2023-05-30 669 瀏覽
我地預約佐窗邊位置,到佐後話全部窗邊位被人booked佐,waitress 無任何sorry,同時話佢地就係無窗邊位啦,睇下要唔要,或者去其他地方。態度好差,但因帶住老人家唔方便走動,景色又好,都係度食。但我地食完午餐,成個lunch time 全部窗邊位都無人坐,點解就唔可以坐?態度好就話理解下,態度感差,幾靚景都心情差We made the reservation for the table by window. Unfortunately, when we got there, the waitress said the window table were all booked . And the attitude make me feel uncomfortable. No sorry and said you can go somewhere else with the good view.But after we finished our lunch. All the table by the window are empty for the whole lunch t
態度好就話理解下,態度感差,幾靚景都心情差

But after we finished our lunch. All the table by the window are empty for the whole lunch time! The waitress just unwilling to let us sit by the window.
Awful experience.
2023-05-21 663 瀏覽
媽媽節晚餐@胡同之前同朋友食過好幾次 每一次啲嘢食都好好味 服務員態度亦好好 所以成日想同爸媽一齊嚟食難得媽媽節見指定dinner set岩食 所以穩陣起見都係book番胡同🤭因經open rice book位時忘記要求窗口位所以幾日後補左個電話去要求 服務員態度好好咁覆會盡量安排 所因當晚比教full未必安排到最後去到服務員係有幫忙安排窗口位俾我哋🙇‍♀️原本諗住媽媽節食指定餐應該都係一般般 但每一道菜都可以保持水準 真心抵讚👍🏻👍🏻👍🏻雖然依家搬左冇以前北京道一號個境咁靚 但食物質素依舊 所以亦會繼續幫襯🥰🥰🥰
媽媽節晚餐@胡同

最後去到服務員係有幫忙安排窗口位俾我哋🙇‍♀️

2023-05-14 700 瀏覽
一早book左黎慶祝朋友生日,要比信用卡先可以hold枱。🙈海景一流 望住成個維港,裝修就中式為主。但某部分食物質素好似同價錢唔成正比,主要食環境偏多。個brunch主要分2part, 第1part係unlimited點心,會全部款式上一次比你試左先。之後你鍾意既可以再refill。推薦香酥脆茄子,泡椒瑕餃同竹炭魚香咸水角👍🏻👍🏻第2part係hot dishes ,每枱可以8款選3款。豆酥鱈魚同金蒜汁燒牛小排比較普通。推薦大紅燈籠高高掛😋

第2part係hot dishes ,每枱可以8款選3款。
豆酥鱈魚同金蒜汁燒牛小排比較普通。推薦大紅燈籠高高掛😋

2023-04-27 598 瀏覽
胡同 餐廳走暗黑風格非常型格,落地大玻璃襯托維景海景氣勢十足奪目耀眼。加上周到的服務水準,燈光和音樂,只能夠說值得這個價。我一班舊同學都好鐘意呢間餐廳,片皮鴨有師傅即場表演刀法,見到咁特別當然要試下啦好好味!唔會好肥同埋好香(幾乎每枱都會叫呢個片皮鴨)去到一定要試下另外印象最深刻就係個水煮魚太辣,大家要睇下頂唔頂得住先至好order。仲叫咗個花椒金湯桂花魚,朋友唔食得辣,無叫到酸菜魚桂花魚味道方面我覺得都唔錯唔係好辣 ,都值得一試。烤鴨、特別是海鹽朱古力糯米糍值得一試!感覺香港真的需要這種高水準中式餐廳的存在去這間餐廳絕對會encore同朋友或者家人一路食飯一路睇夜景,再品嚐,聊了一小時。是一個與朋友、家人聚餐值得推薦的地方。
胡同

烤鴨、特別是海鹽朱古力糯米糍值得一試!

2023-04-15
15 分鐘 (堂食)
用餐優惠
信用卡優惠
2023-04-27 472 瀏覽
一家集北京菜和川菜一体的餐厅印象深刻是菜的分量很大大颗的虎虾球,很有弹性,吃下去很满足烤鸭的上菜方式比较炫过了火焰像表演一样哈哈但吃起来和北京楼的差不多环境一流,美丽的海景很浪漫
一家集北京菜和川菜一体的餐厅
印象深刻是菜的分量很大
大颗的虎虾球,很有弹性,吃下去很满足
烤鸭的上菜方式比较炫
过了火焰像表演一样哈哈
但吃起来和北京楼的差不多
环境一流,美丽的海景很浪漫
2023-04-26 463 瀏覽
我和4位朋友最近光顧了一家名為「胡同」的新潮中菜餐廳,這是一個非常特別的體驗。這家餐廳位於面對海景的大廈高樓層,讓人可以欣賞到360度的海景。除此之外,胡同餐廳還有DJ現場打碟,氣氛非常良好。我們叫了一些菜式,包括特色cocktail、會着火的北京烤鴨、炸蝦球、燈籠牛肉薄片、蛋白炒飯和甜品。所有的菜式都非常精緻,而且味道質素也平均不錯。特別是北京烤鴨,烤得恰到好處,肉質鮮美,搭配上薄薄的餅皮、蔬菜和甜酱,非常美味。另外,炸蝦球和燈籠牛肉薄片也非常棒,炸蝦球外脆內嫩,燈籠牛肉薄片口感柔嫩,肉質鮮美。蛋白炒飯也炒得十分香口。此外,餐廳裝修非常有特色,中西合璧的風格讓人感到非常新鮮。特別是海景餐廳的環境,我們坐了窗邊位置,讓人可以在用餐的同時欣賞到美麗的海景和對岸燈飾,非常舒適和愉悅。雖然「胡同」是一家價位中上的餐廳,但是菜食物質素穩定,環境也非常舒適,加上DJ現場打碟的氣氛,讓整個用餐體驗非常特別和難忘。

特色Cocktail
蛋白炒飯
  • 胡同片皮鴨
  • 大紅燈籠高高掛
2023-04-22 424 瀏覽
#chowweisik鹹一🐾胡同片皮鴨|$+398呢個應該屬於餐廳嘅招牌菜師傅會即場喺旁邊原隻鴨再燒脆個皮成件事好似升華咗咁外皮保持脆度但係味道相對較為失色鴨味比較淡~ 都真係幾失望半隻份量的話大概有14至16片鴨肉一🐾 魚子煎鵝肝燻蛋|$依個都幾失望個蛋欠缺煙燻味道 好似普通流心蛋鵝肝嘅油脂香亦欠奉就算夾埋一齊食,都冇乜分別🫠一🐾胡椒軟殼蟹|$胡椒再加乾蒜、洋蔥惹味嘅鑊氣菜式軟殼蟹都脆口 整體嘅味道都幾夾一🐾川汁北海道花枝片|$依個辣味比想像中豐富譚仔嚟講算係二少辣再配搭埋青瓜整體口感辣得來都有清新嘅一🐾茴香雞粒蛋炒飯|$適合鍾意重口味嘅人有一定嘅辣度一🐾龍井奶凍|$口感creamy充滿龍井嘅茶香味✨一 🚏 胡同 (尖沙咀)尖沙咀中間道15號H Zentre18樓一今次係趁Restaurant week dinner menu 諗住試吓$568一個人,但係食物質素嚟講正價的話,都未必會再去~ 不過都適合用黎慶祝,因爲有海景🏙️值得留意,依間餐廳都需要smart elegant dress code 🤭
#chowweisik鹹

🐾 魚子煎鵝肝燻蛋|$
依個都幾失望
個蛋欠缺煙燻味道 好似普通流心蛋
鵝肝嘅油脂香亦欠奉
就算夾埋一齊食,都冇乜分別🫠

🐾胡椒軟殼蟹|$

🐾龍井奶凍|$
口感creamy
充滿龍井嘅茶香味✨

🚏
胡同 (尖沙咀)
尖沙咀中間道15號H Zentre18樓

不過都適合用黎慶祝,因爲有海景🏙️
2023-04-16 2328 瀏覽
今日同朋友嚟咗食生日飯😋我哋由1點開始食3個小時嘅non-stop brunch (only food)Unlimited appetizers嘅食物會每樣都會上一次比你哋試晒 之後就可以任嗌你想食嘅食物,但基本上食晒一次就已經好飽😵‍💫首先,我哋食咗呢個椒鹽大墨,咬落去好彈牙同埋味道啱啱好 不過唔食得辣嘅人要小心啲辣椒🥵之後就係呢個炸茄子🍆! 我係一個唔鍾意食茄子嘅人都覺得好好食 佢個口感好似食緊魚柳咁三色點心😋 個蝦餃會有小小辣 但好有泡椒味好特別😜 燒賣都好足料😋 不過蓮藕餃我就一般,佢味道似牛肉球但口感就爽口春卷我就覺得冇乜特別,但佢裏面嘅餡都好足夠叉燒包應該係最一般,覺得佢太甜所以唔太鍾意呢個咸水角,勁推薦!佢裏面嘅魚香真好香口😋一定要揀呢一個炸軟殼蟹!佢係有少少辣,但個味道係好match個軟殼蟹,仲要佢係勁多蟹肉勁大隻!🦀牛小排都幾好食不過稍為普通左d雞煲我就唔推薦,因為冇酒嘅香味同埋唔辣 同埋雞嘅肉質有啲鞋❌我哋加咗個片皮鴨,佢嘅皮都好薄同埋個鴨都好脆👍🏻最後就係廚師推介嘅甜品,糯米糍嘅餡係朱古力,不過個皮就有d厚🍫檸檬tart就正常唔會太甜🍋不過個朱古力tart就太甜所
今日同朋友嚟咗食生日飯😋

椒鹽大墨

香酥脆茄子

泡椒蝦餃,魚子燒賣,紫椰菜乳香蓮藕餃

黃耳真菌素春卷

春卷我就覺得冇乜特別,但佢裏面嘅餡都好足夠
蜜汁叉燒包

叉燒包應該係最一般,覺得佢太甜所以唔太鍾意
竹炭魚香鹹水角

呢個咸水角,勁推薦!佢裏面嘅魚香真好香口😋
大紅燈籠高高掛

金蒜汁燒牛小排

牛小排都幾好食不過稍為普通左d
香糟醉雞煲

胡同片皮鴨

我哋加咗個片皮鴨,佢嘅皮都好薄同埋個鴨都好脆👍🏻

檸檬tart就正常唔會太甜🍋
不過個朱古力tart就太甜所以唔太鍾意
最後就係龍眼紅棗糖水

總結,其實大致上都好食,只係有一兩樣一般冇乜特別,不過價錢就偏貴但食得好飽😵‍💫
環境 一入門口就有燈籠嘅打卡位 同埋食嘢期間會有變臉表演
竹炭魚香鹹水角
大紅燈籠高高掛
金蒜汁燒牛小排
2023-04-15 421 瀏覽
❤️ 胡同📍 尖沙咀中間道15號H Zentre18樓------------------------------1️⃣ 火焰胡椒片皮鴨 $445(半隻)推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻再一次食片皮鴨 保持水準☺️皮脆多汁 油香十足🤩2️⃣ 魚籽煎鵝肝燻蛋 $238推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻另一encore 食物 實在不錯🥰3️⃣ 茴香肉餃 $128推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻味道較普通 厚皮 餡料多😆4️⃣ 香醋骨 $338推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻份量十足 一字骨烹調得入味軟腍🤩甜甜酸酸的醬汁非常開胃🤤5️⃣ 干燒蓮藕片 $198推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蓮藕片爽脆 雖然走辣 但味道依然惹味😋6️⃣ 龍井奶凍 $204推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻茶味香濃 奶凍非常滑🤩7️⃣ 椰汁石榴糕 $78推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻口感清新🤩椰子味香 石榴味亦突出 兩者合併絲毫沒有違和感😆------------------------------再一次到餐廳慶生 食物水準依舊出色👍🏻惟服務員較少 想請服務員加水 拍照都比較難找人😆總評味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️
❤️ 胡同
📍 尖沙咀中間道15號H Zentre18樓
1️⃣ 火焰胡椒片皮鴨 $445(半隻)
再一次食片皮鴨 保持水準☺️皮脆多汁 油香十足🤩

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
2023-04-10 5141 瀏覽
外國同事來香港 最好揀d有景色嘅地方經過一輪research,胡同好似係一個唔錯嘅選擇 (怪不得裡面昏昏暗暗的,方便影夜景,香港夜景真係無得輸!)不得不說 環境一流 尤其有遊客時 ,大家不停影影影服務亦都friendly 同 helpful, 有返呢個價位你expect嘅service ~(HKD980+10% per head)頭盤有松露鮑魚魚籽煎鵝肝熏蛋酸辣金湯包紫椰菜乳香蓮藕餃可能我比較“重口味”,雖然松露鮑魚有d鹹 但個熏蛋真係very good ~外國同事就覺得個湯包最好~魚香虎蝦青花椒鱈魚齋睇menu, 就覺得應該蝦好過魚但to my surprise, 個魚整得剛剛好 肉質嫩得黎又唔會散 又唔會辣到蓋過d魚味片皮鴨 (+HKD398 for 3-4 guests),鴨肉其次 但佢著火果吓真係個個一齊影影影清炒芥蘭苗 (叫做有個菜,不過都係偏油)茴香雞粒蛋炒飯 (如果未夠飽食埋呢個一定夠!)椰汁石榴糕 配 龍井奶凍 (我覺得清清哋 唔死甜幾好,但外國同事就覺得太bland, 嫌唔夠甜)All in all, 我覺得如果你係going for 傳統中菜 呢度就唔係最適合嘅地方
外國同事來香港 最好揀d有景色嘅地方

不得不說 環境一流 尤其有遊客時 ,大家不停影影影

(HKD980+10% per head)
頭盤有
魚籽煎鵝肝熏蛋
酸辣金湯包
紫椰菜乳香蓮藕餃
外國同事就覺得個湯包最好~

青花椒鱈魚
齋睇menu, 就覺得應該蝦好過魚
但to my surprise, 個魚整得剛剛好
肉質嫩得黎又唔會散 又唔會辣到蓋過d魚味

清炒芥蘭苗 (叫做有個菜,不過都係偏油)
茴香雞粒蛋炒飯 (如果未夠飽食埋呢個一定夠!)
但如果你要招呼客人,或者想要嘅有情調少少,fusion d嘅地方 (所有嘢分好曬,有d人唔中意分好曬的);我覺得呢個係一個相當唔錯嘅選擇~
2023-03-06
2023-04-07 1585 瀏覽
同朋友食飯,好怕時限短既餐廳,大家食下傾下好快就夠鐘,攪到成件事好趕咁。而呢間胡同,同朋友食左好幾次,次次坐足成晚都無被趕走。今次Book 7:00晚飯,門口侍應話9:00交枱,不過我地傾下食下坐到11:00都無被趕走😛 。餐廳係中式佈置,枱與枱之間有一定距離,每個坐位都好闊落,並放有cushion,很舒服。餐廳樓底高,有空間感,三邊被全落地玻璃包圍,飽覽維港景色,夜晚可以睇住幻彩詠香港餸飯。餐廳晚上將燈光調較得極之昏暗,所有光源只集中每張枱既中心,為餸菜拍照係好靚既,但枱以外既其他位置影相都好難影相。好喇,到戲肉!同朋友叫左10餸既set,另加半隻片皮鴨。晚餐 1-10 款 - HKD 980:1. 松露鮑魚😋😋😋😋😋》呢個餸係凍食,鮑魚約半隻女仔手掌大小,店家很細心地將鮑魚分成三小件,唔洗舞刀動叉,一口一件,十分貼心。鮑魚質感軟腍易咬,味道鮮甜,食時滲出松露既香氣,好味!2. 魚籽煎鵝肝燻蛋😋😋😋😋😋》呢個餸都係凍食,燻蛋既流心做得好靚!先咬一小口燻蛋試下味先,咦?個燻蛋既味道好淡,少許燻香,但唔覺有額外調味…有點失望之際,再咬多一大口,將蛋,魚籽,連鵝肝一齊咬,Oh? 整個味道逆

好喇,到戲肉!
同朋友叫左10餸既set,另加半隻片皮鴨。

晚餐 1-10 款 - HKD 980:
1. 松露鮑魚

2. 魚籽煎鵝肝燻蛋
😋😋😋😋😋
》呢個餸都係凍食,燻蛋既流心做得好靚!先咬一小口燻蛋試下味先,咦?個燻蛋既味道好淡,少許燻香,但唔覺有額外調味…有點失望之際,再咬多一大口,將蛋,魚籽,連鵝肝一齊咬,Oh? 整個味道逆轉左!

流心蛋竟將魚籽同鵝肝兩樣濃味既食材混合並中和,蛋汁混合埋魚籽既咸鮮,再搭上脆脆地加上豐厚油香既煎鵝肝,令食材既味道升華同互補,配搭很妙。
魚籽煎鵝肝燻蛋

3. 酸辣金湯包
😋😋😋😋
》呢個其實係包著酸辣湯汁既小籠包。湯包正常尺寸,表皮厚薄適中,內餡既肉同湯既比例各佔半。湯汁帶點麻辣,每口都帶濃濃肉香。

入口先食到肉汁既香甜,隔一陣,麻味就由舌頭慢慢滲出。我平時唔食辣野,覺得辣味很易將食物本身味道遮蓋,但係呢個湯包既麻辣我係覺得好食既,一D都無遮蓋食物既原味,反而豐富左個味道,Good👍🏻

4. 紫椰菜乳香蓮藕餃
😋😋😋
》呢個蒸餃係燒賣既大細,同金湯包一齊上枱,皮薄,內餡用左爽口既根莖類瓜菜切粒同埋菇粒,食落爽口,味道可以。
酸辣金湯包  &  紫椰菜乳香蓮藕餃

5. 魚香虎蝦
😋😋😋😋😋
》呢味餸上碟時,就得一隻開左兩邊既虎蝦,沒多餘既裝飾伴碟,虎蝦既尺寸係接近3/4女仔手掌既長度,唔算很大隻,虎蝦煎到超香,蝦味很濃很鮮。蝦肉既纖維幼細,肉質幼滑彈牙。呢個蝦既醬汁都掛晒o係蝦肉上,入口鮮味到頂點…..好正!

6. 青花椒鱈魚
😋😋😋😋😋
》平時好少食魚,因極怕魚腥味,但呢碟鱈魚真係好吸引,塊魚肉係超級雪白,整碟魚肉上枱時雪白到好似發光咁,原塊肉係完美到搵唔到半絲微血管或魚皮黏連著。

塊鱈魚扒係 掌心大既尺寸,食一口,不得了!筷子夾落都feel到軟軟嫩嫩既質感,食落肉質果然細嫩油滑,味道亦一如所料既鮮甜,而鮮甜過後,又慢慢滲出很輕既麻感,d麻感係來自表面既辣椒同埋青花椒,麻感並沒有將魚既鮮甜蓋過,反而係豐富左個味道,very good.

7. 清炒芥蘭苗
😋😋😋
》芥蘭苗很鮮嫩。雖之係清炒,不過味道一d都唔清,係幾濃味 同 重油 既,一貫川菜既特色。
清炒芥蘭苗

8. 茴香雞粒蛋炒飯
😋😋😋😋😋
》 呢碗炒飯係全部菜入面最辣既一碟,炒飯粒粒分明,軟硬適中,食落係帶辛辣,而佢既辣同其他餸既麻辣又有d唔同,個味道好香好吸引。

佢既辣係帶點香草味,辣既程度比其他餸高一點,我食一口,就要飲一啖野,加食一口魚,中和返個辣先頂得順。但我都係好鍾意呢個飯,好味程度令我呢個怕辣既人都啪晒成碗。
茴香雞粒蛋炒飯

9. 椰汁石榴糕
😋😋😋😋
》個糕點好靚,有三層明顯既分層,最頂層係呈雲石圖案,食落質感係爽口既,好似凍馬荳糕呢d質感咁上下。個糕既味道清甜,每口都有清香既石榴味,雖然個糕名有椰汁二字,但唔係好食得出椰汁味,可能石榴味本身真係太濃,所以蓋過左椰汁味。 Anyway, 個糕係幾好食,清甜帶石榴香,食完咁多濃味餸同辣嘢之後食佢,就有一種解渴同清爽感啦,很好。
椰油石榴糕

10. 龍井奶凍
😋😋😋
》呢個奶凍唔太甜,帶超級香濃既奶味,一路食就覺得好似飲緊全脂奶咁。而佢個名雖然有龍井,但其實唔係好食得出茶味。所以味道講唔上特別,因為同其他地方食到既奶凍差唔多味,不過,食完辣嘢之後食佢,用佢來Balance返剛才既刺激,係ok既。
龍井奶凍

11. 另加 : 胡同片皮鴨 一碟 - HKD 398
😋😋😋😋😋
》呢碟片皮鴨好好味,而且差唔多枱枱都會叫,個鴨除左好食,仲有得即席睇師傅喺你格離烤鴨,然後即時片埋皮,上菜!

片皮鴨既皮烤到色澤光亮,片片都脹脹卜卜,師傅將每塊都片到肉,脂,皮十分均勻,鴨既味道非常香濃,肉感軟腍,一d都唔柴,每次去胡同食飯都必定會叫。
胡同片皮鴨

餐飲 Asian Beauty Mocktail (跟餐+HKD68)
》個餐飲係 茉莉花茶+菠蘿汁+檸檬香茅 調出既無酒精飲料,飲落非常清新,有強勁菠蘿味,好飲。
Asian  Beauty  Mocktail

2023-04-06
魚籽煎鵝肝燻蛋
酸辣金湯包  &  紫椰菜乳香蓮藕餃
茴香雞粒蛋炒飯
椰油石榴糕
Asian  Beauty  Mocktail
2023-04-05 305 瀏覽
𓍯 Hutong 𓂃 Dim sum with a harbour view @hutonghk 🌊There’s always a good deal with @diningcity_hong_kong ✨ tried the Elite Lunch menu @hzentre ‘s beautiful Hutong and was amazed by the view 🥹 (mesmerising even in the gloomy weather!) Starting strong with an array of colourful dim sum 🥟 followed by your choice of mains, and ending with a hearty selection of noodles or rice, be prepared to get full to the brim by the end of the meal 🤰🏻 overall, very savoury & strong flavours with a spicy kick 🌶️ ᠃
𓍯 Hutong 𓂃

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ Elite Lunch ($298pp)
𖤥 Hutong @hutonghk
↷ 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 𖥧𓂃 #thefchk_tst
↷ ℂ𝕦𝕚𝕤𝕚𝕟𝕖 𖥧𓂃#thefchk_chinese #thefchk_dimsum
#hutonghk #hzentre
2023-03-25
人均消费:680港币餐厅环境:如图所示,一打开电梯两眼一黑,整个餐厅都是黑的,映入眼帘就是两个红红的大祭坛,然后柜台旁边一排排红灯笼,真的很有氛围感。餐厅服务员也是全身着黑衣黑裤。整个餐厅真的暗得很恐怖,装饰品就是各种大小的红灯笼,真的很符合中式恐怖美学菜品评价:他们家是做新式川菜,我们就点了灯影牛肉,点心拼盘,北京烤鸭,还有爆炒豆角。除了灯影牛肉实在是接受不了味道,因为它放很多芥末调味,吃起来蹿脑子的呛。点心拼盘就是各种馅料的中式点心,可以试试,毕竟手工做的。北京烤鸭比较有特色,厨师拿个白酒喷,然后火烤,整个环境阴阴的,蓝色的火焰更适合清明节氛围惹!天啦噜!
人均消费:680港币
灯影牛肉
点心拼盘
烤鸭
点心拼盘
烤鸭
  • 胡同片皮鸭
2023-03-29 261 瀏覽
ღ 尖沙咀海景中菜 🥢ღ 花椒金湯桂花魚 $538魚嘅份量好多👍🏻魚質鮮嫩全部都大大舊冇骨的😚仲有個湯有啲微微地辣,好惹味,會忍唔住係咁飲🤣ღ 胡同片皮鴨 $445呢個好似枱枱都有叫嘅打卡菜🤣師傅會係面前直接燒同分埋個片皮鴨🥰上枱個下影2張相就食,但都係好微暖講唔上熱😂鴨肉切得都幾厚身,配埋個醬幾好食的👍🏻ღ 乾煸四季豆 $208四季炒得夠乾身,豬肉碎同個調味咸香好夠😍好惹味同超開胃,絕對係白飯小偷🤣ღ 海龍皇 $148有蟹肉鮑魚花膠做料,成個味道好豐富濃郁😋ღ Bee’s Dream cocktail 酒味唔算好重,酸酸甜甜,好開胃🍸==============================🍴胡同📍尖沙咀中間道15號H Zentre18樓==============================

尖沙咀海景中菜 🥢

ღ 花椒金湯桂花魚 $538

ღ 胡同片皮鴨 $445

ღ 乾煸四季豆 $208

ღ 海龍皇 $148
有蟹肉鮑魚花膠做料,成個味道好豐富濃郁😋

ღ Bee’s Dream cocktail
酒味唔算好重,酸酸甜甜,好開胃🍸

🍴胡同
📍尖沙咀中間道15號H Zentre18樓
在網上好評如潮的「胡同」坐擁遼闊海景🌊古式古香的裝潢設計佐以精緻佳餚,相信為不少饕客留下難忘用餐體驗✨今次趁著春季Restaurant Week 🍽帶大家一探究竟👀.🍱 Restaurant Week Lunch Menu - HKD298套餐包括3款自選點心,1款主菜以及主食🍜,飽足感十足👍.· · · · · · · · · 🌱 黃耳真菌素春卷(2件)必吃菜品!香脆的春卷皮包裹甘甜的黃耳菌菇🍄、爽口的紅蘿蔔絲🥕和青菜🥬堪稱一絕😋.🦐 泡椒蝦餃(2件)蝦餃皮偏薄,糅合泡椒獨有發酵酸味,色澤明亮且泛油光。蝦肉的發酵味也不可小覷,味濃如日本拉麵常見的筍乾,不是特別合乎我的口味🥲.🥟竹炭魚香鹹水角(2件)糯米外殼皮薄而酥脆,加入竹炭讓外觀相當有衝擊性💥餡則加入🐷肉碎、青蔥、茄子🍆等材料形成黏稠的口感。口感雖不錯但內餡有一股無法避免的發酵味,興許是菜式特地加了醃菜,但很容易讓人聯想到食材新鮮度不足🤔.🦞 龍蝦帶子脆多士(2件)將奢華龍蝦肉🦞和帶子🐚剁碎、加入蘿蔔、青蔥、蛋等材料精心炮製成蝦膠,再油炸至酥脆香口🍞表面鋪滿黑白芝麻,芝麻和蛋的香氣交織,配以彩椒沙律醬,豐富的口感叫人一咬就愛上💕.

套餐包括3款自選點心,1款主菜以及主食🍜,飽足感十足👍
魚子燒賣

· · · · · · · · ·
🌱 黃耳真菌素春卷(2件)
黃耳真菌素春卷

🦐 泡椒蝦餃(2件)
泡椒蝦餃

🥟竹炭魚香鹹水角(2件)
竹炭魚香咸水角

🦞 龍蝦帶子脆多士(2件)
龍蝦帶子脆多士

🦐 宮保蝦
大隻蝦仁🍤被甜中帶麻的醬汁包圍,蝦肉經加工製成彈牙口感,配上脆口腰果🥜和清爽彩椒,相當惹味🤤
宮保蝦

🐓 山城辣子雞
口感酥脆,份量不吝嗇🤩擺盤讓人眼前一亮,竹筐竹葉襯托出辣椒的顏色,讓人食指大動🌶️調味微辣中麻,如果雞肉能保留原有口感更佳
山城辣子雞

🐮 蔥燒牛柳
牛肉纖維經處理,肉質軟嫩,吃起來略油膩💦
蔥燒牛柳

🍜 擔擔沾麵
傳統🇨🇳中式麵點以創意形式再現,盛於石鍋的擔擔肉汁熱騰騰,麵條灑上白芝麻、肉碎、洋蔥、青蔥與櫻花蝦🦐,玩味十足💓可惜麵質偏軟且冷得很快🧊
擔擔沾麵

· · · · · · · · ·
Been looking forward to try Hutong out for a while and we’re finally here! The tasting menu for restaurant week consists of 3 dim sums, 1 main course & 1 noodle/rice. Food is average but very filling 🍱 Really enjoyed the signature Beijing architecture vibes🥰 They also have the iconic bian lian (mask changing) performances in action during the weekends, so don’t miss out
🦀整體評分:7/10
味道:⭐️⭐️🌟
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
Revisit 🔚
· · · · · · · · ·
想知更多飲食資訊?立即follow @sake_krd Puu Eats🦀一齊吃遍港九新界✨

📍胡同
📍尖沙咀H Zentre