2023-02-12 104 瀏覽
鍾意食蕃茄嘅朋友千祈唔好錯過呢間餐廳,人如其名🫡經過餐廳已經聞到超濃郁嘅蕃茄味😍真係好吸引😋之前已經食過,今次想食佢嘅拌麵😉Menu唔算好多選擇,但每款都好到位,豬,牛,雞,鰻魚同漢堡扒都有得揀👍🏻非常好!叫左個小食-日式煎餃子🥟開一開胃先😚細細一隻易入口,而且即煎好香口🥰重點黎啦😳特級牛魔王,呢個有齊牛肩胛,和牛𦟌,和牛肉丸,牛骨髓,樣樣真材實料🤤啖啖肉,個牛骨髓好正,真係原骨上🫡另外,我哋揀左麻香惹味拌麵,勁惹味,辣度又剛好!仲可以揀配料多少(例如乾蒽、香蔥)呢個真心值得讚🫶🏻再黎多個芝土澳洲和牛漢堡扒,和牛漢堡雖然好日式,但原來都好襯麻香惹味拌麵,我仲叫左多乾蔥,多蔥😉勁香勁好味!餐廳仲有本地製嘅飲品,叫左清漉。茶走同清漉。千里烏龍,兩個都出色🤭大家經過一定要試吓啦❤️

重點黎啦😳

2023-02-11
午餐
2023-02-11 2278 瀏覽
難得見到有新鴻基商場係今日目的地附近,當然要入去消費啦!呢排大魚大肉得多,今日選擇食麵~牛魔王 $94蕃茄湯底杰身,揀刀削麵非常掛湯!蕃茄湯唔似大部分餐廳嘅味道,我覺得似餐湯味,我比較喜歡這個!有三塊牛𦟌同好幾塊牛肩胛,好不姑寒肉非常多!加左$12特濃煙燻芝士,d芝士好香~大滿足豚三寶 $90都係刀削麵,+$3轉麻香惹味拌麵,唔係好麻好辣,岩晒我呢d想食呢陣味又唔食得辣嘅人!好惹味!本身蕃茄湯果個加左$12嘅65度有機溫泉蛋,諗諗下試下放呢邊撈麵,成個味道提升左更惹味!肉有一大塊豬扒切條,好幾片豚肉片,二舊豬軟骨,豬軟骨好大多肉,好腍好入味!豚扒好香,係茶餐廳煎得好香嘅味道,又腍,飽到死我地都想食晒佢啊!反而呢個可以唔洗加芝士,因為成個味道好到不得了!凍無糖蘋果茉莉大紅袍 $12似係平時買開嘅樽裝茶,好飲,解濟一流~我覺得因為有呢杯茶令我食晒成碗麵!凍奶茶$28係銀都冰室產品,茶味比較濃,唔會太甜,不錯!兩碗麵味道都好好,竟然食完之後三四個鐘一啖水都冇飲過,都冇口渴過!出門口飽到一個點😆回頭指數:⧭ ⧭ ⧭ ⧭ ⧬抵食指數:⧭ ⧭ ⧭ ⧭ ⧬環境指數:⧭ ⧭ ⧭ ⧭ ⧬

牛魔王 $94

大滿足豚三寶 $90

凍無糖蘋果茉莉大紅袍 $12
凍無糖蘋果茉莉大紅袍

凍奶茶$28
係銀都冰室產品,茶味比較濃,唔會太甜,不錯!
凍奶茶

回頭指數:⧭ ⧭ ⧭ ⧭ ⧬
抵食指數:⧭ ⧭ ⧭ ⧭ ⧬
環境指數:⧭ ⧭ ⧭ ⧭ ⧬
2023-02-11
凍無糖蘋果茉莉大紅袍
凍奶茶
2023-02-08 70 瀏覽
👫 RED OBJECT#JM九龍 🪬推薦度:8/10 👁️‍🗨️ 燒雞扒蕃茄湯刀削麵💸$68 🧸性價比:8/10OMG‼️望住個蕃茄打成蓉再變成面前呢碗蕃茄濃湯🍅感覺好新鮮好天然🍃雞扒燒到無哂肥肉🐥雞皮脆卜卜😍最後係飲左大半碗湯😂超級推介,真係好好味☺️鍾意食蕃茄嘅朋友,值得一試🥸📍 蕃茄仔 (新蒲崗)新蒲崗太子道東638號MikikiLG層7A號舖⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️
👫 RED OBJECT

感覺好新鮮好天然🍃
雞扒燒到無哂肥肉🐥
雞皮脆卜卜😍
最後係飲左大半碗湯😂
超級推介,真係好好味☺️
鍾意食蕃茄嘅朋友,值得一試🥸

📍 蕃茄仔 (新蒲崗)

⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️
2023-02-08 76 瀏覽
第一次食呢種茄湯,食得出係新鮮蕃茄熬出來,因為茄湯鹹甜適中,最後兩碗都飲哂,食完亦都唔好口乾口渴牛魔王配烏冬有2個牛肉部位,牛肩胛煎香完都仲保留到肉汁,牛腩位置軟腍富肉香,入口非常松化。呢兩個配搭幾好,又食到油脂味,又食到牛腩啖啖肉!炭燒風味雞扒配刀削麵雞扒份量多,炭燒之後亦都做到脆皮,建議食嘅時候問吓可唔可以另上,咁就食到脆皮!刀削麵都好掛麵,所以每啖都好湯味!
媽媽豆苗餃同翡翠萵荀係另加嘅,豆苗餃又係手工製,清甜豆苗味道,好特別!清漉。奶茶好好飲,鐘意佢茶味、奶味好平衡!SAGE冷泡茶系列-白桃烏龍嘅白桃味淡淡的,唔會有太假嘅味道

牛魔王配烏冬

炭燒風味雞扒配刀削麵

幫襯勁買💛Red Object 蕃茄仔 🍅@redobjectss老是常出現嘅Red Object,無論係屋企煲嘅靚湯,定打邊爐或者粉麵嘅湯底,都成日見到嘅Red Object就係蕃茄啦🍅餐廳先喺銅鑼灣起家,以招牌足料茄湯吸引好多人口去排隊😂 每日開舖前會用成30斤新鮮嘅蕃茄,煲足四個鐘🔥 有煮開飯嘅朋友仔都知其實蕃茄煮湯嘅話本身味道唔算好突出,好多時都要靠茄汁或者茄膏帶出茄味🥫 但老闆就堅持唔落額外嘅味精,寧願用多啲材料,都要堅持原汁原味🧂茄湯係偏日式,比較稠身,所以每條麵條都會沾上湯底,有啲似食緊沾麵咁🥢 湯底就獨沽一味,但係麵底就有幾款選擇,因為鍾意有口感啲,所以揀咗刀削麵🔪牛魔王 🤠刀削麵|媽媽豆苗餃|嫩滑雞胸嚟之前已經諗好想是特級牛魔王,因為見好少地方有得食完條牛骨髓,但係嚟到竟然話賣晒😩 為咗彌補遺憾,嗌咗牛魔王仲好貪心咁加左兩款餸🤫 薄切牛肉係用左肩胛部位,帶油脂焦香,和牛𦟌就夠晒厚切,超軟腍,入口即化。豆苗餃多數都係食蒸嘅點心,湯餃就比較少見,餡料飽滿扎實,而雞胸片兩面都煎得金香,一啲都唔柴,增肌減脂人士必嗌🦾芝士澳洲和牛漢堡扒 🧀刀削麵|65度有機溫泉蛋|翡翠萵荀|本
幫襯勁買💛

嫩滑雞胸

芝士澳洲和牛漢堡扒 🧀
刀削麵|65度有機溫泉蛋|翡翠萵荀|本地鮮豆腐

芝士澳洲和牛漢堡扒

另一款就嗌左新推出嘅芝士和牛漢堡扒,上面鋪滿火炙過嘅半溶芝士,加左健康碧綠爽脆嘅萵筍同口感超嫩滑嘅豆腐,加埋隻水汪汪嘅溫泉蛋,雞蛋香同滑順感🆙

清漉。茶走 🧦
SAGE冷泡茶系列-白桃烏龍 🍑

清漉。茶走 SAGE冷泡茶系列-白桃烏龍

飲品方面全部都係樽裝罐裝,雖然唔係即沖嘅,但都係心思出品🦭

手沖茶走係茶飲品牌清漉同華富邨銀都冰室半世紀傳承嘅出品,喺2014年榮獲港式奶茶文化貢獻大獎,茶香奶滑,仲要係用玻璃樽⚗ 而用冷泡方法會減少茶葉中苦澀嘅物質同釋出嘅咖啡因,即使唔落糖都清香甘甜🚰

新蒲崗分店比起銅鑼灣店位置相對闊落,坐得更自在之餘,都因為係喺商場裡面,排隊等位都舒服啲🐒

支持良心小店💛
刀削麵
媽媽豆苗餃
嫩滑雞胸
芝士澳洲和牛漢堡扒
清漉。茶走 SAGE冷泡茶系列-白桃烏龍
2023-02-04 46 瀏覽
📍蕃茄仔 (新蒲崗)新蒲崗太子道東638號MikikiLG層7A號舖🥟Mini 日式煎餃子(4件)$32都幾大件,唔算好油膩,好脆口。🦀必食忌廉蟹肉薯餅(3件)$28熱辣辣,新鮮炸起,每啖你都感覺到有蟹肉,絕對唔馬虎。🍜晚市套餐-🐮牛魔王(刀削麵)$130甜品+特濃煙燻芝士+本週特選小食(忌廉蟹肉薯餅)依個晚市套餐真係超級超級無敵豐富, 加$12有大大件特濃煙燻芝士,牛肩胛牛𦟌仲好足料,大大件,仲有入口即溶感覺。🍜晚市套餐—🐷大滿足豚3寶上海麵$90(豬扒,豚肉片,豬軟骨)+$10可樂大件夾抵食,特別讚一讚豚肉片同豬軟骨,入口即化個種口感,簡直覺得無叫錯野食。🍅濃湯底全部用新鮮蕃茄製作湯底,完全沒有添加味精,諗起都覺得好健康。好欣賞會附送一個杯🧊比客人斟嘢飲,超級細心。依個值得讚,唔係間間餐廳都有咁嘅服務提供架! 地點⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為最高分)

🥟Mini 日式煎餃子(4件)$32
都幾大件,唔算好油膩,好脆口。

🦀必食忌廉蟹肉薯餅(3件)$28
熱辣辣,新鮮炸起,每啖你都感覺到有蟹肉,絕對唔馬虎。

🍜晚市套餐-🐮牛魔王(刀削麵)$130
甜品+特濃煙燻芝士+本週特選小食(忌廉蟹肉薯餅)

🍜晚市套餐—🐷大滿足豚3寶上海麵$90
(豬扒,豚肉片,豬軟骨)+$10可樂

地點⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️
味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️
(5星為最高分)
🌟餐廳:蕃茄仔📍地址:新蒲崗太子道東638號MikikiLG層7A號舖💰價位:~$50 - $100⏰營業時間:星期一日 11:30 - 21:00📱電話:5993 0163呢幾日天氣涼涼地,特別想食一D湯麵,暖暖胃之餘又夠哂飽肚! 中午去開新蒲崗做野,一於黎呢間「蕃茄仔」試下佢地主打既蕃茄濃湯麵先~ 主打自家制蕃茄湯,湯底用上大量新鮮蕃茄,加入各款材料如洋葱、西芹及豬骨等熬制而成,湯頭蕃茄味十足而且夠哂濃厚,好健康!———————————————————🌟大滿足豚三寶 (配刀削麵)豚三寶份量十足,有齊豬扒,豬軟骨及豚肉片~配埋蕃茄濃湯,同豚肉片好夾,配料仲有香蔥及乾蔥粒,食落好惹味!朋友最鍾意豬軟骨,炆得好淋身又入味~ 麵底揀左刀削麵,麵條掛滿蕃茄湯,爽彈得黎又有口感,必試!!追加配菜: 豆腐、萵荀及鮮淮山朋友仔仲加咗三款配料,夠哂飽肚及健康~最正既係鮮淮山,食落好爽脆,味道清新!———————————————————🌟輕烤厚鰻 (配日本葛絲)鰻魚配搭蕃茄濃湯麵又幾特別~鰻魚大大條而且都幾厚身,蕃茄濃湯同魚油味都算幾夾~我就揀左日本葛絲,質感比粉絲更煙韌,重點係超索湯,每一啖都索盡蕃
🌟餐廳:蕃茄仔
📍地址:新蒲崗太子道東638號MikikiLG層7A號舖
💰價位:~$50 - $100
⏰營業時間:星期一日 11:30 - 21:00
📱電話:5993 0163

———————————————————
🌟大滿足豚三寶 (配刀削麵)

追加配菜: 豆腐、萵荀及鮮淮山

———————————————————
🌟輕烤厚鰻 (配日本葛絲)
我就揀左日本葛絲,質感比粉絲更煙韌,重點係超索湯,每一啖都索盡蕃茄濃湯既精華,值得一試!

追加配菜: 媽媽豆苗餃 (3隻)
自家包既豆苗餃夠哂飽滿,豆苗味濃郁,配麵食又係好perfect!

🌟麻香牛脷
呢款麻香牛脷送麵一流~牛脷夠哂大塊及厚身,咬落啖啖肉; 醬汁就用左麻油、花椒及辣椒調制而成,食落微微麻辣,好惹味~

🌟無糖蘋果苿莉大紅袍 及 無糖香橙桂花龍井
呢度連我地就最鍾意飲既無糖茶都有供應,正!兩款飲品都係自家沖制,茶味及果味香濃,仲要無糖夠哂健康!

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
鍾意食蕃茄既朋友仔快d黎試下啦,真心覺得佢地既蕃茄濃湯,無論鮮味及濃稠度都好出色,湯底熱辣辣啖啖滋味~特別一讚餐廳以QR 落單,夠哂方便而且上菜速度仲好快!
2023-01-31
午餐
2023-01-28 84 瀏覽
大家都應該知蕃茄多有益,所以我成日用佢嚟煮餸、煲湯,開胃有益,正呀!今日見到呢間用蕃茄肴湯底嘅麵店,緊係會引咗我地入去啦!門面和內裏同樣用橙紅色系,好有代表性,仲好搶眼。地方都幾闊落,仲有一排排長梳化座,坐得舒服。主力當然係自家鮮茄濃湯麵,仲有小食、添加風味、配菜和飲品。用QRcode 落單,方便快捷。係多款麵食中揀咗牛魔王上海麵($94),有和牛𦟌和牛肩胛,每款兩件。鮮橙色的蕃茄湯底超級香濃,口感濃厚,酸咪咪好醒胃,配埋掛湯力強的上海麵,又滑又好味!再將65度有機溫泉蛋($12)放入蕃茄湯中拌食,好似變咗蕃茄蛋,正!兩款牛都好吸引,和牛𦟌腍嫩,夾雜咗有咬口的牛筋;和牛肩胛啖啖肉,肉嫩牛味濃,四款都好正。朋友要咗碗炭燒風味雞扒刀削麵($68),同樣加隻滑嘟嘟的65度有機溫泉蛋($12)。雞扒有些焦香,啖啖嫩肉,不錯!再加配媽媽招牌手工餃($24/3粒),外皮滑,內饀多,菜和肉平均,又唔肥,有營之選。加咗秋葵($12)、淮山($12)和野生雜菌($18),前兩款都咁岩係清爽,同黏黏地,無油無鹽,夠健康!野生雜菌好爽口,經香煎後稍稍香口,好食!朋友要了支清漉·千里烏龍($18),茶味甘香,
媽媽招牌手工餃
媽媽招牌手工餃
秋葵、淮山和野生雜菌
清漉·千里烏龍
里獅茶癮·台瘋奶茶
朋友要了支清漉·千里烏龍($18),茶味甘香,解膩消滯的好選擇;我就要包里獅茶癮·台瘋奶茶($28),香滑味濃,味道甜美,仲有涼粉食,好飲又好食。
2023-01-28
秋葵、淮山和野生雜菌
清漉·千里烏龍
里獅茶癮·台瘋奶茶
2023-01-28 46 瀏覽
鐘意食蕃茄湯底既朋友必定推介「蕃茄仔🍅」,佢哋既signature 係濃濃既蕃茄湯底,配搭不同款式既麵底包括上海麵🍜、刀削麵、葛絲等等,沾滿蕃茄湯底十分好味😋。牛魔王🐮$94牛魔王包括和牛𦟌同牛肩胛,厚厚既牛𦟌啖啖肉又夠冧,而牛肩胛有口感又嫩滑,配合炸蒜同葱花,必食之選。大滿足豚三寶🐷$90真正大滿足既豚三寶,豬扒夠厚有層次,而無骨豬手啖啖肉夠入味,豚肉片夠份量,加埋上海麵係我之愛。Mini日式煎餃子🥟$32一份四隻煎餃子,表面煎得香脆,裡面保持肉,作為小食十分好。忌廉蟹肉薯餅🦀$28同樣外脆內軟既炸蟹肉薯餅,外面炸得金黃香脆但唔油膩,裡面juicy好味。👍🏻

牛魔王🐮$94

大滿足豚三寶🐷$90

Mini日式煎餃子🥟$32
一份四隻煎餃子,表面煎得香脆,裡面保持肉,作為小食十分好。

忌廉蟹肉薯餅🦀$28
2023-01-26 57 瀏覽
作為蕃茄湯底嘅愛好者,一直都好想試下呢間red object,雖然價錢上比較貴,但勝在用料靚、口感正😆因為好耐冇食吉列豬扒($78),所以就算有和牛都冇揀到,豬扒炸到非常脆,肉質都幾彈牙、微微juicy,以唔係吉豬專門店嚟講做得好唔錯👍🏻食到最後仍然保持脆卜卜嘅口感,加埋濃到好似蕃茄醬嘅蕃茄湯,係非常之正嘅配搭😋麵底方面揀咗刀削麵,唔算特別彈但都有一定咬口,份量方面男仔可能會爭少少,飲埋湯就差唔多,雖然蕃茄湯好濃好杰,但唔會掛咗太多上啲麵,所以食起嚟幾平衡🙈落單嗰時可以揀多蔥/多乾蔥,乾蔥吸曬啲汁再連埋麵食真係一流🥰朋友叫咗牛肩胛($82),煎得好靚、油香滿滿,牛魔王可以試試🤣總括然而味道上係幾唔錯,對得住蕃茄湯呢個標籤😛至於價錢方面就見仁見智,我覺得可以試一次,但未必會成日翻兜🤓
吉列豬扒刀削麵
吉列豬扒
蕃茄湯刀削麵
吉列豬扒刀削麵
吉列豬扒
蕃茄湯刀削麵
2023-01-26 38 瀏覽
📍蕃茄仔 (新蒲崗)年初四唔多餐廳有開,見到出名特濃番茄湯嘅🍅番茄仔🍅就去試下。原來唔止蕃茄湯,佢哋嘅拌麵都幾正㗎😍。🍜牛魔王 $94+秋葵 $12番茄湯底味道超濃郁,質地有茄膏嗰種稠。味道有啲似羅宋湯,不過蒜香會重少少。牛肩胛軟嫩又重肉味。和牛𦟌有幾多軟軟滑滑嘅跟腱,口感比較豐富。🍜大滿足豚3寶 $93+秋葵 $12麻香惹味拌麵(+$3)醬汁唔會太過麻太過辣,香得來幾易入口,甜甜辣辣幾開胃。豬扒望落去唔算好腍,仲肉質好嫩滑。豬軟骨易咬又入味,仲有啲膠質。呢兩款都好值得encore。刀削麵偏向有咬口,掛起啲汁好惹味。✨清漉。茶走 $28✨清漉。千里烏龍 $18📍蕃茄仔 (新蒲崗)新蒲崗太子道東638號MikikiLG層7A號舖

🍜牛魔王 $94
+秋葵 $12

🍜大滿足豚3寶 $93
+秋葵 $12
麻香惹味拌麵(+$3)

✨清漉。茶走 $28

✨清漉。千里烏龍 $18

2023-01-26 39 瀏覽
Mikiki 開咗蕃茄仔,上星期行過就試下佢。😆🍅無激素加拿大豚肉片濃稠蛋花湯底刀削麵屋企人叫咗呢個加拿大豚肉片茄湯刀削麵,仲加咗$15配濃稠蛋花湯,加拿大豚肉片好重肉味。蛋花好濃,配茄湯好夾。😋🧀煙燻芝士雞柳蕃茄湯葛絲我就叫咗煙燻芝士雞柳蕃茄湯葛絲,葛絲嘅質地有啲似薯粉同粉絲,幾煙韌又索湯。芝士雞柳好香芝士味,食完好飽肚。追加小食:翡翠萵荀本地鮮豆腐野生雜菌招牌紫菜餃Mini日式煎餃子(4件)另外追加咗幾款小食,Mini日式煎餃子一啲都唔mini, 好香脆。而紫菜餃同野生雜菌都值得試下。🫶🏻
Mikiki 開咗蕃茄仔,上星期行過就試下佢。😆

🍅無激素加拿大豚肉片濃稠蛋花湯底刀削麵

🧀煙燻芝士雞柳蕃茄湯葛絲

追加小食:
翡翠萵荀
本地鮮豆腐
野生雜菌
招牌紫菜餃
Mini日式煎餃子(4件)

講起蕃茄🍅濃湯,一定要試下「蕃茄仔」~「蕃茄仔」嘅蕃茄湯底以新鮮蕃茄熬出來,加上豬骨、洋葱、西芹等,茄湯鹹甜適中,濃稠健康!☺️配料選擇多,豬、牛、雞、鴨、魚都有,而且仲可以要套餐,包小食、湯麵、飲品、甜品。Scan QR code落單好方便~特級牛魔王有特級安格斯牛肩胛、慢火澳洲和牛𦟌、和牛肉丸、牛骨髓,牛肩胛肉質細嫩;牛𦟌肉味濃郁,肉中間帶幼筋,口感十足!牛丸口感爽彈,肉汁豐富;最欣賞係牛骨髓,牛味十足!😎加$8轉做烏冬,口感爽彈。另外仲加咗隻65℃有機溫泉蛋(+$12),配蕃茄湯底,perfect match!🤤忌廉蟹肉薯餅一客有兩件,外皮炸得金黃香脆,裏面塞進滿滿蟹肉忌廉,不錯吃!👍🏻甜品係提拉米蘇,雖然賣相平平無奇,但味道非常好!😳酒味香濃,估唔到咁好食!飲品有汽水、花茶、冷泡茶,汽水就唔使額外再加錢。大滿足豚三寶($96)豚三寶有豚肉片、豬扒、豬軟骨,豬軟骨炆得軟冧入味;豬扒有半塊,切開有4件,肉質鬆軟唔嚡口,豚肉片用上梅頭肉,肉質柔軟多汁,肉香味美;加$6轉葛絲,葛絲來自日本🇯🇵,口感超煙韌!🤤掛湯力驚人!😳每一條葛絲都吸晒蕃茄🍅濃湯,超正!鍾意食粉絲嘅,一定試下葛絲!😏不
講起蕃茄🍅濃湯,一定要試下「蕃茄仔」~
「蕃茄仔」嘅蕃茄湯底以新鮮蕃茄熬出來,
加上豬骨、洋葱、西芹等,茄湯鹹甜適中,濃稠健康!☺️

配料選擇多,豬、牛、雞、鴨、魚都有,
而且仲可以要套餐,包小食、湯麵、飲品、甜品

Scan QR code落單好方便~

特級牛魔王
有特級安格斯牛肩胛、慢火澳洲和牛𦟌、和牛肉丸、牛骨髓,

牛肩胛肉質細嫩;
特級牛魔王

牛𦟌肉味濃郁,肉中間帶幼筋,口感十足!
牛丸口感爽彈,肉汁豐富;
最欣賞係牛骨髓,牛味十足!😎

牛骨髓

加$8轉做烏冬,口感爽彈。
烏冬

忌廉蟹肉薯餅

飲品有汽水、花茶、冷泡茶,
汽水就唔使額外再加錢。

大滿足豚三寶($96)
豚三寶有豚肉片、豬扒、豬軟骨,

豬軟骨炆得軟冧入味;
豬軟骨

豬扒有半塊,切開有4件,肉質鬆軟唔嚡口,
豚肉片用上梅頭肉,肉質柔軟多汁,肉香味美;
豚肉片

加$6轉葛絲,
葛絲來自日本🇯🇵,口感超煙韌!🤤掛湯力驚人!😳
每一條葛絲都吸晒蕃茄🍅濃湯,超正!
葛絲

鍾意食粉絲嘅,一定試下葛絲!😏
不過食葛絲,啲湯會冇得好快,因為被葛絲吸晒,😂
但店家好好,佢見到我冇晒啲湯,仲幫我加多碗湯添~😎

媽媽紫菜豬肉餃(+$24)
一份有三隻,皮薄,紫菜香十足。
媽媽紫菜豬肉餃

牛骨髓
烏冬
豬軟骨
豚肉片
葛絲
媽媽紫菜豬肉餃
呢間鋪叫做「蕃茄仔」,主打超濃蕃茄湯底!今日午餐就黎到呢度試一試佢喇!🍅自家鮮茄濃湯 秘制豬扒刀削麵 $68🍅佢既蕃茄湯底有點像蕃茄蓉但稀少少,食落去感覺好健康,味道唔太濃,加上食完口渴相信無加到味精,味道天然!刀削麵既質地煙韌度適中,可惜唔係太吸收到蕃茄湯既味道,有點蕃茄湯同刀削麵分開既感覺,下次可能會選擇其他既麵底。秘制豬扒都係普通既煎豬扒一塊,主要靠蕃茄湯底,所以未有太大既驚喜。雖然驚喜不大,但蕃茄湯底係出色既!下次會再試其他食物比多之機會佢!🍅🍅🍅🍅最需要改善既應該係鋪頭既通風系統,基本上冇開冷氣,當日鋪頭坐滿左食客,我地一行幾人都出晒汗同感覺好焗,有啲辛苦,影響左食野既體驗。

🍅自家鮮茄濃湯 秘制豬扒刀削麵 $68🍅

自家鮮茄濃湯 秘制豬扒刀削麵
自家鮮茄濃湯 秘制豬扒刀削麵
2023-01-14 60 瀏覽
朋友介紹我們去新蒲崗....蕃茄仔吃午餐,這裏環境整雅緻,座位舒適 , 我最喜愛的蕃茄濃湯 ,creamy 鮮甜好味道 ,我們點了以下的 麵食和小吃, 價錢不貴而且很好味道,還有很多小吃和麵食任君選擇。Mini 日式餃子四件...Hk$32真正皮薄餡靚, 用慢火煎香更加好味道 , 一口吃下去 口感非常好, 內餡用新鮮豬肉, 加上酸酸甜甜的醬汁, 真是醒胃 又好味。慢火澳洲和牛刀削麵....HK$82和牛肥瘦均勻, 肉質軟滑微微弹口,而且有和牛獨特甘香嘅味道, 刀削麵爽口, 吸收了湯底嘅蕃茄酸酸甜甜的味道,好吃又開胃, 大大腕足夠飽肚又抵吃。😋😋😋🍅🍅🐂🐂特級安格斯牛肩胛刀削麵...HK82牛肩胛大大塊爽口弹牙 ,真是與別不同, 好有牛肉嘅鮮甜味道, 湯底番茄酸酸甜甜又creamy, 口感非常好, 刀削麵 份量夠多, 我們連湯都飲晒啊!👍👍😋😋🍅🍅🥘🐂🐂冷泡茶系列桂花烏龍...HK$18茶味夠濃沃冰冰凍凍的 解渴又 醒神👍👍

Mini 日式餃子四件...Hk$32

慢火澳洲和牛刀削麵....HK$82