2019-03-21 505 瀏覽
幾個朋友一齊食大排檔好開心~ 聽講呢度個薯仔牛柳粒好好食,所以我地就一齊黎試。萬發有兩間分店,我地去左新D嗰間。食大排檔點少得啤酒!朋友話好少地方有右邊枝黑啤,佢好開心即刻嗌左😂通菜幾新鮮,唔會太油,但略嫌唔夠香口。小編喺度諗薯仔牛柳粒可以有幾好食,咁出名,即管試下!薯仔一食落口就明白了 真係好好食!外面好脆,甜甜地,應該用左糖同蜜糖一齊炒,但又唔會太甜,加埋其他香料一齊好香口,亦都唔會搶左薯仔本身D味。 但有朋友試過食係炒到好燶,所以可能唔太穩定,都要睇彩數。牛柳都幾入味,唔太冧但唔會韌,同啲薯仔一齊食好正雞就冇咩特別,偏瘦,味道過得去,唔咸但唔係好好食。九肚魚有驚喜,好新鮮,炸得啱啱好,個炸漿好薄,成舊好鬆脆,好正!但啲魚麟未清得走哂。嗰晚冇哂細聖子,局住食大,味道還好,可能小編唔太鍾意呢種煮法,但個聖子本身都新鮮嘅。小編好鍾意同一班朋友飲啤酒食小炒,好正~
萬發有兩間分店,我地去左新D嗰間。

青島、健力士

通菜幾新鮮,唔會太油,但略嫌唔夠香口。
石頭啫啫通菜

小編喺度諗薯仔牛柳粒可以有幾好食,咁出名,即管試下!
薯仔一食落口就明白了
牛柳都幾入味,唔太冧但唔會韌,同啲薯仔一齊食好正

薯仔牛粒

雞就冇咩特別,偏瘦,味道過得去,唔咸但唔係好好食。
金牌風沙雞(半隻)

椒鹽九肚魚

大聖子

小編好鍾意同一班朋友飲啤酒食小炒,好正~
2019-03-15
青島、健力士
薯仔牛粒
椒鹽九肚魚
2019-03-21 202 瀏覽
今日同成班中同聚舊,緊係去返我地最鐘意既大排檔食野啦。今次去左ssp既萬發!萬發一直最好食既係黑椒薯仔牛柳粒,我地8個人,叫左份中size,一黎到,估唔到薯仔比人清既速度仲快過牛,佢既薯仔整到外趣內淋😍而且勁入味!牛都唔差,好juicy🤤🤤🤤🤤
今日專登約左約位朋友去左深水埗 "萬發海鮮菜館" 食晚飯, 因為之前係網上見到有 D 人介紹 "萬發" li 間餐廳, 話佢既招牌菜 "黑椒薯仔牛柳粒" 好出色. 所以就專登過黎品嘗下係咪真係咁好味先~ 講下佢個餐牌, 有成 8 頁紙, 選擇真係唔少, 有小炒, 燒味, 滷水等等, 總有一樣岩你食. 再睇下價錢, 太部份菜式都要100蚊一碟. 今日我地4個人, 叫左4 個餸. 分別係 "黑椒薯仔牛柳粒" , "萬發小炒王", "薑蔥生蠔煲", 同埋 "生炒骨". 首先講下招牌菜 "黑椒薯仔牛柳粒" , 佢個薯仔真係做得好出色, 外脆內軟, 表面有蜜糖既味道. 而牛柳粒我就覺得一般般喇, 所以總結係招牌菜既主角係薯仔. 如果鍾意食薯仔既朋友係值得一試既~~ 至於其餘三碟餸, "萬發小炒王", "薑蔥生蠔煲", 同埋 "生炒骨", 我就係覺得一般般, 未見特出. 如果要比, "生炒骨" 係三碟之中最好的. 不過有一樣野一定要讚既係, 雖然每碟餸都接近100蚊或以上, 但佢既份量真係唔少, 相對出面D小炒, 可能收你 70-80蚊一碟, 但份量少一半, 咁我會覺得 "萬發海鮮菜館" 較為抵食
首先講下招牌菜 "黑椒薯仔牛柳粒" , 佢個薯仔真係做得好出色, 外脆內軟, 表面有蜜糖既味道. 而牛柳粒我就覺得一般般喇, 所以總結係招牌菜既主角係薯仔. 如果鍾意食薯仔既朋友係值得一試既~~ 至於其餘三碟餸, "萬發小炒王", "薑蔥生蠔煲", 同埋 "生炒骨", 我就係覺得一般般, 未見特出. 如果要比, "生炒骨" 係三碟之中最好的. 不過有一樣野一定要讚既係, 雖然每碟餸都接近100蚊或以上, 但佢既份量真係唔少, 相對出面D小炒, 可能收你 70-80蚊一碟, 但份量少一半, 咁我會覺得 "萬發海鮮菜館" 較為抵食囉~總結係可以再幫襯~~
黑椒牛柳粒
萬發小炒王
薑蔥生蠔煲
生炒骨
2019-03-09
  • 黑椒薯仔牛柳粒
2019-03-11 296 瀏覽
萬發一直都係我家大飯堂,雖然唔係住九龍,但因為佢真係值得我地一家由港島過黎九龍食晚飯🤤咁岩老豆上星期贏左幾千,就去萬發食下海鮮同埋好掛住佢既牛柳粒呀🤙🏼一行五個人,叫左五個餸+一個炒面 三個白飯呀媽一早落order 話要食瀨尿蝦,叫啦🤣椒鹽瀨尿蝦(巨型瀨尿蝦,一隻~$248)五個人叫左三隻,每隻一開二,一上檯,好靚又好香!不過食落我覺得唔夠味,淡左少少,隻隻蝦都有膏、肉質都彈牙☺️招牌霸王雞(半隻 $110)呢個做招牌菜不錯!好有雞味,又煮得好滑。味道好夠,唔會太油太鹹!!老豆食得好開心😄😄薯仔牛柳粒 ($108)每次黎都要叫既「招牌菜」黎到又真係檯檯都叫咖喎!牛柳粒比較濃味、但整得非常淋!薯仔先係精粹!炸過既薯仔外脆內軟,勁正!石鍋通菜其實係啫啫通菜煲,麻麻地,因為太濕又太鹹最後都食唔哂😢小炒王呢個小炒王係冇銀魚仔既、不過佢既韮菜花係嫩既,所以冇渣有蝦乾就基本既,不過不失。👌🏻豉油王炒面炒得乾身,不過味道比較淡口好彩有洋蔥韮王既味道補數碟碟都大大碟、味道又正咁多樣野、仲叫左三個飯同一枝生力埋單都係$1400有找,點可以唔keep住黎幫趁?
萬發一直都係我家大飯堂,
雖然唔係住九龍,
但因為佢真係值得我地一家由港島過黎九龍食晚飯🤤

咁岩老豆上星期贏左幾千,
就去萬發食下海鮮同埋好掛住佢既牛柳粒呀🤙🏼

一行五個人,叫左五個餸+一個炒面 三個白飯

呀媽一早落order 話要食瀨尿蝦,叫啦🤣

椒鹽瀨尿蝦(巨型瀨尿蝦,一隻~$248)
五個人叫左三隻,每隻一開二,
一上檯,好靚又好香!
不過食落我覺得唔夠味,淡左少少,
隻隻蝦都有膏、肉質都彈牙☺️

招牌霸王雞(半隻 $110)
呢個做招牌菜不錯!
好有雞味,又煮得好滑。
味道好夠,唔會太油太鹹!!
老豆食得好開心😄😄

薯仔牛柳粒 ($108)
每次黎都要叫既「招牌菜」
黎到又真係檯檯都叫咖喎!
牛柳粒比較濃味、但整得非常淋!
薯仔先係精粹!
炸過既薯仔外脆內軟,勁正!

石鍋通菜
其實係啫啫通菜煲,
麻麻地,因為太濕又太鹹
最後都食唔哂😢

小炒王
呢個小炒王係冇銀魚仔既、
不過佢既韮菜花係嫩既,所以冇渣
有蝦乾就基本既,不過不失。👌🏻

豉油王炒面
炒得乾身,不過味道比較淡口
好彩有洋蔥韮王既味道補數

碟碟都大大碟、味道又正
咁多樣野、仲叫左三個飯同一枝生力

埋單都係$1400有找,點可以唔keep住黎幫趁?

2019-03-10
2019-01-31 929 瀏覽
深水埗萬發海鮮菜館是我和家人經常幫襯的地方,由聖芳濟各堂對面搬到現址已有一段時間,地方大咗,裝修靚咗,價錢也相對貴咗,但味道keep 到。蠔仔粥是必叫菜式,一窝够哂5、6人吃,材料足,蠔仔新鮮,正

蠔仔粥是必叫菜式,一窝够哂5、6人吃,材料足,蠔仔新鮮,正

2019-01-15 994 瀏覽
同朋友好耐冇見,朋友想食大排檔,本身諗住食另一間,不過人地東主有喜😭即刻上OpenRice 搵,見到萬發有咁多好評,即刻go go go 🤩~黑椒薯仔牛柳粒~薯仔先炸後炒,外脆內軟,勁好食!!👍🏻牛柳粒都好食,好重黑椒味!但薯仔太出色!我地竟然食晒薯仔都仲未食完牛柳粒😂重點推介!一定要試下!🤩🥰😋👍🏻~金牌金沙雞~炸到好香脆,雞肉都幾滑👍🏻可以一試~椒鹽豆腐~香口惹味😋鐘意豆腐既朋友要叫~石頭啫啫通菜~味道唔錯~胡椒豬肚湯~重胡椒味,好多豬肚同咸酸菜,好足料,冬天飲返碗就熱返晒☺️

~黑椒薯仔牛柳粒~

~金牌金沙雞~
炸到好香脆,雞肉都幾滑👍🏻可以一試

~椒鹽豆腐~
香口惹味😋鐘意豆腐既朋友要叫

~石頭啫啫通菜~
味道唔錯

~胡椒豬肚湯~
重胡椒味,好多豬肚同咸酸菜,好足料,冬天飲返碗就熱返晒☺️

2018-12-22
2018-10-28 2234 瀏覽
一班朋友夜晚食飯最好就係食大排檔小炒,可以食多幾樣野,飲下酒傾吓計。-我哋有七個人,叫左總共六個餸,當然有叫必食嘅黑椒薯仔牛柳粒,蒜蓉粉絲蒸蟶子,金沙雞,蒜香排骨,魚香茄子煲,仲有一個菜。-中size嘅黑椒薯仔牛柳粒好大份,分量十足,薯仔好入味,牛柳嘅軟硬適中,果然係本店嘅招牌菜。中size可能太多,建議如果想試多幾樣野嘅人可以叫細size。-蟶子好新鮮好大隻,好鮮甜蒜蓉粉絲好入味。- 至於其他餸,不過不失,份量亦都好足夠。最後每人埋單都係$150一個人,好抵食!

蟶子好新鮮好大隻,好鮮甜蒜蓉粉絲好入味。
2018-10-27
2018-09-02 2608 瀏覽
嚟到萬發一定要嗌嘅一定係黑椒薯仔牛柳粒 薯仔炸到脆脆地加上肉質好淋嘅牛柳粒 真係冇得輸 係食咗好多次都唔厭嘅餸第2個要講嘅係個鐵板上嘅原隻豬手 味道係鹹啲但送飯係好掂 不過佢就係原隻豬手上 切開佢都要啲時間同力氣 懶人就未必岩喇😂 另外個芝士什菌 芝士味都重嘅不過個芝士係比較稀嘅 唔算好濟 不過都要多啲人先食得晒。啫啫雞煲不過不失啦 有豬潤係入面。 較遜色係個蒸鱔 豉汁唔夠香 而且缺少咗份鮮味。整體嚟講 係一間值得再嚟嘅餐廳 雖然同行朋友話炒小菜嚟講係有啲貴 但個人認為有咁嘅質素都值得再嚟食嘅8
嚟到萬發一定要嗌嘅一定係黑椒薯仔牛柳粒

黑椒薯仔牛柳粒
鐵板豬手
  • 啫啫雞煲
2018-08-26 1661 瀏覽
一直都有幫襯開萬發食小菜,呢間鋪頭已經開咗一段時間,今日終於有機會試吓。呢間鋪頭唔太近地鐵站,由深水埗站行去要大概8分鐘,唔熟深水埗嘅朋友我建議行長沙灣道再轉入黃竹街會比較容易搵。店內環境比一般深水埗小菜館舒適,亦冇咁嘈。我哋四個人叫咗四個餸。入咗單唔夠2分鐘就出咗碟豉椒炒花甲,味道同份量都可以接受,但唔算太突出。跟住嚟半隻霸王蔥油雞,雞肉嫩滑,砂薑醬一流。這味餸比較滿意。跟住上啫啫生菜,石鍋非常夠熱,上枱仲滾左5分鐘。但隔一陣發覺好多油,所以奉勸大家要盡快夾在碟上唔好留在砂鍋度。最後到係砂鍋焗魚頭魚頭入味,夠香。但係鍋裏面有好多豆腐同火腩,魚頭嘅份量較少,美中不足。有機會你再試吓佢其他招牌菜。買單四百幾蚊算係經濟實惠。
豉椒炒花甲
霸王雞
砂鍋魚頭煲
啫啫生菜煲
2018-08-26
2018-08-05 1666 瀏覽
南乳骨,非常乾身,又無汁,口感有點兒硬,所以呢個之後我唔會再叫。蒜容蟶子,呢個蟶子好多蒜好多蔥,撈埋飯食非常一流,肉方面都算滑身,口感好爽口。腐乳通菜,我唔食腐乳,不過朋友叫到食啦,原來呢個炒完都唔多覺有好多陣味,反而味道都幾岩我,最後都食左唔少。黃金鮮魷,呢個略嫌唔夠黃金,鹹蛋黏唔住個鮮魷,變左單食魷魚既話,口感就會差D,不過手動將蛋黃撈埋一齊就好食好多,呢個係我平時都會叫既一款餸。薯仔牛柳粒,呢個就必叫同埋最好食既野,個薯仔係十級好食,外脆內軟,份量好多,其實主要係食個薯仔,牛柳粒係其次,不過牛柳粒方面就唔算太韌,不過不失。薯仔完全遮住牛柳粒既缺點。

2018-08-02
2018-07-17 1741 瀏覽
我同呀哥既生日係同一日,所以生日飯永遠係一次過慶祝,今年生日飯我地選擇左呢間萬發,好可惜大家食完之後,一致認為唔會再有下次⋯⋯今餐五大一小,每人點一菜式,總共點左六菜一湯*薑蔥桶蠔*薑蔥魚卜*炸豬大腸*黃金蝦*風沙雞*蒜蓉白菜仔*老黃瓜鴨腿湯(例水)*汽水4罐*埋單剛好一仟元成餐飯最好食既餸係薑蔥桶蠔同埋薑蔥魚卜,其他都強差人意,炸豬大腸就炸到乾淨淨,黃金蝦直頭無味,風沙雞【鞋烚烚】,白菜仔就普普通通,同家人出街食咁多次,第一次剩低太多餸,真心唔明有乜咁好食?定係出名既唔係呢間萬發,係我地去錯地方?
今餐五大一小,每人點一菜式,總共點左六菜一湯

*薑蔥桶蠔
*薑蔥魚卜
*炸豬大腸
*黃金蝦
*風沙雞
*蒜蓉白菜仔
*老黃瓜鴨腿湯(例水)
*汽水4罐

生日
薑蔥蠔
薑蔥魚卜煲
2018-07-15 840 瀏覽
薯仔牛肉粒:薯仔炸得十分香脆,又不會太乾,外面是甜甜的焦糖,非常惹味。牛肉粒非常嫩,但又不會有常在外面吃到被梳打粉醃過的不自然質感,十分香口惹味,讓人不知不覺地吃完一整碟,又不會有膩口感覺,實乃必食推介!如果有胃口的話,不妨多配碗白飯。炸子雞:炸得十分酥香脆口,雞肉沒有雪味,而且頗為肥美,絕不戲場!乍聽店名,以為會是十分地道、龍蛇混雜的大排檔,沒想到店內的座位蠻寬躺,在星期五的繁忙時段,兩個人還可以坐四人枱,更不用搭枱,十分難得。

2018-06-29
2018-07-09 1051 瀏覽
相信好多人都食過萬發,佢有三間分店,我都一一去過!其實間間都差不多,不過福華街呢間應該係最大既一間!今日係與一班朋友慶祝本人牛一,我地一行13人,餐廳安排我地去另一邊廂,新裝修,感覺好像還未 ready, 有油漆味道再加上廁所一筒筒泥甘!不過亦因為坐另一邊廂,感覺又有點 privacy!由於人數眾多,落單姐姐提議我們要加大碟餸既份量,價錢雙倍!原本我反對,情願揀多幾款,但姐姐話如果吾加大,有D菜不能平分,所以就叫佢揸主意!意想不到既係,全部11碟餸,十分鐘內上哂枱,連位都不夠,好明顯係煮好再返熱!啫啫通菜真係吾係間間都做到,我愛重口味,覺得這個很淡口!魷魚鬚都很脆口萬發薯仔牛柳粒一向出名,薯仔很入味,連我不愛吃薯仔都停不了口!勝瓜都算多蒜!除了薯仔牛柳粒,呢個鱔都必定要推介,非常入味!呢碟豆腐好誇張,成座山甘,脆口但略淡,埋單時發現,佢地將豆腐x 3份,我當然反對,老闆話事實比左3倍,我話我地一直只講雙倍,最後老闆不情願下,都減返比我地!

啫啫通菜真係吾係間間都做到,我愛重口味,覺得這個很淡口!
魷魚鬚都很脆口
勝瓜都算多蒜!
除了薯仔牛柳粒,呢個鱔都必定要推介,非常入味!
題外話/補充資料: 由於餸菜十分鐘內到齊,所以不到一小時就吃完,感覺有點掃興!
2018-07-04
生日
2018-06-06 1248 瀏覽
普通蝦都要28蚊両,一碟蒜蓉開邊蒸蝦多謝672,另外個蟹伊面細細碟都4百幾,伊面底話要加50喎(睇番張單問番先知),下次食海鮮前要問清楚價錢,其他小菜味道還可以
2018-05-14 1153 瀏覽
逢年過節都會去酒樓食飯,來來去去果D餐,實在有些厭。今次確定去朋友介紹呢間試⬇️。由於是母親節,訂檯分兩個時段6點與8點,我哋揀左6點,去到已經坐滿曬人了。叫左餸後10分鐘陸續上菜,值得一讚。一圍人唔使個半鐘已經食飽飽,漏左個魚香茄子煲冇上,取消左,應該係漏單。節假日,人多,坐得比較逼,餐廳人手明顯唔夠,想要兩隻碗仔,隻手舉左10分鐘冇人理。今次叫左西檸雞(夠脆,夠味,唔會成口油)西湖牛肉羹(足料,夠滑,推薦,10人份量啱啱好)薯仔牛肉粒(牛肉嫩冇渣表面有蜜糖,薯仔好好食,大家爭住食)骨髓(最最好食,骨髓辣辣哋,一啖一條仔)椒鹽骨(肉嫩,略嫌大塊)菠蘿咕嚕肉(大碟,肉質啱啱好,唔多肥膏,冇骨)薑蔥魚鏢(好抵食,好大煲,比得上其他餐廳一倍咁多,火候唔夠,咬唔到)牛仔骨(夠味,但有兩塊厚身嘅未煮熟)乳鴿(係唯一未食完嘅餸,乳鴿好大隻,但有好多大大條嘅毛未處理乾淨,幾乎每塊斬件都有,睇落冇咩胃口食)總體來講是值得再去嘅,下次可以試下其他菜式,唔係節日去,相信廚師可以發揮得更好。

今次叫左西檸雞(夠脆,夠味,唔會成口油)

西湖牛肉羹(足料,夠滑,推薦,10人份量啱啱好)

薯仔牛肉粒(牛肉嫩冇渣表面有蜜糖,薯仔好好食,大家爭住食)

骨髓(最最好食,骨髓辣辣哋,一啖一條仔)

椒鹽骨(肉嫩,略嫌大塊)

菠蘿咕嚕肉(大碟,肉質啱啱好,唔多肥膏,冇骨)

牛仔骨(夠味,但有兩塊厚身嘅未煮熟)

• 西湖牛肉羹、骨髓