2021-06-26 45 瀏覽
侍應好rude咁放低左食物,一點最基本嘅禮貌都冇。。。座位上有碎屑又唔清理,扮睇唔到等客人自己清潔叫左個紅燒豬軟骨麵,碗麵面上成層油,雖然豬軟骨本來就比較肥膩,但係油實在太多太誇張,個湯都完全唔敢飲。值得一提的是個豬軟骨好軟,不過太鹹,加上本身湯底十分油膩,唔飲水真係食唔落肚,$76加一係九龍灣可以食到更好嘅茶木而家水準真係同以前差太多,不會再光顧

茶木而家水準真係同以前差太多,不會再光顧

去開MEGA BOX買野行到好攰,諗起好耐無食過茶木啦,又好想食個吐司,所以就揀左茶木同男朋友晚餐食啦!!食物方面:⚪️山楂話梅春雞 (1 份)份量都幾大,雞肉好嫩滑🍗除左咸味都食到有話梅味酸酸甜甜好夾,唔算好入味,但點汁就岩岩好,唔錯!⚪️麻辣牛腩拌麵 (1 份)牛腩入口即溶好淋好入味,麵條好彈牙仲好掛汁👍🏻⚪️草莓櫻姬好濃草莓奶味,仲有CREAM好滑,凍冰冰夏天飲好正!🍹⚪️愛文芒沙冰(期間限定)又到左愛文芒既季節,一定要飲!沙冰唔會好甜,但有好香既芒果味🥭仲有4粒芒果係面好正!⚪️草莓香草蜜糖磚塊必食蜜糖磚塊,對於草莓FANS,緊係要食返草莓味,切開有好多切好一粒粒既吐司,一粒粒既吐司都係用蜜糖去焗🍯又有蜜糖香又脆口加埋雪糕,完美!!.整體方面:餐廳都幾大,座得幾舒服,晚餐都有套餐,單點都有好多款式,食物新鮮好食,宜家吐司仲有9周年優惠$58,好抵食😻飲品都做得好出色,中意食台式野同吐司必試!
去開MEGA BOX買野行到好攰,
諗起好耐無食過茶木啦,又好想食個吐司,
所以就揀左茶木同男朋友晚餐食啦!!

食物方面:

⚪️山楂話梅春雞 (1 份)
份量都幾大,雞肉好嫩滑🍗
除左咸味都食到有話梅味酸酸甜甜好夾,
唔算好入味,但點汁就岩岩好,唔錯!

⚪️麻辣牛腩拌麵 (1 份)
牛腩入口即溶好淋好入味,麵條好彈牙仲好掛汁👍🏻

⚪️草莓櫻姬
好濃草莓奶味,仲有CREAM好滑,
凍冰冰夏天飲好正!🍹

⚪️愛文芒沙冰(期間限定)
又到左愛文芒既季節,一定要飲!
沙冰唔會好甜,但有好香既芒果味🥭
仲有4粒芒果係面好正!
⚪️草莓香草蜜糖磚塊
必食蜜糖磚塊,對於草莓FANS,緊係要食返草莓味,
切開有好多切好一粒粒既吐司,
一粒粒既吐司都係用蜜糖去焗🍯
又有蜜糖香又脆口加埋雪糕,完美!!
整體方面:
餐廳都幾大,座得幾舒服,晚餐都有套餐,
單點都有好多款式,食物新鮮好食,
宜家吐司仲有9周年優惠$58,好抵食😻
飲品都做得好出色,中意食台式野同吐司必試!
  • 草莓香草蜜糖磚塊
  • 山楂話梅春雞
  • 愛文芒沙冰
茶木上星期又推出新嘅季節限定食品,就係非常之香甜嘅愛文芒。除咗愛文芒熱食、飲品同甜品外,茶木仲推出咗山渣話梅春雞,可惜我太早去到,山渣話梅春雞未預備好出售,唯有下次再嚟試依隻春雞喇。豬三寶拌麵茶木自家製手作拌麵,配上豬三寶,分別有豬大腸、腩肉同豬耳。除此之外,仲有腎啦、梅菜、素鴨(原本係鴨血嘅、但已經賣哂)、溏心蛋。非常之豐富。所有餸菜都烹調洽當,嫩滑唔韌。蚵仔肉碎泡飯夏天食泡飯真係好合適,呢個又鮮味又有台式風味嘅蚵仔肉碎泡飯,確係茶木其中一款人氣食品。蠔仔粒粒飽滿,又肥又鮮甜, 而且份量都好足夠。茶木嘅依個蚵仔肉碎泡飯,豬肉碎中加埋魷魚,提升整個泡飯嘅鮮味之外,亦為豬肉碎增加一份咬口。愛文芒珍珠鮮奶當造季節嘅愛文芒,加上鮮奶同珍珠。珍珠軟糯,飲品鮮甜美味。與普通嘅芒果珍珠鮮奶,最大分別就係用上咗愛文芒,令飲品更加香甜。愛文芒沙冰另一款用咗愛文芒嘅季節限定飲品。將愛文芒打成沙冰,香甜之餘,亦為依個炎夏帶嚟一陣快感。

2021-06-21 62 瀏覽
七彩顏色牛仔骨芒果沙拉🥗有炒香左一塊塊嘅洋蔥 加上三色椒及牛仔骨鮮艷奪目令人胃口大增 牛仔骨慢慢切 一啖淡肉汁鮮嫩豬紅豆腐糖心蛋金錢肚各式各樣嘅滷水加埋拌麵唔需要湯都一樣咁好食 啲面好彈牙 配料整得好有水準甜品有愛文芒果撈河 溶化嘅芒果雪糕同晶凝通透嘅粗河粉攪拌 加埋切粒愛文芒係芒果愛好者所喜愛~叫左兩杯無酒精飲品 分別了凍頂烏龍奶蓋和恐龍美祿奶蓋加埋茶底 奶味香濃幼滑 美祿恐龍🦖雖然搵唔到美祿粒粒但就有忌廉同埋美祿碎冰 飲完心情大好!
七彩顏色牛仔骨芒果沙拉🥗

唔需要湯都一樣咁好食
啲面好彈牙 配料整得好有水準

甜品有愛文芒果撈河 溶化嘅芒果雪糕
同晶凝通透嘅粗河粉攪拌 加埋切粒愛文芒
係芒果愛好者所喜愛~

叫左兩杯無酒精飲品
分別了凍頂烏龍奶蓋和恐龍美祿
奶蓋加埋茶底 奶味香濃幼滑
美祿恐龍🦖雖然搵唔到美祿粒粒
但就有忌廉同埋美祿碎冰 飲完心情大好!
2021-06-20
10 分鐘 (堂食)
上次食茶木已經係好多年既事🍂🍂小食麻辣豬耳、糖心蛋正常發揮微辣手工拌麵系列台式麻辣半筋半肉牛肉麵$68配有糖心蛋半顆加鴨血豆卜麵質Q彈,略嫌韌左d筋肉好入味,辣辣地幾開胃柚子汁魚塊魚塊已經凍左 炸皮又淋曬重點係個汁同個送好唔夾暖既火龍果加柚子汁好奇怪....唔推薦~~回憶之最一定係蜜糖磚塊系列食既係青春既味道普通方包吐司磚加上雪糕球同cream簡單邪惡既飯後甜品點左曲奇朱古力蜜糖磚塊$58倒埋跟set送既雲呢拿movenpick雪糕一齊食大滿足!
上次食茶木已經係好多年既事🍂🍂

小食麻辣豬耳、糖心蛋正常發揮

微辣手工拌麵系列
台式麻辣半筋半肉牛肉麵$68
配有糖心蛋半顆加鴨血豆卜
麵質Q彈,略嫌韌左d
筋肉好入味,辣辣地幾開胃

柚子汁魚塊
魚塊已經凍左 炸皮又淋曬
重點係個汁同個送好唔夾
暖既火龍果加柚子汁好奇怪....
唔推薦~~

點左曲奇朱古力蜜糖磚塊$58
倒埋跟set送既雲呢拿movenpick雪糕一齊食
大滿足!
2021-06-16 119 瀏覽
兒童👧🧒餐賣相非常吸引😍,小朋友睇到都開胃🤤,而且用了地瓜🍠條,而唔係薯條🍟,我覺得好食過薯條,魚丸入面好多汁好正,另外仲叫咗個燉牛🐮筋腩,牛筋腩又淋又入味👍,送白飯真係冇得頂,仲加埋我最愛的地瓜🍠入去,真係要比十隻手指功👍x10,去食茶木點會唔叫甜品?😅 叫咗呢個朱古力🍫香蕉🍌窩夫配曲奇雪糕🍦,個朱古力窩夫係心形❤❤好靚架😍,由於窩夫即叫即製,如果唔想等太耐,見意預早15分鐘落單。
2021-06-04 134 瀏覽
吃了台式拌麵,包括有拌麵、台式鴨血、素鴨等菜式拼麻辣牛根腩,但微辣!個拌麵有微辣,味道適中,飲黑糖珍珠奶茶,但要補差價,味道一流!另一種拼涼伴雞絲;吃鹽酥雞,味道適中.

另一種拼涼伴雞絲;吃鹽酥雞,味道適中.

2021-06-04
10 分鐘 (堂食)
2021-05-27 97 瀏覽
I think most locals hv heard of the name Teawood, it’s a chain Taiwanese restaurant but the food they serve are not really authentic Taiwanese food and relatively more expensive compare to other Taiwanese small restaurants. So I ordered this truffle scallop pasta for lunch. I like the color of the pasta, looks appetizing. But it tasted just like regular pasta..oh well..So sad there were only two scallops, they are actually delicious. I ate them so fast!

2021-05-09 198 瀏覽
今日母親節👨‍🦱 同屋企人去左Megabox行下同埋食午餐😋😋💚黑糖仙草奶凍奶茶💛叫左個黑糖仙草奶凍奶茶🤩 個奶茶偏甜同埋感覺落咗庶糖落去 不過飲落都幾好飲👍🏻💚綠茶雪糕鬆餅💛個鬆餅都好鬆化 啲雪糕蕨餅都唔錯 不過抹茶味唔算濃🥺🥺🥺💚炸排骨肉燥飯💛個肉燥排骨飯啲排骨炸得好鬆脆🐖 不過個飯比較多油 隻蛋我冇食到 因為我唔食半熟蛋嘅🤣🤭整體唔錯 如果有set更好🤤🥺🥺🥺💫

💚黑糖仙草奶凍奶茶💛

2021-05-09
慶祝紀念
母親節
2021-04-27 183 瀏覽
行街耐行得耐揾個地方休息下,入到去坐低發現餐廳裝修幾靚疫情下坐位編排幾好,坐位同坐位之間距離都有一段距離,空間感幾好,正啊⋯⋯今次下午食左抹茶紅豆蜜糖磚,侍應話要等半小時,我地ok下照等,等左半小時後就有得食,好味好彩有等,因為我地都有叫乳鴿,乳鴿都幾有味⋯⋯正加上好好飲生果茶,簡直係完滿

生果茶
紅豆抹茶雪糕方塊磚
生果茶
紅豆抹茶雪糕方塊磚
2021-04-09 168 瀏覽
每次黎茶木必叫主食紅燒牛肉麵,甜品草莓磚塊。佢既牛肉麵湯底好夠味,牛肉亦都好軟口,草莓磚塊上面既雪糕撈埋下面脆脆既多士一齊食,口感好有衝突但非常match,超級好食!
  • 紅燒牛肉麵
2021-04-04 181 瀏覽
假期不煮飯,專登試試最新鳳梨系列。金鑽鳳梨話梅蝦球,$88,加$20有白飯和基本飲品。說實在,不便宜!鳳梨肉很多,稍酸,蝦球肉質和味道是ok的,但件數不多。一個人吃是可以。每次必叫的麻辣牛肉牛筋拌麵,最出色是蘸上微辣汁仍酥脆的素鵝,和juicy的鴨血。牛肉是肥牛薄片,在辣汁中泡熟的,基本上很「索味」,但不是台式炆燉那種牛肉。今晚較失望的是全碗只有一小件3cm不到的牛筋。吐司週年減價$58,賣相一貫的好看,但下層、內層的吐司方塊幾乎完全沒汁也沒味,蜜糖太少了
假期不煮飯,專登試試最新鳳梨系列。

2021-04-02 122 瀏覽
去咗MegaBox行街,差唔多食飯時間就去左茶木食飯叫咗個微辣手工拌麵,手工拌麵調味非常惹味,令人食完一啖再想食第二啖😍😍拌麵配有一塊素鴨及鴨血,都唔錯叫左個Teawood三小碟,入邊有三種唔同嘅菜式,有炸雞、秋葵及糖心蛋,亦都係非常惹味,秋葵嘅醬汁好開胃
去咗MegaBox行街,差唔多食飯時間就去左茶木食飯

微辣手工拌麵

拌麵配有一塊素鴨及鴨血,都唔錯

Teawood三小碟
微辣手工拌麵
Teawood三小碟
2021-03-02 243 瀏覽
今日生日約好囡囡來食晚飯慶祝, 順便享用那個生日驚喜,因知那個生日驚喜有限量,我們專登提早於5:45來到,店內只有兩三台客, 可以即時入坐,點菜時居然說生日驚喜冇晒啦! 只得兩三台客咁快冇晒🤬, 倒不如吾好送啦,攪到開開心生日飯,一啲都吾開心,而且有啲被欺騙嘅感覺!以後不再幫襯了!

以後不再幫襯了!
2021-03-01
慶祝紀念
生日
2021-02-09 284 瀏覽
太耐無去台灣好掛住 *台灣牛肉麵*下午茶時間唔算多人,等左一陣好快有得食麵好快來到,但係見到d牛肉就火都來了牛肉只得個一塊半,忍唔到叫左侍應來問佢,平時牛肉有幾塊,佢話2塊(下午茶)我同佢講,碗野我未食,牛肉只係得1.5塊寶寶心內不好受,牛肉真係少得狠,內心粗口都來了,反映後好快都加返一塊比我大佬你個下午茶加埋10%都成$74蚊你加價都唔緊要,但個量唔係少成咁😤😤
太耐無去台灣好掛住 *台灣牛肉麵*

下午茶時間唔算多人,等左一陣好快有得食

麵好快來到,但係見到d牛肉就火都來了
牛肉只得個一塊半,忍唔到叫左侍應
問佢,平時牛肉有幾塊,佢話2塊(下午茶)
我同佢講,碗野我未食,牛肉只係得1.5塊
寶寶心內不好受,牛肉真係少得狠,內心粗口都來了,
反映後好快都加返一塊比我
大佬你個下午茶加埋10%都成$74蚊
你加價都唔緊要,但個量唔係少成咁😤😤

下午茶