2022-05-15 507 瀏覽
想嘆地道泰國菜又仲未有得去旅行🥲 唯有去啲泰國餐廳過一個口癮啦 今日嚟咗荃灣千色匯3樓嘅薈亞廚房 佢而家每日都有啲優惠小食🤤海鹽牛油燒䱽魚呢條係特價菜式嚟嘅 外皮燒得好脆 揭開裏面嘅魚肉好嫩 魚肉本身好香🐟冬蔭功蝦湯呢碟係我地食泰國野必點嘅 材料都正正常常有香茅 草菇等等 味道唔算太辣🌶招牌原條厚燒美國牛肋骨呢個我地係預先訂嘅 上嚟嘅樣已經係切開晒一塊塊牛肉🐮 牛肉整得好林 而且牛味好重 四百幾蚊嚟講係好扺食 我如果下次嚟都會預訂呢個牛肋骨 牛魔王唔好錯過😙越式蔥油蝦餅呢個係星期二嘅特價小食 其實就係炸蝦餅切開咗一粒粒 再喺面頭淋上蔥油🦐 配蔥油嘅效果都幾特別 不過我都係鍾意配泰式酸辣醬多啲泰國象啤每日特價 16蚊一枝 啱晒要同好友歡聚嘅我啤啤佢🍻真心推介佢個牛肋骨 因為真係牛味好重🥰 如果鍾意食牛嘅朋友一定要來試吓

海鹽牛油燒䱽魚

冬蔭功蝦湯

招牌原條厚燒美國牛肋骨

越式蔥油蝦餅

泰國象啤
每日特價 16蚊一枝 啱晒要同好友歡聚嘅我啤啤佢🍻

🚦Asian Cooking(荃灣)🐖香茅豬扒網皮春卷酸菜撈檬粉🐖$587/10【酸菜特別】有酸菜嘅配搭,特別嘅配料,食落去味道都多個層次🧅搭配埋佢俾嘅撈檬汁,味道酸酸甜甜,十分開胃🍋春卷脆卜卜,豬扒份量多,價錢合理🗞🐂亞來咖喱牛脷🐂$686/10【牛脷咖喱少見】偏杰身嘅港式咖嘢,少椰香,所以聞落味道唔出🍛但因為夠哂熱,咖哩味食落都唔錯🥘牛脷咖喱平時少見,肉質都幾淋,因為切得比較細舊,易於咀嚼🤣雖然有牛脷,但其他配料唔多,定價有啲進取👅🦐傅統喇沙蝦肉湯米🦐$665/10【令人失望的喇沙】喇沙湯底味淡,尤其係欠咗椰汁同蝦鹹味🥥急凍蝦嘅肉質,而且係未解凍嗰種,所以都零蝦味咁濟🍤其他嘅魚板同豆卜質地都偏硬身🍥類似未煮夠嘅感覺(其實不然,只係材料質素較差)👩‍🍳🧆火車頭湯河🧆$686/10【不如自煮】有唔同嘅材料,份量都幾多😯但都係唔太需要烹調嘅材料,所以不予置評🤣正常發揮咁〰️要喺屋企煮返同一樣嘅餸唔難,而且價錢仲會平一截💸🐓泰式胡椒雞扒湯河🐓$486/10【好少料】胡椒味好淡,湯底有少少渾濁,好似味精味雞扒好食,皮煎得卜卜脆,肉質嫩滑雞味不足,要有蔥油搭救🌱除咗仲有少少芽菜同蔥,就後真係半個
🚦Asian Cooking(荃灣)

🐖香茅豬扒網皮春卷酸菜撈檬粉🐖$58
7/10
【酸菜特別】
有酸菜嘅配搭,特別嘅配料,食落去味道都多個層次🧅
搭配埋佢俾嘅撈檬汁,味道酸酸甜甜,十分開胃🍋
春卷脆卜卜,豬扒份量多,價錢合理🗞
香茅豬扒網皮春卷酸菜撈檬粉

🐂亞來咖喱牛脷🐂$68
【牛脷咖喱少見】
偏杰身嘅港式咖嘢,少椰香,所以聞落味道唔出🍛
但因為夠哂熱,咖哩味食落都唔錯🥘
牛脷咖喱平時少見,肉質都幾淋,因為切得比較細舊,易於咀嚼🤣
雖然有牛脷,但其他配料唔多,定價有啲進取👅
亞來咖喱牛脷

🦐傅統喇沙蝦肉湯米🦐$66
5/10
【令人失望的喇沙】
喇沙湯底味淡,尤其係欠咗椰汁同蝦鹹味🥥
急凍蝦嘅肉質,而且係未解凍嗰種,所以都零蝦味咁濟🍤
傳統喇沙蝦肉湯米

🧆火車頭湯河🧆$68
【不如自煮】
有唔同嘅材料,份量都幾多😯
但都係唔太需要烹調嘅材料,所以不予置評🤣正常發揮咁〰️
要喺屋企煮返同一樣嘅餸唔難,而且價錢仲會平一截💸
火車頭湯河

🐓泰式胡椒雞扒湯河🐓$48
【好少料】
胡椒味好淡,湯底有少少渾濁,好似味精味
雞扒好食,皮煎得卜卜脆,肉質嫩滑
雞味不足,要有蔥油搭救🌱
除咗仲有少少芽菜同蔥,就後真係半個其他材料都冇😂仲貴過兩餸但料咁少真係食唔過🫠
泰式胡椒雞扒湯河

🐲龍眼冰🐲
9/10
【每次都嗌】
附餐送嘅嘢飲,好清新好refreshing🌬
又多龍眼肉,成杯嘢龍眼味好重🤤
嗌咗少甜後,甜度好適中😍

整體6/10
1️⃣我屋企人會嚟呢度食,因為覺得夠平、多選擇、坐得舒服👍但如果睇重食物質素,呢個價錢嚟講,有更好嘅選擇🙌
2️⃣人手不足嘅情況,尤其是坐咗喺遠少少嘅位置🪑叫天不應叫地不靈咁👋揮咗好耐手先至有店員過嚟🙋‍♀️
3️⃣但店員們都好殷勤,好快手,都有禮貌幾友善,感覺好好😋而且收翻嘢食先上嘢飲,之後唔會收杯趕你走,可以慢慢飲嘢,真係坐得舒服🧡
4️⃣人唔多,位置夠晒寬敞,仲有大窗🪟有自然採光,所以環境幾舒適☀️
2022-03-13
香茅豬扒網皮春卷酸菜撈檬粉
2021-09-29 869 瀏覽
📍荃灣眾安街68號荃灣千色匯I期3樓3011號舖本身諗住食米線,Lunch time太多人所以就撞咗上去3樓,見到拉麵店同埋呢一間餐廳,真心諗住快食邊間有位食邊間,等咗5分鐘左右有位坐。立眼望個Menu見到海南雞就叫咗佢啦。1)海南雞飯,Size好夠份量,雞肉多無骨,平時都會唔食雞皮但係今次就比一隻頑強嘅雞搞掂咗,因為呢雞皮癡得太緊所以就直接食落口,啲雞同雞肉畫到一個點簡直係入口溶化,個飯唔夠多雞油,乾咗少少,如果有多一啲雞皮嘅油喺上邊就一定冇得輸。環境平時等位好耐,環境好舒服寬躺,Lunch嘅時間超多人。值得等吓位🤣🤣🤣有太多美食可以再試多一次。
📍荃灣眾安街68號荃灣千色匯I期3樓3011號舖

海南雞飯
2021-09-10
海南雞飯
2021-06-13 945 瀏覽
今日黎到呢間薈亞廚房食午餐,覺得都幾抵食,因為唔洗加一服務費同埋龍眼冰唔洗加錢。我地叫左3個湯粉餐。呢個牛骨湯牛筋丸河粉味道唔錯,湯底都好有味,牛丸都重牛肉味,唔會係好粉嘅丸類。另外呢個雞扒麵都推介,雞扒份量唔會好少,而且好夠味又有少少蔥油,但呢個檬粉湯底冇咩味。最後有呢個雞翼檬,味道正常發揮,不過湯底冇咩味。我地三杯都係龍眼冰,味道唔會太甜,而且多龍眼肉,仲要跟餐唔洗加錢,推介呢個係午市餐牌,不過留意返係平日先唔需要加一服務費。

牛骨濃湯牛筋丸湯河

泰式胡椒雞扒湯檬

越式雞翼檬粉
最後有呢個雞翼檬,味道正常發揮,不過湯底冇咩味。

龍眼冰

呢個係午市餐牌,不過留意返係平日先唔需要加一服務費。
牛骨濃湯牛筋丸湯河
泰式胡椒雞扒湯檬
越式雞翼檬粉
2021-05-03 609 瀏覽
又到放lunch 時間了,是日想食泰菜,所以走遠少少,到千色匯這邊午餐。是日都比較晚食午餐,所以當時已到下午茶時間。望住餐牌都想食不同款,但自己一個又不能叫太多。好在有同事在一起,可以叫2份開心share 食。(1)去骨海南雞飯配龍眼冰茶餐的海南雞飯份量剛剛好,雞嫩骨,可連皮食。套餐還有一杯飲品及椰子雞湯。油黃飯不會太濕,所以整體是不錯的。(2)蟹頭油菜粒生炒牛肉飯先說份量方面,可以夠3個人食的,味道是不錯,但如食清淡者,會覺得味濃了點。不過,此款菜就是飯過多了。
(1)去骨海南雞飯配龍眼冰
(2)蟹頭油菜粒生炒牛肉飯
2021-01-22 1081 瀏覽
經過荃灣區,見到呢間東南亞食店環境不錯,就入去試一下...選擇都算多,我就點咗冬陰功豬頸肉湯檬粉+沙爹串燒(雞,牛各1串)及餐飲熱奶茶。冬陰功湯底味道唔錯,酸酸的,不會太辣,而豬頸肉會另外上及份量也不少!豬頸肉嘅肉質不會太''鞋"。串燒即時做,跟沙爹汁,肉質及味道係一般口味!而熱奶茶最後先送上,熱烘烘味道很好!
經過荃灣區,見到呢間東南亞食店環境不錯,就入去試一下...

串燒即時做,跟沙爹汁,肉質及味道係一般口味!
而熱奶茶最後先送上,熱烘烘味道很好!

2021-01-03
2021-01-10 679 瀏覽
去咗荃灣購物消費,就順便享用午膳。選擇在「薈亞廚房」,海南雞飯配白飯,餐飲龍眼冰,甜品:芒果糯米飯。海南雞飯配白飯,很嫩滑的雞肉,海南雞件下有少量的酸蘿蔔,挺開胃!沾少許薑蓉吃海南雞,薑蓉沒有下鹽,淡淡的薑蓉,薑味也是淡淡的。餐湯也不賴,可見有椰子肉與雞肉粗絲,湯味道比較濃,我們就用湯淘飯美享吃。由於不是太餓,兩人分享一份海南雞飯配白飯,加一份甜品:芒果糯米飯,都是飯,夠飽了!芒果加糯米飯淘些椰醬,味道很夾。
去咗荃灣購物消費,就順便享用午膳。

海南雞飯配白飯龍眼冰

芒果糯米飯。

芒果加糯米飯淘些椰醬,味道很夾。

2021-01-09
海南雞飯配白飯龍眼冰
2020-10-11 694 瀏覽
經常去食的餐廳 最近同屋企人三個人去咗幫襯。叫咗個冬陰功湯,味道幾好但係好多香茅殘渣卡住,影響食慾😂。最愛豬頸肉沙律,豬頸肉爽口木瓜沙律清新配上酸酸地嘅汁好開胃。泰式金邊粉今次就軟咗少少,可能煮耐左,之前比較好食,配埋枱上面嘅泰式自家製辣椒汁❣️好正服務幾好,主動又快捷,唔駛等好耐。
服務幾好,主動又快捷,唔駛等好耐。
2020-08-19 726 瀏覽
啱啱同老婆放工嗌外賣晚餐叫咗兩份咖喱牛腩,每碗要成$90,點知嚟到冇白飯跟都算仲要每碗咖喱裏面淨係得兩舊牛腩同啲雜菜,係兩碗都係咁。之後我打去問返餐廳,佢話個餸係咁唔跟飯。即係話如果你要食咖喱牛腩飯仲要比多$15去買個白飯,最後要成過百蚊。食物方面個咖喱味道一般,同一般茶餐廳差唔多,重點係只得兩舊牛腩,你一定食唔飽。本身間餐廳又唔係咩高級餐廳, 又要咖喱同飯分開嗌,份量少,味道一般,如果要比成百幾蚊食個咁嘅咖喱飯,我以後一定唔會再幫襯。

2020-08-19
30 分鐘 (外賣送餐)
2020-06-24 754 瀏覽
離開呢度買野心大心細唔知食邊間, 別府已經食過好幾次, 不如試下東南亞菜啦。 星期五時預咗要等位, 不過都好快十分鐘內已經有位。同朋友share叫咗四色拼盤, 冬陰功湯海鮮金邊粉, 同埋胡椒軟殼蟹。 其實睇食評見到評價一般般, 都不予厚望, 但係中規中矩啦。四色拼盤有酸辣雞腳、炸蝦餅、春卷同串燒。 所有嘢上枱嘅時候都係新鮮熱辣。 至於胡椒軟殼蟹, 配上生菜, 我覺得就咁食香口啲。 冬陰功海鮮金邊粉份量大,足夠兩個人分享,小辣, 鍾意食辣嘅可能覺得佢唔夠濃味。

四色拼盤

四色拼盤
二人套餐 $288🐽冬陰公蝦湯 上既時候會有個蠟燭仔興住,等佢keep住暖暖地咁,個湯都幾夠味,偏酸,辣度就只係小小辣,蝦都有好多隻🤩 ••••••••••••••••••••••••••••••🐽泰國臘腸炒高麗菜 高麗菜份量好多,但味道偏鹹,魚露味好勁,泰國臘腸比平時食既臘腸口感會冇咁實,感覺肥膏多啲🤔 ••••••••••••••••••••••••••••••🐽精選三小拼 有沙爹雞串、蝦餅同春卷,蝦餅同春卷都炸得幾香脆,調味都岩岩好,雞串都幾滑,燒得好香,配埋沙爹醬更可口😋 ••••••••••••••••••••••••••••••🐽秘製去骨海南雞配雞油飯(2碗)啲雞係去哂骨,啖啖肉,雞肉都好滑,但如果雞肉再多啲就好,另外醬汁都比左三款,甜豉油、薑蓉同水門雞汁,最鍾意係水門雞汁,酸酸辣辣咁🤤雞油黃飯味道都唔錯,啲飯都係一粒粒 ••••••••••••••••••••••••••••••🐽龍眼冰冇乜龍眼味,似糖水多啲,但都好多罐頭龍眼 ••••••••••••••••••••••••••••••🐽風沙雞翼 $31另外每日都會有唔同半價菜式,今日就係雞翼,上面有啲蒜同椰絲,味道都

二人套餐 $288
🐽泰國臘腸炒高麗菜
🐽精選三小拼
🐽秘製去骨海南雞配雞油飯(2碗)
🐽龍眼冰
🐽風沙雞翼 $31
另外每日都會有唔同半價菜式,今日就係雞翼,上面有啲蒜同椰絲,味道都唔錯,而且都炸得好滑😆
  • 海南雞飯
2019-10-14 1136 瀏覽
原來14:00-18:00有下午茶優惠,款式有20多款,我剛好要晚上做美容,於是17:00先吃東西。坐位舒適很多2人枱。這樣我可以特價吃當晚餐了,很經濟啊選了無骨海南雞上湯河粉,賣相吸引很大份。雞肉很多皮爽肉嫩滑,薑蓉,酸辣,甜豉油很重要!河粉中最喜歡生芽菜,特別爽甜!河粉湯底味道比較淡,河粉只吃了一點就沒吃了。 餐飲比較特別是龍眼冰有龍眼肉,感覺像龍眼乾浸軟,喜歡龍眼冰天然健康。海南雞河粉唯一失望,不應該稱為無骨海南雞!因為很多骨,有圖有真相
原來14:00-18:00有下午茶優惠,款式有20多款,
我剛好要晚上做美容,於是17:00先吃東西。

坐位舒適很多2人枱。

這樣我可以特價吃當晚餐了,很經濟啊

選了無骨海南雞上湯河粉,賣相吸引很大份。

雞肉很多皮爽肉嫩滑,薑蓉,酸辣,甜豉油很重要!

餐飲比較特別是龍眼冰

有龍眼肉,感覺像龍眼乾浸軟,喜歡龍眼冰天然健康。

我在女人日哦夜哦的驅魔咒下,終於參透了女人,發現肚餓和眼訓是所有女人燥底的根源,就像急尿和急屎是所有廁所的根源一樣,而我每日都要安撫女人的燥底,好似返兩份工咁,兩者最大的不同是:一份工是收入,另一份工是支出... 這天早上又見她燥底,由於我懂得運用陰陽二分法,先拿出鐵板神算,繼而屈指一算,算到她剛剛訓醒,無奶油眼訓,所以必定是肚餓,我唯有急急如敕令,集中兵力破解她一日之中的第一道燥底咒,就來了薈亞廚房,只是想不到午餐時段也要吃下晚餐的份量,"別怪她別怪她,又要洗錢對吧": 亞來街頭飯$66:有雞,有蛋,有串燒,有生菜,一個餐已有小食、清菜、飯,怪得知叫街頭飯,吃完了即刻變街頭霸王...洗頭水。 越式香茅豬扒湯河$48:越式豬扒肉感十足帶點油膩,淡淡香口之感,相比起米線,最愛是河粉,貪其雪白無瑕,嗦著雪白湯河,即時缷去部分豬扒的油膩。 泰式炒通菜$72:鑊氣十足,菜也很嫩。 泰式肉碎生菜包$72:生菜要脆,肉碎要夠辣,滿足又脆又辣的口腹之慾,這裡用的是豆,顯得更脆,但女人說這裡的生菜包不夠葵芳掃街的好吃,嗯,也對也對,女人燥底的時候,說甚麼都要說是對的。 如果有一天,你發現你的女人好燥底

泰式炒通菜$72:鑊氣十足,菜也很嫩。

如果有一天,你發現你的女人好燥底,好有可能係唔夠錢洗,因為如果佢夠錢洗,佢就可以瘋狂買野洗走佢既燥底,所以安撫女人的燥底,最好方法係比錢佢洗,因為佢唔係用錢黎發洩,佢就係用你黎發洩...
2019-06-30
2019-07-03 824 瀏覽
Nice environment and comfortable seats. Went there for lunch with my colleagues. Ordered the food and it seems like the staff have no idea what's on their 'special' course and have to go back to confirm with the chef.Anyway, the food was average and not really a lot to talk about. Good place for a small gathering maybe. Pricy as well.

2019-06-23 671 瀏覽
今日去左荃灣 去左荃灣千息店 見有啲餓就去搵左呢間試吓啦⋯⋯叫左個假日茶餐 雞脾加沙律 西多士加粗薯條雞脾 同薯條都係剛炸起非常香口沙津份量都算多西多士唔夠香 落左煉奶就甜左少少總結 有下次 下次可以試試其他菜式
叫左個假日茶餐 雞脾加沙律
西多士加粗薯條