2014-07-14 528 瀏覽
現居的房間需要大翻身,又要添置傢俱,又要大掃除,令人疲於奔命,估計未來兩星期都應該沒有閒情可以外山覓食,好好試新菜。由於打算吃完又盡快開工執拾,於是在附近的PHD叫了外賣。店內的pizza一共有十一款。自問是肉食派,所以叫了餡料比較多肉的「珍寶」,主要以蕃茄醬做base,再配以牛肉、菠蘿、蘑菇、五香肉粒、洋蔥和青椒。普通批$103,大約6寸大小,加$13可改做芝心批邊。珍寶的用料配撘有點像Pizza Hut的「至尊」,不過味道稍遜,雖然店方標榜是手拉pizza,但餅皮口感又腍又厚,感覺像吃普通麵包。白色的mozzarella沒有起絲效果,蕃茄醬沒有應有的酸,牛肉沒牛味,五香肉粒的存在感很低,味道上幾乎沒有明顯特色,叫人最開心的應該是pizza外賣自取七折優惠,一個普通批已經可以節省$30。脆香雞的味道比pizza優勝,是店內比較吸引的小食,分別有一件、兩件、四件、八件可以選擇。買四件$56,比起單點一件$16平$4.5。雞件外皮脆脆的,帶點黑椒香,皮下油脂很厚,有點嚇人,不過卻很有雞味,味道有點像肯德基的原味家鄉雞,但雞皮卻沒有甩皮甩骨,賣相稍勝一籌。相反,炸雞只有脆香雞一款,部位亦只
脆香雞
脆香雞 ($56/四件)
脆香雞 ($56/四件)
脆香雞的味道比pizza優勝,是店內比較吸引的小食,分別有一件、兩件、四件、八件可以選擇。買四件$56,比起單點一件$16平$4.5。雞件外皮脆脆的,帶點黑椒香,皮下油脂很厚,有點嚇人,不過卻很有雞味,味道有點像肯德基的原味家鄉雞,但雞皮卻沒有甩皮甩骨,賣相稍勝一籌。相反,炸雞只有脆香雞一款,部位亦只有雞脾和雞胸,不及肯德基比較多花款。

吃過晚餐,繼續努力收拾殘局,在凌亂的房間中發現昔日學生時代的舊照片,有校刊、紀念冊、賀咭,也有情書,現在重新再看,感覺有點好笑也有點感慨,就像打開N年前埋下的time capsule,它提醒着我那段已逝去的人生中最無憂無慮的時光。

2014-07-12
15 分鐘 (外賣自取)
2014-05-29 421 瀏覽
樓下茶餐廳之服務水準欠佳聞名於世,而這家連鎖式薄餅博士卻經常寄傳單到我家。其實一直以來這所餐廳之食物水準也是不俗,惜過往沒有時間作出評論。是日恰巧餐廳派發新版本傳單,便一嚐且評價食物。餐廳在服務方面做得越來越差,過往餐廳能夠準時,甚至提早送達食物,而現在則姍姍來遲,動輒等一小時才將食物送到,有時更會遲到,對客人毫不尊重。此外,一些顧客特別要求也沒有理會,例如顧客已聲明以五百元找續,送貨員竟然沒有準備,因此服務水準只能評為下下品。1. 葡汁雞皇焗飯 + 忌廉雞粒湯 ($38-) 葡汁雞皇焗飯不錯,葡汁十分多,且雞肉十分大塊,可見足料。另外,飯也沒有焗焦的現象,反映製作時間控制得不錯。在進食整道菜時,本人都能感受到葡汁之香味,有中上水平。至於忌廉雞粒湯也頗佳,湯有不少栗米及雞粒作配料,且味道香濃。值得一提是,這兩道菜在送達後仍然是熱燙燙,因此衛生措施也做得不錯。整體而言,餐廳應達「笑面」水平,唯服務實是不敢恭維,故只能給予一個OK。

1. 葡汁雞皇焗飯 + 忌廉雞粒湯 ($38-)

題外話/補充資料: 外賣最低消費$70-
2014-05-16
62 分鐘 (外賣送餐)
2014-01-30 288 瀏覽
今晚年三十晚,通常都會吃團年飯,但是昨天已經吃過團年飯,因此吃薄餅好了。早前曾經到過長發村,但今次目標是 PHD,於是就吃一個薄餅和一些小食意粉。一直都沒幫襯過,只以為是只有速遞,可是卻又有堂食。堂食先要購票,取牌後便可安坐座位,等待送餐。首先來個脆香雞,外表看來有像家鄉雞,吃起來的味道也有點似,不過這件雞腿卻有黑椒的辛辣味道,不算太辣,而且雞肉有肉汁及嫰滑,比想像中好吃。蜜煻雞翼是小食之一,每盒有八隻,雖然每隻雞翼較細,但是內裡的蜜糖充足,而且又是多汁又夠嫰滑,好味。脆皮腸也是小食之一,一盒有八件,皮不算脆,但有咬口和嚼勁,加上蜜煻,就有甜密密的感覺。千島夏威夷薄餅。薄餅是手拉薄餅,而咱們要了一個薄批。薄餅感覺上是酸酸甜甜的,材料也豐富,可是薄餅較軟腍腍的。肉醬意粉是大路的意粉,意粉都幾爽口,可是肉醬較少,不能每條意都沾上肉醬,而且吃到底時,幾乎已經沒有了肉醬呢!芝士白汁雞皇飯。外表都吸引,可是芝士味道不夠濃郁,白汁都夠味道,雞件都是一般,不過不失。在下就覺得似乎較為普通了一點,不會太難吃,也不是好好吃。粟米忌廉湯就都幾重忌廉味道,幸好粟米夠甜,雞肉也頗不錯吧,只是忌廉若少一點會較好

千島夏威夷
粟米忌廉湯就都幾重忌廉味道,幸好粟米夠甜,雞肉也頗不錯吧,只是忌廉若少一點會較好。
整體上脆香雞較好吃,其他不過不失吧。不過有兩款食物送錯咗,需要更換,店方需要留意一下。
2014-01-30
5 分鐘 (堂食)
2013-10-24 283 瀏覽
吃過最好食的pizza 是十多年前於奧地利吃的一個……走到青衣長發商場遠距離已看見PHD 的招牌便入去吃個tea 。此店屬半助形式,購買食物後店員會給你一個號碼牌座放在枱上,當食物預備好店員便會送到枱上。店內座位寬敞,並備有梳化座。每款下午茶餐(2:30pm -5:30pm )均配忌廉雞蓉粟米湯一客或汽水一罐(百事可樂/輕怡可樂/七喜/美年達橙汁)食物大幾約等10至15分鐘送上。忌廉雞蓉粟米湯稠密多料,微暖,每一匙都有粟米或雞蓉,比其同集團的pizza hut愉景新城分店還好。辣肉腸芝士迷你批$28新鮮出爐,批底軟淋黏牙,火候控制得直,芝士軟綿綿,配上辣度温和的辣肉腸,使味道豐富起來。蜜糖BBQ 雞翼2件配薯角$18連皮的薯角味道鹹鹹地有薯味,雞翼食唔出蜜糖BBQ 味,size 偏細隻。DIP  DIP薯條(蜜糖芥末醬)配雞尾腸$28新鮮即炸薯條,介乎麥當勞輿與茶餐廳之間,即叫即制,熱呼呼的,蕉上蜜糖芥末醬同吃,香脆,薯味,甜蜜,芥末同時於口腔游走,味道豐富,美味的雞尾腸頓時變得平凡。隨意走進一間店舖有時會有點驚喜!
店內座位寬敞,並備有梳化座。
忌廉雞蓉粟米湯
辣肉腸芝士迷你批$28
蜜糖BBQ 雞翼2件配薯角$18
DIP  DIP薯條(蜜糖芥末醬)配雞尾腸$28
DIP DIP 薯條配雞尾腸
隨意走進一間店舖有時會有點驚喜!
2013-10-06
DIP DIP 薯條配雞尾腸
2012-06-22 80 瀏覽
近期吃的薄餅不少,也遇到不少特色的而好吃的做法,如Piccolo的腩肉薄餅,而街坊味道又抵吃的又有孖寶,當然也會遇到難吃頂透的時候,如PHD海鮮薄餅,雖然是當店自製,店說是手拉的薄餅,但吃起來底厚但軟腍腍,醬汁也是現成得很,同做人一樣也不會總是事事如意。
外賣自取
用餐優惠
團購、信用卡優惠
2012-06-09 253 瀏覽
自從上次係公司叫完一次PHD後, 覺得唔錯, 所以今次又叫佢~今次叫左一個迷你批肉食大王+芝心批~($28+$8),跟住一個蜜糖BBQ雞槌 ($28), 蒜香包 ($20)~~約30MINS就送到, 佢同pizza hut同屬一個飲食集團..PHD的迷你批味道唔比佢差..而且價錢仲比佢平! 熱辣辣的好正不過個蜜糖BBQ雞槌真係唔多掂, 幾隻雞槌都冇咩蜜糖味,而且肉質偏"鞋"....以後都唔會再叫個蒜香包比較軟熟, 上面加左挺多香料, 食落麵包有點粉粉的感覺, 同埋唔多夠蒜蓉味,,都係pizza hut的蒜蓉包好味!
今次叫左一個迷你批肉食大王+芝心批~($28+$8),
迷你批抵食, 熱辣辣
而且價錢仲比佢平! 熱辣辣的好正
又貴又唔好味
不過個蜜糖BBQ雞槌真係唔多掂, 幾隻雞槌都冇咩蜜糖味,
而且肉質偏"鞋"....以後都唔會再叫
味道普通
都係pizza hut的蒜蓉包好味!
2012-05-05
30 分鐘 (外賣送餐)
迷你批抵食, 熱辣辣
  • 迷你批
  • PIZZA
2012-01-28 65 瀏覽
7:30 下的單, 見到了訂單說是 9:03 會送到, 可是卻9:13 才尼到 8:30 打去追單, 點知負責人只說了一句" 同事已經出左去, 等多一陣"等了咁耐, 先飲個湯, 我訂定是一個 2人餐 (有普通批, 2碗粟米湯,加黑椒雞皇飯) 來的不是我期待的, 湯變了蘑菇湯,傑到爆! 個批是凍的, 一d 都唔暖 , 我都是放在微波爐叮才放得入口好彩佢個味道都叫ok , 材料都比PizzaHxx 多食到一吐氣... 希望會好好改善 , 客人叫外賣都是想快d 有野食

來的不是我期待的, 湯變了蘑菇湯,傑到爆!

好彩佢個味道都叫ok , 材料都比PizzaHxx 多

2012-01-28
100 分鐘 (外賣送餐)
2011-11-18 58 瀏覽
平時見到好多人排隊買 pizza, 今次第一次堂食, 叫左個 $122 餐 再加小食...跟餐已經包左3罐百事, 一個pizza, 一個意粉, 2件脆香雞脆香雞唔太好味, 比麥當努 同 家鄉雞差, 無咩味道!!不過脆醬尚算ok, 唔厚!!小食籃入面有兩隻雞翼, 雞粒, 薯角 同 芝士卷, 雞翼 同 雞粒 都係無咩味.... 薯角尚可, 只係無之前麥記出既薯角咁好味!!芝士卷幾特別, 好似芝士加麵包卷住0黎炸咁, 不過唔好有太高期望, 係唔會有芝士流出0黎!!總括來講, 炸物雖然唔油膩, 但係唔可以用香脆來講!! 只屬一般!!pizza 加左錢轉左芝心批, 批底係人手拉既, 出面有個玻璃空間, 可以見到師傅拉批底!!因此批底真係好薄好鬆軟, 批面滿滿材料, 可以講係汁多餡足!! 極力推介!!跟餐既白汁雞肉長通粉都好好味, 白汁好香好滑, 雞肉等材料尚算不少, 可以一試!!
平時見到好多人排隊買 pizza,
今次第一次堂食, 叫左個 $122 餐 再加小食...
脆香雞唔太好味, 比麥當努 同 家鄉雞差, 無咩味道!!
不過脆醬尚算ok, 唔厚!!
小食籃入面有兩隻雞翼, 雞粒, 薯角 同 芝士卷,
雞翼 同 雞粒 都係無咩味....
薯角尚可, 只係無之前麥記出既薯角咁好味!!
芝士卷幾特別, 好似芝士加麵包卷住0黎炸咁,
不過唔好有太高期望, 係唔會有芝士流出0黎!!
pizza 加左錢轉左芝心批, 批底係人手拉既,
出面有個玻璃空間, 可以見到師傅拉批底!!
跟餐既白汁雞肉長通粉都好好味, 白汁好香好滑,
雞肉等材料尚算不少, 可以一試!!
10 分鐘 (堂食)