2018-09-21 276 瀏覽
之前睇過好多報導介紹佢🤤🤤一直擺咗係我個to drink list度好耐終於開咗係近我既九龍灣😤😤有一日經過就滿心期待咁去咗試見到佢幾專門買茶 揀咗杯炭焙烏龍奶蓋茶 (少冰)😲😲可能熱潮未過喇 落單之後等咗差唔多15分鐘終於攞到杯野飲🤔🤔可能因為想茶味重 奶蓋份量唔算太多第一啖諗住試下個奶蓋 所以唔用飲筒就咁飲🤥🤥點知都淨係飲到茶 仲要係好甜既茶注意翻唔係茶甘個種甜🙁🙁而且茶味淡又唔夠香 好失望再試埋個奶蓋🤭🤭完全飲唔出芝士味 好大陣奶粉味我諗我唔會覆桌lu
終於開咗係近我既九龍灣😤😤有一日經過就滿心期待咁去咗試
終於攞到杯野飲🤔🤔可能因為想茶味重 奶蓋份量唔算太多
注意翻唔係茶甘個種甜🙁🙁而且茶味淡又唔夠香 好失望
再試埋個奶蓋🤭🤭完全飲唔出芝士味 好大陣奶粉味
我諗我唔會覆桌lu
2018-09-21
15 分鐘 (外賣自取)
碳焙烏龍奶蓋茶 Roasted Oolong Milk Cap Cha💰HKD30-德福廣場啱啱開咗間新茶狼,住係九龍灣嘅👧🏻當然要去朝聖!🤩開業第二日👧🏻係朝早11點就到咗,居然無人排隊,店員話呢個鐘數通常都好少人😍。👧🏻知道茶狼出名嘅係水果茶同奶蓋,就叫咗個少甜碳焙烏龍奶蓋茶🤤。烏龍茶茶底香滑濃郁味,微苦澀,奶蓋好滑同有少少咸香,無油膩感,而且唔會覺得個奶蓋太突出,蓋過茶嘅味道😋。值得再飲👍🏻-A new Taiwanese beverage store, Cha Long, opened in Kowloon Bay. Cha Long is a brand that’s stylish when it comes to its packaging and decor🤓. Out of 👧🏻’s expectation, there wasn’t any queue for the drink!🤩 The whole ordering progress only took a couple minutes.🤣 The combination of milk, cream chee
💰HKD30
A new Taiwanese beverage store, Cha Long, opened in Kowloon Bay. Cha Long is a brand that’s stylish when it comes to its packaging and decor🤓. Out of 👧🏻’s expectation, there wasn’t any queue for the drink!🤩 The whole ordering progress only took a couple minutes.🤣 The combination of milk, cream cheese and salt were beaten into a frothy form then paired with my favourite iced oolong tea. It was delicious with a taste that lingered in my memory long after I finished my drink.😋
Please follow #fatty_couple on instagram for more food and beverage reviews
2018-09-13 190 瀏覽
因為呢排啱啱轉左去九龍灣番工,lunch time 都會過嚟德福食飯,咁啱今日下晝見新開嘅茶狼又冇咩人排隊,就決定試一試佢。我同同事一人一杯,我試左呢個百香水果四季春,感覺佢嘅茶味係非常濃郁水果都好新鮮嘅,但就好似有少少酸,所以我相信佢地用嘅水果都係十分新鮮。但如果同喜茶嘅果茶比,我就會覺得喜茶嘅茶底更加易入口,同埋可能佢地係揀水果方面更有心得🤣(或者可能做多少少後期製作🤭)不過總括嚟講,都係值得一試嘅飲品

百香水果四季春

不過總括嚟講,都係值得一試嘅飲品

百香水果四季春
1K
2018-09-11 181 瀏覽
對上一次試過茶狼嘅期間限定桃茶,撇開價錢稍貴,其實味道幾對辦。上星期去九展拎月餅就難得喺九龍灣出沒,事後見德福都有間茶狼,就飲埋杯野先離開。商場鋪都難得做到幾個靠牆單邊座位,若唔係集團都幾難做得到。平日黃昏時間唔算多人,加上喺商場入面等,完全唔辛苦。餐牌分果茶、芝士奶蓋茶、冰滴茶、冷泡茶等,定價$22-48。一行三人每人點左一杯,分別係水果四季春、白露茉莉奶蓋茶、四季春奶蓋茶。四季春奶蓋茶 $30/正常甜店員有問及甜度調整,不過由於我第一次飲佢地嘅茶類,就不作改動。芝士奶蓋層厚身,質地濃稠,比較可惜係並冇芝味,奶感很重。雖然茶狼嘅四季春都有茶味,飲落偏甘甜,唔夠濃郁。所以我猜點少甜、甚至半甜,應該會更好剛好前一日喺喜茶飲過四季春,正好有個明顯比較,而價錢差不多,茶底立見高下。朋友點嘅四季春、茉莉奶蓋點左少甜就啱啱好。感覺上茶狼都會係我會回訪嘅茶店,只係佢地嘅分店都離我好遠啊,哈。

四季春奶蓋茶 $30/正常甜

2018-09-07
2018-09-09 225 瀏覽
日本山梨縣水蜜桃四季春不知道是那裡帶出的熱潮,到處都開滿了台式飲品。經過這家不需要排隊的店有我最愛的水蜜桃,所以二話不說的買了一杯。水蜜桃系列有芝士奶蓋和沒有奶蓋的,我總覺得加上水果茶加上奶蓋有點怪怪的,所以只選了沒加奶蓋的水蜜桃四季春,店員說水蜜桃較甜所以就選了半糖。一喝下去,水蜜桃的香甜味散發在口腔內,清甜不膩,喝得出不是加入香料的,還能吃到新鮮水蜜桃的果肉呢!水蜜桃香慢慢散去後便到四季春的香味,茶底選用四季春,有股淡淡的香氣跟水蜜桃很是相配。不像其他飲料店一樣直接加冰,店家會把水果茶和冰一起打,像喝沙冰的感覺,但我忘記選少冰了,所以對我來說有點太冰。一杯茶要四十多塊,差不多是一個飯的價錢了,不能常喝,但間中一嚐也不錯,喝得出用的是真材實料,算是對得起他的價錢。

日本山梨縣水蜜桃四季春

10 分鐘 (堂食)
2018-09-08 109 瀏覽
日本山梨縣鮮桃四季春芝士奶蓋 $45🍑🧀九龍灣德福新開左茶狼一直都未有機會試,今日經過見唔係好多人等就去試下😀。芝士奶蓋🧀:就咁飲比較咸,但都creamy 嘅。攪暈同d 桃沙冰一齊飲中和返個咸味,好飲好多,味道似桃味奶🍼咁。-叫左微糖,啱啱好,一d 都唔淡。-👍桃味好香🍑。-😐 飲到桃肉,但真係唔多,唔係啖啖桃肉🤷‍♀️。-完全飲唔到茶味☕️。-💸 $45 一杯真係好貴。-✔️間鋪都幾大,有一半客間間左黎比客人等拎野飲 & 有3張有位坐嘅枱仔,可以坐係果度慢慢飲。-‼️ 喜茶嘅芝芝桃桃好飲好多。(啖啖桃肉,又飲到淡淡茶香😀。-回頭指數:7/10 ($45 太貴喇,好似唔多值🧐)
日本山梨縣鮮桃四季春芝士奶蓋 $45🍑🧀

叫左微糖,啱啱好,一d 都唔淡。
👍桃味好香🍑。
😐 飲到桃肉,但真係唔多,唔係啖啖桃肉🤷‍♀️。
完全飲唔到茶味☕️。
💸 $45 一杯真係好貴

回頭指數:7/10 ($45 太貴喇,好似唔多值🧐)
2018-09-06
茶狼 又有新季節時令岀果推岀啦 👏🏻👏🏻 今次既新作系山梨縣既鮮桃茶飲 仲系九龍灣有店添 !!注意⚠️ 系限定架 😲😲 日本山梨縣鮮桃奶蓋茶 $45杯鮮桃茶 淡淡既粉色已經好吸引 身為桃迷既我 點可以五飲呀 !!! !!鮮桃飲配奶蓋 簡直係絕配 桃味清爽香甜 加上系當做 仲飽滿多汁添 😋😋 睇下 入面仲有大大件桃肉呀 🍑🍑 !! 而上面厚厚既一層奶蓋夠哂香 有好濃郁奶香味 。 把握機會下次買多次飲先 👏🏻👏🏻 不過要小小甜呀。
茶狼 又有新季節時令岀果推岀啦 👏🏻👏🏻
今次既新作系山梨縣既鮮桃茶飲
仲系九龍灣有店添 !!

注意⚠️ 系限定架 😲😲

日本山梨縣鮮桃奶蓋茶 $45
杯鮮桃茶 淡淡既粉色已經好吸引
身為桃迷既我 點可以五飲呀 !!! !!

把握機會下次買多次飲先 👏🏻👏🏻 不過要小小甜呀。

2018-09-07 141 瀏覽
德福又開左新既飲野店舖!茶狼是也!今次試下隻期間限定既鮮桃四季春$43一杯,雖然有d 貴,都博一博試下值唔值呢個價先😌,等左5分鐘左右終於叫到我個number 啦!拎上手個杯塞好別緻,有茶狼個logo 係上面!好cute!😍😍😍,另外間舖後面有幾款唔同既茶狼!岩晒各位selfie,又或者同埋茶狼一齊飲住黎影相都得!環境都唔錯!一邊飲野,一邊同朋友吹下水,講番杯鮮桃茶,佢用左日本桃做個底,好鮮甜仲有d 鮮桃果肉係底!好正!😋😋九龍灣既朋友經過都值得一試!😊
德福又開左新既飲野店舖!
山梨縣鮮桃四季春
山梨縣鮮桃四季春
2018-09-07 148 瀏覽
🍹#tagnshare台式飲料篇……………………《茶狼🐺特色水果茶》之前茶狼岩岩到香港開Pop up既時候試過…...今次經開九龍灣再試下其他口味👅平日既夜晚…等3-4個人就飲得🤓💰$36 水果四季春一拎上手已經要行埋去狼位影相📸周圍都係狼..幾過癮😆水果四季春(Top 1)🍎生果係新鮮現切既🍍水果都幾大舊🍊有半杯左右。我本身唔飲太甜既* 叫左小甜…所以冇咩甜味😊荼底用左四季春(青茶)..茶味夠既﹏同埋都幾解渴。。@CHALONGHK#九龍灣#茶狼#台式飲料 ...……………………👱🏻‍♀️肥妹小編.........................
🍹#tagnshare台式飲料篇
……………………
《茶狼🐺特色水果茶》
平日既夜晚…等3-4個人就飲得🤓

💰$36 水果四季春
一拎上手已經要行埋去狼位影相📸周圍都係狼..幾過癮😆

@CHALONGHK
#九龍灣
#茶狼
#台式飲料 .
..……………………
👱🏻‍♀️肥妹小編
.........................
2018-09-03 199 瀏覽
2018年8月17日。九龍灣。雨。茶狼開到九龍灣啦~開張無耐所以大排長龍呢日6點幾去到,唔算好多人於是就過去睇睇見到大大個粉紅色牌,推銷緊期間限定嘅當造日本山梨縣鮮桃飲品有普通四季春茶或者奶蓋茶落單嘅時候問下先知四季春係青茶未飲過青茶,未飲過茶狼,都未飲過佢嘅奶蓋,咁就一次過試晒所有嘢啦~嗌咗日本山梨縣鮮桃奶蓋茶新店開張有茶狼貼紙任攞就連張menu都做到飲品造型,又幾得意喎九龍灣分店嘅好處係舖位側邊仲有個休息區等人可以坐低或者企住飲(有枱面俾人擺低杯嘢飲)等咗大約10分鐘就攞到杯嘢飲啦顏色好靚,有漸變嘅效果飲落茶味都幾出,唔會好似坊間好多手搖飲品店咁,糖漿各樣完全蓋過茶味飲飲下仲真係會食到啲桃肉,令人喜出望外~奶蓋質地幼滑,亦做到鹹香效果的確唔錯但係要$45,價格略高咗啲
2018年8月17日。九龍灣。雨。
茶狼開到九龍灣啦~
開張無耐所以大排長龍

呢日6點幾去到,唔算好多人
於是就過去睇睇
見到大大個粉紅色牌,推銷緊期間限定嘅當造日本山梨縣鮮桃飲品
有普通四季春茶或者奶蓋茶
落單嘅時候問下先知四季春係青茶
嗌咗日本山梨縣鮮桃奶蓋茶
新店開張有茶狼貼紙任攞
就連張menu都做到飲品造型,又幾得意喎
九龍灣分店嘅好處係舖位側邊仲有個休息區
等人可以坐低或者企住飲(有枱面俾人擺低杯嘢飲)
等咗大約10分鐘就攞到杯嘢飲啦
日本山梨縣鮮桃奶蓋茶
顏色好靚,有漸變嘅效果
飲飲下仲真係會食到啲桃肉,令人喜出望外~
奶蓋質地幼滑,亦做到鹹香效果
的確唔錯
但係要$45,價格略高咗啲
2018-08-17
15 分鐘 (堂食)
2018-09-01 191 瀏覽
前排睇見Facebook話德福會開一間飲品店叫茶狼。專賣特色嘅水果茶,而其中一個桃茶好似好吸引。次次lunch行過都好多人排隊,所以都冇機會買黎飲。直到有一次有個同事返下午,佢專登早d返黎,走去排隊。睇返個Menu,其實佢一杯茶都幾貴個喎。就好似個桃茶咁樣要40幾蚊。真係貴過個飯盒。最後因為太貴唔捨得既關係,我無叫到個桃茶。叫咗呢個烏龍奶蓋。第一啖,我冇飲到個奶蓋先。兩支飲管直插落底,試咗個茶底先。個烏龍茶底係幾香嘅,比起其他飲品店佢嘅烏龍茶底係出色dd嘅。第二啖,到個奶蓋。好似冇預期中咁滑,味道還好。都夠結身嘅。第三啖,我將個茶同個奶蓋攪勻再飲。奶蓋既濃味,將烏龍茶既香味有d蓋過左。$30杯咁嘅嘢飲,還好啦!但未至於會想再encore。或者下次可以真係試返嗰個40幾蚊既桃茶。
前排睇見Facebook話德福會開一間飲品店叫茶狼。

直到有一次有個同事返下午,佢專登早d返黎,走去排隊。

叫咗呢個烏龍奶蓋。

第二啖,到個奶蓋。好似冇預期中咁滑,味道還好。都夠結身嘅。

外賣自取
2018-08-27 93 瀏覽
雖然奶蓋比喜茶的芝芝桃桃優勝,有點像百味堂濃厚的感覺,奶味很重,是我飲過最好飲既奶蓋,但略嫌欠缺口感,蜜桃粒不多和不甜,比較單調,相比起喜茶粒粒天然甜桃味的豐富口感,我還是比較喜歡喜茶喔。價錢偏貴要45蚊,但還是值得一試的!如果是喜歡飲甜的朋友,我還是比較推薦喜茶的芝芝桃桃喔!飲完覺得罪惡感很重,芝士雖然不厭有茶的解膩,但大家還是一杯share二人飲吧>< p.s 未飲過東喜茶 所以是次只比較喜茶和茶狼

p.s 未飲過東喜茶 所以是次只比較喜茶和茶狼

2018-08-26 111 瀏覽
最近茶飲鋪頭越開越多,九龍灣德福一間新開嘅餐飲,之前未試過,見佢哋出咗新嘅特色蜜桃茶飲,點一杯順便等朋友。每一杯都附上一個杯塞。點餐時,侍應主動提我減糖。日本山梨縣鮮桃奶蓋茶奶蓋茶,亦是用四季春嘅茶底,只在上面加了奶蓋,點了呢個,就一次過可以試晒兩款味道。奶蓋,其實先打開杯塞飲一啖,把奶蓋飲一口,然之後再用飲筒輕輕攪勻,可以飲一啖茶跟奶蓋兩者融為一體的感覺。很多人都會一攞上手就用飲筒飲底的四季春,這樣便會浪費了奶蓋啦。桃很甜,四季春好香,唔會太甜,奶蓋鹹鹹的幾好味。價錢有點略貴,但是味道很好,下次還會再幫襯。

每一杯都附上一個杯塞。

點餐時,侍應主動提我減糖。

日本山梨縣鮮桃奶蓋茶

桃很甜,四季春好香,唔會太甜,奶蓋鹹鹹的幾好味。
價錢有點略貴,但是味道很好,下次還會再幫襯。

Yeah✌🏿唔洗去人山人海既旺區都有得飲茶狼喇!今日去開德福做野,天氣又翳焗又盛,好想飲杯野,又唔想飲珍奶太heavy太膩,發現德福一期新開茶狼!!我唯一唔太滿意就係茶狼冇得加珍珠俾我咬下,但本業(水果茶)上佢地係唔錯,balance既,但距離出色就尚有空間進步。之前飲過甘蔗青茶,有少少怪怪地既青青地苦澀既味,應該係甘蔗皮冇去得太乾淨/ 未蒸透既草青味,認真麻麻。今日見有期間限定既鮮桃四季春,由於怕膩冇叫奶蓋。店員話桃會偏甜,洗唔洗少甜,不過天氣咁熱會想補充下😅,所以就原糖原冰。杯野飲一入口都幾香甜桃味,但始終有落冰打,又未至於好甜,於我於今日天氣都啱啱好。當中有桃肉碎,係本身甜味,非糖水浸桃,當然茶底有落糖漿,但係都係恰到好處。後來我飲到底仲有八分一個桃肉!唔知係冇打匀定特登架呢?無論係點我都好鐘意呢杯鮮桃四季春🤤👍
Yeah✌🏿唔洗去人山人海既旺區都有得飲茶狼喇!

鮮桃四季春
2018-08-25
5 分鐘 (外賣自取)
鮮桃四季春
2018-08-24 1169 瀏覽
自從喜茶興起,芝芝梅梅爆紅,愈來愈多台飲店殺入香港,紛紛推出芝士奶蓋茶,售價愈賣愈高,甚至貴過食飯!然而真正好飲,芝士奶蓋能媲美喜茶的,又有多少間呢?今日推介這間茶狼,個人認為奶蓋茶沖泡得十分出色,所以經常人山人海,今天的等候時間也有20到30分鐘左右。我們分別試了鮮桃四季春,有加奶蓋和沒有奶蓋。茶狼的日本山梨縣仙桃四季春是季節限定,香桃新鮮,可以飲到粒粒果肉,清新香甜,生津解渴。若再加上咸咸的奶蓋,令飲料生色不少,首先奶蓋相當厚的一層,不會兩口就喝完淨下四季春,而且奶蓋很滑,芝士味適中,不會過咸搶去鮮桃茶的鮮甜。最後結論得出,加兩元加奶蓋十分值得!雖然45元有點貴,但不用長途回大陸,在九龍灣就可以喝到同樣出色的奶蓋果茶!。Menu
自從喜茶興起,芝芝梅梅爆紅,愈來愈多台飲店殺入香港
,紛紛推出芝士奶蓋茶,售價愈賣愈高

今日推介這間茶狼,個人認為奶蓋茶沖泡得十分出色
,所以經常人山人海,今天的等候時間也有20到30分鐘左右。

我們分別試了鮮桃四季春,
有加奶蓋和沒有奶蓋。
日本山梨縣仙桃四季春

日本山梨縣仙桃奶蓋茶

若再加上咸咸的奶蓋,令飲料生色不少
,首先奶蓋相當厚的一層

日本山梨縣仙桃奶蓋茶

最後結論得出,加兩元加奶蓋十分值得!

Menu
2018-08-24
20 分鐘 (堂食)
日本山梨縣仙桃四季春