茶屋町 (砵蘭街)

茶屋町 (砵蘭街) (已結業)

Chayading (Portland Street)
茶屋町 (砵蘭街) (已結業)
JoycelynnYu
💛 鹹蛋黃控必試豬扒飯
JoycelynnYu
2021-06-28
關注
這間位於朗晴坊的茶屋町,地方都幾大,不過那天光顧客人不多,樓面亦只有一位侍應。本身沒有太大期望,但食物又唔差wo。.⭐黃金鹹蛋黃醬脆脆豬扒配飯👍 我估唔到會有半碟鹹蛋黃醬, 一大塊炸豬扒,望到都流口水🤤 到底個醬用了幾多鹹蛋黃?因為不斷食工一粒粒起沙的蛋黃,好正!膽固醇和脂肪?唔理啦~ 豬扒炸得酥脆,不過肉質少少韌,扣了分。這個份量真係好多,適合男士吃。.🐮牛丼配糖心蛋,賣相同樣好,不過牛肉多根,煮得唔夠稔。醬汁方面,不過不失,飯量多。糖心蛋正常。.⭐ 黃金鹹蛋黃醬脆脆豬扒配飯 $88🐮 牛丼配糖心蛋 $88查看更多
+ 1
kyoex
有碎片的午餐
kyoex
2021-05-22
關注
今日一起身就嚟咗旺角呢間食個午餐因為我哋12點正去到呀基本上間舖頭都係冇乜人嘅啲位係任坐架喇上網都睇過下餐牌內容見到個餐牌內容都幾靚同埋啲嘢都啱我哋食咁我哋就嚟咗呢間試吓佢啦我同女朋友一人嗌咗一個午餐黑松露滑蛋叉燒飯 $60有黑松露味同埋雲吞都剪得唔錯係叉燒賣相麻麻地食落都OK嘅黃金鹹蛋醬脆脆豬扒配飯$68一開頭食辣啲鹹蛋黃醬同啲吉列豬扒都幾邪惡好濃烈嘅鹹蛋味所以用嚟撈飯食都唔錯豬扒個感覺麻麻地炸到有啲黑食到尾段發覺有啲硬硬地嘅嘢唔知係玻璃定硬膠我冇特登去研究但就應該唔可以食落肚嘅比較失望喺度啦唔知係咪包裝嗰啲黎最後一人一杯餐飲味道ok嘅不過接受唔到啲碎片囉查看更多
松露叉燒滑蛋飯
foodie_piggy
靜中帶旺嘅港日fusion菜餐廳
foodie_piggy
2021-05-20
關注
餐廳位於旺角砵蘭街,位置靜中帶旺,室內佈置用咗小燈串,好有情調餐廳亦有室外位置,不過冇開放,有啲可惜,希望下次嚟嘅時候可以坐外面啦金黃色嘅鹹蛋黃醬汁,非常吸睛,醬汁非常濃郁,撈飯一流,一口酥脆炸豬扒,一口爽口椰菜絲,口感豐富牛丼面層放上洋蔥、蔥粒,旁邊有兩面切開一半嘅溏心蛋,牛肉嘅厚薄度恰到好處,唔會切到過薄,配上微甜嘅燒肉汁,同埋溏心蛋嘅流心蛋黃撈飯,令人讚不絕口而白飯比滿滿嘅牛肉覆蓋住,在下索盡醬汁,原來白飯先至係精華飲品選項都係一啲健康養生飲料,朋友選擇咗桂圓紅棗杞子茶,飲起上嚟清清甜甜,更有清喉嚨嘅用途查看更多
黃金鹹蛋醬脆脆豬扒配飯
牛丼配溏心蛋
桂圓紅棗杞子茶
jeos
簡單快食
jeos
2021-05-12
關注
去旺角朗豪坊睇戲前係佢旁邊棟大廈食個飯先,我地去到4/F哩間餐廳,原本以為係食台灣食物,上到去睇到餐牌先知好似又唔係,但趕住睇戲就入左去,叫左兩個飯加兩杯飲品餐廳佈置柔和舒服, 周圍掛滿閃爍的燈飾,旁邊仲有些飾物可以比你隨意拎黎影相打卡,我地坐左係最後面既位置先發現前方有個透明大玻璃窗,剛巧有對情侶坐低左,係後面望落似幅畫,打卡一流雜果沙冰:因為用矮身杯裝住又紅紅地,黎到感覺有點似溶岩般慢慢地溶化桃莓梳打:藍莓同青檸味比較飲得出先黎牛丼配糖心蛋飯,滿滿的牛肉、洋蔥片蓋過飯面配埋隻糖心蛋,感覺太大碗自己應該食唔哂,便分左些給朋友享用朋友叫既黃金咸蛋醬脆脆豬排配飯都到,個醬似芒果色的鮮黃,豬排餐廳巳預先幫你切成細塊兼係無骨,食落酥脆啖啖肉,點埋咸蛋醬食幾新穎特別食完嗱嗱聲落返樓下睇戲查看更多
+ 4
ClumsyYing
超抵食超高質的中日fushion餐廳😍
ClumsyYing
2021-05-08
關注
今日放工嚟到旺角朗晴坊,搵到呢間選擇唔算太多但係製作超用心嘅中日fusion餐廳🥰今次揀咗蜜椒薯仔牛柳粒同埋日式牛丼配糖心蛋🙂首先講吓嗰個蜜椒薯仔牛柳粒,佢個薯仔外皮好趣加埋蜜糖食真係一流!牛柳粒唔硬份量都算多,成個餸配飯食真係好好食😍日式牛丼配溏心蛋份量好足,唔算太濃味,牛肉汁配埋飯食都好夾(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)呢個叫做黃金西多士,本身以為係會有鹹蛋,不過食落又冇咩鹹蛋味🥺不過值得一讚嘅係個外皮都幾脆,食落有少少有少少花生醬嘅餡料,再加上側邊嘅蜜糖醬,整體不過不失!呢一餐嘅體驗非常好下次你會再試吓其他食物😍😍😍查看更多
Kasen Zee
■有驚喜嘅鰻魚飯■
Kasen Zee
2021-05-07
關注
朋友叫嘅有俾啲我試太耐冇食過好食嘅鰻魚呢個算係驚豔到我佢肥美有咬口之餘又唔會太過又軟又滑又香喺一個主打唔係鰻魚飯嘅地方食到啲咁嘅野我嗰個開心真係😂😂😂好開心個汁又唔算好甜但夠味去提香成件事係驚喜嚟😂之前去食鰻魚飯專門店啲鰻魚都冇佢咁肥樓上鋪嚟講佢都算正因為之前真係食過啲太流嘅鰻魚飯食到正常野會零舍感動其實仲有其他餐不過我有緣會再評吓👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻查看更多
鰻魚飯
yantung117
日系茶屋內既滋味
yantung117
2021-05-02
關注
旺角充滿各式各樣既樓上cafe,今次黎到呢間充滿日系風既cafe同朋友食晚餐,環境幾舒服又唔會好焗促.脆脆雞排飯雞排炸得香脆香口,雞扒十分厚肉而且咬落仍然鎖住肉汁唔會過乾.配上昆布醬油,提升雞肉味道.濃郁既醬汁再配上米飯超級下飯.牛丼配溏心蛋肥牛肉片用微甜既肉丼汁炒香,入口帶肥牛既脂香,香而不過肥膩.肥牛唔會過薄而變得無晒口感.牛肉面上灑上七味粉,黑白芝麻及香蔥,令牛肉味更突出及增添風味溏心蛋蛋黃香綿而且濃稠.牛丼下既米飯吸盡牛肉脂香及肉汁.鳳梨多多以菠蘿,益力多,綠茶調製.味道酸酸甜甜,再以綠茶中和及平衡甜膩感.黃昏以相當清新既西柚同青檸再配上梳打及紅茶令整體更清爽.顏色好靚帶淡淡橙黃色好似黃昏時既夕陽一樣.查看更多
sasasohk
💓最愛融芝豬肋骨🐷
sasasohk
2021-05-01
關注
☕想係鬧市當中搵一片寧静嘅空間?約朋友傾正經嘢,想安靜之餘,又想食得好啲抵啲,呢間會係個唔错嘅選擇。🧀芝士豬肋骨排89雖然係小食,性價比真係超高,九大條豬肋骨炆得肉質軟腍,個醬好香甜可口,上面嘅邪惡芝士更添口感。🫓鷄翼拼盤:牛油味/蜜椒味 $89即叫即炸,雞翼表面有一層,薄薄嘅炸粉,咬起身非常香脆,我就比較鍾意蜜椒味,因為蜜糖味好香,配埋黑椒更加香辣~🍘蒲燒鰻魚丼$92原條鰻魚,真係太滿足,醬汁可能落咗少少酒,香濃燒汁整得唔錯,撈埋飯食更開胃。查看更多
Pig Soul
舒適格調好去處
Pig Soul
2021-04-15
關注
放工約了朋友吃飯朋友推介了這一間位於朗晴坊的 — 茶屋町於是便一起來了試一試港式日式菜也有和朋友決定一人點一款 然後一起吃餐廳裝修令人感覺舒適 是個不錯的聚腳點蟹肉炒飯一碗大大碗 份量十足炒飯粒粒分明 炒得乾身香口蟹肉真材實料 加了薑粒驅走蟹的寒氣之餘 味道更豐富 不錯不錯味噌脆脆雞扒蓋飯雞扒大大塊 煎得怡度好處肉質吃下去嫩滑 肉汁豐富外皮則十分香口惹味 正最特別的是蓋飯用上了海帶味噌醬汁鹹鹹香香的味道 配上白飯很出色戀人/士多啤梨乳酸梳打士多啤梨乳酸酸甜甜加上梳打水突出了了口感和味道比例啱啱好 不會太甜 值得一試桂圓紅棗杞子茶茶飲帶淡淡的紅棗味 養生又好飲 女仕養顏之選查看更多
karyanlai
好有日式家庭料理既樓上cafe
karyanlai
2021-04-11
關注
今晚行開旺角朗豪坊附近,見到樓下話朗晴坊有新開既cafe! 由於新開既關係,暫時人流唔算多,裝修簡潔,座位闊落,岩哂朋友聚會!要左一個牛肉井配溏心蛋,飯既份量好多,上面肥牛配上洋蔥,好鮮甜,最愛溏心蛋,流心效果好正,加上新鮮牛肉汁,食得岀係無額外添加味精,係健康既輕食cafe! 另一款要左咸蛋黃醬吉列豬排飯,呢款好有驚喜。豬扒新鮮炸上,炸皮不會過厚,豬扒肉質鮮嫩,火喉剛好,沾上秘制咸蛋黃醬,配搭一流,更易送飯。同樣主打不外加味精,食落好有家既感覺!飲品方面叫左特飲,一杯係百香果橙橙,新鮮百香果酸酸甜甜,好開胃,同消除油膩感。另一杯要桃莓梳打,水蜜桃加藍莓青檸,口味獨特,可以一試!查看更多
EricaMa7315
港式日系結合家的味道
EricaMa7315
2021-04-09
關注
係旺角站朗豪坊傍邊嘅朗晴坊,有一幢隱世大廈,上面有好多餐廳小店,今晚又同好朋友難得來到朗晴坊樓上4樓嘅<茶屋町>,試下港式同埋日系結合之下嘅風味Cafe。細看餐牌,飯類都有幾多選擇,有叉燒蛋飯、日式鰻魚飯、炸豬扒飯、牛肉丼飯等等。另外還有小食同特飲供應,有別於一般的cafe衹供應意粉及小食。<牛丼配唐心蛋 $88>先來牛肉飯配唐心蛋,牛肉烤得好香,薄切牛肉肥瘦均勻,有牛肉味,而且夠嫩夠淋。唐心蛋的蛋黃是流心的,蛋味好濃,生熟度控制得非常好,連蛋白都十分細滑。牛肉有燒牛肉汁拌住飯一起吃,而且份量好足,感覺又美味又滿足,值得推薦。<蕃茄濃湯豆腐鍋配白飯 $88>蕃茄濃湯非常足料,放滿了蕃茄、 豆腐、 金菇和菜。蕃茄湯味道相當清甜味美,飲得出是沒有味精的,飲完亦吾會覺得口渴。最愛呢道嫰滑嘅豆腐,配埋金菇同菜,吃到家的味道。晚餐加$18便可以有特飲,我哋order左鳳梨多多及雜果沙冰。鳳梨多多有菠蘿的鮮甜味道,入口酸酸甜甜,而雜果沙冰就雜果味重,味道較為清甜,感覺清新。整體來講,餐廳乃係走日系Cafe的感覺路線,食物質素水準不錯,有港日融合的風味,亦帶有家的味道。餐廳裝修亦感覺坐得非常舒適,服務員亦非常有禮,價格亦十分合理,是值得再次光顧的小店。查看更多
牛丼配唐心蛋
旺角日式fusion菜
EricFung1030
2021-03-23
關注
去到旺角咁啱見到有間環境幾好幾有特色嘅小店,於是就決定想去試吓。我同朋友就叫咗茶屋町日式雞扒丼,雞扒好足料好大份,未到帶甜,蛋夠滑整體來講都唔錯!之後我哋仲叫咗黑松露滑蛋叉燒飯!估唔到黑松露配搭埋叉燒有幾夾喎,而且叉燒肥瘦適中!食落唔會太油膩。查看更多
yummypig2019
日式港式滋味仼你揀😚
yummypig2019
2021-03-18
關注
今日又嚟到朗晴坊覓食啦!🔖蜜椒薯仔牛柳粒配飯💰98一上枱就聞到好香🤓送飯一流🤩薯仔應該又略略炸過再煮,食到有少少微脆😋牛柳粒夠軟腍,配上甜甜地嘅醬汁,好好食😍💫推薦指數: 9/10🔖蕃茄濃湯豆腐鍋配飯💰88蕃茄湯底夠濃郁🍅豆腐好滑~另外仲有金菇菜同娃娃菜☺️由於份量都好多,所以女仔都好夠飽㗎🤗💫推薦指數: 7.5/10🔖百香果橙💰+18 (晚餐加配價)味道酸酸甜甜,幾開胃😙唔會有茶嘅澀味,感覺好清新🌱💫推薦指數: 8/10🔖雪梨桂花柑桔蜜💰 +15 (晚餐加配價)好清甜~雪梨味好突出🍐感覺好滋潤☺️💫推薦指數: 8/10查看更多
+ 3
candymak15
食飯傾計好地方
candymak15
2021-03-12
關注
今日去完旺角行街,終於夜晚可以堂食,於是就去左朗晴坊一間樓上餐廳醫肚大約6點左右上到去,吾算好多人,d座位好闊落好坐裝修都幾有情調,播住音樂,好適合慢慢談心有晚餐同小食可以叫,由於比較肚餓,所以一人一個飯之餘,再加一個小食先上飲品,呢杯係鳯梨多多,一飲落去,酸酸甜甜咁好開胃,而且益力多味都幾突出呢杯係百香果橙,飲落去都係酸酸甜甜好解渴,而且百香果既幽香味道令成杯飲品生色不少主角上場啦,一上枱已經聞到好香,牛柳粒同薯仔既份量都吾少。先試一舊薯仔,夠晒粉,而且索左d汁,有少少甜十分入味,牛柳粒吾會韌又夠牛味,係好食到停吾到口呢個牛丼都係大大碗,值得一讚呢到既米飯,煮得剛剛好,好有口感,撈埋d牛肉汁,真係可以好快秒殺晒。牛肉做得同樣出色,夠晒入味脆脆手打蝦餅都係大大件,外皮炸得好脆,入面好juicy, 而且蝦肉好彈牙,配埋泰式甜酸醬真係冇得輸今晚呢餐食得好滿足,傾下講下食下又過左一個美妙既晚上查看更多
asuraanna
好舒適的悠閒小店
asuraanna
2021-03-10
關注
位於朗豪坊旁的朗晴坊原來都幾多食店未到12點樓下已經有一條排隊人龍等搭電梯今次去了這間叫茶屋町的食店其實店內位置不算大,放約十張餐檯但卻依然令人感覺舒適可能因為卡位比較好坐夠寬加上有大玻璃可以看窗外景色透光之餘空間感亦大了午餐款式選擇非常多有各式餸菜配飯亦有烏冬而我就點了一道牛丼配唐心蛋亦叫了一杯戀人特飲先說飲品吧.....粉粉紅紅的色調正是士多啤梨配乳酸加梳打甜甜酸酸的幾醒胃牛丼飯新鮮即製一上檯確實有種迷人的牛肉香氣上面牛肉舖得滿滿的幾乎看不見飯我們都知道牛丼飯的牛肉片要薄才容易煮腍和入味這個肉片薄得來不失口感加上醬汁濃郁確是不錯流心蛋太熟如果還有蛋液蛋汁就更美味了查看更多
+ 3