2021-07-03 121 瀏覽
疫情好番啲,開始陸陸續續幾朋友出黎聚下舊先。又黎到呢間旺角幾出名既cafe 食。呢間之前都幫襯過,所以便介紹朋友再黎一試。我地點左4杯四季春,可以揀少甜,所以感覺上都好似健康好多咁。叫左個小食-忌廉芝士蘑菇釀雞翼。呢個真係必點,雞翼好嫩滑再帶上芝士拉絲,超推介!再黎 原隻龍蝦包配薯條🍟。今次無左之前食既軟殼蟹,所以試左呢個龍蝦🦞包,味道普通,龍蝦肉同醬料吾夠多,有點失色。另外,再叫左 海鮮意粉🍝配辣龍蝦汁。呢個意粉好有驚喜。辣龍蝦汁再配海鮮🦞係超夾,啲海鮮都大粒,但份量偏少。我地另外都叫左個飯 -黃金軟殼蟹蟹膏龍蝦燴飯。軟殼蟹炸到金黃香脆,再配埋個Risotto,味道都幾出色。最後當然吾少得個甜品🍮伯爵3.6牛乳梳乎厘。伯爵茶味同梳乎厘好夾,梳乎厘又做到好鬆軟。味道不錯👍🏻。整體來講呢間餐廳好適合一班女士黎chill 下傾下計,而且食物味道亦不錯。可惜一點係佢地有限時1.5小時,多人等就多數無得坐耐啲啦。

• 四季春芝士奶蓋
  • 大蝦龍蝦汁意粉
2021-07-02 616 瀏覽
walk-in 有bar 枱 ,唔洗等點左兩個main, 兩杯野飲(自己去cashier order) 大家記得帶定cash~🦞原隻龍蝦包配薯條($178)賣相好靚龍蝦肉多,肉質鮮甜,醬汁好夾麵包可以再脆d粗薯條岩岩炸起,熱辣辣😋味道:4/5推薦~本身想食龍蝦汁海鮮risotto 但係menu無所以點左個🍝牛油蒜蓉焗大蝦車打芝士忌廉意粉($188)味道:3/5隻蝦好細下,仲要得兩隻,雖然味道係ok, 但我地都覺得呢碟意粉既性價比實在太低😂 飲品:🥛熱紫薯鮮奶($42)紫薯味濃,甜度適中,size係平時出去買既大杯裝不過用即棄杯就扣分😕黑糖珍珠奶茶🧋($44)偏甜,size係平時出去買既大杯裝一樣啦,如果可以轉用非即棄杯就好d總結⭐️食物味道:3.5/5 ⭐️飲品:2.5/5 (建議叫返佢d招牌飲品)⭐️性價比:2.5/5 (個意粉唔值呢個價,加上又無set order)
walk-in 有bar 枱 ,唔洗等

🦞原隻龍蝦包配薯條($178)
賣相好靚
龍蝦肉多,肉質鮮甜,醬汁好夾
麵包可以再脆d
粗薯條岩岩炸起,熱辣辣😋
味道:4/5
推薦~

本身想食龍蝦汁海鮮risotto 但係menu無
所以點左個
🍝牛油蒜蓉焗大蝦車打芝士忌廉意粉($188)
味道:3/5
牛油蒜蓉焗大蝦車打芝士忌廉意粉

飲品:
🥛熱紫薯鮮奶($42)
紫薯味濃,甜度適中,size係平時出去買既大杯裝
不過用即棄杯就扣分😕
紫薯鮮奶

黑糖珍珠奶茶🧋($44)
偏甜,size係平時出去買既大杯裝
一樣啦,如果可以轉用非即棄杯就好d
黑糖珍珠奶茶

總結
⭐️食物味道:3.5/5
⭐️飲品:2.5/5 (建議叫返佢d招牌飲品)
2021-07-02 92 瀏覽
平日未到12點開門時間已經有人等緊位,可想而知呢間café人氣有幾高。唔好以為佢係普通一間茶飲店,佢d餐點都好出色。分別點左原隻龍蝦包配薯條,個包賣相好精緻,龍蝦肉滿滿,仲有少少龍蝦汁俾你影完相先慢慢加落去。加上薯條份量都好多,share食好開心。另外叫左個牛油龍蝦汁燴海鮮意大利飯,d飯吸收哂d湯汁撈埋巴馬臣芝士一齊食,啖啖鹹香鮮味, 配搭青口同埋隻煮到半生熟ge蝦,好好味。最後叫左杯野飲同朋友傾左個晏就好relax呢

最後叫左杯野飲同朋友傾左個晏就好relax呢
2021-07-01 105 瀏覽
🥢香辣鮮茄龍蝦意粉 $138想試哂佢啲龍蝦🦞食品咁濟😂 有原隻龍蝦仔係度, 賣相都出色。意粉煮得岩岩好, 不過可能食完個濃味Risotto變得無咁唔太特別。 😋: 🌟🌟🌟/5🥢龍蝦汁大蝦意大利飯 $128龍蝦汁好濃而且Creamy, 但又唔會令到好濟。4隻蝦都大隻, 幾滿意呢個Risotto。 😋: 🌟🌟🌟🌟🌟/5🥤紫薯髒髒鮮奶 (沙冰) $44由於本人好鍾意紫薯呢杯野係必叫, 佢甜度同紫薯味都好濃郁, 不過成杯就真係會飽肚。😋: 🌟🌟🌟🌟🌟/5🥢炸軟殼蟹牛油果包配薯角 $118麵包烘得夠香夠脆味道唔錯, 而且都好多軟殼蟹夾埋牛油果每一啖都好滿足。😋: 🌟🌟🌟🌟🌟/5🥢炸辣味小雞鎚配明太子 $88皮夠脆同明太子醬幾夾, 但只有5隻性價比唔高。😋: 🌟🌟🌟🌟/5

🥢香辣鮮茄龍蝦意粉 $138
😋: 🌟🌟🌟/5

🥢龍蝦汁大蝦意大利飯 $128

🥤紫薯髒髒鮮奶 (沙冰) $44

🥢炸軟殼蟹牛油果包配薯角 $118

🥢炸辣味小雞鎚配明太子 $88
皮夠脆同明太子醬幾夾, 但只有5隻性價比唔高。
😋: 🌟🌟🌟🌟/5
炸辣味小雞鎚配明太子
紫薯髒髒鮮奶 (沙冰)
炸軟殼蟹牛油果包配薯角
龍蝦汁大蝦意大利飯
2021-06-01
5 分鐘 (堂食)
炸辣味小雞鎚配明太子
紫薯髒髒鮮奶 (沙冰)
龍蝦汁大蝦意大利飯
  • 髒髒紫薯鮮奶(沙冰)
  • 龍蝦蟹肉包配薯角
2021-06-30 68 瀏覽
今日再同朋友黎呢度食野因為呢度環境唔錯坐得又舒服我地叫咗兩份主菜同兩杯飲品野食質素都唔錯 食到攬住個肚原隻龍蝦包配薯條 ($178)之前食過呢度嘅龍蝦包估唔到今次同上次有啲唔同龍蝦包上面加多咗支龍蝦汁食之前jit啲龍蝦汁上啲肉度經餐廳改良後 成個包再好味咗 檸檬牛油北海道帶子意大利飯 ($98)最欣賞佢個帶子 煎得岩岩好出面少少金黃色 裡面仲係透透地口感似足食緊剌身 而且仲好鮮甜牛油果桃膠鮮奶 (跟餐加$16)呢款絕對係健康養顏之選仲好足料 啖啖都飲倒桃膠紫薯鮮奶 (跟餐加$12)呢杯賣相比較普通不過紫薯味都幾出
今日再同朋友黎呢度食野
因為呢度環境唔錯坐得又舒服
我地叫咗兩份主菜同兩杯飲品
野食質素都唔錯 食到攬住個肚
原隻龍蝦包配薯條 ($178)
之前食過呢度嘅龍蝦包
估唔到今次同上次有啲唔同
龍蝦包上面加多咗支龍蝦汁
食之前jit啲龍蝦汁上啲肉度
經餐廳改良後 成個包再好味咗
檸檬牛油北海道帶子意大利飯 ($98)
最欣賞佢個帶子 煎得岩岩好
出面少少金黃色 裡面仲係透透地
口感似足食緊剌身 而且仲好鮮甜
牛油果桃膠鮮奶 (跟餐加$16)
呢款絕對係健康養顏之選
仲好足料 啖啖都飲倒桃膠
紫薯鮮奶 (跟餐加$12)
呢杯賣相比較普通
不過紫薯味都幾出
2021-06-30
2021-06-29 83 瀏覽
餐廳以「茶」及西餐為主,裝修新穎,設有多個打卡位。全日早餐💰約98🔸雞肉、腸、流心蛋、炸芝士、煙肉等,每樣食物有兩份,可以同朋友Share黎食🔸蛋很流心🔸雞肉嫩滑海鮮意粉配辣龍蝦汁💰約138🔸微辣的龍蝦汁, 香味撲鼻🔸意粉質感有嚼口🔸海鮮鮮甜黑芝麻芝士蛋糕💰約40🔸超重黑芝麻味🔸質感很creamy‼️先付錢後送餐‼️Lunch限時1個半鐘🔔‼️需排隊輪候入座🙂環境舒適,座位闊落,打卡一流🙂餐廳使用餐具精美🙂食物賣相吸引🙂員工服務質素佳
餐廳以「茶」及西餐為主,裝修新穎,設有多個打卡位。

全日早餐💰約98
🔸蛋很流心
🔸雞肉嫩滑
全日早餐

海鮮意粉配辣龍蝦汁💰約138
🔸微辣的龍蝦汁, 香味撲鼻
🔸意粉質感有嚼口

黑芝麻芝士蛋糕

‼️先付錢後送餐
‼️Lunch限時1個半鐘🔔
‼️需排隊輪候入座

🙂環境舒適,座位闊落,打卡一流
🙂餐廳使用餐具精美
🙂食物賣相吸引

🙂員工服務質素佳
2021-04-10
全日早餐
海鮮意粉配辣龍蝦汁
員工服務好好,兼顧唔同客人需要,本身自己唔食得dairy products ,員工一坐低就詳細講解菜單,仲有推薦冇乳製品嘅菜式,分別係兩款意粉,最後揀咗白酒煮硯意粉,配兩杯沙冰,全部食物都偏淡口、清新自然,好符合餐廳本身嘅設計同主題,同朋友一邊傾計一邊食最啱,環境有唔少打卡位,餐盤擺設都好有設計感,只可惜餐廳環境唔算大、座位唔算闊落同舒適
員工服務好好,兼顧唔同客人需要
白酒煮硯意粉
火龍果沙冰、荔枝茉莉沙冰
2021-06-28
白酒煮硯意粉
2021-06-28 198 瀏覽
其實我很少會寫食評 但平時去試新野 係會睇下食評見咁多like 行開附近 上去試下 一試就知「中伏」!餐牌食物種類唔多 2大1細 最後點了 龍蝦包 什麼蒜蓉蝦白汁意粉 三杯野飲 呢間野 賣相好得 好容易呃到人 食落同價錢完全唔成正比 龍蝦包 不過不失 成$200 但包唔熱唔脆 個汁好淡 食完覺得試過一次就夠咁囉 個蝦意粉就真係強差人意 又係成$200 重點係兩隻蝦都係唔新鮮 每每地 蒜蓉味好濃 明顯要蓋過蝦既唔新鮮 意粉好肉煮唔熟 好硬 小朋友唔肯食 真心食到好火滾 成$200 你俾咁既質素人食 一定冇下次姐 趕客 希望想試既朋友睇到呢篇comments 要三思呀 !
其實我很少會寫食評
但平時去試新野 係會睇下食評
見咁多like 行開附近 上去試下
一試就知「中伏」!

餐牌食物種類唔多
2大1細 最後點了
龍蝦包 什麼蒜蓉蝦白汁意粉 三杯野飲
呢間野 賣相好得 好容易呃到人
食落同價錢完全唔成正比

龍蝦包 不過不失 成$200 但包唔熱唔脆
個汁好淡
食完覺得試過一次就夠咁囉

茶聊 (旺角)📍旺角砵蘭街189號1樓放假搵咗間網紅Cafe食個靚飯👄無論裝修佈置同食物質素一樣咁高跟餐會有餐湯 是日餐湯係蕃茄湯🍅原隻龍蝦包配薯條$178🦞絕對十分IG-able好耐都冇食過咁高質素嘅龍蝦包龍蝦拆肉後放入烤過嘅餐包 啖啖都係肉👅而且配埋炸得香脆嘅薯條同沙律食到十分之飽檸檬牛油北海道帶子會忌廉芝士意大利飯$98 🍋北海道帶子煎得香口意大利飯入咗大量忌廉同芝士 十分香濃而且仲有淡淡的檸檬香可以為口腔帶來清新感覺😯雙莓四季春沙冰$45 (跟餐加$15)🍓呢度飲品嘅質素十分之高拍得住出面嘅外賣飲品店啖啖都飲到士多啤梨同藍莓🫐打成沙冰黎亦都唔會太甜用上四季春做茶底 兩者十分之夾芝芝芒芒沙冰$44 (跟餐加$14)🥤用上大量嘅芒果 打成芒果沙冰面頭嘅奶蓋濃厚 好有cream cheese嘅味道呢杯肥仔水真係值得一試😌
茶聊 (旺角)

用上大量嘅芒果 打成芒果沙冰
面頭嘅奶蓋濃厚 好有cream cheese嘅味道
呢杯肥仔水真係值得一試😌
2021-06-25 77 瀏覽
📍茶聊 Tearapy (旺角) 今次黎到一間已經bookmark左好耐好耐既餐廳,就係茶聊啦!🌿 佢係一間台式西式既fusion餐廳,除左特色fusion菜外,仲會有好多台灣手搖飲品。呢到既環境好寬敞,仲有好多打卡靚位!😍 一入到去已經有一個英式電話亭,超吸睛,🌸 仲有好多花花喺入面添。電話亭嘅旁邊仲會有郵箱同埋路牌,好適合喺度打卡影靚相!而餐廳入面光線十分充足,裝修好簡潔清新,會有少少植物裝飾🌵,令人感覺格外舒適。𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️原隻龍蝦包配薯條 ($178) 龍蝦包賣相十分吸引!🍞 麵包既牛油味超香,有用牛油輕輕烘過,有少少暖暖地咁,仲做到外脆內軟。🦞 龍蝦既份量超多,一咬落去啖啖肉!龍蝦肉非常新鮮,而且食落好彈牙。上面仲會有好多粒蟹籽同一枝龍蝦汁test tube,整體食落口感好豐富。伴碟方面會有沙律菜同埋薯條,🥗 沙律菜好新鮮爽甜,🍟 而薯條炸得好金黃香脆~▪️檸檬牛油北海道帶子燴忌廉芝士意大利飯 ($98) 賣相好colourful~ ☺️ 意大利飯入面口感好好,材料豐富,好有咬口,而且好香芝士同忌廉味,但係又唔會覺得太膩,食落好creamy。💓 意大利飯上面會有
📍茶聊 Tearapy (旺角)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️原隻龍蝦包配薯條 ($178)

▪️檸檬牛油北海道帶子燴忌廉芝士意大利飯 ($98)
賣相好colourful~ ☺️ 意大利飯入面口感好好,材料豐富,好有咬口,而且好香芝士同忌廉味,但係又唔會覺得太膩,食落好creamy。💓 意大利飯上面會有三粒大大粒既北海道帶子,帶子好厚肉結實,輕輕煎過之後味道好香好鮮甜。🧈 整體既牛油味會比較突出,但係檸檬味就唔係好食到啦。

▪️芝芝蜜瓜 (+$14)
平時都好少見到會有芝芝蜜瓜,所以就決定試下!🧀 芝士奶蓋既鹹香味十足,口感好軟滑,🍈 蜜瓜沙冰飲落好fresh好解渴~

▪️大吉嶺紅茶芝士奶蓋 (+$9)
大吉嶺紅茶茶味香濃,🍵 飲落好清新,正好中和返芝士奶蓋既油膩感~

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍旺角砵蘭街189號1樓
1/F, 189 Portland Street, Mong Kok
2021-06-25 75 瀏覽
同表妹約左係旺角見面上網之前就有睇過呢間店飲品好吸引一直想試下好多人等左陣位 最後安排咗我哋坐窗口位記得係要自己去點餐既呢個食評遲左好耐先打不過記得係幾好味😋我地一人一隻生蠔😛我叫左杯朱古力珍珠佢個杯係紫薯兩杯都好飲😊仲叫左份牛排,肉質好好下次再食下其他嘢先
同表妹約左係旺角見面

不過記得係幾好味😋

我地一人一隻生蠔😛

我叫左杯朱古力珍珠佢個杯係紫薯
兩杯都好飲😊

仲叫左份牛排,肉質好好

下次再食下其他嘢先
2021-06-25 73 瀏覽
呢日同好朋友出黎食飯聚舊,佢話想黎呢間餐廳試下,咁就當然無問題啦之前上網見到呢度既“原隻龍蝦包配薯條”HKd$178+10%已經覺得好吸引,所以自己就好快揀好食咩好朋友睇左一陣meun,最終就決定要份“檸檬牛油北海道帶子燴芝士意大利飲”HKd$98+10%等左5-10分鐘,熱烘烘既食物就到場啦龍蝦包一分為二,每件龍蝦包都好足料,每啖到食到大量龍蝦肉,將龍蝦汁注入後,味道更鮮而配上既連皮粗薯條都係令人食唔停朋友點既意大利飯都好吸引朋友話個意大利飯較硬度適中,食落好creamy而帶子經過香煎,所以外層有微微焦脆感,味道不錯喔不過,好朋友今日既最終目的係呢杯“髒髒黑糖珍珠鮮奶”,打卡必備XDD而我既新鮮水果茶就最啱夏天飲

等左5-10分鐘,熱烘烘既食物就到場啦

而配上既連皮粗薯條都係令人食唔停

朋友點既意大利飯都好吸引

朋友話個意大利飯較硬度適中,食落好creamy

而帶子經過香煎,所以外層有微微焦脆感,味道不錯喔

而我既新鮮水果茶就最啱夏天飲
2021-06-24 62 瀏覽
呢間店都頗有名氣,之前OpenRice 呢度都有介紹過,佢最特色嘅係佢嘅裝修,成間餐廳裝修環境舒適,係三五知己聯誼打卡必到的好地方食物選擇方面,都有唔錯配搭選擇同賣相主食方面,我哋嗌左佢招牌嘅龍蝦包同埋蜆肉意粉原隻龍蝦包:龍蝦肉多到滿瀉,二個包本身查咗牛油去焗,識落啖啖嘅牛油香味,而龍蝦肉都非常之彈牙鮮甜蜆肉意粉:蜆肉都好新鮮,冇沙又好鮮甜,已意粉都炒得好乾身,好有蒜香味所有配料都不錯,配埋個環境一流飲品方面,我哋試咗佢最招牌嘅裝裝紫薯鮮奶你杯嘢飲真係好好飲,佢係冰沙嚟嘅,入邊好濃郁嘅紫薯味,飲到有啲紫薯用同埋有一粒粒細嘅紫薯,重點係佢可以嗌少甜,就算飲晒成杯都唔會覺得好滯好飽雖然環境同食物都好好,但係可以改善嘅可能係服務態度,因為成個感覺都好似好趕時間咁😂

食物選擇方面,都有唔錯配搭選擇同賣相

主食方面,我哋嗌左佢招牌嘅龍蝦包同埋蜆肉意粉

蜆肉意粉:蜆肉都好新鮮,冇沙又好鮮甜,已
意粉都炒得好乾身,好有蒜香味

所有配料都不錯,配埋個環境一流

飲品方面,我哋試咗佢最招牌嘅裝裝紫薯鮮奶

2021-06-23 51 瀏覽
生日月小編表示要去食好野😛高質餐廳👆🏻 軟殼蟹牛油果包(明太子汁)🥯👆🏻 兩個人食,好大份,好飽👆🏻 明太子汁好重 ,好濃👍👆🏻 未食之前好怕個包會太硬👆🏻 點知食落口感好好😍👆🏻 不太硬,更比想像中軟😃👆🏻 正💗💗💗👆🏻 此餐跟薯條,薯條又好難會輸🤟🏻👏🏻 外相靚爆👏🏻 打卡一流一入門口仲有打卡位比各位靚靚影相🥰經網上預約仲有優惠或美食送當日小編就叫左個梳乎里個梳乎厘正到不得了!!好滑,好 𝚂𝚘𝚏𝚝🤤真係入口即溶!!個種空氣感😍好好食!注意⚠️會不定時換不同的優惠想試的你記得多啲留意下啦✌🏼簡單一句👉🏻值得推介🤩
生日月
小編表示要去食好野😛
高質餐廳

👆🏻 軟殼蟹牛油果包(明太子汁)🥯
👆🏻 兩個人食,好大份,好飽
👆🏻 明太子汁好重 ,好濃👍
👆🏻 未食之前好怕個包會太硬
👆🏻 點知食落口感好好😍
👆🏻 不太硬,更比想像中軟😃
👆🏻 正💗💗💗
👆🏻 此餐跟薯條,薯條又好難會輸🤟🏻

👏🏻 外相靚爆
👏🏻 打卡一流
一入門口仲有打卡位比各位靚靚影相🥰
經網上預約仲有優惠或美食送
當日小編就叫左個梳乎里
個梳乎厘正到不得了!!好滑,好 𝚂𝚘𝚏𝚝🤤
真係入口即溶!!個種空氣感😍好好食!

注意⚠️會不定時換不同的優惠
想試的你記得多啲留意下啦✌🏼

簡單一句👉🏻值得推介🤩
2021-06-22 64 瀏覽
趁放假同朋友去咗旺角樓上Cafe食嘢 chill下打開電梯門已經見到佢哋大大個招牌行入去發現原來環境都頗為大 首先見到吧枱嘅位置 行入少少就見到大約都坐到3-40人以上嘅位置客人點餐要出去counter 點餐後俾個牌仔你 侍應就會將餐點送上Order後大約隔咗10分鐘已經上菜 都幾快可能本身我地叫嘅嘢食物都比較易整⋯🦀軟殼蟹漢堡配薯條呢隻軟殼蟹比想像中嘅大隻 炸得幾脆口又唔會過油 仲有少少juicy 不錯side dish配上薯條同埋沙律菜薯條有驚喜炸到外脆內軟👍🏼🦞原隻龍蝦包配薯條好得意 有兩支吱吱醬汁比你自己自行決定加定係唔加黃色嘅醬汁原來入邊係蛋黃醬 令到龍蝦包唔會咁乾龍蝦味道都唔錯 爽口 份量都正常同樣side dish配上薯條同埋沙律菜超級水果茶呢款水果茶 入口唔會太甜茶味唔係咁出 但水果都俾幾多 算足料 整體感覺可以四季春芝士奶蓋呢度嘅奶蓋唔係好濃郁果種侍應放低之後我已經即刻影相都見到奶蓋已經喺側邊流緊落去 可以有更好嘅選擇.⚠️P.S⚠️食完呢餐本身感覺都唔錯但係我同同行朋友食完既當晚 ☹️個肚都唔係咁舒服 陰陰痛嗰種呢種痛第二日仍然持續 之後食咗啲藥就冇乜事懷疑係沙律菜洗得唔
趁放假同朋友去咗旺角樓上Cafe食嘢 chill下
打開電梯門已經見到佢哋大大個招牌