2012-10-22 60 瀏覽
今日去旺角食完飯行左一陣街見有d肚餓,所以去左幫親呢間萬家,我買左個金沙冬粒試個冬粒其實同一般買到的冬粒外表都係差不多只係拿上手會覺得略為大少少,之後我一啖咬落覺得個包皮好軟同埋佢上面d糖又唔會話太多,所以不會太甜,呢個都算係一個整得幾健康的冬粒,而且我覺得呢個冬粒比起其他大的連鎖店質數還要好

2012-10-21
$5 (其他)
  • 金沙冬粒
2012-10-19 46 瀏覽
黎左想食街頭小食,知道呢間野好出名武太郎,所以買左個黎試$13真係好太舊,熱辣辣,咬開見到有好多肉係入面,突然覺得好不健康,因為我減緊肥,見到呢一個燒餅係我兩日所食既肉,所以已經唔想再食落去,不過買左就唔好浪費啦我食落又不覺得特別好食,只係好普通的燒餅,不過可以話真係好足料,正如我所講好多肉,所以,食肉愛好者不妨一試!都幾多肉汁,燒得幾香既,皮都有d脆啦
2012-08-03
1 分鐘 (外賣自取)
2012-09-20 39 瀏覽
係旺角行行下見到呢間野都幾多人排所以就買左佢既武大郎黎食!價錢ok啦, 都幾大個暖暖地所以好快就食得, 唔似d煎飽要等一等先可以咬一啖咬落去,真係好食! 飽同肉既比例做得好好, 肉夠晒多,而且味道濃烈且有肉汁, 真係比個good呀!我會比佢好高分,因為好難得有咁好食既肉飽!下次試埋佢第二d飽先!
係旺角行行下見到呢間野都幾多人排

所以就買左佢既武大郎黎食!

價錢ok啦, 都幾大個

暖暖地所以好快就食得, 唔似d煎飽要等一等先可以咬

我會比佢好高分,因為好難得有咁好食既肉飽!

下次試埋佢第二d飽先!
2012-09-10
2012-09-03 25 瀏覽
在旺角那麼出名我又那有可能不知道, 只是一直沒有機會品嘗, 今日做了團購取貨速遞員所以要大飯前補充體力. 一想便想起這家燒餅皇一直知道是有我最喜愛胡椒餅, 但聽聞不是這點最出色的. 今次就先試招牌菜燒餅皇看看賣相還不錯, 一口落下去, 餅底非常之鬆軟, 熱辣辣很好味, 饀料方面肉質帶點胡椒味道, 頗多芝麻在面, 覺得還不錯. 但不夠餅底那麼吸引. 下次一定要試武大郎~~~~~~~~
燒餅皇
看看賣相還不錯, 一口落下去, 餅底非常之鬆軟
2012-09-05
燒餅皇
2012-08-31 26 瀏覽
杏仁朱古力味放到凍左有d失色不過入面既朱古力餡仍然好幼滑,唔會起硬粒薄脆杏仁片混合軟滑既朱古力餡對比的感覺好正餅皮亦都好香軟,凍左都唔會硬同散甜度適中,但SIZE真係太細囉
杏仁朱古力味

放到凍左有d失色

不過入面既朱古力餡仍然好幼滑,唔會起硬粒

薄脆杏仁片混合軟滑既朱古力餡

對比的感覺好正

餅皮亦都好香軟,凍左都唔會硬同散
甜度適中,但SIZE真係太細囉
2012-08-20 56 瀏覽
今日下午,約了朋友一齊睇電影睇完之後,剛好經過這家燒餅店之前已經在OpenRice看到萬家燒餅皇的食評不錯所以就決定試一試這裡有燒米餅($6)、胡椒餅($10)、武大郎($13),還有牙刷酥($6)等等初嚐的我,當然選擇這裏比較出名的武大郎一開始,看見武大郎這麼大個,我自己也嚇了一下這裡的燒餅比我想像中好吃很多老闆說武大郎的餅皮混入南乳、蔥花;而豬肉餡也用了小茴香、十三香、辣椒粉等等十七種香料調味所以一咬下去,香氣四溢,另外燒餅皮很鬆脆最重要的是肉餡超大塊,而且也有肉汁好juicy,吃起來也不會油膩肉餡裏加上了特調的香料令豬肉餡味道更添香濃加上了辣椒粉令燒餅帶有微微的香辣,十分惹味,就算是吃不了辣的我也可以接受$13有這個質素,真的很抵食下一次,一定要再試下其它款式
今日下午,約了朋友一齊睇電影
睇完之後,剛好經過這家燒餅店
之前已經在OpenRice看到萬家燒餅皇的食評不錯
所以就決定試一試
其他款式的燒餅
胡椒餅,燒米餅,蘿蔔燒米餅
武大郎($13)
初嚐的我,當然選擇這裏比較出名的武大郎

一開始,看見武大郎這麼大個,我自己也嚇了一下

這裡的燒餅比我想像中好吃很多
武大郎
所以一咬下去,香氣四溢,另外燒餅皮很鬆脆

肉餡裏加上了特調的香料令豬肉餡味道更添香濃
$13有這個質素,真的很抵食
下一次,一定要再試下其它款式
外賣自取
武大郎($13)
武大郎
2012-07-16 29 瀏覽
本來對包點無咩特別喜好不過今日行過見到串`三串金蓮`就買黎食下6蚊串 食落好似章魚丸咁好得意不過就甜左少少 因為係冬甩加沙津醬如果可以加D生菜中和下就一流我男友就買左個武大郎個款味道不錯 但皮比較厚 食完記得準備野飲解渴啦
本來對包點無咩特別喜好

我男友就買左個武大郎
個款味道不錯 但皮比較厚 食完記得準備野飲解渴啦
  • 三串金蓮
2012-06-29 49 瀏覽
今日放工肚肚地餓, 同男朋友走去試試呢個燒餅皇~其實經過多次, 本身唔中意食胡椒餅等食品所以無衝動試!但今日心血來潮想試佢個出名既武大郎, 所以便專程去試一試喇~一眼望落見到武大郎個時,有少少嚇左個突! 因為無唸過佢咁大個..問空個店員,佢服務態度好好,係度解釋d燒餅既成份等等最後都係嗌左個武大郎...本身唸住佢整左咁多個放係度都唔多熱!點知佢熱度適中! 好岩入口=]d 餅皮就無咩特別...我覺得林左少少..如果脆dd應該好食d!份量黎講真係好大,! 10蚊一個真係好抵!但係就真係咸左少少...>__< 每食一啖都要食多d皮! 同食完唔飲水會死!但overall幾野味! 下次都會想試埋牙擦酥同淑女餅~牙擦酥賣相好好,同有我最愛既紅豆=] 應該會幾好食=]
今日放工肚肚地餓, 同男朋友走去試試呢個燒餅皇~
其實經過多次, 本身唔中意食胡椒餅等食品所以無衝動試!

問空個店員,佢服務態度好好,係度解釋d燒餅既成份等等
最後都係嗌左個武大郎...

本身唸住佢整左咁多個放係度都唔多熱!
點知佢熱度適中! 好岩入口=]
份量黎講真係好大,! 10蚊一個真係好抵!
但overall幾野味! 下次都會想試埋牙擦酥同淑女餅~
牙擦酥賣相好好,同有我最愛既紅豆=] 應該會幾好食=]
2012-05-17 36 瀏覽
之前同朋友食過萬家燒餅皇既燒餅同三串金蓮之後,覺得實在好好味,可以話係旺街既地方值得一試既小食店,所以我同朋友間唔中都會去幫襯雖然萬家燒餅皇店子小小的,不過裝潢是有特式的,在街上一眼就會被吊在門口的2盞燈所指引。今日同朋友食左個武大郎!仲熱的,豬肉的肉質易入口,比燒餅較少油膩感,皮質一d都5硬,好好味!P.S.最好買飲品可以係食完後解渴。

雖然萬家燒餅皇店子小小的,不過裝潢是有特式的,
在街上一眼就會被吊在門口的2盞燈所指引。

今日同朋友食左個武大郎!

P.S.最好買飲品可以係食完後解渴。
2012-05-17
外賣自取
$13 (其他)
  • 三串金蓮
I arrived at the shop around 2030h. I tried their "Siu Beng Wong" and a custard cream puff. I was too hungry so completely forgot to take photos.1. "Siu Beng Wong" (HKD 13) - This is pretty good, even though it was not freshly out of the oven, so it was only slightly warm. Not sure if they would heat it up if you ask. They cut it in half for you. The pork is mixed with chives and is quite flavored, not too fatty, and blends well with the dough overall. Think of this as Chinese pizza. 2. Custard

2. Custard cream puff (HKD 6) - My first bite had no custard. I thought that odd, so I looked inside the hole I had just made. There was only a small amount of custard to one side of the puff. Probably no more than a tablespoon. The inside of the fist sized puff was 75% empty.
Maybe I'm just lucky, or that's what you get for HKD 6.

May go again as there are other offerings, but I'm probably going to stay away from the puffs.
2012-04-24
外賣自取
$13 (宵夜)
2012-04-04 18 瀏覽
真係唔見得有咩咁出色...係咪因為OPENRICE 太多人好評所以令到個呀姐咁囂張呢...但講真味道唔見得有咩咁出色~~好普通既一個燒餅~~但係呢間店個呀姐態度真係好差....話晒旺角都係遊客區..咁既服務態度...好影響香港既形象囉我絕對唔會支持呢間野~
真係唔見得有咩咁出色...
係咪因為OPENRICE 太多人好評
所以令到個呀姐咁囂張呢...

但講真味道唔見得有咩咁出色~~好普通既一個燒餅~~
但係呢間店個呀姐態度真係好差....
話晒旺角都係遊客區..咁既服務態度...好影響香港既形象囉
我絕對唔會支持呢間野~

2012-04-04
2012-03-31 17 瀏覽
鹹嘅燒餅似乎只有萬家燒餅皇做到咁好食, 熱辣辣香噴噴嘅指數直情可以爆燈, 餅底香脆, 豬肉餡咬落充斥肉汁, 肉汁甜甜, 香料味道也提昇了豬肉餡的肉蘇味, 頓時有種原野塞外feel。其餘的餅食都是做得異常成功, 例如胡椒餅就習香、辣、爽、甜、酥, 全混為一體, 不吃絕對是損失

• 胡椒餅
  • 淑女餅
2012-03-17 18 瀏覽
黎左mk想食街頭小食,知道呢間野好出名武太郎,所以買左個黎試$13真係好太舊,熱辣辣,咬開見到有好多肉係入面,突然覺得好不健康,因為我減緊肥,見到呢一個燒餅係我兩日所食既肉,所以已經唔想再食落去,不過買左就唔好浪費啦我食落又不覺得特別好食,只係好普通的燒餅,不過可以話真係好足料,正如我所講好多肉,所以,食肉愛好者不妨一試!都幾多肉汁,燒得幾香既,皮都有d脆啦
1 分鐘 (外賣自取)
2012-03-11 26 瀏覽
自從在台北夜市嘗過胡椒餅後,一直念念不忘。有見這裏好評如潮,今天路過便決定一試。一試之下大為失望。皮酥脆,胡椒惹味,但餡不夠肉,差不多全是菜,與其他食評的照片相比,差天共地。就算搣除先入為主的感覺,單看餡料太少,這個餅已經不及格。下次試其他餅,希望好些。
餡在哪??
2012-03-11
4 分鐘 (外賣自取)
2012-03-02 21 瀏覽
二月上旬‧晴可能真的很久沒經過這裡,店子由賣各式燒餅變了一間有炸餅圈及泡乎吃的地方要了一串炸蛋球,質地夠鬆吃的時候還熱熱的,加入砂糖好吃,至於沙律醬就有點多此一舉。觀乎都幾多人買,果然變則通。
二月上旬‧晴

觀乎都幾多人買,果然變則通。
都不錯
下午茶
用餐優惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
都不錯