呢間華記真係尖沙咀神級車仔麵入口隱蔽依然每日lunch排隊排滿成條樓梯今晚睇戲前想食車仔麵就過嚟睇下好彩夜晚冇咁多人 放工時間可以即刻入座車仔麵同埋小食都好出色 滷水野好入味湯底都多選擇 無論重口味定係清淡口味都啱食涼拌魷魚鬚好柔軟 個醬有少少辣好過癮開胃太陽餅其實係蝦餅 出面未試過呢個配搭 好似春卷嘅外皮入面係蝦滑 香脆之餘蝦肉又鮮甜車仔麵每款餸都係劃一價 揀左個三餸米線蘿蔔真係每次嚟都必食 清甜冇渣牛筋煮得好淋好入味充滿膠質 有啲黏咀豬皮本身已經咖哩辣 所以湯底可以揀低一個辣度豬雜麵真係大堆頭 咩部位都有豬頭肉同豬膶幾爽口 豬脷夠厚夠腍豬大腸洗得好乾淨 食到肥膏甘香又冇臭味
呢間華記真係尖沙咀神級車仔麵

豬雜麵真係大堆頭 咩部位都有
豬頭肉同豬膶幾爽口 豬脷夠厚夠腍
豬大腸洗得好乾淨 食到肥膏甘香又冇臭味

2025-08-11 0 瀏覽
這間車仔面店真是我心目中的最佳選擇!以往在太子吃了好多年,今天終於在尖沙咀找到分店,位置在樂道,十分方便。小店的裝修樸實無華,走上一層樓梯,讓人感受到濃厚的香港本地風情。我點了兩碗三餸面,選擇了我最愛的油面,配上重口味的湯底,味道濃郁得令人驚喜。餸料方面,大魚旦的口感鮮嫩,牛筋軟滑入味,魚肉春捲和豬皮也各有特色,讓人回味無窮。這裡的小食更是值得一試,太陽餅外脆內嫩,春捲皮包住的蝦膠特別香口;而煎釀三寶則是用茄子、青椒和紅腸製作,充分展現了香港的傳統風味。每一口都讓我感受到家的味道,簡直是美食的享受!如果你喜歡車仔面,這間店絕對值得一試。無論是湯底還是餸料,都是精心製作,讓我對這家店的印象更加深刻。下次再來,我一定會帶更多朋友一起分享這份美好!

2025-08-03
主打「潮州滷水車仔麵」長期大排長龍,以牛雜豬雜等內臟最出名,經典招牌滷水汁,以傳統材料花椒、八角、草果熬成。配上自家製辣椒油,麵條吸滿湯底精華,味道濃郁,牛腩、牛肺、牛小腸滷得軟淋入味。豬什麵好足料,非常新鮮,有豬肺嫩滑、豬肚爽脆、豬粉腸煙韌有口感,處理得好乾淨,食落好嫩滑。太陽餅是潮州傳統小食,即叫即炸,金黃香脆,每塊魚肉中都夾著一隻鮮蝦,配搭甜辣醬,鮮甜惹味。新鮮魷魚鬚淋上秘製,麻辣鮮香,香辣爽脆,口感Q彈,非常開胃。
主打「潮州滷水車仔麵」
長期大排長龍,
以牛雜豬雜等內臟最出名,
經典招牌滷水汁,
以傳統材料花椒、八角、草果熬成。
配上自家製辣椒油,
麵條吸滿湯底精華,味道濃郁,
牛腩、牛肺、牛小腸滷得軟淋入味。

豬什麵好足料,非常新鮮,
有豬肺嫩滑、豬肚爽脆、
豬粉腸煙韌有口感,
處理得好乾淨,食落好嫩滑。

太陽餅是潮州傳統小食,
即叫即炸,金黃香脆,
每塊魚肉中都夾著一隻鮮蝦,
配搭甜辣醬,鮮甜惹味。

新鮮魷魚鬚淋上秘製,
麻辣鮮香,香辣爽脆,
口感Q彈,非常開胃。

• 三餸車仔麵
  • 豬雜麵
  • 太陽餅
  • 新鮮魷魚鬚
2025-08-04 448 瀏覽
華記潮州滷水車仔麵樂道36-50號華源大廈閣樓尖沙咀A1出口行去海港城人來人往,估唔到有間隱世好食車仔麵。牛雜麵有牛肚、牛腸、牛蒡、牛肺, 好足料揀咗牛腩汁鍾意濃味嘅朋友都覺得好夠味。 鍾意清淡啲可以揀少腩汁, 店員服務好好, 發現比錯米粉仲問我哋要唔要轉返米線,不過我地都好鍾意食米粉的。車仔麵 我自己就揀咗三餸車仔麵,有雞翼牛腩同春卷, 我揀咗鹵水汁同樣都係好夠味,我自己好鍾意,我覺得車仔麵就一定係要成個面都吸哂味先至好食。太陽蝦餅 想食煎炸嘢就揀咗太陽蝦餅,即叫即整出到嚟仲熱啦啦,好脆。 每件蝦餅入面真係有蝦肉,唔係只有粉漿。 新鮮魷魚鬚 見到隔離枱食呢個魷魚鬚覺得好吸引又試下, 魷魚幾新鮮,調味夠味之余,亦唔會蓋過咗魷魚嘅新鮮度。佢哋全部嘢份量都好大份, 性價比好高。
華記潮州滷水車仔麵
樂道36-50號華源大廈閣樓

牛雜麵
車仔麵
太陽蝦餅
2025-08-03 356 瀏覽
之前在深水埗到這家店吃過,沒想到在尖沙咀也有分店,上去閣樓發現裝修得更加別緻,味道一樣好!🍜三餸車仔麵絕對是必點招牌!第一碗選了五香牛腩+雞中翼+春卷:- 五香牛腩燉得軟嫩入味,香料層次豐富,膠質飽滿卻不油膩- 雞中翼滷得恰到好處,輕輕一咬就骨肉分離,香氣滲透每絲雞肉- 脆皮春卷吸飽湯汁依然保持酥脆,魚肉內餡和河粉意外地搭第二碗試了牛筋+雞中翼+五香牛腩:牛筋晶瑩剔透如琥珀,入口即化的膠原蛋白暴擊!太陽餅外皮酥脆到掉渣,中間的內餡居然是彈牙的魚肉!鹹香鮮美!新鮮魷魚鬚微微的香辣調味很開胃,加了花生增添香氣和口感,魷魚鬚新鮮彈牙,越嚼越香!

🍜三餸車仔麵絕對是必點招牌!
第一碗選了五香牛腩+雞中翼+春卷:
- 五香牛腩燉得軟嫩入味,香料層次豐富,膠質飽滿卻不油膩
- 脆皮春卷吸飽湯汁依然保持酥脆,魚肉內餡和河粉意外地搭

第二碗試了牛筋+雞中翼+五香牛腩:
牛筋晶瑩剔透如琥珀,入口即化的膠原蛋白暴擊!

2025-08-03 263 瀏覽
最近發現華記車仔麵喺尖沙咀開新店,真係好開心!我已經食過好多次,今次就喺公司附近,方便到唔得了!😋我揀咗一碗有豬紅、春卷同埋豬脷嘅麵,搭配油麵,湯底就選擇咗滷水汁加腩汁,味道濃郁,實在唔錯!豬雜真係好足料,樣樣都新鮮,特別係春卷,外脆內嫩,咬落去真係好香口!🥢另外,我仲揀咗另一碗豬雜油麵,味道一樣出色,搭配湯底真係無得輸!除咗麵,仲有小食可以揀,我揀咗太陽餅,佢係炸蝦餅,咬落去口感真係一流!而且,新鮮魷魚鬚仲有個麻辣汁,辣味適中,搭配魷魚鬚一齊食,真係好開胃!🔥我特別鍾意佢哋嘅湯底,味道層次分明,仲有濃濃的香料味,令整碗麵都變得更加出色!服務員都好友善,令整個用餐體驗更加愉快。😄整體來講,華記車仔麵呢間新店嘅食物質素一如以往,無論係味道定係選擇都好豐富,值得再來!下次一定要再試埋其他選擇,期待有新嘅驚喜!🎉店鋪環境都幾舒服,適合同朋友一齊嚟聚會,或者放鬆心情。希望佢哋會繼續保持呢個水準,讓我哋可以享受到更多美味!🍜

睇咗阿Bob一個視頻介紹之後,去咗尖沙咀嗰間食咗兩次。首先一個大讚,就係佢哋嘅服務態度,由一入門口開始到離開講拜拜嗰刻,每一個員工都服務親切,呢一點響香港係稀有嘅,我簡直好似去咗深圳食嘢咁,第一次去嘅時候,有種”香港有救”嘅感覺,兩次都冇嗌嘢飲,幫襯五六蚊都有賓至如歸嘅感覺,好希望佢哋響呢方面一樣keep住,更希望香港其他食肆及員工都會響呢方面落功夫,做得更好。曾幾何時,我都同外國朋友笑言,香港嘅服務特色係有效率,識執生,不過欠缺禮貌和熱情亦都係香港人嘅特色。我做咗幾十年秘書,以前啲老闆一直好鍾意搭國泰航空,讚佢哋服務非常之好,近年嘅情況已經唔同,有一啲已經唔鍾意搭佢哋,繼續搭可能係因為往來香港航班比較多選擇,所以更改班次比較容易,同埋繼續儲里數。講返嘢食,我兩次都有叫豬脷同豬大腸,呢兩樣都係我嘅至愛,呢間舖頭都做得好好,我好怕啲豬大腸得個腍字,呢一間做得有嚼口,厚切,啱晒我,不過如果鍾意啲好腍唔使點咬嘅呢,就唔好叫啦。蘿蔔做得好腍甜,又入味,必叫。豬心我就覺得麻麻哋,有少少硬。遲啲會再試吓其他餸,例如牛脷。一樣嘢想店舖諗吓改善嘅就係飲品種類,個人就唔係咁鍾意響食店裏面嗌啲現成飲品,如

蘿蔔做得好腍甜,又入味,必叫。

豬心我就覺得麻麻哋,有少少硬。

遲啲會再試吓其他餸,例如牛脷。

一樣嘢想店舖諗吓改善嘅就係飲品種類,個人就唔係咁鍾意響食店裏面嗌啲現成飲品,如果佢哋可以俾客人有即做嘅港版飲品,例如凍檸茶、凍檸水、凍咖啡、凍奶茶之類,咁就正啦! 假若廚房太細,做唔到現成飲品給客人,可否考慮容許客人帶外來飲品入內,呢方面大陸真係做得好好,唔會介意,不過我知道嚮香港比較難,我都係講吓啫。我都會繼續幫襯嘅,寧願食完麵再出去買嘢飲。
2025-07-29
  • 豬大腸,豬脷,蘿蔔
2025-08-03 174 瀏覽
間店喺個唔起眼嘅位置,要上樓梯,係閣樓有間華記潮州滷水車仔麵值得推介。餐廳乾淨企理,無一般街坊車仔麵店咁污糟。蝦餅用原隻蝦同蝦肉醬做,底面會有一片雲吞皮。食落係脆卜卜,咬落去啖啖蝦肉 。唔似預炸再翻熱。生腸爽口唔腥,醬汁有啲豆瓣醬味,惹味開胃,但有啲辣。 滷水牛雜河嘅湯底,個味香得黎唔會太鹹。牛雜新鮮無羶味,啖啖滷香,河粉夠滑。豬紅+金錢肚+魷魚+ 烏冬。全部配料都好爽又入味,豬紅唔腥好滑,而金錢肚處理得乾淨。魷魚比較淋個人就唔係太鍾意, 但至少唔會韌到咬到牙痛。值得一提係啲伙記非常爽朗隨和,唔係平時茶餐廳預咗 有唔好嘅服務態度。

生腸爽口唔腥,醬汁有啲豆瓣醬味,惹味開胃,但有啲辣。

2025-07-26
  • 太陽餅
2025-08-01 206 瀏覽
終於等到華記潮州滷水車仔麵開到尖沙咀!以前喺太子已經成日幫襯,而家位置就腳好多,仲要係樓上舖,坐得舒服過以前🥰今次叫咗個牛雜麵配油麵,滷得夠晒入味,牛肚爽口、牛腸有咬勁、牛膀粉嫩唔會腥,揀咗重口味醬汁,滷水香加埋辣勁,食完成個人都暖笠笠😆朋友叫左三餸車仔麵配幼麵,蘿蔔清甜冇渣、大腸洗得乾淨、巨型魚蛋彈牙有魚味,同樣揀重口味,個湯底真係好惹味😋小食叫咗太陽餅(蝦餅),炸得金黃香脆,蝦肉夠晒彈牙;涼拌生腸好爽脆仲好入味添😍整體水準保持到太子店咁好,而且新店環境更舒服,以後喺尖沙咀想食地道滷水車仔麵,又多個好選擇😊

2025-07-31
2025-07-26 279 瀏覽
餐廳位於尖沙咀樂道,午市時間人流很多,主打潮洲車仔麵、牛雜麵和豬雜麵,價錢貼地同時食物質素唔差,性價比不錯。牛雜麵有牛肚、牛肺、牛大腸、牛膀、牛脷等,配菜款式種類繁多,重口味人士推薦揀全部汁,有齊腩汁、咖哩汁和滷水汁,揀左少辣口味,湯底香辣惹味,味道豐富。豬雜麵有豬潤、豬大腸、豬粉腸、豬心、豬紅等,調味剛剛好,不會過濃或淡,麵條揀左油麵,口感爽口彈牙,份量都唔少。太陽餅足足有五大件,食落啖啖蝦肉,蝦肉肉質結實飽滿,附有泰式甜醬沾點食用。新鮮魷魚鬚涼拌方式上碟,底下鋪有生菜,表面鋪滿花生,魷魚鬚口感爽口彈牙,食到有一定鮮味。大和豆漿清涼爽

牛雜麵

豬雜麵

太陽餅

大和豆漿

清涼爽

2025-07-21 565 瀏覽
尖沙咀開左間好出名既車仔麵店叫華記,係華源大廈,個舖唔算好大 但坐得都幾舒服三餸車仔麵牛筋、雞中翼、豬大腸配油麵及腩汁餸既份量好多,牛筋好林好入味,雞翼三隻大大隻,大腸甘香,配油麵一流,湯底出色豬雜麵配出前一丁及咖喱汁豬雜款式勁多,最中意豬脷同豬肚,配埋個特製咖喱汁辣辣地幾特別太陽餅(蝦餅)5件新鮮炸起熱辣辣,好彈牙,蝦肉都好爽口新鮮魷魚鬚呢個好新鮮好有咬口,配埋特製既醬汁好好食加埋罐汽水/雀檸夠哂解渴

三餸車仔麵
牛筋、雞中翼、豬大腸配油麵及腩汁

豬雜麵配出前一丁及咖喱汁

太陽餅(蝦餅)5件
新鮮炸起熱辣辣,好彈牙,蝦肉都好爽口

新鮮魷魚鬚
呢個好新鮮好有咬口,配埋特製既醬汁好好食

加埋罐汽水/雀檸夠哂解渴
2025-07-18 595 瀏覽
天氣咁熱都無乜胃口食飯食粉麵確係唔錯選擇鬧市中嘅尖沙咀.隱藏著呢間主打滷水同車仔麵雖然店舖位置唔顯眼.但全場爆滿味道同服務都好有水準吸引不少遊客同上班族除咗可以自選餸菜湯汁有多款選擇喜歡重口味.可以要哂全部汁✨豬什麵豬耳.豬腸.豬脷.豬膶.豬肺 樣樣都有啲份量充足米線配埋腩汁味道好清甜招牌小食✨新鮮魷魚鬚魷魚鬚夠哂新鮮.口感爽彈有嚼勁配埋花生同醬汁甜甜辣辣.好惹味呀最後加多支✨大和豆漿 今餐滿足好味.下次一定要試下太陽餅

天氣咁熱都無乜胃口食飯

今餐滿足好味.下次一定要試下太陽餅

2025-07-18
午餐
2025-07-10 916 瀏覽
華記潮州粉麵真係車仔麵中的No.1,最正係佢個湯底,濃郁但超鮮甜,飲得出用咗大地魚同豬骨熬,飲完唔會口渴。麵條有河粉,米線,油麵⋯可以揀,幼麵爽口,粗麵煙韌,有幾種辣度選擇,都吸到湯汁。潮州牛丸好彈牙,蘿蔔好入味,仲有即點即炸太陽餅,超好味,餡餅粒粒蝦肉好彈牙!必試佢哋自家製辣椒油,香辣夠勁,加少少已經好惹味。華記d配料多,飽肚又滿足。街坊都話呢啲先係真正潮州味道!去尖沙嘴真係要試下,平靚正又夠地道
2025-07-01
  • 牛腩麵
  • 涼拌八爪魚
  • 牛肚麵
點左三寶,魷魚鬚,太陽餅每人一碗麵,老板送左碟青菜蘿蔔,牛筋,牛腩,冬菇勁好食太陽內餡系新鮮蝦仁好有驚喜每人再來一支天然海底椰雪梨凍真系好滿足!6個人600有找最緊要系服務好又坐得舒服仲要系打卡的好地方鬧市中的靜處,系尖沙咀先有的獨特閣樓環境暫時都唔使排隊,會多D再黎😍😍😍食物質素好掂,今時今日有太度有環境價錢實惠免加一,好難得👍,老闆同員工都好Nice華源大廈閣樓可以坐30幾個人環境闊落
點左三寶,魷魚鬚,太陽餅
每人一碗麵,老板送左碟青菜
蘿蔔,牛筋,牛腩,冬菇勁好食
太陽內餡系新鮮蝦仁好有驚喜
每人再來一支天然海底椰雪梨凍
真系好滿足!
6個人600有找
最緊要系服務好又坐得舒服

仲要系打卡的好地方
鬧市中的靜處,系尖沙咀先有的獨特閣樓環境
暫時都唔使排隊,會多D再黎😍😍😍
華源大廈閣樓
可以坐30幾個人