2021-07-26 93 瀏覽
#天時暑熱 雖然成個旺角大把手調飲品🧋揀 但想搵杯 #解渴 唔係勁甜 嘅野飲 當然🤫🤫用心💛都好重要 茶類飲品啱哂啦~本人比較鐘意 #西柚 所以佢地杯 #西柚四季春 真係冇得頂👍🏻👍🏻首先 唔會太甜 加上西柚 酸酸甜甜 炎炎夏日☀️💦💦夠哂 #消暑 #開胃 #解渴 而且佢地唔會好似其他果啲咁 大大杯 但成杯都係冰 入面實質得三分一杯$31 / 700ml 但真係成杯都係茶 有好少量冰雖然冰係少啲 但杯野都好夠凍 茶味好夠 唔會得個甜字 值得推介🉐
#天時暑熱 雖然成個旺角大把手調飲品🧋揀
但想搵杯 #解渴 唔係勁甜 嘅野飲
當然🤫🤫用心💛都好重要 茶類飲品啱哂啦~

首先 唔會太甜 加上西柚 酸酸甜甜 炎炎夏日☀️💦💦
夠哂 #消暑 #開胃 #解渴
$31 / 700ml 但真係成杯都係茶 有好少量冰
西柚四季春
1 分鐘 (外賣自取)
西柚四季春
2021-06-14 86 瀏覽
#台式eatcovery💡實至名歸嘅台灣名店🍽 西柚四香春(加寒天)西柚味酸酸哋,好開胃,上四季春清香,非常消暑解渴。寒天夠Q彈,口感豐富!推介度:⭐️⭐️⭐️⭐️
#台式eatcovery

💡實至名歸嘅台灣名店

🍽 西柚四香春(加寒天)

推介度:⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-06-06 57 瀏覽
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於旺角!📜” 茶半香初 (旺角)📌 地址:旺角登打士街43C號地舖🕐營業時間:12:00-23:00📍分店地區: 旺角📝評價💬📢 係MK 手搖有好多 有吾同既黃店都想試下💛💛芝士奶蓋吾算特別厚 見到茶好清甜😋👍🏻 又香又大杯😍😍個杯真係好長 係手臂咁長🤣🤣🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於旺角!
📜” 茶半香初 (旺角)

📌 地址:旺角登打士街43C號地舖

🏵味道指數:👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️
2021-05-30 45 瀏覽
最近香港愈嚟愈熱🥵🥵,緊係要飲下凍野解解渴!所以揾到間好飲嘅飲品鋪真係好重要!呢間飲品鋪有好多唔同款嘅飲品,加上平時飲得太多珍珠奶茶,所以就一於去試下啲特別啲嘅,叫左杯白桃烏龍晶球($30)🤤佢啲晶球好煙韌,好有咬口,加上白桃味好香,杯野亦唔會太甜👍🏻推薦大家去油麻地掃街個陣可以買杯試下❣️
2021-04-25 102 瀏覽
上次做完gym很口渴想,想在附近找 手調飲品喝。之前這條街有賞茶, 但是關閉了。然後我看到這一間 茶半香初, 感覺上它的飲料較健康和吸引。我選了這一杯烘焙鮮奶烏龍茶,走甜。我的它不能夠走冰。第一次喝的時候,它的奶味香滑香濃, 而且茶底味也很濃郁。烏龍茶的味道甘甜,不是苦澀。當我第二次再去購買的時候,同樣也是烘焙鮮奶烏龍茶,走甜。可是這次的味道很淡,很水。完全沒有奶味,茶底味道亦很稀。不知道為什麼相隔了兩天,味道會差這麼遠。不知道是否慣不同員工所調製方法的問題。
上次做完gym很口渴想,
想在附近找 手調飲品喝。
之前這條街有賞茶, 但是關閉了。
然後我看到這一間 茶半香初, 感覺上它的飲料較健康和吸引。

我選了這一杯烘焙鮮奶烏龍茶,走甜。
我的它不能夠走冰。

第一次喝的時候,它的奶味香滑香濃, 而且茶底味也很濃郁。
烏龍茶的味道甘甜,不是苦澀。

當我第二次再去購買的時候,同樣也是烘焙鮮奶烏龍茶,走甜。
可是這次的味道很淡,很水。
完全沒有奶味,茶底味道亦很稀。

不知道為什麼相隔了兩天,味道會差這麼遠。
不知道是否慣不同員工所調製方法的問題。

外賣自取
2021-03-28 69 瀏覽
行街行到有啲口乾乾,餓餓地又口淡淡咁,唔想淨係飲水,想飲啲有味道ge 野,行經過茶半香初,買杯野飲黎飲下之前朋友話呢間野飲唔錯,不過我就未有機會黎試最後同朋友一人買左一杯,我就揀左白桃烏龍晶球,而佢就揀左茉莉百香晶球嗌完等左一陣就有得攞野飲,店員都算幾快手晶球份量都算幾多,平時通常飲野都係食珍珠,今次食呢個晶球都唔錯,幾鐘意佢有啲彈牙有啲咬口咁茶底幾香,茶味足,嗌左半甜就岩岩好,配多一份小食就更完美
之前朋友話呢間野飲唔錯,不過我就未有機會黎試
嗌完等左一陣就有得攞野飲,店員都算幾快手
茶底幾香,茶味足,嗌左半甜就岩岩好,配多一份小食就更完美
2021-03-28
登打士街成條街都好多黃店,又好多手搖,就諗住試下新鮮野啦!一去到間舖頭就見到佢門面都好黃,個名又好文青😏好搞笑係我同朋友研究左好耐咩係霸王別姬,又睇唔到佢啲英文字😂最後都係要問店員先知係咩黎,但多料到嚇怕左我同朋友🤭所以我地最後都係叫左其他野飲🤪==============================🥤 茶半香初 @mega.tea.hk📍 旺角登打士街43C號地舖 (港鐵油麻地站 A2 出口, 步行約3分鐘)⏰ 星期一至日 12:00 - 23:00 ==============================1️⃣【白桃烏龍 加芋圓】$31本身係想試七彩芋圓,不過好可惜無曬🥲因為佢無得走冰,所以小編都係照舊叫左微糖少冰飲落第一啖真係好重白桃味,反而烏龍味唔係好出🤔芋圓方面,佢個size係細粒個款,就咁睇都見到佢每一粒個size都唔同🥰咬落唔算話好QQ,但係會咬到佢入面仲有啲芋頭,係唔錯👍🏻整體杯野飲都幾解渴同清新,如果烏龍味再出少少會更佳!🥳(🔥 怒飲指數:7.5/10)==============================💢 openrice外賣自取85折優惠!💢 可
登打士街成條街都好多黃店,又好多手搖,就諗住試下新鮮野啦!
一去到間舖頭就見到佢門面都好黃,個名又好文青😏
最後都係要問店員先知係咩黎,但多料到嚇怕左我同朋友🤭
所以我地最後都係叫左其他野飲🤪
🥤 茶半香初 @mega.tea.hk
📍 旺角登打士街43C號地舖
(港鐵油麻地站 A2 出口, 步行約3分鐘)
⏰ 星期一至日 12:00 - 23:00
1️⃣【白桃烏龍 加芋圓】$31
本身係想試七彩芋圓,不過好可惜無曬🥲
因為佢無得走冰,所以小編都係照舊叫左微糖少冰
飲落第一啖真係好重白桃味,反而烏龍味唔係好出🤔
咬落唔算話好QQ,但係會咬到佢入面仲有啲芋頭,係唔錯👍🏻
整體杯野飲都幾解渴同清新,如果烏龍味再出少少會更佳!🥳
(🔥 怒飲指數:7.5/10)
💢 openrice外賣自取85折優惠!
💢 可透過社交平台/電話下單外賣自取!
💢 提供shopper外送/ 外賣自取服務!
🔥評分:
環境:8/10 (外賣)
味道:7.5/10
性價比:8/10
服務:8/10
總分:7.9/10
白桃烏龍  加芋圓
2021-02-16
5 分鐘 (外賣自取)
2020-08-31 318 瀏覽
旺角登打士街一帶一向好多掃街美食,亦有唔舒服各式各樣既飲品店舖~ 呢間黃到貼滿#連儂牆 既台式飲品店應該一搵就見到,而且好多人幫襯🏷 今次試左佢哋招牌飲品—霸王別姬,一層層真係好豐富~ 入面有✔︎ 黑糖 ✔︎ 珍珠✔︎ 布丁 ✔︎ 仙草✔︎ 白晶球,飲落去每一啖都有唔同口感,而且奶茶入口都幾濃郁香滑,不過建議可以嗌少甜,應該會更加清香同有口味~ #支持小店!
2020-08-23 176 瀏覽
唔知點解一行街就會想飲翻杯野🤣特別係夏天就會想飲番杯清爽嘅飲品!如果大家行街都想飲番杯都可以幫襯下呢間良心小店😌💛但大家記住呢段時間盡量留係屋企🦦🏠等疫情過後就可以一路行街一路飲啦😆———————————————#白桃烏龍 +晶球 ($30)味道:7.8/10第一啖覺得白桃味好重飲到一半有多發覺得翻烏龍茶味原來係因為我唔記得攪勻佢🤪相信攪勻之後 比例會啱啱好~~~晶球嘅質感係脆脆地(軟嗰隻脆)唔知你地明唔明🤣不過我覺得就唔夠煙韌但整體都算唔錯#麥香茶王 +芋圓($23) 味道:6.8/10 麥香茶茶味頗重~芋圓比較粉食唔到煙韌嘅口感🤨芋頭味幾突出~————————————— 服務: 8/10會想再食: 7/10———————————————店家資訊•店名: 茶半香初 •地址: 旺角登打士街43C號地舖———————————————
唔知點解一行街就會想飲翻杯野🤣
特別係夏天就會想飲番杯清爽嘅飲品!
如果大家行街都想飲番杯
都可以幫襯下呢間良心小店😌💛
但大家記住呢段時間盡量留係屋企🦦🏠
等疫情過後就可以一路行街一路飲啦😆
———————————————
#白桃烏龍 +晶球 ($30)
味道:7.8/10
第一啖覺得白桃味好重
飲到一半有多發覺得翻烏龍茶味
原來係因為我唔記得攪勻佢🤪
相信攪勻之後 比例會啱啱好~~~
晶球嘅質感係脆脆地(軟嗰隻脆)
唔知你地明唔明🤣
不過我覺得就唔夠煙韌
但整體都算唔錯

#麥香茶王 +芋圓($23)
味道:6.8/10
麥香茶茶味頗重~
芋圓比較粉
店家資訊
•店名: 茶半香初
•地址: 旺角登打士街43C號地舖
2020-08-18 145 瀏覽
在旺角掃街的話一定會經過這間茶飲店,茶底款色頗多,有些還很有特色。芝士四季春茶 $36四季春茶的清新味道完完全全地表現了出來,夏天的時候喝真的很解渴,雖然芝士奶蓋奶味未夠濃,但鹹香味很足,包裝也很精美,下次可以試一下奶茶類~

芝士四季春茶 $36

2020-06-08 240 瀏覽
#旺角#茶半香初 旺角既星期六晚係人潮中見到呢間黃金光閃閃既台式飲品店我揀左menu入面最特別既"霸王別姬"原來係奶茶加埋 黑糖 珍珠 布丁 仙草 白晶球奶茶膽都算唔錯幾香口布丁係咖啡味好食 白晶球好煙韌好特別 口感似KOI既晶磚要挑剔既係珍珠入面唔甜 仙草食落似涼粉多啲(啦,真係兩樣野黎)但佢地同個奶茶都好夾 我叫左少冰個奶茶都唔太甜 朋友叫左水果茶好味但飲到入面有塊膠。。。 我知星期六好忙但係切野真係要小心啲!!切親自己或加左料都唔好我會再試埋其他野飲 😋但朋友話被加料太扣分啦 唯有下次我請 比多次機會佢啦 😁下次再報告!
#旺角
#茶半香初

旺角既星期六晚
係人潮中見到呢間黃金光閃閃既台式飲品店

我揀左menu入面最特別既"霸王別姬"
原來係奶茶加埋 黑糖 珍珠 布丁 仙草 白晶球

奶茶膽都算唔錯幾香口
布丁係咖啡味好食
白晶球好煙韌好特別 口感似KOI既晶磚

但佢地同個奶茶都好夾 我叫左少冰個奶茶都唔太甜

朋友叫左水果茶好味但飲到入面有塊膠。。。
我知星期六好忙但係切野真係要小心啲!!
切親自己或加左料都唔好

我會再試埋其他野飲 😋

但朋友話被加料太扣分啦
唯有下次我請 比多次機會佢啦 😁
下次再報告!

外賣自取
2020-06-07 164 瀏覽
旺角嘅手調飲品鋪永遠都會試唔晒,因為真係越開越多😂今次見到有間黃到金嘅手調飲品鋪,所以就試吓支持黃色經濟圈🥰間鋪除咗飲品外,仲有其他關於支持同路人嘅物品賣,睇啱要多多支持🤩霸王別姬 $39角落評分:🌕🌕🌕🌕🌑聽個名完成估唔到係咩所以就叫嚟試吓😂點知原來係奶茶加4種配料😍有珍珠、寒天、仙草同雞蛋布甸,可以一次過試晒幾款配料👍🏻茶底就正正常常,但由於有好多配料,可以話飲落每一啖都好豐滿,口感完全係好豐富🥰飲完總會幾飽肚☺️四季春奶青 $26/29角落評分:🌕🌕🌕🌕🌕呢杯幾有驚喜🤩奶青其實係奶綠咁但用咗四季春做茶底☺️四季春好香,啖啖都飲到茶嘅香味🥰入口好fresh,冇咗平時飲奶茶果種重口味😍飲完成杯都唔覺得濟👍🏻想飲奶茶但又想飲得清新嘅絕對要試吓呢杯😋

霸王別姬 $39
角落評分:🌕🌕🌕🌕🌑

四季春奶青
四季春奶青 $26/29
角落評分:🌕🌕🌕🌕🌕
四季春奶青
2020-06-06 97 瀏覽
咁靚既連儂牆冇理由唔幫襯啦~🤪夏天真係出一次街要飲幾杯野先有力繼續行,實在太熱啦😂-✨白桃烏龍 $26因為個日太口渴,想飲啲冇咁濃味既野,所以冇試到奶蓋🙈下次再試😆呢杯飲落有淡淡既白桃香🍑,不過白桃味可以濃多少少~🧐茶味唔算好濃,但都夠突出,又唔會好澀👍🏻真係好解渴!😚💕
✨白桃烏龍 $26
由於本身唔係特別好啲甜既野飲,所以都好少留意呢類型既飲品店,不過咁啱經過見到有咁多款既茶類飲品,又有水果茶揀所以就停低望,仲要係黃店,所以更加要支持下💪🏻💪🏻一望茗茶嗰行就對幾款特別有興趣 白桃 玫瑰 桂花,最後揀左個 白桃烏龍🍹 照舊揀左少甜少冰,所以飲落唔會好甜,又幾香白桃味,絕對推介茗茶系列😋👍🏻p.s. 無論藍或黃,只希望大家繼續支持,咁既時世需要大家既幫襯🙏🏻🙏🏻🙏🏻
茶半香初
2020-05-29
其他
茶半香初
2020-05-26 67 瀏覽
旺角登打士街有絕多的黃店,特別是兩間著名的台灣飲品店,這次先試一間,看看有什麼特別。另一間留待下次再戰~白桃烏龍晶球  30元  微糖少冷  2/5分其實的確是比較失望的飲品,因為晶球不適合我自己的口味,茶底的味道唔夠突出,反而白桃的味會是最好的地方。30元不算太貴,但是不是我想要的那杯茶,有點可惜。旺角黃店的選擇奇多,下次可以去旺角中心飲唇茶,這間黃店應該要試他的其他主打飲品而非我這杯,非戰之罪。

白桃烏龍晶球  30元  微糖少冷  2/5分

白桃烏龍晶球