2013-06-18 109 瀏覽
係tst行完街,入到harbour city搵間餐廳tea一tea,揀左芽莊 下午茶叫左個卸牛肉湯金邊粉,因為天氣太熱,突然想飲椰青!生牛肉金邊粉好味!個湯底好濃,再加d香草檸檬,係一流既下午茶! 再到個椰青,好凍!係消暑既好飲品,入面仲有好多椰肉,可以成塊食!

下午茶叫左個卸牛肉湯金邊粉,因為天氣太熱,突然想飲椰青!

• 生牛肉湯河
2013-06-02 111 瀏覽
這家越南菜館有幾家分店,以簡約設計為主。食物的種類也不少,有部份食物較特別,不是普通越南菜館可以吃到的。我想可能是當地不同市內食物的特色。今次來尖沙咀的分店,位置很容易找,但一向路盲的我還是繞了幾個圈,最後利用專用白老鼠帶路APPS才可到達。由於人齊才可入座,白老鼠已利用等我的時間把餐牌背熟了。 安南藕苗蝦沙律蝦不是重點,藕苗才是重點。這些藕苗爽脆好吃,很有特色,只有筷子那麼粗,咬下去看見一個個小孔,拉出來還連著藕絲,很可愛。越南碎米飯香茅豬排炸得較乾身,蛋餅味較淡。根據白老鼠所述,最值得推介的碎米飯,加上酸汁來吃,讓飯混合了酸汁,增加飯的粘性,特別好吃。但以我的推算欣賞碎米飯的原因應是米已打碎,可以稍為咀嚼便可吞下,這才是真正欣賞碎米飯的原因。河內蕃茄蟹肉湯檬蕃茄湯濃而鮮味,蟹丸不彈牙,但用料十足,味鮮好吃。在湯裏找到一小塊蟹肉,其餘都是肉碎,還有幾片扎肉,材料還算豐富。白老鼠對食評進行研究後,已叮囑我要先吃這個,果然食物的熱度對我來說是不足的,但對他來說就剛好,不用等了。越南咖啡腳傷去看醫生,醫生說酸的食物對傷患有影響。但看見全部想吃的都是酸的食物,下次覆診看來會再被醫生痛罵。看見

安南藕苗蝦沙律
越南碎米飯
河內蕃茄蟹肉湯檬
越南咖啡
腳傷去看醫生,醫生說酸的食物對傷患有影響。但看見全部想吃的都是酸的食物,下次覆診看來會再被醫生痛罵。看見好喝的飲料又是酸的,算吧只好放棄不喝了。白老鼠點了一杯冰咖啡,我當然負責試一口。味道香濃,不過太甜了,一口沒問題吧。
2013-05-30
  • 安南藕苗蝦沙律
早在出發去香港前兩個月就開始琢磨要去吃哪些餐廳,香港美食太多,這次去五天根本吃不完。之前每次去香港也就是去四五天的樣子,每次也是糾結到底吃什麼好。除了要把胃留給沒吃過的美食外,還要留一部分給吃過的好吃的美食。中午就近原則在酒店的唐閣吃了一頓飯,雖然不是最想去的餐廳,不過也是一頓不錯的一星摘星之旅。下午入住手續辦完後就先去海港城和新港中心的it囤貨。晚上也是就近原則,預訂了海港城的越南餐廳芽莊。不要小看這家餐廳喔,還是米芝蓮車胎人推薦美食呢。選擇芽莊是因為自己很喜歡吃東南亞菜,吃膩了泰國菜印度菜的咖喱,反而想吃清爽一點的越南菜。這家芽莊位於海港城海運中心的底層,還可以看到維多利亞港的美景。大約七點鐘左右,我和媽媽就到了餐廳,門口已經排起了長隊。我沾沾自喜地走進了餐廳,還好我有做預訂哈哈。在服務員的帶領下入了座。整個餐廳裝修是簡簡單單的越南風格,不像泰國餐廳和印度餐廳那樣濃濃的東南亞風和神秘感,淡淡的綠色為主調的芽莊十分田園風。頂上還有木製電扇呢。不過很可惜,是日晚上有大郵輪靠岸,擋住了芽莊打打的窗戶,所以就無緣維多利亞港咯。不過呢還是美食最重要啦。吃越南菜當然要點他們招牌的飲料--椰青啦

吃越南菜當然要點他們招牌的飲料--椰青啦。一直都很喜歡椰青淡淡的甜味,還可以用勺子來挖裡面的椰肉。大概是個女孩子都喜歡做這種事情吧。
我一向不愛吃沙律,因為西餐的沙律都是綠色的葉子加上沙律醬做成的。我的沙拉厭惡的根源就是沙律醬,我特別討厭吃沙律醬。愛吃蔬菜的我也不可能直接拿著沙律裡面無味的葉子啃吧。可是東南亞菜系的沙律卻是我的愛。因為基本上都是由清爽的柚子等製成的。燒大蝦柚子沙律是不錯的選擇。我愛吃海鮮,這個烤過的大蝦十分香,又不會油膩。再加上柚子酸酸甜甜的味道,太愛這樣的沙律了。裡面還有果仁和黃瓜還有一點點辣粉。不失越南風而且好吃。
最初對於越南菜的熱愛,是因為米紙捲。米紙捲搭配魚露是我最喜歡的前菜之一。魚露酸酸甜甜辣辣的味道很奇妙。我們點的是軟殼蟹米紙捲。薄薄的米紙抱著生菜、軟殼蟹、黃瓜和越南粉絲等,沾一點芽莊自制的魚露,真是人間美味。
我們還點了一道冷菜,就是下面這個蝦仁涼拌燒茄子。烤過的茄子上放著蝦仁和炸蒜片等香料。冷的茄子加上辣辣的粉,但是其實味道有點淡,沒有讓人留下深刻的印象。這道菜可以不點。
太喜歡沙律裡面燒大蝦的味道了,所以就另外點了一份串燒大蝦。香香辣辣的大蝦很惹味,蝦肉彈牙,好喜歡。
香茅烤魚也是我很喜歡的一道菜。記得多年前第一次吃越南菜就點了相貌烤魚,那時是在上海國金的金牛苑吃的。第一次便深深地喜歡上那個味道了。再加上我本來就愛吃鯧魚,這道菜對於我來說是必不可少咯。雖然和一般地燒烤鯧魚味道沒有太大差別,只是多了一些越南地醬料和香茅的味道,但是我還是更愛這樣的做法。擠上一旁配置的酸酸的青檸,添加了一絲清爽的味道。我不喜歡蘸多餘的醬料了,因為我覺得這樣的味道更香更惹味。
老規矩,蔬菜必不可少。三八醬炒空心菜就是很有東南亞風的一道炒菜。味道不過不失,不過呢比較吃清淡的我和媽媽覺得這個有點油啦。
吃到這裡我已經飽了,可是因為以上的菜都有點辣辣的,妹妹不能吃。怕塔肚子餓於是就點了份河内蕃茄蟹肉湯檬給她吃。我也嚐了一下,味道還不錯。酸酸的蕃茄湯底是很濃郁,料也很足。很喜歡這樣的味道。不過唯一不喜歡的就是裡面的檬啦。我不是說芽莊做的不好,而是我不喜歡吃所有越南菜裡面的米粉類製品,不喜歡那種一咬就斷的口感。還是比較喜歡拉麵那樣彈牙的。
題外話/補充資料: 總的來說,味道還是過關的。我很喜歡吃越南菜。裝修風格很越南風,清爽舒適,但是缺點就是海港城人太多了,餐廳很忙所以有點亂亂的,也有點吵。服務員忙的不可開交,所以叫個服務員都要等半天,服務水平也就大打折扣咯。但是還是相對滿意的一餐吧。
2012-12-22
  • 蕃茄蟹肉湯檬,軟殼蟹米紙捲,香茅烤魚,串燒大蝦,燒大蝦沙律
2013-03-23 63 瀏覽
每次經過必有長長的人龍,等了約15-20 分鐘就有得入座。一個人食lunch 都幾容易叫了名物 "蕃茄蟹肉湯檬"同燒大蝦柚子沙律。雖然每次寫食評都會叫前人讚好的,但每個人的o既覺不同,所以每個食評也有自己o既生命。蕃茄蟹肉湯檬 先到,其實幾乎每枱都有一碗,濃濃的蕃茄同蟹肉蓋滿湯面。先呷一口湯,入面還有豬肉碎、濃而不咸。檬入面有芽菜、芫茜、札肉、魚片、蝦/蟹肉丸?、手撕蟹肉等,很豐富,令人賞心悅目!!大蝦柚子沙律: 老實說,沒有難吃的理由,$72 o既價值在於燒大蝦最後,連湯全飲淨,幾小時都無口渴o既感覺,味精應該唔太濃。Waitress係好忙,但不停加水,亦好有禮貌。地方有點淺窄,唔o岩浪漫節日。價錢合理。總括黎講,下次要訂位

叫了名物 "蕃茄蟹肉湯檬"同燒大蝦柚子沙律。

最後,連湯全飲淨,幾小時都無口渴o既感覺,味精應該唔太濃。

價錢合理。

總括黎講,下次要訂位
2013-03-23
20 分鐘 (堂食)
  • 蕃茄蟹肉檬
每次經過芽莊越式料理都大排長龍, 今晚早收工, 決定睇下WALK IN試下, 足足等左半個鍾, 終於都入座, 侍應竟然加左句"唔該一個鍾後還台" OH MY GOD.....香港生活原來急到享受晚餐嘅時間都有限制。。。。。。。。。。。。。LEE一刻,我地都唯有快快點菜。頭盤邊和燒大蝦柚子沙律蝦好大隻, 但略嫌有D"梅", 而且分量都好少。柚子唔酸,整體感覺清新。主食河內番茄蟹湯檬上台時只有微温,似係一早煮好左咁。除左LEE樣, 味道好好呀,酸酸地咁,而且有扎肉,豆卜。會安軟殼蟹卷軟殼蟹包在米紙內, 咿咿UN UN,又脆脆地,好好味呀。坐左一個鍾多D,真係有WAITRESS走過黎問我仲有咩需要,冇就賣單,我忍唔住答佢:"我未食完"之後WAITRESS再講一次"仲有咩需要,冇就賣單"我又再講"我未食完"佢好無奈行開左,但好快又換左另一個WAITRESS幫我執哂台上面嘅野,包括係調味料,水杯。。。。。如此趕客餐廳,再好食都唔會有第2次AR

LEE一刻,我地都唯有快快點菜。

頭盤

主食
河內番茄蟹湯檬

會安軟殼蟹卷

軟殼蟹包在米紙內, 咿咿UN UN,又脆脆地,好好味呀。

我忍唔住答佢:"我未食完"
之後WAITRESS再講一次"仲有咩需要,冇就賣單"
我又再講"我未食完"

2013-03-20
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2013-01-11 49 瀏覽
jan 07, 13........2人嚟lunch.............叫咗 :1) 邊和燒大蝦柚子沙律 (hk$68)-隻蝦真喺幾大隻喎-肉質結實,有微鮮味,所以都不錯-底下除咗有大量柚子外,仲有炸蒜片,紅蔥頭同腰果-有咩多種嘅配料,理應好豐富,但可惜個柚子唔稱職,少乾身,亦無嘜甜味,酸味都弱,所以拖低咗整體嘅味道2) 越南法式3文治 (hk$42)-知道呢度有法式3文治,當然要叫嚟食吓啦-包尚算脆,但熱度唔夠,只可以叫暖熱啫-而中間嘅肉亦乾咗少少-有青瓜片,mayonnaise,醃過嘅紅蘿蔔白,但略嫌唔夠多-食到有少少美極嘅味道-因為友人唔食芫茜,所以要求分開上..........佢又可以安排到喎..........gd service-味道中規中矩咁啦-我個人比較喜歡元朗嘅邦x蜀,佐敦嘅x吉,添x3) 河內番茄蟹湯檬 (hk$52)-佢嘅上菜速度實在太快...........沙律都喺幾分鐘上枱.........3文治都只不過喺10分鐘內...........這個落咗單後,4分鐘內上枱..........勁-佢嘅熱度可以提升d-個湯鮮味度不錯,又有我喜愛嘅番茄元素-有蝦丸,扎

1) 邊和燒大蝦柚子沙律 (hk$68)
-隻蝦真喺幾大隻喎
-肉質結實,有微鮮味,所以都不錯
-底下除咗有大量柚子外,仲有炸蒜片,紅蔥頭同腰果
2) 越南法式3文治 (hk$42)
-知道呢度有法式3文治,當然要叫嚟食吓啦
-包尚算脆,但熱度唔夠,只可以叫暖熱啫
-而中間嘅肉亦乾咗少少
-食到有少少美極嘅味道
-味道中規中矩咁啦
-我個人比較喜歡元朗嘅邦x蜀,佐敦嘅x吉,添x
3) 河內番茄蟹湯檬 (hk$52)
-佢嘅熱度可以提升d
-個湯鮮味度不錯,又有我喜愛嘅番茄元素
-有蝦丸,扎肉,豆朴等材料
-個粉幼滑
題外話/補充資料: * 多謝友人請食lunch * 發現其1隻碟痴住dirty嘢.........需要更換
2013-01-07
2013-01-06 85 瀏覽
在海港城海運大廈一帶要找好吃的而又價錢相宜真的是一個令人頭痛的難題,符合這兩個標準的亦只有芽莊了。位於海運大廈,芽莊旁邊是greyhound, Al molo, Pizza Express 等好吃但價格偏高的餐廳,芽莊於這激烈的競爭下一直佔有一位置,證明它是有點點實力!在沒有訂位的情況下,walk-in 的我們只能於店外排隊,我和朋友於5時45分到達已經有大約十人排於我們前面! 如果再遲一點的話,便可能排不到首輪的檯,要慢慢等了。正式坐下前已被告知有時限的規定,我和朋友亦做好要吃快點的心理準備!環境店內柔和的燈光暗暗的,很有情調,它有梳化椅及普通椅,店不大但卻不會很擠迫。餐廳中間的梳化位上有一輛電單車,不知是有什麼意思呢? 但它和店的氛圍有點格格不入。一坐下來,待應便為我們拿來水,由於有時限的關係,我和朋友很快點好食物,而食物亦很快地上檯,真的是有夠趕的呀。食物燒魷魚一共有2串,配上青檸汁。魷魚用了香料燒的,吃上來雖不算有十分新鮮的魷魚鮮味,卻一點也不"un",很好吃!燒蝦袖子沙律燒蝦撈檬的蝦有一隻,開了2邊,袖子甜甜的,和腰果等香口配料一起吃很美味,自己一人吃下一份也沒有難度!燒雞撈

食物
燒魷魚
燒蝦袖子沙律
燒雞撈檬
燒雞撈檬的雞有點油,不過吃下去肉沒有過老,不過如果份量多一點會較好!撈檬 加入魚露冷冷的酸酸的,很開胃。
蟹肉蕃茄湯河
這可是我每次到這裡也會點的呀。蕃茄湯底很濃並有新鮮蕃茄,加上了份量不少的蟹肉,還有其他的配料如扎肉,肉丸等,很大堆頭,很好吃,唯一不足是咸了一點。
大慨是太多客人的關係,用餐時間很有限,不過進入餐廳前侍應會很有禮貌的提醒。侍應的態度很友善,上菜和收碟的速度很快,但侍應沒有給人趕客的感覺。
題外話/補充資料: 我們吃了不足一小時,神速呀!! 可是價錢真的很抵,有時在外面吃的越式料理比在這裡的貴很多,所以趕得來很抵呀~
2012-12-31 50 瀏覽
好彩有book 位!!!! 大家唔好諗往一個禮拜內可以book到位呀唔該!!!見到一大枝魚露+椒絲+Lime, 我真係好開心, 覺得呢個餐廳真係好細心地方好靚, 有靚景香煎釀原隻墨魚正正正! 個餡有豬肉, 東菇, 栗米但係墨魚有少少硬...香茅豬扒蛋碎飯豬扒薄切冇燶+惹味, 正正正蛋+東菇+魚露=惹味河內生熟牛肉河粉牛肉有少少鞋, 河粉又幼細又滑三文治聽朋友仔講都唔錯, 不過會好飽...serive ok, 但係只可食一個鐘, 真係趕人架!!!
地方好靚, 有靚景

香煎釀原隻墨魚
正正正! 個餡有豬肉, 東菇, 栗米
但係墨魚有少少硬...

香茅豬扒蛋碎飯
豬扒薄切冇燶+惹味, 正正正
蛋+東菇+魚露=惹味

河內生熟牛肉河粉
牛肉有少少鞋, 河粉又幼細又滑

三文治
聽朋友仔講都唔錯, 不過會好飽...

serive ok, 但係只可食一個鐘, 真係趕人架!!!

2012-11-22 45 瀏覽
同同事來食lunch, order 了生牛肉湯河(金邊粉)其實一向並不特別好越南野,但估唔到碗粉好好味,啲湯好熱又有淡淡的牛肉味,落埋辣椒仲正,好有風味!而且牛肉/麵份量算多,在海港城而言,算得上抵食了!(因為尖咀啲野食真係好貴)
  • 生牛肉湯河
同女朋友行完街,擲完彩虹,實在已經疲倦,求其在樂團附近搵野食,第一眼見到這一間,其實之前曾經在沙田市中心食過一次,但果次覺得唔好食,印象最深係牛湯粉D牛韌得驚人,不過我們都唔想再行,決定畀多次機會。唔使等位,慢慢睇餐牌,叫侍應過來,感覺已經麻麻,黑口黑面咁,好啦,先叫牛爽腩湯粉,豬扒撈粉,個侍應完全無反應,又唔寫低,唔理佢啦,繼續叫牛油雞翼,這一刻佢先拿工具出來寫,我唔知點解佢咁,以為我只會叫兩碗粉,估計自己記得????最後加一個豬頸內青木瓜沙律同蝦多士。先來牛爽腩湯粉,湯夠熱,味道幾好,不過D牛爽腩同樣上次牛肉一樣韌力十足,我唔喜歡。豬扒撈粉豬扒好食,但個粉係真係一D味都無,我落極調味都唔夠......牛油雞翼,失望,完全無牛油味,好似食緊一塊無味的炸物。豬頸內青木瓜沙律,失望之極,雖然可能沙律比較清淡,但豬頸內又係完全無味,好硬,D雜菜絲好難食,我唔知係咪叫正宗,但我絕對覺得唔好食。蝦多士一般,無咩特別。食物個人認為已經偏向不合格,最差的都係服務。點菜單D都算啦,叫他們加水,應左你之後,就唔知去左邊。價錢,雖然在TST來說唔係貴,但又唔係底食,唔覺得係值。各方面因素來說,我應該唔會
價錢,雖然在TST來說唔係貴,但又唔係底食,唔覺得係值。
各方面因素來說,我應該唔會再去。
2012-10-24
2012-10-28 59 瀏覽
係海港城搵地方食晏, 啊妹介紹咗呢到, 話係一間好唔錯嘅泰國餐廳, 極力推介, 話係必試雖然我地唔算太遲到, 約12:30, 但已經要等位, 睇黎佢嘅人氣都幾勁… 門口都有幾口一家大細係到等位. 裡面裝飾簡單, 令人覺得舒服, 有部分嘅位仲係近海傍, 可以見到IFC. 雖然得兩個人, 但係係啊妹嘅慫恿下, 就叫咗4道野食, 食到捧住個肚走….會安軟殼蟹卷: 飯前小食, 軟殼蟹+清涼薄青瓜+沙律卷埋一起, 清新爽口, 軟殼蟹份量也不會太少, 抵食邊和燒大蝦柚子沙律: 柚子意外的甜, 唔會太柑酸, 易入口, 仲好開胃添!!! 加上有兩隻完隻燒大蝦, 燒得岩岩好, 唔會overcook, 香, 同埋d 蝦肉都夠爽, 唔會痴住個殼, 正, 仲幾抵添, 因為淨叫燒大頭蝦都幾貴, 叫呢個沙律就可以一舉兩得, 有d蝦又有d沙律…. 順化蔗蝦: 啊妹話呢個係越南特色小食, 其實係炸咗嘅蝦球, 但係插住係細條嘅新鮮蔗上燒的, 有趣, 仲有個花生醬可以沾黎食, 花生醬好似係自家磨成的, 係個超好嘅組合, 食完外面嘅蝦球, 仲可以咬埋碌細蔗, 有好多蔗汁, 啊妹仲話呢到個d蔗仲甜過越南個d添!!!濱海伴燒肉

豐富越式大餐

順化蔗蝦
濱海伴燒肉: 係steam rice vermicelli cake 再加上有燒肉, 燒肉趁熱食會好味d, 切得薄, 所以入味同埋煮得均勻… 濱海其實係米粉, 但係做成一片片…熱嘅時候食都幾得意, 但係凍咗就唔好食, 最後我地都係放棄咗部分嘅濱海
濱海伴燒肉
青檸蘇打: 食越南菜不可缺少的, 普通, 唔會太酸
青檸蘇打
埋單又唔會太貴, 但係全部野食都好味, high standard, 係海港城物超所值, 一定會再黎過!!!

20 分鐘 (堂食)
豐富越式大餐
順化蔗蝦
青檸蘇打
向來都是Resident Evil的戲迷, 自9月中從北海道回來到今天, 終於有機會在第五集落畫前欣賞, 觀後感當然非常滿足, Milla Jovovich越成熟越有味道! 3.40PM, 看過戲後並沒有打算在荷里活廣場祭五臟府, 反而是轉移陣地到尖沙咀, 一來可滿足購物慾望, 二來可到座擁維港景色的芽莊, 一邊品嘗越南菜。 或許已不是第一次光顧, 所以倒熟習侍應們懶散的對客態度, (最奇怪是連沙田分店都有這現象, 莫非是此店文化?) 這點我不太在乎, 因為著重它的食物多於服務。由於shopping過後已是5.30PM打後, 肚子確實餓得打鼓, 連忙order補充體力賣相相當漂亮, 一口咬下, 軟殼蟹是微暖的, 蟹肉多而味淡, 加上內裡的檬粉和青瓜條味道亦屬淡口, 沒有想像中後香脆和濃郁蟹汁蟹膏的感覺, 只能靠沾上魚露彌補味道不足, 個人比較喜歡以軟殼蟹作日式卷物食材, 紫菜、松子及沙律醬, 是天下美味!這個很有驚喜, 一心以為像泰式魚餅, 餡肉中會混入檸檬葉之類的香草, 誰知一口咬下, 熱呼呼的魚餅流出魚汁, 魚肉彈牙, 當中更釀入馬蹄, 增加爽脆口感! 每件體積頗大及好厚身, 可

會安軟殼蟹卷 $52
河內魚餅 $60
這個很有驚喜, 一心以為像泰式魚餅, 餡肉中會混入檸檬葉之類的香草, 誰知一口咬下, 熱呼呼的魚餅流出魚汁, 魚肉彈牙, 當中更釀入馬蹄, 增加爽脆口感! 每件體積頗大及好厚身, 可稱為中式酒樓的蒸鯪魚球"炸版", 值得推介。
燒蝦撈檬 $56
又是一賣相能增進食慾的菜式, 兩隻大大的燒蝦, 肉質較結實和乾身, 我連蝦殼也想吞下。魚露從來都是檬粉的好朋友, 甜甜酸酸的, 再配上芫茜芽菜,很是醒胃, 每次我們也用上半支或以上的魚露, 幾乎可當作"湯檬"。老實說, 撈檬配海鮮是比較清淡, 下次會改以豬扒作伴。
河內蕃茄蟹肉湯檬 $52
對我這個"低溫症"的人而言, 來一個湯檬會比較適合, 第一次order, 滿以為湯底會偏酸, 當喝一口熱熱的, 味道適中, 像飲自家湯水的味道, 胃很舒服, 碗中舖滿大量芫茜芽菜, 札肉, 蝦丸, 肉碎, 蟹肉和去皮的蕃茄肉, 大堆頭得可滿足貪心的我!
柚子大蝦沙律 $65
大大隻燒蝦當然是主角, 配炸蒜片, 青瓜碎, 柚子肉和腰果仁, 柚子肉清新多汁, 一邊寫食後感, 一邊吞著口水.... 是個不錯的選擇~
潘切鮮蝦米卷
蝦肉彈牙, 米卷內有花生碎及炸蒜片, 惹味! 將米卷內檬粉條沾盡魚露, 噢, 一流享受!

好同意其他食客說法, 以這個價錢能在尖沙咀吃得好, 吃得飽兼且飽覽無敵海景, 在這裡已算值回票價
最後一提是餐具, 最好是定期換一批新貨, 觀乎相中小碟破損程度, 無論是食客或是店員, 勻容易導致損傷, 望食店多加留意。
2012-09-25
河內魚餅 $60
燒蝦撈檬 $56
河內蕃茄蟹肉湯檬 $52
柚子大蝦沙律 $65
  • 河內魚餅
2012-09-18 31 瀏覽
芽莊 (2012.9.15)第3次来...雖然面積不大, 枱與枱之間距離少....但質素OK, 價錢合理. 所以經常好多人, 要早幾天BOOK位今日等了15分鐘, 終於第1次被安排坐近窗邊 , 一大片落地玻璃 , 望出去就是維港兩岸,景觀一流加上有不少特色擺設, 在這食午餐, 十分舒服.炸蝦片 $20有4大片長長方方, 炸得香脆可口, 蝦味清淡郤不油膩,食後不會令人口渴很好的飯前小食蝦多士 $52有5大片比出面食既size大一倍蝦肉多,粉少, 趣卜卜....最重要是熱騰騰的!!但可惜蝦味不重牛油雞翼 $52有4只唔算大隻, 不是全隻雞翼....這裡的皮炸得很脆,肉也很入味,不太油膩,但牛油味不夠重,有點名不符實(懷念清亭的牛油雞翼)生牛肉粉 $48生牛肉粉係食越南野必食的, 冇令我失望, 個湯底幾好味, 十分清甜,牛肉亦不錯, 十分新鮮河粉不是慣常吃到的濕粉而是用乾粉, 故吃起來是較煙韌, 有口感.蝦片食不完要打包....想要膠袋, 但要$2.....結果奉上一個大紙袋...唔怪得要$2芽莊是會再来的食店
芽莊 (2012.9.15)
第3次来...
雖然面積不大, 枱與枱之間距離少....

今日等了15分鐘, 終於第1次被安排坐近窗邊 ,
一大片落地玻璃 , 望出去就是維港兩岸,景觀一流
加上有不少特色擺設, 在這食午餐, 十分舒服.
炸蝦片 $20
有4大片
很好的飯前小食
長長方方
蝦多士 $52
有5大片
比出面食既size大一倍
蝦肉多,粉少, 趣卜卜....最重要是熱騰騰的!!
但可惜蝦味不重
趣卜卜熱騰騰
牛油雞翼 $52
有4只
唔算大隻, 不是全隻雞翼....
這裡的皮炸得很脆,肉也很入味,不太油膩,
但牛油味不夠重,有點名不符實
(懷念清亭的牛油雞翼)
唔算大隻, 不是全隻雞翼
生牛肉粉 $48
牛肉亦不錯, 十分新鮮
蝦片食不完要打包....想要膠袋, 但要$2.....

結果奉上一個大紙袋...唔怪得要$2
芽莊是會再来的食店
15 分鐘 (堂食)
長長方方
趣卜卜熱騰騰
唔算大隻, 不是全隻雞翼
食物質素不願多提 d人態度不知所謂 站在門口5分鈡冇人理 最火係幾個服務員都見到都冇反應最後自己行入去搵人。冇野做 又冇人fill水 成歺飯都冇水飲 食緊野又突然大力貼緊我條頸放低d野食 仲要放成個麵係枱角 就走開 幾個餸都係禁 ,放入少少都得ja ,之後有個曲髮的女服務員埋單成程一句野都吾講,多謝都冇聲 成間野服務員不知所謂 吾知點解都攞到(優質服務標誌)...少少禮貌都冇。仲要見到枱上有幾條菜 佢地推曬落地 張張枱都係咁 成地野食。一定吾會再去 貼錢買難受
2012-08-26
8 分鐘 (堂食)
  • 蕃茄蟹肉湯檬
未去過越南,對越南菜的認知,亦大概只有雞絲湯河、生牛河、越式春卷的程度。因為提著很重的東西,不便走動,誤打誤撞來了芽莊。當晚嚐了﹕1. 蓄茄蟹肉湯檬 > 一直以為檬粉就是乾乾的沒有湯底的粉,這碗檬粉,完全顛覆了我過去的想法,瞬間征服了我的胃。首先濃濃的蓄茄湯,令人開胃。再來混入蟹膏,芽菜、蟹肉丸、札肉,非常足料,其實單單吃這個已經飽得吃不下其他的。2. 生熟牛河 > 用上幼身河粉,比坊間試過的厚實,不過軟硬尚可。生牛薄片無筋,坑腩軟腍,口感挺不錯。3. 大蝦串燒 > 每串都大大隻,蝦頭及蝦脊部份擠湖了蝦膏,鮮甜美味。4. 新鮮菠蘿冰、青檸梳打加薄荷葉 > 菠蘿冰很像以往小時候在冰室喝的那個味道。重點推介是青檸梳打,解喝得不得了,那股淡淡的薄荷香,才是靈魂。點菜是記得說要加薄荷葉,不然送來的會是普通版的青檸梳打。心目中想試的菜還有很多很多,像烤乳豬、烤魚、烤魷魚筒和甜品等,令人急不及待。如果這才是正宗的越南菜,我非常樂意和期待去越南走一趟。
餐廳環境
未去過越南,
對越南菜的認知,
亦大概只有雞絲湯河、生牛河、越式春卷的程度。
因為提著很重的東西,
不便走動,誤打誤撞來了芽莊。

當晚嚐了﹕

1. 蓄茄蟹肉湯檬
蓄茄蟹肉湯檬+生熟牛河
2. 生熟牛河

3. 大蝦串燒
> 每串都大大隻,蝦頭及蝦脊部份擠湖了蝦膏,鮮甜美味。
串燒大蝦
4. 新鮮菠蘿冰、青檸梳打加薄荷葉
青擰梳打加薄荷葉+新鮮菠蘿冰
心目中想試的菜還有很多很多,
像烤乳豬、烤魚、烤魷魚筒和甜品等,令人急不及待。
如果這才是正宗的越南菜,
我非常樂意和期待去越南走一趟。
題外話/補充資料: 由於人太多、一個鐘頭就要交枱。
2012-08-25
30 分鐘 (堂食)
餐廳環境
蓄茄蟹肉湯檬+生熟牛河