑黎食咁麻煩…牛扒得一塊…少少肥膏少少根…質感尚可…洋蔥碎勁多…唔覺有蒜味…pasta雖然比較齋…但好好味…忌廉味好重…pasta軟硬適中…甜品無咩花巧…4款中選左2款…2款質感都比較軟身同偏甜…食完都好口渴…解決口渴話咁易…比12蚊就可以無限自助任飲…唔只限於汽水…連熱飲都有…果茶係普通紅茶味…果香只限於嗅覺感覺得到…我比較欣賞部熱飲機…有好多味道…black coffee, monka, latte, chocolate, miko...nestle出品保證
初時以為只得pizza食...原來都有好多款式小食…
地中海海鮮比薩+雙重芝士
蒜蓉焗田螺
洋蔥蒜蓉牛扒
野菌忌廉意粉
咖啡凍餅
藍莓奶凍
果茶係普通紅茶味…果香只限於嗅覺感覺得到…我比較欣賞部熱飲機…有好多味道…black coffee, monka, latte, chocolate, miko...nestle出品保證…仲可以任加coffee mate添...
Mango tea
Monka
又食又飲都只係200左右…真係超誘惑價…
2015-09-29 315 瀏覽
中秋節翌日起床已三時,為避開假日那高檔次大商場的人群,和老公選了這間由2008起由日本引進香港的意大利連鎖餐廳。我們到達時大約七成客滿,雖然餐廳價位經濟,可卻不像一般連鎖快餐店的空間般密麻麻,它裝潢簡單舒適,餐具精緻漂亮,給人一種歐洲小家庭的感覺,每張枱上面,都設有有一個按鈴用來呼叫服務員。先來水牛芝士伴蕃茄和甜蝦沙律作為頭盤,一向很喜歡水牛芝士,記得在歐洲旅行時吃的新鮮水牛芝士蕃茄沙律,芝士口感軟滑充滿彈性,味道清淡而帶著濃濃牛奶香,配上黑醋、㰖油和羅勒沙律汁奶香更為突出,水牛芝士在歐洲價位並不高,但進口來港在超市售價動㭯都要數十元才得一小塊,這裡不用廿元便可吃到意大利進口的水牛芝士四顆,同樣彈牙軟滑,雖奶香稍清淡,但此價位真叫人無話可說。別小看那甜蝦沙律的小蝦(Northern shrimp),它肉嫩鮮甜,配上微酸的沙律醬清新開胃,難怪是長期人氣No.1沙律。之前試過意大利菜湯我覺得味道較淡,有點失望,今次點了粟米忌廉湯卻有驚喜,濃稠的湯內滿是已打得細碎的香甜粟米,啖啖有口感,奶香十足,可惜是份量較少,只有五、六湯匙,很吊癮。黑椒蜆肉鐵板煮調味不多,可見它的美味就是來自蜆的本身和火
水牛芝士伴蕃茄
甜蝦沙律 (Northern Shrimp Salad)
粟米忌廉濃湯
黑椒蜆肉鐵板煮調味不多,可見它的美味就是來自蜆的本身和火喉的控制,令它吃起來肉嫩又鮮甜,喜歡。
黑椒蜆肉鐵板煮
肉醬多利亞的醬汁強調以濃縮牛奶調製,白醬和肉醬均在澳洲自設工場製作再入口,醬汁豐盈而不過於濃烈,配著稍帶焦香的飯吃恰好,多吃也不會膩,裝飯的盛器保溫佳,放久了也能保持溫暖,十分美味。
肉醬多利亞Meat Doria
煙肉菠蘿薄餅的餅底厚薄軟硬適中,喜歡它的餅底沒過多的油份、脆卜卜的批邊、略帶肥肉的煙肉、香甜的菠蘿、拉絲的芝士和那清新蕃茄醬。
煙肉菠蘿薄餅
每間薩莉亞都有Drink Bar,成人$12/小童$8便可隨意飲用多款咖啡、茶和汽水,我試了朱古力咖啡和芒果茶,朱古力咖啡不錯,芒果茶果味清香,茶味香濃,如此低價位付出,高質素享受,夫復何求。
Drink Bar -芒果茶
題外話/補充資料: 餐具清潔上稍有不足之處,是Drink Bar的杯子和桌上的碟子都發現有食物殘渣,宜加以改善。
2015-09-28
水牛芝士伴蕃茄
甜蝦沙律 (Northern Shrimp Salad)
粟米忌廉濃湯
肉醬多利亞Meat Doria
煙肉菠蘿薄餅
Drink Bar -芒果茶
  • 甜蝦沙律
2015-09-25 394 瀏覽
薩莉亞以前喺大陸食過幾次, 喺香港都係第一次食, 6點幾去到唔使等即刻有位, 見到樣樣都唔貴, 於是叫多幾款試吓, 佢哋加$12可以喺自助吧無限添飲, 因為唔想飲甜嘢所以淨係飲清水。首先黎咗個蕃茄辣青口湯, 賣相唔錯, 青口雖然細隻但好多, 不過味道太咸之後到黑椒蜆肉鐵板煮, 雖然只係$17, 但係都有成差不多二十隻蜆, 而且每個蜆殼都有肉, 唔會甩皮甩骨, 有殼無肉, 食落啲蜆好新鮮, 蒜蓉味好香, 讚蒜蓉焗田螺一啲蒜蓉味都無, 螺肉本身係無味,淨係浸住喺的油度, 乜味都無, 失敗主菜方便我老公叫咗黑椒汁漢堡扒,上面有隻煎到好乾好硬既蛋, 個漢堡扒既肉質唔錯,亦好厚,其實個扒既肉幾好味, 只係個醬汁太咸, 嘥晒! 薯條浸晒油唔好食, 粟米亦有啲燶。我叫咗個肉眼牛扒, 件扒好薄所以有少少乾,本來都唔太差, 不過又係同一個醬汁太咸累事, 以為最貴既會好食啲, 點知好失望 。 薯條好油無食, 不過我啲粟米無燶,好香牛油味, 幾好食。食完晒我老公仲想試吓個蒜汁燒魷魚, 於是又叫黎食, 果然無令我哋失望, 好香好惹味, 隻魷魚都幾大隻, 肉質幾厚,個汁好濃, 雖然都幾咸, 不過可以接受。  實
蕃茄辣青口湯
, 讚
蒜蓉焗田螺
黑椒汁漢堡扒
肉眼牛扒
蒜汁燒魷魚
實在太飽, 無辦法再叫甜品食。  好彩6點幾黎唔使等位, 到7點就坐滿晒, 仲有好多人要等位。 啲服務員落單快, 食物上枱快, 見到有吉碟亦好快黎收就, 由坐低到埋單都唔夠一個鐘。  原來佢哋唔收加一, 2個人食咁多嘢都係$176, 又真係幾抵食喎, 下次再黎叫其他嘢試吓。
2015-09-25
蒜汁燒魷魚