2012-02-13 24 瀏覽
同女朋友去食下午茶,經過呢間食店就入去試下。呢度冇下午茶set,四點幾都係做午餐set。價錢普通,賣相OK,但啲味道就一般了。紅燒牛肉麵:不過不失啦,啲牛肉味道都OK嘅。肉燥飯:味道OK啦,不過佢啲肉燥應該係撈咗啲蝦米,但食落好多蝦殼,影響晒口感。鹵水豆腐及小黃瓜:小黃瓜都OK,食落都脆;鹵水豆腐就唔入味。

紅燒牛肉麵:不過不失啦,啲牛肉味道都OK嘅。
肉燥飯
鹵水豆腐及小黃瓜
2012-02-12
肉燥飯
是日晚上星期六在人山人海的大埔中心真的不容易,記得個多月前曾到此食過午膳,味道不錯的,所以今晚朋友老遠由屯門到來不妨再試。今晚三個人點了一客台式炸醬撈麵:上次自己一個人食過覺得很好味,所以今次再ENCORE食多次,炸醬撈上QQ的麵條,配上溏心的蛋,十分美味!紅燒牛肉麵:麵條真的不錯,牛肉不過不失,有少少辣!董家炒飯:熱辣辣,其實只是一道海鮮炒飯罷了,沒甚麼特別,但不油,OK!煎鍋貼:夠脆,配上菜肉餡,一個不錯的選擇!醉鴿:都幾入味,鴿肉不o鞋口!但帶點點苦味!三個人後加了三杯飲品,但漏了單再order過!其實呢間食店都唔不少,但明顯所見人手真的嚴重不足,另到客走都遲遲未能執檯,另客人在外等多了時間!
今晚三個人點了

紅燒牛肉麵:麵條真的不錯,牛肉不過不失,有少少辣!

煎鍋貼:夠脆,配上菜肉餡,一個不錯的選擇!

醉鴿:都幾入味,鴿肉不o鞋口!但帶點點苦味!

三個人後加了三杯飲品,但漏了單再order過!
醉鴿
台式炸醬撈麵
董家炒飯
煎鍋貼
2011-11-26
20 分鐘 (堂食)
醉鴿
台式炸醬撈麵
董家炒飯
煎鍋貼
2011-10-05 5 瀏覽
晚飯時段, 每一家餐廳也是大排長龍的, 唯獨是這一家還有很多空位,因為極肚餓和趕時間的關係, 便走進了這裡一試!環境一般, 地方算是大但檯與檯之間很擠迫, 不太舒適,服務更是沒有, 叫的沒有人理睬, 來的不知到在做什麼, 好像還在造夢呢,食物方面極為差, 難以用筆墨形容, 以後不會再來!鹵水豆腐淡淡的, 牛展並不是牛展, 是牛肉粒呢!炒的西蘭花恐怖得很, 竟用水白灼到爛才落少少蒜頭炒兩下上碟, 淡而沒味加出水!蕃茄牛肉麵, 像清水加上了染色體的湯底, 麵質(林)沒有口感, 牛肉就是頭盤所謂的像牛展的牛肉粒.排骨穌原來是湯浸的, 排骨穌炸完後放在湯裡浸了很夠, 極(林)和不知道為什麼很難咬得開.
因為極肚餓和趕時間的關係, 便走進了這裡一試!

環境一般, 地方算是大但檯與檯之間很擠迫, 不太舒適,
食物方面極為差, 難以用筆墨形容, 以後不會再來!
鹵水豆腐淡淡的, 牛展並不是牛展, 是牛肉粒呢!
2011-08-19 7 瀏覽
今日中午打算同家姐,bb,媽媽去食~~~點知去到個度....人客唔算多~~,有二張六人桌係冇人坐既,咁我就同佢講,想坐梳花位.我想坐近門口個張,因為有小朋友.點知佢係到um...um....um....不知要考慮d乜,之後就叫另一個同事過黎,自己走左....第二個同事就叫我坐最後個張6人桌,我話唔得...由於個張好近廚房...小朋友會周圍走....所以唔可以坐d太近廚房d桌,,,,我就話坐前少少個張唔得咩....跟住佢又um....um.....um.....又唔知要考慮d乜....仲要走鬼埋....冇理我.......其他同事見到.....就扮睇唔到.....最後嬲嬲地味唔食囉!!!走左~~~之後亦唔會再幫"親"!!!!!P.S不適合有小朋友的人!!!
P.S不適合有小朋友的人!!!
2011-08-18 7 瀏覽
到了晚上,我們又計劃去試新餐廳喇。本來想試的是「蕃滿門」,但我嫌她有點遠,最後還是決定再去大埔超級城找食最後我們又走到了「天橋立鐵板定食屋」,不過今次吃的是她隔鄰的那間「董家牛肉麵」又是很多人,很多都是一家大細的走來吃。在我們之前的也有幾個號碼等二人枱,但他們都不想搭枱,而我和男朋友在這方面卻是無所謂的,所以我們遲來先上岸,不夠五分鐘便可入座了我們被安排了到餐廳後方一張可坐十人的圓枱去搭枱,其實也只是與一家三口搭枱,途中也沒有人再來跟我們迫了,所以基本上我們兩個人霸四張凳是坐得很舒服,我覺得比坐出面的二人枱更好呢,因為那些二人枱也是四人枱分拆而成,而枱與枱之間根本沒有多少距離,很迫狹!而且這裡非常嘈吵,我倆坐遠點反而樂得清靜就在這時,給我們發現一樣東西--原來這裡和隔鄰的「天橋立」是有道門打通的!!!雖然兩邊的侍應是不同的,但那位疑似經理的女士會穿梭於兩邊打理。本來這也沒有什麼問題的,但他們的廚房竟然也是共用的,頓是有點不爽,因為下午才剛吃過同一廚房的出品...雖然這裡主打是牛肉麵,但當然不會是我的選擇喇,所以我們點了士林雞扒麵、董家炒飯和一客鐵蛋先來的是鐵蛋,是很迷你的那款,切開一半

先來的是鐵蛋,是很迷你的那款,切開一半後也有八隻。鐵蛋的外皮有點硬,尚算香濃入味。只是原來這個蛋是來自包裝零食,只不過是在現成貨上灑點蔥花芝麻便蒙混過關,感覺即時大打折扣...如果喜歡吃的話,可以一整包買回家吃,比堂食划算得多,不過我就不建議買了,因為質素和自己出面超市買到的沒有兩樣。鐵蛋旁有四小件豆腐干伴碟,不過我沒有吃,不知味道如何了
很快也送來了士林雞扒麵,賣相還好,湯底卻有一層明顯的油光。雞扒的份量頗多,外皮有點淋身,但內裡的肉質尚算嫩滑,不過就沒有什麼味道。一向喜歡吃滷蛋,這裡的出品卻使人失望,毫不入味,就只是很普通的雞蛋,硬要讚的話就是有點溏心效果。本來這個麵也不是太差,但竟然九唔搭八地加入了我最討厭的紅蘿蔔,完全令人摸不著頭腦!整個湯喝起來就是有一種不協調的甜...麵條本身味道已經一般,質感帶淋,現在還滲入了紅蘿蔔的味道,這個甜甜的麵我真的受不了...
等了很久也未有炒飯的蹤影,於是請侍應為我們跟進一下,她的回覆是五分鐘便有了。其實我覺得他們是漏了單罷,因為我看鄰桌的炒飯也出得很快呀...雖然是等了很久,但這個炒飯總算沒有令我們失望,香噴噴的,賣相也算金黃,也炒得乾身。其實是個海鮮炒飯來的,雖然是雪藏貨,但也很香口,也加入了點蔬菜粒,倍添營養。重點是這個飯應該用上了不少蛋去炒,令每粒飯粒吃起來都有濃濃的蛋香味。這個飯總算為這餐挽回點分數
整體來說,食物真的很一般,很難相信是正宗台灣口味。服務也是令人搖頭的一環,侍應反應緩慢,不太專心集中,好像不太清楚自己的崗位。例如我們只是簡單的點三道菜也要我們重覆三四遍,女侍應才能肯定記下,覆述時仍是錯的,我們又要無奈更正...跟我們搭枱坐的那家人的爸爸叫他們添水,足足說了三次侍應們都是很惘然的樣子,在一旁看著的我差點想大聲的喊出來:他想要水呀...最搞笑的是,侍應後來終於聽到了,著另一個侍應去添水,但竟然是拿起我的杯加水!!!我唯有跟他說:不是我要水呀,是他們呀!到埋單的時候,又是要等上了一些時間,再三催四請一下,才有侍應跟進...

我明白餐廳始終是新開張,侍應可能比較生手,而且食客太多的確是會令他們分身不暇,但在於客人的角度,第一印象是很重要的,如果壞了就很難說服客人再去光顧,所以餐廳方面的確需要認真審視一下

明白為什麼有這麼多喊臉了...
2011-08-08 6 瀏覽
早o係一星期前約左朋友仔o係哩度食lunch, 臨食之前見到好多負面既評分都有d擔心, 點知出乎意料地好食喎我同朋友仔分別點左士林雞扒麵同紅燒牛肉麵, 雞扒好脆好夠味, 最驚喜竟然係個湯!!!個湯係紅蘿蔔湯黎架, 好清甜, 差d連個湯都飲埋紅燒牛肉麵d牛肉炆得好"林"好入味, 個湯又夠哂濃, 再加埋隻溏心蛋真係一流呀!!!值得再試
個湯係紅蘿蔔湯黎架, 好清甜, 差d連個湯都飲埋
士林雞扒麵
值得再試
2011-07-26
1 分鐘 (堂食)
士林雞扒麵
紅燒牛肉麵
本身咁日唸住請媽咪食飯 行下大埔超級城見到一間新開嘅食臺灣面嘅鋪頭 見都幾多人排隊所以湊下熱鬧想試下等咗5分鐘之後入去睇餐牌 個度嘅餐牌得4-5頁 好少野食 睇個餐牌都睇咗10分鐘 因為真係唔知食咩同揀唔落手最後兩個人叫咗一個肉噪飯 一個番茄牛肉麵 一個滷水豆腐同滷水豬耳番茄牛肉麵好快就到 因為我媽咪唔食肉 所以我就試咗d牛肉 全部都係牛腩位 好塞牙!! 肉噪飯係好出名嘅臺灣料理 所以我對佢有好高嘅期望 d料真係好多同埋有個溏心蛋 睇落去唔錯 食咗就知賴野!!d肉噪好勁嘅蝦米味又咸 食多兩啖已經濟 份野係好大碟不過好難啃呢!!滷水豆腐同滷水豬耳都好一般 偏咸 估唔到間野真係咁重口味!!我見到隔離嘅一對情侶食咗個炒飯 最後個女仔都係食唔落要個男仔佢食 不過個男仔最後都頂唔順另一邊嘅隔離臺叫咗好多野食 雞扒喇 滷水鴨腎喇 餃子同麵 佢地都話難食 個雞扒好肥點解我會咁清楚呢?!因為個度d位都幾逼下 真係唔小心可能食埋人地個碟添最後一肚子火唸住買單走人啦 叫咗買單等成10分鐘都冇人黎 乜係咪真係咁唔想做生意呀?!比錢你你都唔要?隔離個臺叫買單慢過我地嘅都走先 呢d服務態度? 兩個人買單$111
等咗5分鐘之後入去睇餐牌 個度嘅餐牌得4-5頁 好少野食
睇個餐牌都睇咗10分鐘 因為真係唔知食咩同揀唔落手

隔離個臺叫買單慢過我地嘅都走先 呢d服務態度? 兩個人買單$111 真係好唔抵!! 我點都唔會再去食!!

本身咁日食飯係因為我想請屋企人食飯 第一次比錢請屋企人食飯雖然唔係咩大件事 但係呢d都係我嘅心意
但係你竟然比你d服務態度同野食我? 我真係超級無敵憤怒!!!!

我開呢個openrice account就係想話比大家知 唔好食呢間董家臺灣牛肉麵條!!!!!!!!!!!
5 分鐘 (堂食)
2011-06-26 10 瀏覽
講真,真係希望越大,失望越大。期待而久的董家台灣牛肉麵竟然係咁............普通話說星期五,跟三位友人一起來到這新開的店試試裡面的牛肉麵。門口早就有企滿了人,全部人都一心想試下這新開的麵店。等了15分鐘,終於有位給我們了,我們在中間的四人桌坐下。看了餐牌後,我點了個蕃茄牛肉麵,而三位友人就點了蕃茄牛肉麵,紅燒牛肉麵,同埋士林雞排麵。先來的是士林雞扒麵,聽友人說雞排太粉太淋,完全冇哂口感,變得豌麵唔好食。然後來的是紅燒牛肉麵,聽另一位友人說這個是比較好的。牛肉食落唔錯,至少可以食落口。麵上右了點蔥花,癖了牛肉的"蘇"味,所以這個算是比較好的。最後來的就是我的蕃茄牛肉麵,食後評語一個字「差」。蕃茄味唔夠濃,完全突出唔到蕃茄牛肉麵,同食普通牛肉麵有咩分別。牛肉食落有一陣"蘇"味,完全冇左牛肉嘅鮮味,差。最後,唯一可以話好少少嘅就係啲麵,食落去幾有咬口,比普通餐廳的好得多。最後,我和另一位朋友各叫了一杯飲品,珍珠奶茶和草莓蜜。珍珠奶茶幾唔錯,面上有泡,入口感覺很滑,很有奶茶味,這是值得讚的。而另一杯草莓蜜,就真的是不倫不類。話就話叫草莓蜜,但飲落去得果少少草莓味,超淡,我敢講句街邊啲

話說星期五,跟三位友人一起來到這新開的店試試裡面的牛肉麵。

門口早就有企滿了人,全部人都一心想試下這新開的麵店。

等了15分鐘,終於有位給我們了,我們在中間的四人桌坐下。
餐牌

士林雞排麵
紅燒牛肉麵
最後來的就是我的蕃茄牛肉麵,食後評語一個字「差」
蕃茄牛肉麵
最後,我和另一位朋友各叫了一杯飲品,珍珠奶茶和草莓蜜。

珍珠奶茶
而另一杯草莓蜜,就真的是不倫不類。話就話叫草莓蜜,但飲落去得果少少草莓味,超淡,我敢講句街邊啲草莓汁好過這裡很多,這裡的簡值完唔可以稱為草莓蜜。
草莓蜜
不過雖然食物差,但還是有一班辛勤工作的員工,而且員工都面帶笑容,務求給客人最好的吃飯環境,這是值得讚的。不過,我諗我食完今次,以後都唔會再黎架啦。
2011-06-03
餐牌
珍珠奶茶
2011-06-17 9 瀏覽
每日放工經過都見到這家新店都是大排長龍, 於是今晚(9:30pm)和兩位朋友試一試, 整體來說食物是一般水準, 平平無奇蕃茄牛肉麵 (朋友意見:應該有落味精, 有蕃茄蓉, 味道好一般)紅燒牛肉麵 (唔係我食, 我唔知)麻辣牛肉麵 (牛肉夠淋夠軟, 辣度只是一般, 完全沒有麻既感覺, 和"麻辣"二字相差甚遠)煎餃子 (幾乎係一塊皮包住一片菜葉, 完全沒有內涵, 不香不脆)前菜小黃瓜 (即係拍青瓜, 味道似乎酸左少少, 切得太幼, 一條青瓜等如兩支牙籤咁上下粗)前菜木耳 (問題同小黃瓜一樣, 太酸太幼, 碎濕濕)服務正正係我覺得最差既方地, 本來無想過寫食評, 所以無影食物相, 但我對其服務態度認真不滿而不吐不快1. 大約晚上十點鐘, 有侍應埋黎同我地講, last order, 仲有無需要叫野食2. 相隔三分鐘, 另一位侍應又埋黎同我地講, last order, 仲有無需要叫野食3. 跟住佢地就好忙咁執野, 收枱, 收起調味品... ... 趕住收工打烊咁款4. 當我地食完碗麵於是舉手叫侍應, 跟住一位姐姐仔距離三張枱拎轉面望一望我, 好大聲咁同我講, "我地last order左囉喎

紅燒牛肉麵 (唔係我食, 我唔知)
前菜木耳 (問題同小黃瓜一樣, 太酸太幼, 碎濕濕)

4. 當我地食完碗麵於是舉手叫侍應, 跟住一位姐姐仔距離三張枱拎轉面望一望我, 好大聲咁同我講, "我地last order左囉喎, 無野食唉囉喎", 我又好大聲咁應佢"埋單呀" (查實我找侍應可以有好多原因, 添水/埋單/執枱/投訴/發問, 為何未了解客人需要就一開口大大聲話無野食叫), 跟住更加過份
5. 呢位姐姐仔跟手攞張單埋黎, 我正想付款之際, 友人望清楚張單(二百幾蚊), 單據上面既食物完全唔係我地既野, 更正後係一百八十蚊, 我係一個大意既食客, 如非友人的細心觀察, 我已經白付多百元

最後一句, 董記牛肉麵 black listed
2011-06-16
5 分鐘 (堂食)
2011-06-16 11 瀏覽
新店開張,睇落好似好正,但食完大家都好失望。蕃茄牛肉麵:見唔到蕃茄或蕃茄既色,蕃茄味超淡;麵有咬口,但麵粉味重又唔香。原味牛肉麵:牛肉淰身,湯底唔香濃。紅燒牛肉麵:味道和原味牛肉麵一樣甘。士林雞排麵:普通炸雞一塊,平平無其。焢肉飯:焢肉有點 “鞋”,汁味道唔知係咩味,怪怪地又油。蔥油餅:雖然酥化,但完全無味。醉雞:以為係冷盤,實質熱熱地,酒味苦,好難食。涼拌百頁:夠凍,唯一味道好的一個菜。我地一定唔會再黎食。
新店開張,睇落好似好正,但食完大家都好失望。
原味牛肉麵:牛肉淰身,湯底唔香濃。
紅燒牛肉麵:味道和原味牛肉麵一樣甘。
士林雞排麵:普通炸雞一塊,平平無其。
焢肉飯:焢肉有點 “鞋”,汁味道唔知係咩味,怪怪地又油。
蔥油餅:雖然酥化,但完全無味。
醉雞:以為係冷盤,實質熱熱地,酒味苦,好難食。
涼拌百頁:夠凍,唯一味道好的一個菜。
我地一定唔會再黎食。
醉雞
士林雞排麵
蕃茄牛肉麵
涼拌百頁
2011-06-13 6 瀏覽
11/6在大埔看見新開的店 便和家人去嚐嚐首先叫了三個紅燒牛肉麵 兩個麻X牛肉麵 然後再叫了一個三杯蝦 和一個炸雞扒那經理服務態度我們全家也很不滿!以為我們一家 只叫兩個送 話什麼 下你地正係叫兩個送呀叫她介紹一下那個比較好吃 佢把全部都說出來了 那跟自己看有何分別呢?~紅燒牛肉麵先到啊姨.爸爸說那湯底很好味 我也品嚐過 麵條不算難吃 還可以接受 牛很淋 味道不錯紅燒牛肉麵到了那湯底超級難吃!哥哥跟表妹也超彈那湯底 牛都是一樣很淋炸雞扒到了賣樣不太好 太多油了 全快雞扒也是油 吃上口 太咸了! 還有跟本就像吃油!還溜單 到我們把全部東東吃完還呆呆等她們的三杯蝦這個滿不錯的 但$40多元 才只有6隻蝦
11/6在大埔看見新開的店 便和家人去嚐嚐
首先叫了三個紅燒牛肉麵 兩個麻X牛肉麵
然後再叫了一個三杯蝦 和一個炸雞
那經理服務態度我們全家也很不滿!
以為我們一家 只叫兩個送 話什麼 下你地正係叫兩個送呀
這個滿不錯的 但$40多元 才只有6隻蝦
2011-06-11
(非會員)
2011-06-13 6 瀏覽
這樣的食物...10蚊也比多....當時我入去食一個排骨麵...排骨是炸的...一放到面前排骨是放在湯麵上其實我覺得最基本炸物要跟麵分開放...如果不是...那炸來有什麼意義? 一吃落口...排骨上的炸粉跟湯溶合一起...令整件排骨像吃一些發煤的肉差不多...口感不但差...就連味道也難以入口...而麵方面..普普通通....如果再有選擇...我會選擇吃出前一叮湯低...味精湯...沒特別..不用多說...另外我還叫了蔥油餅$1X....出來的後果是一隻手那麼大.....也不緊要..最基本要求...熱也做不到..沒味道沒特別.....最後用5蚊叫了百事.....也是最好的事...氣水跟冰低分開.... 也給我一點驚喜....應該再沒下一次...
這樣的食物...10蚊也比多....
其實我覺得最基本炸物要跟麵分開放...
如果不是...那炸來有什麼意義?
口感不但差...就連味道也難以入口...
湯低...味精湯...沒特別..不用多說...

另外我還叫了蔥油餅$1X....
出來的後果是一隻手那麼大.....也不緊要..
最基本要求...熱也做不到..
沒味道沒特別.....

最後用5蚊叫了百事.....也是最好的事...
氣水跟冰低分開....
也給我一點驚喜....
應該再沒下一次...
2011-06-13
10 分鐘 (堂食)
  • 百事
2011-06-12 36 瀏覽
今日中午12點左右行過董家台灣牛肉麵 同媽媽去試下啦 等位唔洗好耐 十幾分鐘就有位啦 入到去 order野食 媽媽叫左個牛肉麵 我就本來想叫個紅燒牛肉豆腐細絲 但係叫話冇豆腐 ok咁算啦 叫第二樣 就叫左個牛小排麵加一個個蔥油餅 佢話要等15-20分鐘 都算啦 等等下覺得冇理由咁耐啦 隔離枱遲過我地叫 佢都上左重食完啦 我碗麵都未到 個蔥油餅又未到 追左一次 佢地話好快有 再等先有個蔥油餅 個餅唔多食晒先有麵食 但係發覺同媽媽個碗有咩大分別呢 係舊牛肉唔同 都同湯都一樣 點解要耐咁多= = 好快食完(因為碗麵唔大) 聽到隔離叫牛筋麵 又話冇 得牛肉麵 叫牛肉餅又話冇 手抓餅又話冇 聽完真係覺得你咩都冇 不如唔好開店啦 叫人失望....唔會再去食囉
2011-06-12
2011-06-09 25 瀏覽
十年前第一次去台北,對她還沒有多大感覺,之後一年再去,也是同一樣感覺.不知何故,今年初的台北遊,竟然愛上這個地方,是愛得太遲?是相逢恨晚?也許兩者也說得通,歸根究底,全賴電影"一頁台北","第三十六個故事",將台北美化之下,令到我身在師大夜市,誠品書店之時,電影內的影像,彷彿與我擦身而過.近年進軍香港的台灣美食,大多也是台茶,小吃為住,年初的圓山是回歸之作,日前亦有一間,在台北西門町的老字號進軍香港,他就是"董家牛肉麵".正好就是西門町成都街"老董牛肉麵"之分店.在台北老店已有六十年歷史,歷史在台灣也非大不了,在街邊找一間賣豬腳飯的檔口,隨時也有四五十年歲,台北對飲食傳統的堅持,我們勢利的香港人眼見也汗顏.此店的背景不再詳述,就算說下去也只是搬字過紙,但有點奇怪,進軍香港第一店,又會選擇在遠離市區的大埔超級城?但這個商場改革之後,人氣越來越旺,平日的中午也人頭擁擁.麵店面積很大,雖然開張短短數天,但中午已差不多坐無虛席,光顧的大多是學生,又或者是一些歐巴桑之類.正常來說,在這段中午但還未到午飯的時間,也是靠這兩類人來撐場.打開頗厚的餐牌看看,賣的是一些台灣料理,主角牛肉麵之外,亦有士林

打開頗厚的餐牌看看,賣的是一些台灣料理,主角牛肉麵之外,亦有士林雞扒麵,排骨麵,招牌貨油豆腐細粉,吃得貴更有澳州和牛麵,用上澳州和牛來做台灣牛肉麵,小題大做罷.除此之外,更有台灣小吃,前菜,鹵水菜式供應.飲品方面,中午光顧可樂$5,其他的有台灣啤酒,和一些果汁,台式特飲.
一個人來,便點兩道鹵水菜式作頭盤,很奇怪,如果單點一客鹵水蛋,一客鹵水豆腐,則比雙拼的便宜.當鹵水蛋送到我面前,一看,心裏涼了一大截,外貌與煮蛋沒兩樣,味道也是沒有鹵水香味,究竟有沒有鹵過?那值得收客人$16?
鹵水豆腐外表算上色,但是只流於表面,鹵水味道只停留外層,內裏味道還是很空虛.
牛肉麵有三種味道,紅燒,原味,番茄,很懷念台北八德路二段的"林東芳",那碗清香的牛肉麵的味道,不虞有詐,要個原味.

原來,董家的原味,並不是我想像中清燉的清湯,而是色水比紅燒的略淺,用牛骨,藥材煲出來的湯底.或許者是老董的風格吧,這一點,不能盲目去批判.試一口湯,很苦,喝下去,帶點點辣之外,還是很苦,單調得很,沒有層次感,這是來自藥材的味道,一點牛香也嚐不出.與月前在西環某人氣台灣牛肉麵,吃出同一個苦澀的感覺.
牛肉反而做得不錯,淋熟又鬆化,沒有牙力也輕易解決.
但麵條也是同牛肉做得一樣地淋,那些應有的QQ感,在那裏?
新張期間,服務方面難免有點生疏,坐在我旁邊的食客,他們的牛肉麵遲來先上岸,眼見其他食客,吃到準備結帳,連飲品也還沒有上.

兩道鹵味,一碗牛肉麵,連加一要七十多塊錢,唉,以這個價錢吃著這般水準,不能說不肉赤.想吃一碗道地的台灣牛肉麵,還是乖乖到台灣吃罷.

最後,我有個問題,究竟,這間董家,是直營?或是特許經營?