2023-11-01
🇭🇰|船仔📍 觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下G4A號舖——————————————-好掛著泰國啊😭 咁唯有係香港搵著泰國野 食著先😌 呢間船仔係觀塘新開 餐廳裝修仲有好多大象嘅畫 好Cute啊😂🔖牛船麵 HKD55好大碗🤣份量真係一啲都唔輕手 麵嘅份量 大家有眼可見 有圖有真相!小鳥胃嘅人真係可以嗌小麵!除左啲麵好足份量 啲餸都超級足料 肥牛有4塊(超香牛味)牛丸有4粒(有原味同黑椒味)牛舌有4舊(超級超級厚切 好有口感 啱晒我呢啲鍾意食牛舌嘅人😍)湯底唔係好濃 係啱啱好 成碗都超讚~ 🔖泰北求財咖哩湯麵配雞翼 HKD71非常豐富,配菜有4隻雞翼加一大堆蔥、咸酸菜、炸乾蔥肉等,一上菜已經聞到好香咖喱味,咖喱唔太辣而且好重椰香,非常惹味,加上金邊粉非常吸湯,令到湯底更加濃杰同重味。另外香茅雞翼都幾香,只係炸得有d柴,外皮比較硬😗🔖泰奶 (跟餐)都幾有香草味,不過整體略甜,比較重糖水味,略覺不夠平衡🥹🔖燒豬頸肉 HKD58豬頸肉本身都幾香,重肉味,但整體燒得唔夠焦香,只係輕微燒過表面,另外冇配醬汁,只好額外加上漁露,但整體味道同層次感就冇咁豐富👉👈🔖黃薑香茅蜜 HKD20💕十分推薦!香
📍 觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下G4A號舖
——————————————-
🔖牛船麵 HKD55
🔖泰北求財咖哩湯麵配雞翼 HKD71
🔖泰奶 (跟餐)
都幾有香草味,不過整體略甜,比較重糖水味,略覺不夠平衡🥹
🔖燒豬頸肉 HKD58
🔖黃薑香茅蜜 HKD20
💕十分推薦!香茅本身已經好香,一入口就充斥住一股香茅獨有嘅香味,而且蜜糖亦十分滋潤,飲落非常舒服😋