2006-05-17 15 瀏覽
三個人去食我朋友叫的那碗有幾條頭髮佢發現第一條頭髮時..... 已經無出聲~後尾見有成幾條!!!!叫佢換過碗!!!!!!坐的位置不太好~ 鋪位細細!!!但有電視睇^^
三個人去食
我朋友叫的那碗有幾條頭髮

佢發現第一條頭髮時..... 已經無出聲~
後尾見有成幾條!!!!
叫佢換過碗!!!!!!

坐的位置不太好~ 鋪位細細!!!
但有電視睇^^
2006-05-17 11 瀏覽
本來麵覺得滿記好好食,但係我發覺質素越哩越吾好,因為吾夠足夠,跟住去到將軍澳行街經過呢間,朋友介紹話成日好多人,跟住我地去試,等左二十分鐘,嘩叫左個榴連糖水,正,用足料,好香。等係值得既!
本來麵覺得滿記好好食,但係我發覺質素越哩越吾好,
因為吾夠足夠,跟住去到將軍澳行街經過呢間,朋友介
紹話成日好多人,跟住我地去試,等左二十分鐘,嘩
叫左個榴連糖水,正,用足料,好香。等係值得既!
2006-04-14 24 瀏覽
Usually grass jelly (leung fun) is cut into small cubes and served with syrup, however this dessert called Italian grass jelly is rather different.The grass jelly is served in ginger sauce. The ginger sauce is made of condensed/evapourated milk with ginger. The grass jelly looks like spaghetti hence the name italian grass jelly.Overall it tasted quite nice..not too sweet and blended nicely with the gingery taste.

(非會員)
已經是晚上12時,得幾個客人.点了个"楊枝金露" ,!竟然石有條體毛係碗野到, 唉! 收成20蚊碗, 重要黑口黑面,好似我做錯野咁, 以後都唔會嚟 , 都唔知点解平時重有人係到等位, 真係名過於實, 有明星效應都無用啦! 價錢貴,品質差,服務曳! 真係谷鬼氣!
價錢貴,品質差,服務曳! 真係谷鬼氣!
食完晚饗之後想食甜品, 第一次試呢度, 叫左打星星既recommendations, 分別有:1. 椰汁龍眼椰果西米露$22 - 食到龍眼蓉, 料足, 椰汁不太濃, 反而幾好, 食到啖啖龍眼清甜.2. 薑汁意大利涼粉條$20 - 薑汁味幾濃, 加埋咖啡味, 都有D涸喉, 涼粉條很多.补都唔錯, 起碼足料不是糖溝水

补都唔錯, 起碼足料不是糖溝水
2006-03-29 6 瀏覽
今晚經過新都城,同Honey順便在此食晚飯,草草完成了晚飯,忽然想起友人話有間糖水舖幾好,就去此試試,本人叫了杏仁合核,Honey就叫了楊枝金露。杏仁合核,麻麻地,因本人近日'咳嗽'得好厲害,合核好'碎碎'的,令到本人越食越'咳',放棄了! 反而Honey的楊枝金露幾好食,芒果好甜,‘溶溶'的,好容易入口,大概共$40。新都城附近好似沒太多糖水舖,此間不失為一選擇!
2006-02-04 9 瀏覽
以前一直以为这 是一家给明星,传媒抬高的甜品店,没有太高的期望。第一次到这家店已惊为天人:眼西米露超正,未试过甜品可以有这清甜浓郁的眼味,西米粒也很弹口,材料明显下得很足,口感精致,手超凡,如果在夏天吃就更佳。绿茶杏仁豆腐花的杏味也很香。我跟我女友都非常欣赏,将它介绍给她家人和我的其他友人,一不喜欢,之后我也在一月内光顾了七到八次,前前后后试了十多款甜品,种比较有特色,跟坊的绝不一,水准普遍都十分高,尤其是士多啤梨西米露和椰果南瓜露,品质简直横扫其他店铺。如果碰到聪嫂,她更诚意推介一些当天的心水选择,一般都不俗。论价钱,它订价及得上市区,绝对物有所值,它比松记贵,跟满记或记差不多,明显胜一筹,我以后再没有趣到后者了。
1K
2006-01-27 33 瀏覽
Christmas Day同男友去西貢食飯,之前味黎試下聰嫂D糖水係唔係雜誌寫到咁足料囉!叫左士多俾利豆腐花&龍眼椰汁西米露(兩樣都係廚師推介)。士多俾利豆腐花好明顯係百福豆腐花,仲有個盒o的坑紋,唔滑而且D士多俾梨味勁假。食左兩啖頂唔順同男朋友個龍眼椰汁西米露交換。龍眼椰汁西米反而唔錯,不過啱夏天食多d。龍眼味夠濃,d西米同普通街食嗰d唔同,非常爽口,口感特別。整體上,都係名過於實。

整體上,都係名過於實。
2006-01-26 18 瀏覽
到將軍澳工業村處理事務,專誠拜訪此甜品食肆一會鮮打士多啤利西米露。可能是時間關系,到達坐下才發覺全店只有兩名顧客幫襯,在此情況下,老板娘聰嫂反而多點時間與客人溝通。點了士多啤利西米露,甜度剛好,Cream與士多啤利可取到平衡點;除了有西米外,食到一種與西米大小相似的圓粒,脆身滿香,在相當懷疑的情況下聰嫂走來詳加細談。原來此粒名叫水晶珠,跟西米大小相似但很脆身,本身沒有味道,隨著本身甜品的味道而改變;需然鮮打士多啤利西米露的食味是筆者的預計範圍,但水晶珠反而有驚喜,是估計不到的配合。跟聰嫂談起,她主動添了兩小碗甜品給筆者品嘗,分別為龍眼椰果西米露及榴槤水晶珠,前者跟KC介紹差不多,不作多談,榴槤水晶珠用的是金枕頭加Cream及蒸溜水鮮打,甜度稍甜但香味很足,若點regular將有粒鮮榴槤肉放置於內,榴槤痴絕對不能放過。聰嫂還主動帶筆者跑到他們的廚房介紹鮮打的南北杏仁及鮮打的合桃,兩大滿筒置於雪櫃內,細看應不像水份比例多于材料的打制;客人落單後才添加其他食材,故甜品賣到這個價錢亦有她的原因。其實跟聰嫂閑聊,明白到沒有對食物的認真及執著,很多時候只能半途而癈或熔入這個高利潤收入的死胡同內,質
其實跟聰嫂閑聊,明白到沒有對食物的認真及執著,很多時候只能半途而癈或熔入這個高利潤收入的死胡同內,質數每況越下,希望這食店能緊守。還有,地方實在太細,客流量與食品的質數相信是此間食肆要找出的平衡點。
另外筆者很喜歡利用市場學理論來判斷業務;此甜品店價錢是比同區其他的高,但食味及品質不成,結果都會是自動降價或提早離場,我們可利用時間看看。還有多謝Fefe的介紹。
2006-01-05 10 瀏覽
2號晚食左飯, 大約10時左右一行數人走去聰嫂度食糖水,等左半粒鐘, 叫左碗芝麻糊, 正確D叫做芝麻沙, 唔好以為似紅豆沙的沙, 而真係有沙. 價錢又唔係平成$16一碗,本人認為若果唔係擅長就冇謂做壞招牌, 個個食客都好有Heart黎食糖水, 但是該店就越做越冇Heart.
本人認為若果唔係擅長就冇謂做壞招牌, 個個食客都好有
Heart黎食糖水, 但是該店就越做越冇Heart.
2006-01-04 11 瀏覽
我係呢頭住, 成日見呢間舖排長龍. 尋日見佢無乜人咪同屋企人入去試下, 我叫o左個綠茶豆腐花, 有以下意見一) o的豆腐花好明顯係百福豆腐花,o的豆腐花係一舊舊.有o的仲有個盒o的坑紋, 而且一o的都唔滑. 二) 個杏仁汁好甜, 同埋用o左好多杏仁精.三)o的綠茶者喱無綠茶味, 似實身o的o既蛋菜糕.我覺得收得人$22蚊一碗, 唔應該俾o的甘o既qualityo既o野人食. 我本身都識整唔少甜品, 所以佢o的用料呃唔到我. 另外我屋企人食最普通o既薑汁湯丸. o的薑水無乜薑味. 似蕃薯糖水o的水. 另外o的湯丸似利川湯丸. 我對呢間糖水舖真係好失望. 可能係明星效應, 同埋呢佢無乜呢類舖頭, 所以仲有甘多人去.
二) 個杏仁汁好甜, 同埋用o左好多杏仁精.
三)o的綠茶者喱無綠茶味, 似實身o的o既蛋菜糕.

曬左一日,加上吃完海鮮有點點味精作祟,吃著這個龍眼冰,真係好掂!在布袋澳食完海鮮,一行廿幾人坐專車來寶琳地鐵站,為的就是來這裡吃食友Fefe介紹的糖水。來的時候八時許,店外堆滿等候的人。還好我們有熱心又醒目的食友如HKPanda,在我們已累透的時候還能幫我們打點位子,所以不消一刻,十多人已坐滿店內的一張長檯。這裡的甜品選擇是新式的,傳統一點的紅綠豆沙及芝麻糊都沒有供應。就照食友的推介,要了龍眼椰汁西米露加涼粉。碗西米露,正確一點來說,是碗西米冰,跟坊間的行貨西米露很不同。吃一口,除了有很香的椰汁味,亦有清香的龍眼肉,是將兩者充分混和的效果,如食友Christy說,是意想不到的配合。冰涼的效果,在曬了一攻後吃,更好。而舖面有幾粒雪了冰的龍眼肉,更起畫龍點睛之效,這個椰汁龍眼西米露,值得一吃。另加的涼粉夠凍,但吃落是Christy所選的綠茶涼粉更佳。另買給太座的士多啤梨西米露也不錯,是新鮮士多啤梨打溶再加西米露,賣相及味道俱佳,是少有太座吃完外賣,有興趣找回膠袋看是那裡的甜品,看來如果經過附近,是必來吃的了。埋單25蚊,不貴,果然如地膽路比所言,是區內最佳的甜品舖。另外,亦代太座多謝各位食

埋單25蚊,不貴,果然如地膽路比所言,是區內最佳的甜品舖。另外,亦代太座多謝各位食友請吃的甜品

題外話:是次活動,除了行慣行熟的幾位食友外,有不少都是第一次一起行。接近六個鐘頭的行程,廿幾人都能全部的順利完成,都證明除了吃,戶外活動也絲毫難不到這裡的朋友的。
(非會員)
報紙雜誌寫既都言過其實...............=="影D相都特別靚~~隨o左多款式同埋老闆娘好人好熱情之外............食既口感就真係冇咩特別............=="當日食o左佢地俗稱既---- (薑汁涼粉)
報紙雜誌寫既都言過其實...............=="
影D相都特別靚~~
食既口感就真係冇咩特別............=="

當日食o左佢地俗稱既----[虫虫] (薑汁涼粉)
2005-12-11 8 瀏覽
芒果涼粉黑珍珠:芒果汁低幾好唔太甜,涼粉唔知點解有d咬口...黑珍珠好似冇乜到...食唔到味同口感...唔會再食佢龍眼椰果西米露:我fd 話愈食愈甜...食到淨番半碗都食唔落...由頭到尾無食過西米??...!
芒果涼粉黑珍珠:
芒果汁低幾好唔太甜,
涼粉唔知點解有d咬口...
黑珍珠好似冇乜到...食唔到味同口感...唔會再食佢

龍眼椰果西米露:
我fd 話愈食愈甜...
食到淨番半碗都食唔落...
由頭到尾無食過西米??...!
今日去完吭口稻香打完邊爐....就去寶林站食糖水...等左一陣... 好快有位....叫了3個糖水....鮮奶燉蛋....<---- 全無蛋味... 都唔知用咩蛋(唔通係大陸個d假蛋, 色/形係蛋...但無蛋香味???)合桃芝麻餬..... <--- 一d 都唔滑口... 磨得非常之唔幼細... 口感麻麻, 兼食唔出合桃芝麻香味.... 很差勁...白果意米豆漿<--- 呢個叫做好dd... 但都係麻麻... 又係無白果香味... 豆漿就ok ...食完後... 真係發現明氣大, 質量差... 只係花巧多.... 都唔明d人係因附近無糖水鋪而來or 暮名而來..... 無下次.....地方又唔係好坐, 3尖8角, 論甜品... 真係廚房好差, 真系唔明... 廣告就係咁緊要???? 唔係點會咁多人吃... 我見隔離台有個叫左蓮子蛋茶...咬左啖隻蛋就丟左......
今日去完吭口稻香打完邊爐....
就去寶林站食糖水...
等左一陣... 好快有位....
叫了3個糖水....
蛋...但無蛋香味???)

食唔出合桃芝麻香味.... 很差勁...

ok ...

糖水鋪而來or 暮名而來..... 無下次.....