2022-07-01 61 瀏覽
📍 肉肉強食 by 鋒膳 Meat Hunter by Flower Drum🌍 長沙灣東京街31號1樓1/F, 31 Tonkin Street, Cheung Sha Wan📝 整體評分:8 /10🥢鐵板蒜蓉大蝦帶子伴牛柳🥢 $148超多蒜蓉,勁香~ 帶子鮮甜嫩肉大蝦煎到好香牛柳叫左7成熟岩岩好,唔老唔鞋又重肉味。加$22就有湯有包有粉有甜品~懷舊啫喱,加左淡奶,好香好正。🥢日式咖哩鰻魚烏冬🥢 $78咖哩汁加左薯仔,口感更稠密,重咖哩香味,鰻魚差唔多成條,無骨又軟綿,配料仲有中華沙律同埋醃薑,分開上會好D。🥢芝士漢堡🥢好高好厚身,仲要個漢堡好多汁,食到好論盡,醬汁再多D就更perfect.

🌍 長沙灣東京街31號1樓

📝 整體評分:8 /10

🥢鐵板蒜蓉大蝦帶子伴牛柳🥢 $148
超多蒜蓉,勁香~ 帶子鮮甜嫩肉
大蝦煎到好香
牛柳叫左7成熟岩岩好,唔老唔鞋又重肉味。

加$22就有湯有包有粉有甜品~
懷舊啫喱,加左淡奶,好香好正。

🥢日式咖哩鰻魚烏冬🥢 $78

🥢芝士漢堡🥢
2022-06-30 46 瀏覽
今日去咗深水埗度買嘢,買完嘢好肚餓去咗擦港式扒呢間肉肉強食啲扒餐超級抵,仲要唔使加一扒餐包餐湯、餐包、餐飲同甜品,羅宋湯多料夠味,好飲過忌廉湯甜品有啫喱同雪榚簡吉列豬柳$20每日限量100份一定要叫,豬柳炸得好香脆豬扒大過手掌心,超級抵食牛柳餐$128牛柳厚身軟腍,黑椒汁好惹味薯仔會分開上,熱辣辣好香脆,唔會一黎就俾D汁浸腍左美式什扒$78什扒份量驚人,包左牛扒、豬扒、雞翼、煙肉、司華力腸,連食肉獸的大食妹都食唔曬,大食朋友可以一戰雞翼推介,肉唔鞋,炸完夠脆
今日去咗深水埗度買嘢,買完嘢好肚餓去咗擦港式扒
呢間肉肉強食啲扒餐超級抵,仲要唔使加一

扒餐包餐湯、餐包、餐飲同甜品,羅宋湯多料夠味,好飲過忌廉湯

甜品有啫喱同雪榚簡

吉列豬柳$20
每日限量100份一定要叫,豬柳炸得好香脆
豬扒大過手掌心,超級抵食

牛柳餐$128
牛柳厚身軟腍,黑椒汁好惹味
薯仔會分開上,熱辣辣好香脆,唔會一黎就俾D汁浸腍左

美式什扒$78
雞翼推介,肉唔鞋,炸完夠脆

2022-06-27 71 瀏覽
今晚去了長沙灣這間餐廳,主打懷舊鐵板,格仔枱布更添上記憶中的味道。羅宋湯& 忌廉湯羅宋湯十分足,西芹、椰菜及番茄等煲至很腍,還有些牛腩碎;忌廉湯濃稠,有粒粒粟米粒。餐包鬆軟暖笠笠。蟹子蘋果薯仔沙律沙律已拌勻沙律醬,食到爽甜蘋果及薯仔,蟹子卜卜脆。芝士焗西蘭花西蘭花表面焗至微焦,芝士汁拉絲。鐵板蒜蓉大蝦帶子伴牛柳帶子煎至嫩腍;大蝦有蒜茸香,蝦肉彈牙;牛柳要了五成熟,肉質嫩腍無加鬆肉粉,十分juicy。另配上香脆炸粗薯。吉列豬柳$20有兩大件,份量十足,即叫即炸,炸漿不厚,外脆肉嫩,豬柳有肉香且肉質有咬口。經典的啫喱配花奶,充滿童年回憶。最後飲返杯餐飲。

羅宋湯& 忌廉湯

餐包鬆軟暖笠笠。

蟹子蘋果薯仔沙律
沙律已拌勻沙律醬,食到爽甜蘋果及薯仔,蟹子卜卜脆。

芝士焗西蘭花
西蘭花表面焗至微焦,芝士汁拉絲。

鐵板蒜蓉大蝦帶子伴牛柳

另配上香脆炸粗薯。

吉列豬柳

經典的啫喱配花奶,充滿童年回憶。

最後飲返杯餐飲。

2022-06-26 72 瀏覽
🐮牛柳鐵板餐 $128+$22 餐包、餐湯、飯/薯菜、甜品、餐飲牛肉係採用紐西蘭⚠️佢建議係7成熟,但我就食開5成熟😹5成熟都好正🔥切開仲有肉汁👅無筋、口感軟綿綿,唔錯𝐖𝐨!🐥意式香草鮮茄春雞伴迷您芝士漢堡呢款係夏日限定,我就膽粗粗試下🤣半邊春雞,佢整到好似炸子雞甘,外皮好脆!內面仲係好滑!一啲都唔鞋恰恰!我食到個汁都無視左😹芝士漢堡啲芝真係好誇張😹好食😋佢個薯角真係好好食😍!!🫕羅宋湯我覺得佢都好足料,味道唔錯!有驚喜😋🍔芝士漢堡包以為佢同餐唔一樣🤣原來係佢既放大版😂佢舊漢堡真係好厚牙🤩佢加左啲香草係漢堡入面,食落幾特別,好足料好食😋🍦甜品甜品有得揀雪糕/啫喱,雪糕就係朱古力味,啫喱係提子味,啫喱加埋花奶夠晒邪惡拉😆😋正🍹雜果賓治自己落雪碧,雜果份量都好多🤩好有回憶!
🐮牛柳鐵板餐 $128
+$22 餐包、餐湯、飯/薯菜、甜品、餐飲

🐥意式香草鮮茄春雞伴迷您芝士漢堡

🫕羅宋湯
我覺得佢都好足料,味道唔錯!有驚喜😋

🍔芝士漢堡包

🍦甜品

🍹雜果賓治
自己落雪碧,雜果份量都好多🤩好有回憶!

• 芝士漢堡包
  • 鐵板牛柳
  • 羅宋湯
  • 甜品
2022-06-21 128 瀏覽
第一次黎呢間餐廳,而又係下午茶時間,所以就冇揀到佢嘅鐵板牛扒餐,見tea set有個鐵板豉椒排骨炒麵好似幾特別就一於試試成碟野好有鑊氣,啲麵炸到好脆,汁嘅份量啱啱好,而又唔會好油,排骨仲好淋,真係好正跟餐加5蚊仲有紅豆冰,仲要係椰汁沖嘅,抵呀!
跟餐加5蚊仲有紅豆冰,仲要係椰汁沖嘅,抵呀!
鐵板豉椒排骨炒麵
2022-06-12
鐵板豉椒排骨炒麵
今日去咗鋸扒🍽價錢好抵呢,可惜星期日,無得試下做緊特價既吉列豬柳,等平日搵日再黎試下先首先要讚就係環境乾淨衛生,坐得舒服首先每個扒加$22就可以轉餐餐已包1.)飯/意粉/薯條,2.)餐包同餐湯,3.)飲品同甜品兩個餐都選了羅宋湯,唔錯啊,唔會過酸又唔會淡,而且好多菜叫咗1️⃣肉眼扒同2️⃣沙丹豬扒一黎到真係哇咗聲,賣相好好每個扒都有翠肉瓜&蕃茄仔&西蘭花&三色豆1️⃣肉眼扒配蒜蓉汁因為唔食得生,所以牛扒叫咗7成熟唔錯呢,首先有牛味,而且店裏標明鬆肉粉,但食落一啲都唔會靭,蒜蓉亦都好香2️⃣沙丹豬扒配黑椒汁沙丹豬扒有兩塊厚厚無骨豬扒,上面仲有隻煎蛋,啲豬扒冇用鬆肉粉但都好淋最緊要就係無臭豬味,黑椒汁亦都好香跟餐一個叫咗飯,一個叫薯條薯條一啲雪味都無,炸得好香脆埋單$206,食得超飽所以甜品無要到仲要全日免加一,好抵
今日去咗鋸扒🍽

首先要讚就係環境乾淨衛生,坐得舒服

首先每個扒加$22就可以轉餐

兩個餐都選了羅宋湯,唔錯啊,唔會過酸又唔會淡,而且好多菜

叫咗
1️⃣肉眼扒同2️⃣沙丹豬扒

一黎到真係哇咗聲,賣相好好
每個扒都有翠肉瓜&蕃茄仔&西蘭花&三色豆

1️⃣肉眼扒配蒜蓉汁
因為唔食得生,所以牛扒叫咗7成熟

2️⃣沙丹豬扒配黑椒汁

最緊要就係無臭豬味,黑椒汁亦都好香

跟餐一個叫咗飯,一個叫薯條
薯條一啲雪味都無,炸得好香脆

埋單$206,食得超飽

所以甜品無要到

仲要全日免加一,好抵
2022-05-29
  • 羅宋湯
  • 肉眼
2022-05-21 332 瀏覽
黎開長沙灣呢頭試下呢間傳聞中$20鐵板豬柳大約12點去到都仲有得食侍應姨姨好有禮貌仲主動推介我地食$20餐,值得一讚加左$22+$3(凍飲)要埋個套餐包餐湯、薯菜、飲品同雪糕埋單$45免加一真係好抵食講番食物質素方面白湯大大碗足料忌廉味濃仲有唔少蘑菇粒鐵板豬柳味道唔錯揀左黑椒汁豬柳有兩大塊又炸得香脆外層粉皮唔會過厚亦冇炸得過老凍奶茶個人覺得奶味重左少少但都可以接受甜品可以揀雪糕或者啫喱雪糕係雲呢拿味味道一般下次可以試吓佢嘅啫喱
黎開長沙灣呢頭試下呢間傳聞中$20鐵板豬柳
大約12點去到都仲有得食
侍應姨姨好有禮貌
仲主動推介我地食$20餐,值得一讚
加左$22+$3(凍飲)要埋個套餐
包餐湯、薯菜、飲品同雪糕
埋單$45免加一

雪糕係雲呢拿味
味道一般
下次可以試吓佢嘅啫喱

2022-04-06 363 瀏覽
身為一個好鍾意食肉嘅人,見到呢一間餐廳就走咗入去試吓!叫咗呢一度嘅西冷牛扒餐,呢一個西冷牛扒餐都係$100左右,而且呢一個牛扒亦都係非常之大件,牛肉嘅味道亦都好香!重點嘅係非常之多汁!配合埋呢度嘅波浪薯條,真係非常之吸引呀!
身為一個好鍾意食肉嘅人,見到呢一間餐廳就走咗入去試吓!

配合埋呢度嘅波浪薯條,真係非常之吸引呀!
2022-02-21 306 瀏覽
男朋友今日帶咗我去食嘢,就去咗呢一間餐廳食飯啦,今次就叫咗呢一個鐵板餐,呢一度嘅鐵板豬扒好好食,豬扒嘅味道非常之吸引,再加埋蒜蓉汁同埋炸薯條!另外仲叫咗一個牛肉漢堡包,手打嘅牛肉令到呢個漢堡包非常之多汁Juice!

外賣自取
肉獸鋸扒啦😈🥩嗞~嗞~嗞~📣-扒有豬、牛、羊、雞、魚,或者全包雜扒。🍽西冷牛扒 $88 🍽肉眼扒 $88加$22可以跟餐,連餐湯、餐包、飲品同甜品(啫喱/雪糕)--飲完餐湯,扒都差唔多嚟到。淋汁前拎起餐紙擋吓先~當然姨姨都好手勢,唔會彈到落客度。想自己淋亦得。鐵板咋一聲,醬汁滾啊滾。牛扒啖啖肉,有得揀跟飯/意粉/薯菜。薯條放底,所以唔一定脆,另有蘿蔔仔、粟米、翠玉瓜,蘸黑椒汁食夠晒味。-食完主食,最後要食埋甜品。有懷舊花奶啫喱/coco berry雪糕。-餐廳無限時,唔趕時間可以慢慢食。-
肉獸鋸扒啦😈🥩嗞~嗞~嗞~📣
扒有豬、牛、羊、雞、魚,或者全包雜扒。

🍽西冷牛扒 $88 🍽肉眼扒 $88

加$22可以跟餐,連餐湯、餐包、飲品同甜品(啫喱/雪糕)

餐廳無限時,唔趕時間可以慢慢食。
2021-12-19 254 瀏覽
今日同老公做完野就去呢到食,貪佢夠平!之前未岀30蚊餐,最平係$35食物蔥油豬扒配煎蛋飯啲豬扒唔算好大塊,都唔係厚…不過真係冇用鬆肉粉!所以啲豬扒好有肉味同比較實!啲葱油好香,份量上其實岩岩好,唔好做大嘥鬼日式咖喱炸魚柳配腸仔飯呢個要40蚊,我覺得有啲唔抵咖啡咖啡係幾好飲嘅,飲落去有好香嘅咖啡味留係喉嚨!凍飲加$3紅豆冰(大)話就話大杯,要加$5其實同凍飲杯差唔多大,但斟到一樣高。紅豆又唔多,不過佢係用椰奶沖,幾香椰子味嘅!忌廉湯真係好重忌廉味,粟米都多環境地方夠大,樓面都算乾淨,不過如果大家有需要去廁所,就最好係岀面去左先,因為呢到雖然都有廁所,但真係急先好去…女廁係踎廁黎

食物

蔥油豬扒配煎蛋飯
啲葱油好香,份量上其實岩岩好,唔好做大嘥鬼

日式咖喱炸魚柳配腸仔飯
呢個要40蚊,我覺得有啲唔抵

咖啡
咖啡係幾好飲嘅,飲落去有好香嘅咖啡味留係喉嚨!
凍飲加$3

紅豆冰(大)
話就話大杯,要加$5其實同凍飲杯差唔多大,但斟到一樣高。
紅豆又唔多,不過佢係用椰奶沖,幾香椰子味嘅!

忌廉湯
真係好重忌廉味,粟米都多

2021-12-18
2021-12-02 139 瀏覽
成個月未來過,今天來到發覺餐牌多了很多款的食物而且便宜了一個蔥油豬扒蛋飯連湯連熱飲只是30元!看到價錢有點不能相信自己的眼睛。豬扒肥瘦適中,很好吃,煎多也很好,是流心的。飯也十分夠熱。真心物超所值
成個月未來過,今天來到發覺餐牌多了很多款的食物而且便宜了

一個蔥油豬扒蛋飯連湯連熱飲只是30元!
看到價錢有點不能相信自己的眼睛。

豬扒肥瘦適中,很好吃,煎多也很好,是流心的。飯也十分夠熱。

真心物超所值
蔥油豬扒煎蛋飯
蔥油豬扒煎蛋飯
2021-12-01 147 瀏覽
有豬扒、牛扒、雜扒,很多的選擇~想起當時,不妨懷舊一下!豬柳鐵板這次鋸扒鐵板餐炸豬扒當中,吃到嫩滑爽口肉質,吃落很感受到懷舊,完全有當時小孩感覺。店員用心地淋上惹味醬汁,搭埋焗薯,視聽嗅味四感享受一一咋現!口味選擇多,不同味道也有喔,快咋咋淋喔~品嚐豬柳鐵板餐豬扒青瓜蟹籽沙律自家製之感覺,在於你知道自己在吃甚麼,這一點在健康或減肥中均非常重要。不單減低油膩及熱氣的感覺,令人吃到快樂!比目魚扒鐵板比目魚扒配洋蔥汁,分開上的薯條很好吃,魚扒鮮味,又滑嫩,大塊,長過鐵板!紅豆冰紅豆冰起源於香港的冰室,概念源於廣東常見糖水中的紅豆沙。這店也有,看到別人飲用也想點喔。懷舊鋸扒鐵板餐有香港特色,這個餐廳也是人氣口碑店,來吃呢。
有豬扒、牛扒、雜扒,很多的選擇~想起當時,不妨懷舊一下!

豬柳鐵板

青瓜蟹籽沙律

比目魚扒鐵板

紅豆冰

懷舊鋸扒鐵板餐有香港特色,這個餐廳也是人氣口碑店,來吃呢。
2021-11-18 125 瀏覽
懷舊親民鐵板餐之前都有幫襯開灣仔嘅鋒膳,係佢哋嘅食物一向都好滿意。無意中發現佢哋喺長沙灣開咗肉肉強食呢間主打鐵板燒嘅餐廳,一於去試吓。我哋叫左兩個鐵板餐。平時我哋都鐘意羅宋湯,今日都唔例外叫咗兩個嚟試吓。嗰個味道真係同讀書嗰陣飲嘅羅宋湯一樣,回憶返晒嚟😂跟住講吓嗰兩個鐵板主菜。第一個我哋揀咗肉眼扒。肉眼扒真係分量十足,味道同質感都同我想像嘅一模一樣,絕對唔會失望。另外一個我哋揀咗鹿兒島吉列豬扒,凍肉眼扒一樣都係分量十足,就算炸完之後都唔會有韌嘅感覺。跟住叫咗個芝士焗西蘭花,再加個西多士做甜品😆呢兩個都係正常水準對我咁差真係食得好飽,個味道令我重拾中學時候嘅感覺。價錢亦都相當親民。如果鍾意食呢啲鐵板餐嘅,真係可以一試。
懷舊親民鐵板餐

2021-11-16 110 瀏覽
🥩🥩《肉肉強食》 很久沒有和呀大人撐住枱腳据扒😆,今日佢就帶小編去一家朋友仔介紹,好勁咁話佢地無落鬆肉粉和食粉嘅鐵板晚餐!店家位於二樓,全層面積很大很寬敞,大部分都是香港人至愛的卡位,我哋就揀咗一個近窗邊的位置坐下。🥩🍗🍖🍗🥓🍗🧇🥩🍖🥩🥓🥩🍖🟤 鐵板肉眼扒HK$100 🐮🐮🟡 另+HK$22 配羅宋湯、牛油餐包、意粉、凍檸茶(凍飲+HK$5)、雪糕➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰店家用的是紐西蘭天然草飼無激素嘅Affco牛!小編點了五成熟,配洋蔥🧅汁。上枱時大家都呆左,鐵板已經大塊,除了洋蔥🧅、西蘭花🥦、粟米🌽、小蘿蔔、翠玉瓜等配菜之外,再上面還舖滿了滿滿的四大塊肉眼牛扒🐮😱!店員協助淋下洋蔥🧅汁,SaSaSaSa的很療癒。肉眼牛扒本身的肉質已經夠鮮嫩、鬆軟、多肉汁,加上洋蔥汁和鐵板的加持,好有肉香!🟤 鐵板比目魚扒 HK$110 🐠🐠🟡 另+HK$22 配羅宋湯、牛油餐包、薯條、凍咖啡(凍飲+HK$5)、雪糕➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰呀大人點了蒜🧄蓉汁配比目魚扒,塊比目魚比鐵板還大😮!上枱時已經有很多蒜🧄蓉在扒上,一倒汁即刻香氣四溢!比目魚很
🥩🥩
《肉肉強食》

🥩🍗🍖🍗🥓🍗🧇🥩🍖🥩🥓🥩🍖

🟤 鐵板肉眼扒HK$100 🐮🐮
➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰

🟤 鐵板比目魚扒 HK$110 🐠🐠
➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰
比目魚很脆面,但𥚃面魚肉夠嫰滑,魚脂超香,外香脆肉夠油脂👍🏻!就是不用點汁也值93.9765787346分!

🟤 鐵板吉列豬柳 +HK$20 🐷🐷
➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰➰
店家用的是日本宮崎快樂豬,快樂豬係食yoga、酵母、納豆和粟米🌽而長大的,所以肉質又軟又嫩,加上店家選用豬的偏瘦嘅部位, 所以肉味濃郁😋,肉質爽滑有咬口。但每日限量3⃣️0⃣️份乍🐷🐷!
由於呀大人想試清楚快樂豬的肉香,所以order咗黑椒汁另上。但小編想講佢嘅黑椒汁香到一個境界👍🏻!帶住濃濃的黑椒香☺️!

🥩🍗🍖🍗🥓🍗🧇🥩🍖🥩🥓🥩🍖

後記:喺嘆緊鐵板途中,眼尾見到店員姐姐捧住一份「成座山咁」😱嘅鐵板什扒🥓飄過!嘆為觀止!
鐵板什扒一次過有齊餐廳嘅招牌豬扒、多汁嫩口嘅Affco牛扒、法國無激素雞翼、香脆嘅法蘭克福腸仔同美國煙肉😱😱😱😱!超級大大份!下次小編一定要返嚟挑戰吓先💪🏻💪🏻!

🥌:肉肉強食by 鋒膳
🪃:長沙灣東京街31號1樓