同朋友埋飲野同食飯,順便surprise朋友生日~🎂book左星期六晚7:30,不用等,真接就入得!👍🏻我地個位既位置係2樓,對住個樓梯同三部飛標機,望住對正馬路既落地玻璃👍🏻,好有feel~🥰飛標機$5/player,幾抵🤑,我地一路等齊人,一路玩左勁耐~玩之前,我地叫左幾杯野飲等住先!🍹我叫左個🍵臥壺藏龍,一飲,個烏龍茶既味幾出,酒味不太濃,好得意,女仔都會鐘意💁🏻‍♀️,可能我未有野落肚,好快眼訓😛另一個fd叫左杯🍹18禁利賓納,酒味不濃,幾好味!😋佢呢度d杯偏大,幾抵飲,我地個日去仲做緊半價tim!😝知道呢度食中西fusion野,我地叫左個🥢🍕京醬烤鴨胸薄餅trytry有少少似片皮鴨既pizza版,不過無咁juicy,整體都幾match 既~😋🥢👑鮮茄蒜香軟殼蟹意大利麵好好味,首先賣相已經好得,好多顏色好有食欲!d茄汁係沾住每條意粉,有蒜香,加埋炸得香口軟殼蟹,正!我地一度眼闊肚窄想encore!🥰🥰我之後食左d野,又叫多左杯🥃酸搖威,係Whisky Sour,佢地d 酒名幾有心思👍🏻,食字gag~我好buy~~~~~😂😂😂杯野唔係算的,酸甜酸甜的,好fresh~Nice!👍🏻🥢
同朋友埋飲野同食飯,順便surprise朋友生日~🎂
book左星期六晚7:30,不用等,真接就入得!👍🏻

玩之前,我地叫左幾杯野飲等住先!🍹
臥壺藏龍

另一個fd叫左杯🍹18禁利賓納,酒味不濃,幾好味!😋
佢呢度d杯偏大,幾抵飲,我地個日去仲做緊半價tim!😝
18禁利賓納

京醬烤鴨胸薄餅

🥢👑鮮茄蒜香軟殼蟹意大利麵
鮮茄蒜香軟殼蟹意大利麵

杯野唔係算的,酸甜酸甜的,好fresh~Nice!👍🏻
酸搖威

🥢👑椒鹽雞軟骨
分量好足料,送酒小吃!等fd個陣偷食左好多都仲有!
椒鹽雞軟骨

🥢岩鹽燒牛舌
超級厚切,不過有點乾,唔夠juicy
岩鹽燒牛舌

🥢脆皮德國豬手(食左一半先記得影🤪)
皮好脆,肉普通沒特別。
脆皮德國豬手

其實我地今日有準備禮物比之前生日既朋友,我地都有唱左次生日歌,但無準備蛋糕既。
點知我地食完野!去玩🎯飛標既時候,餐廳超sweet送左個🥢朱古力心太軟比我地!
好surprise啊~~ 重點係好好味!❤️❤️

玩完之後,我地發現入面有好多靚影相位,又影左陣!📸好正!

一定會再去,好岩同朋友傾計打下卡,野飲質素頗高!👍🏻食物也不錯!Nice!🥰👍🏻
2019-01-05
臥壺藏龍
18禁利賓納
鮮茄蒜香軟殼蟹意大利麵
酸搖威
椒鹽雞軟骨
脆皮德國豬手
2019-01-10 325 瀏覽
脆皮德國豬手 $178*🌕🌕🌑🌑🌑的確好大舊,但焗得好乾,無肉味,味道好咸,咬起上黎好韌。-京醬烤鴨胸薄餅 $128*🌕🌕🌑🌑🌑餅乾底 ,餅上有烤鴨、大蔥、青瓜,再加一pat甜醬。每一片薄餅都有太多大蔥,鴨唔太惹味,食落有點怪。-黑椒蜜糖雞翼 $88*🌕🌕🌕🌕🌑醬汁酸酸甜甜,無乜黑椒味,味道幾開胃。雞翼炸得唔錯,有肉汁。一句講哂,雞翼好難食得難食。-金絲炸蝦春卷 $58*🌕🌕🌕🌗🌑春卷好香口,鍾意煎炸野既人一定好愛~-炸薯條 $78*🌕🌕🌕🌕🌗一份不會失敗既脆薯條,熱食正!-炭燒豬頸肉 $48*🌕🌕🌕🌑🌑豬頸肉好厚,所以食落好韌,不過醬汁味道都唔錯,惹味。-椒鹽雞軟骨 $78*🌕🌕🌕🌕🌕熱辣辣呈上,睇落白雪雪,但食落超重椒鹽味,炸粉唔厚,雞軟骨一咬好爽脆,好香口好正!-蒜香軟殻蟹意大利麵 $128*🌕🌕🌕🌗🌑嗯,味道如其名,加上番茄意大利麵,on top加左啲脆脆,口感有層次。-熱抹茶鮮奶 $36*🌕🌕🌕🌕🌖濃郁,好飲!拉花拉得唔錯!-青檸梳打 $38*🌕🌕🌕🌑🌑淡淡青檸味加梳打水,水的味道。-美祿恐龍 $41*🌕🌕🌕🌑🌑有點淡。-黑牛 $38*🌕🌕🌕🌗🌑朱古力雪糕溝可樂-白牛 $38
脆皮德國豬手 $178*
🌕🌕🌑🌑🌑
的確好大舊,但焗得好乾,無肉味,味道好咸,咬起上黎好韌。

京醬烤鴨胸薄餅 $128*
🌕🌕🌑🌑🌑

黑椒蜜糖雞翼 $88*
🌕🌕🌕🌕🌑

金絲炸蝦春卷 $58*
🌕🌕🌕🌗🌑
春卷好香口,鍾意煎炸野既人一定好愛~

炸薯條 $78*
🌕🌕🌕🌕🌗
一份不會失敗既脆薯條,熱食正!
炭燒豬頸肉 $48*
🌕🌕🌕🌑🌑
豬頸肉好厚,所以食落好韌,不過醬汁味道都唔錯,惹味。
椒鹽雞軟骨 $78*
🌕🌕🌕🌕🌕

蒜香軟殻蟹意大利麵 $128*
熱抹茶鮮奶 $36*
🌕🌕🌕🌕🌖
濃郁,好飲!拉花拉得唔錯!

青檸梳打 $38*
🌕🌕🌕🌑🌑
淡淡青檸味加梳打水,水的味道。
美祿恐龍 $41*
有點淡。
黑牛 $38*
朱古力雪糕溝可樂
白牛 $38*
雲尼那雪糕溝雪碧
*需加一
環境幾靚,霓虹燈漫畫風。
2018-12-27
  • 熱抹茶鮮奶
2019-01-05 252 瀏覽
Fusion 下午茶老干媽香辣一口和牛炒意粉 :好夠鑊氣,又野味,仲帶有少少辣味,係油左少少冬蔭功牛肉粒炒飯:冬蔭功湯粉就食得多,冬蔭功炒飯真係第一次食,有創意,果然係fusion 菜,冬蔭功味不算太濃,配埋牛肉粒,都幾好味杯rose latte 🌹☕️又幾香喎!
Fusion 下午茶

杯rose latte 🌹☕️又幾香喎!
2019-01-01 308 瀏覽
從其他食評話呢間食肆嘅裝修好RAW,今天要出旺角,就去呢間食肆試下。門口招牌就得四個大字,無咩裝潢。下午茶餐牌,選擇唔多。部份飲品要加錢。嘩,好似無裝修咁喎!辣味薯角唔錯,一定要食。和牛炒意粉:有點失敗,和牛比較老,整碟意粉較多油。場內有個飛鏢場,無人玩。顧客有唔少係女生。整體店內環境舒適,服務員態度親切。
從其他食評話呢間食肆嘅裝修好RAW,
今天要出旺角,就去呢間食肆試下。

門口招牌就得四個大字,無咩裝潢。

下午茶餐牌,選擇唔多。

部份飲品要加錢。

嘩,好似無裝修咁喎!

辣味薯角唔錯,一定要食。

和牛炒意粉:有點失敗,和牛比較老,整碟意粉較多油。

場內有個飛鏢場,無人玩。

顧客有唔少係女生。

整體店內環境舒適,服務員態度親切。
2018-11-18
9 分鐘 (堂食)
兄弟致電說竟然身藏芳華絕代的現金優惠券,去享用否?最講義氣的我立即赴湯蹈火,在所不辭,當然我的義氣是可大可小,同港鐵可加可減機制差不多,譬如有種情況是,如果張單是他埋的,我的義氣會立即義薄雲天,高聳入雲,雲游四海,海天一色,色膽包天,天地撼動...但如果張單會是我埋的?嗯,其實呢...我想講呢...你知唔知呢...呢個世界只有蘋果,無如果架?芳華絕代的餐牌中西合璧,我望著餐牌陷入深深的沉思,這一餐對我而言特別難想,我不是在想應該吃些甚麼,而是在想應該如何擺出一個芳華絕代的POSE來吃這一餐好呢:澳洲西冷牛扒配燒薯(紅酒汁)$168:牛扒最好吃是5成熟,薄切得黎都算大塊,不算肥得黎又夠淋,配菜有車厘茄及四枝蘆筍,最特別面頭灑上炸蒜絲/炸紫蔥,令整個菜式贈送多一重脆香口感,慢慢翻開,原來墊底下面隱藏著兩大塊半煎炸過的薯仔,切開表皮薄脆,內裡鬆軟,正所謂"我地一啖扒一啖薯仔,完全適合一邊吃一邊傾計"。煎帶子XO醬燴意大利飯:來之前已經特別留意這款菜式,一款創意大膽的fuison菜,飯面撻了兩大隻帶子,面頭加上芝士及炸乾蔥碎,趁熱撈埋一起吃,口感加倍,而當白汁加入XO醬的時候,咸香之間又帶點微

澳洲西冷牛扒配燒薯(紅酒汁)

煎帶子XO醬燴意大利飯
煎帶子XO醬燴意大利飯:來之前已經特別留意這款菜式,一款創意大膽的fuison菜,飯面撻了兩大隻帶子,面頭加上芝士及炸乾蔥碎,趁熱撈埋一起吃,口感加倍,而當白汁加入XO醬的時候,咸香之間又帶點微辣,果汁收返稠身,吃得出意大利飯必須有的煙韌度。

麻婆豆腐芝士焗薯條:(鐵版上)厚切薯條,有肉地,麻婆豆腐打芡汁,粒粒豆腐加肉醉,fusion菜夠大膽創意,面頭溶溶芝士玩拉絲,可惜味道偏淡。

上海小籠包:(小籠包)的包皮厚薄適中,蒸出來夠濕潤不會過乾,內涵夠肉味,但不算多肉汁,擺設上,很明顯沒有用Microsoft Word來置中,黏住蒸籠,夾起來穿左一隻,係底加一片青瓜,中和油膩感,帶點小清新。

吃完,才有精力欣賞餐廳裝修格局,芳華絕代現分上下兩層,現今餐廳兩層的格局經已買少見少,餐廳巧妙地利用六十年代環境結合懷舊,慳返筆裝修費用之餘,又可呈現出粗礦原始空間,牆上的一幅女性裙掛更提升了整個環境格局。我特別被風月兩字所吸引,隨即詩興大發:"無邊風月樂年華,越望越似陳DADA",牆上女人半掩落下的鬆身衫,我這個純情小郎君不敢多貪一眼,離開之前,特別留了一個芳華絕代的倩影。
2018-11-11
  • 澳洲西冷牛扒配燒薯(紅酒汁)
呢間餐廳係朋友揀既 喺OpenRice訂左位 沿着太子地鐵站行幾分鐘就會到 佢個招牌係用霓虹燈整既 行工業風 差啲Miss左佢個門口菜單有好多選擇 中式西式任你揀 真係多到唔知揀咩好 樣樣都想試 酒精飲品都唔少 我地揀左飲1set 4杯手工啤酒 試多啲味第一樣嗌左係麻婆豆腐芝士薯條($88) 之前係其他餐廳都食過 大慨估到個味會係點 唔同在於呢間個薯條係鐵板上 熱辣辣再加上麻婆豆腐既汁 真係無敵好食啊第二樣黎既係馬拉托托蜆煲配蒜蓉包($178)隻隻蜆都超級超級無敵大隻 淨係計啲肉有我1/3手掌咁大 煮得岩岩好 夠juicy 加埋白酒牛油汁 巧巧食跟住係煙三文魚薄餅($148) 呢個我就覺得normal 可能我對薄底餅就唔係特別喜愛仲有嗌左個老干媽炒一口和牛上海麵($118) 好大碟都炒得唔錯 不過老干媽味唔係特別突出賣單果陣時個staff都同我地介紹番原來呢個餐廳有得食水酒 其實黎chill都真係唔錯 所以會再翻桌

第二樣黎既係馬拉托托蜆煲配蒜蓉包($178)

📍旺角📍在繁華中的風月🎆🔮走進霓虹世界💜之前已經見到有朋友去過,但一直無時間去,今日終於抽到時間去啦☺️舖頭有兩層,我就坐咗下層,坐正對住✨風月✨霓虹燈個張枱🤣叫咗個牛肉炒意粉同豬扒😌雖然個賣相一般,但個炒意粉真係好食嘅,係值得叫😚都算乾身,不過牛肉就有啲老🙈個豬扒都ok啦,但可以再嫩啲🐷個火喉唔係掌握得幾好,不過呢個價錢,已經交足功課😎👍🏻影相位都多嘅😙不過今日有啲趕時間⏰所以食完影幾張就走人啦🤣
📍旺角📍在繁華中的風月🎆🔮走進霓虹世界💜

舖頭有兩層,我就坐咗下層,坐正對住✨風月✨霓虹燈個張枱🤣

影相位都多嘅😙不過今日有啲趕時間⏰所以食完影幾張就走人啦🤣
2018-11-17 336 瀏覽
啲嘢食都幾多元化 中西泰日式都有 不過味道就唔算好特別 不過其實都係食個環境同氣氛 我個陣就晏晝去無咁有feel 不過夜晚去同啲燈影相應該幾靚 個氣氛都幾適合同朋友傾下計 休息下都幾開心的😋
2018-11-14 328 瀏覽
俾左張細細地嘅枱我地,如果一個人就ok,我地兩個人就略嫌細咗啲。不過唔緊要。•叫左XO醬帶子燴意大利飯,呢個有驚喜,係幾好食,帶子都幾大粒下•又叫左個煎三文魚拼帶子,份量覺得少左啲。味道唔差的•仲有個冬蔭蝦pizza,個人覺得咸左少少。蝦肉唔會*梅梅地*•飲品我地都覺得淡左啲,多啲甜會更加好真係要讚下,我只係買左個蛋糕,我都無要求到,佢地都幫我加玫瑰花加生日牌,覺得好好服務態度好好,最後成功製造到生日驚喜。會再黎
•叫左XO醬帶子燴意大利飯,呢個有驚喜,係幾好食,帶子
都幾大粒下

•又叫左個煎三文魚拼帶子,份量覺得少左啲。
味道唔差的
•飲品我地都覺得淡左啲,多啲甜會更加好

服務態度好好,最後成功製造到生日驚喜。會再黎

2018-11-13 266 瀏覽
星期六下午茶時間,三點幾路過見到餐廳名芳華絕代,環境好似唔錯咁,門口位可以帶埋狗仔坐,我地就坐係二樓。環境的確幾好,好岩坐低飲野傾計,有手工啤,有飛鏢玩下。叫左兩個餐,老干媽炒一口和牛意大利麵同埋泰式炒金邊粉。老干媽炒一口和牛意大利麵真係麻麻地,粒和牛真係要啲牙力先咬到,炒意粉的味道就同茶餐廳豉油王炒麵無咩分別,難道老干媽就係咁既味?印象中老干媽好似係辣辣地既…不過好彩泰式炒金邊粉都唔錯,有4隻蝦,幾爽口。
叫左兩個餐,老干媽炒一口和牛意大利麵同埋泰式炒金邊粉。

不過好彩泰式炒金邊粉都唔錯,有4隻蝦,幾爽口。

2018-11-05 303 瀏覽
家人好少出遠門,難得我生日,都想帶佢地出泥蒲下!見到芳華絕代又有中式又有西式野食,啱晒一家大細食~第一輪就叫左個黑椒蜜糖薯仔和牛,香酥地瓜餅,德國脆豬手。和牛粒唔會好難咬,個汁夠濃味夠香!香酥地瓜餅脆得泥又夠清,有淡香蕃薯味,豬手好大隻,我地5人分剛好,皮夠脆,惹味第二輪叫左日式帶子xo醬燴意大利飯,雞軟骨同小籠包。意大利飯好特別,mix xo醬係有另一番風味~雞軟骨同小籠包就正常。 叫左杯飲品earl grey latte都幾清香,奶味較出。

2018-11-05
2018-11-04 203 瀏覽
做義工後,今晚想喺屋企附近簡單食餐飯,見到某訂座app夜晚六點有50% off,就決定一試。舖面走型格路線,招牌用霓虹光管整成,有懷舊感覺,第一印象不錯。踏入店內,同職員講出訂位情況,自呢一分鐘起就感覺到餐廳部分職員可能唔係咁喜歡用discount嘅食客。1) 當時座位好多,但被安排坐喺樓下近門口一張好細嘅檯(同行者身型幾高大)經詢問之下先成功轉去其他位,總算解決左。2) 訂座app只寫特價不包括飲品同套餐,但同事細細聲同我地嘅server講話我地用app訂位後,server話其實燒烤類、甜品、羊架同蜆都係冇特價,佢話app都寫得好清楚,但我搵嚟搵去都唔見。。。算數,不過感覺被騙我地order左日本帶子XO醬燴意大利飯同埋德國脆豬手。3) server上意大利飯時,大聲問另一位同事我地係咪冇叫「其他野食」,我相信佢出發點係好嘅,可能打算如有appetizer就上左先,但其實碟飯都已經拎到面前,佢可以直接問我地有冇appetizer,或者行過嚟之前同同事先溝通好。4) 第二碟上嘅係豬手,上菜後,同事一路行過嚟一路同我地個server講左兩次「太大了吧」,我唔知佢講緊咩,不過由於時間太吻合

我地order左日本帶子XO醬燴意大利飯同埋德國脆豬手。

4) 第二碟上嘅係豬手,上菜後,同事一路行過嚟一路同我地個server講左兩次「太大了吧」,我唔知佢講緊咩,不過由於時間太吻合,而且佢突然行過嚟我地張檯,嗰刻令我地唔好意思開始食,諗緊係咪discount就唔應該有呢個份量。

以上種種因素都可能係我地嘅主觀感覺,不過我地兩個真心覺得有hard feeling。。。

講返食物,其實係唔錯嘅。

意大利飯口感適中,加入XO醬有驚喜,辣度對唔食得辣嘅我嚟講都接受到,仲覺得好滋味,帶子煎得剛剛好,好鮮甜。

德國脆豬手上檯時已切好,容易食,皮好脆,明顯係新鮮整,比某d德國餐廳煮得更好!豬手肥瘦比例岩岩好,只係略嫌咸左少少,不過配埋佢甜甜嘅mustard醬,好味😋配嘅少少沙律菜加上我愛嘅杰身黑醋,細節都唔馬虎。

由於氣氛令我地感覺唔舒服,最後用左45分鐘食完就走,埋身嘅職員都係冇咩笑容。希望只係年輕人開店缺少經驗,慢慢會改變啦。
2018-11-04
2018-11-02 172 瀏覽
同朋友慶祝生日所以黎左呢間餐廳,上左二樓既窗口位食,環境幾好。叫左金沙蝦咸蛋面、排骨菜飯、三文魚pizza、黑椒蜜糖薯仔和牛粒。咸蛋面幾特別,但有點乾。菜飯好一般,個炸排骨加左沙拉醬,似係普通台灣菜。三文魚pizza幾好食,三文魚夠足!和牛粒蜜糖味太重,冇乜黑椒味。最欣賞店員襯友人去左廁所先偷偷問我地幾時先上甜品同問洗唔洗加生日快樂牌!整體幾好,環境不錯。
約咗朋友有限吃個下午茶🤔見人係芳華絕代個燈前邊打卡我又來先🤣🤟🏻餐廳入邊都有少影相架卡位😍「風月」都係呢間餐廳其中一個必影位👀😆😆😆😆午餐餐牌價錢都唔算貴🤔🧐🧐老干媽香辣一口牛炒意粉唔會太油,一口牛嘅份量都好多👀炒得幾香唔算太辣☺️黑松露雞肉芝士漢堡配辣味薯角漢堡包層次分明,舊雞肉好厚,芝士流曬出黎👍🏻正 麵包好軟👌🏻👌🏻👌🏻👌🏻黑松露薯角+12蚊就有!好大份量😍。個醬好食!推介!!!濃味既!薯角外脆入面唔會散開😘😘😍😍American 手工啤酒兒童鴛鴦成到超飽成為$353😆

餐廳入邊都有少影相架卡位😍
「風月」都係呢間餐廳其中一個必影位👀😆😆😆😆

午餐餐牌價錢都唔算貴🤔🧐🧐

老干媽香辣一口牛炒意粉

唔會太油,一口牛嘅份量都好多👀
炒得幾香唔算太辣☺️

黑松露雞肉芝士漢堡配辣味薯角

黑松露薯角

+12蚊就有!好大份量😍。
個醬好食!推介!!!
濃味既!薯角外脆入面唔會散開😘😘😍😍

American 手工啤酒

兒童鴛鴦

成到超飽成為$353😆
2018-10-26 196 瀏覽
一直係IG見到餐廳門口有打卡位 基於芳華絕代四個霓虹燈字就成功引我一試可能午後時段 客人唔多一入鋪頭即有店員帶位我地分別點選老干媽炒一口和牛意大麵同漢堡 另外各自追加黑松露沙律醬炸薯角飲品就試手工啤American IPA同經典之作兒童鴛鴦意大利麵一上檯散發出濃香味中式辣醬 X 意大利麵 出乎意料配合 和牛熟度適中 並無過老過韌最過癮係有豆豉做配菜夠穫氣👍🏻黑松露雞肉芝士漢堡 熱辣辣漢堡包🍔肉汁夠Juicy 一啲都唔乾身 黑松露沙律醬點薯角亦都好惹味 對於平時唔好炸物嘅我 竟然因爲個醬而停唔到口一個人完成兩份薯角酒鬼任何時候都需要酒精 Brunch嘅最佳配搭永遠都係啤酒😂如果同我一樣鐘意慢活 訓醒起身飲杯酒食個brunch 同下三五知己吹水呢個地方會好適合你**餐廳揀歌有一手**
一直係IG見到餐廳門口有打卡位
基於芳華絕代四個霓虹燈字就成功引我一試