2023-04-22 839 瀏覽
第一次住私家醫院,以為醫院餐一定難食,點知有驚喜,住咗3日2夜,共食咗5餐,只要係屏幕入機,選擇送餐時間,同埋食物,就會按照指定時間送到,如果姑娘見你未點餐,仲會主動問使唔使幫你點餐,食物選擇都好多,睇到餐單大獲,選擇困難症發作,樣樣都想食,最後點咗以下幾個餐,味道同茶記差不多,同埋應該無落味精,食完唔會有口乾感覺,正合我心意
魚腩粥,雪菜肉絲炆米,桂圓紅棗枸杞茶

餐包,雪菜肉絲米,奶茶
涼瓜雞絲飯,例湯
清蒸魚腩飯,例湯
义燒通粉,餐包,熱奶茶
  • 义燒通粉,餐包,奶茶
2023-01-14 641 瀏覽
溫馨提示 最後送餐時間係8:30但焗野同原盅蒸飯類要六點前落單 唔係就冇嫁啦首推菜心牛肉薑絲湯好鮮甜d 菜又嫩 清清地好開胃 少少薑絲暖暖地叉燒菜心炒意粉偏濕炒同少少咸但整體泥講都算幾好 好過茶記個D紅棗桂圓枸杞茶Um…冇諗住係茶包泥hea 我…. 但個味ok gae
溫馨提示 最後送餐時間係8:30

紅棗桂圓枸杞茶

2023-01-14
菜心牛肉湯
2022-07-30 758 瀏覽
近年最好味嘅焗豬扒飯,竟然係醫院食。焗鮮茄汁豬扒飯$70,$15轉炒底,$10 煎蛋,$15奶茶。有兩塊豬扒,鬆化滑嫩;炒飯底乾爽香口;茄汁味道正常,若然是鮮茄會更好。煎蛋全熟,嫩滑唔乾,我鍾意。奶茶都不俗,好過普通茶餐廳。食過其他野,大部份都好好味。酒店級數環境,收費大眾化。最鍾意佢嘅燉湯,百幾蚊有大大盅,一盅已夠晒飽,又有營養,不過要提前大半日預訂。咁好味嘅嘢,好想再食,亦唔想再食,好矛盾🤣#聖保祿醫院#銅鑼灣
近年最好味嘅焗豬扒飯,竟然係醫院食。

焗鮮茄汁豬扒飯

煎蛋全熟,嫩滑唔乾,我鍾意。奶茶都不俗,好過普通茶餐廳。

食過其他野,大部份都好好味。酒店級數環境,收費大眾化。

咁好味嘅嘢,好想再食,亦唔想再食,好矛盾🤣

#聖保祿醫院
#銅鑼灣
焗鮮茄汁豬扒飯
2019-08-02 1625 瀏覽
The food quality is average but you can't expect too much from a hospital canteen really. If it's too good, Hong Kong people will come in and form a big queue in a hospital for food, not medical help.To be fair, many hospital canteens offer quite good quality of food, especially those staff canteen.

2019-02-06 2183 瀏覽
本來都唔預咗係醫院唔會有咩好嘢食,點知一打開個menu又出奇地真係好多嘢揀,正所謂有錢就是任性,只要你肯比錢就乜都有得食不過我冇錢,所以真係好貴 叫咗個中式牛柳再配多款白飯,再加黑椒雞排繪意粉同埋一碗准山杞子圓肉燉竹絲雞湯黑椒雞排意粉份量都唔小,好多黑椒汁,一大塊雞排,黑椒味夠重不過辣咗小小,雞排好入味,煎得幾香下中式牛柳個醬係甜酸醬嚟,牛柳幾淋唔錯,雖然個醬同平時食開嘅中式牛柳嘅醬有些許分別,不過醫院餐嚟講算係好唔錯 但我就唔明點解會配埋蕃茄九唔搭八咁呢個燉湯真係用足半隻竹絲雞去燉,飲落好甜甜地好有鮮味,每一啖都飲緊啲精華啱晒補身
不過我冇錢,所以真係好貴

但我就唔明點解會配埋蕃茄九唔搭八咁

中式牛柳

啱晒補身
2019-02-02
中式牛柳
2018-04-28 2141 瀏覽
上次禁食,媽咪就叫左牛扒話超好食,最後一日係醫院,我都唔執輸叫左個牛扒食,早餐就叫左個雪菜肉絲米雪菜肉絲米湯$40同都分開,唔會林哂;佔唔到醫院都有咁細心既送餐一打開超多雪菜,仲要有一半菜心,醫院餐健康d🙂寶寶鐘意😙細細碗米粉分量都好多,好耐都無食過每一啖米粉都痴滿雪菜食飽仲有甜品藥丸下午既牛扒真係好正,有好多款既整法,我簡左黑椒牛扒燴意粉$70份量真係超級多,2個人都夠食,2塊大大既牛扒而且超級厚,好有牛味,意粉都食唔哂,超水準既牛扒餐

一打開超多雪菜,仲要有一半菜心,醫院餐健康d🙂寶寶鐘意😙

細細碗米粉分量都好多,好耐都無食過每一啖米粉都痴滿雪菜

食飽仲有甜品藥丸

• 雪菜肉絲米粉
  • 黑椒牛扒燴意粉
2018-04-24 613 瀏覽
唉~~打敗仗要入院照照先知咩事,想食野可以叫醫院餐廳,可以先預定幾點既送餐,食物種類都幾多!唔係咁舒服,簡個健康少少既野食啦!叫左蕃茄雞絲燴意粉$65,2:00pm送餐時間,2:13分到都有少少遲,不過個意粉賣相唔錯,同我想像既唔一樣,佢用真蕃茄做,唔係想像既醫院餐一大堆醬咁就算👍🏻份量都好多,差不多成個餐盤咁大除左有新鮮蕃茄溶,仲有粟米、蘿蔔、青豆粒、洋蔥⋯⋯個汁都幾稀,再多d水就好似羅宋湯咁🙊可能比病人醫生食味道淡d健康d咁雞肉絲有好多而且都幾嫩滑

份量都好多,差不多成個餐盤咁大

雞肉絲有好多而且都幾嫩滑
2016-08-04 2273 瀏覽
屋企有人入院,探病係指定動作。收工去探病,嚟到已經差唔多七點,係病房見肚餓就拎起menu,其實都無咩期望,醫院野應該無咩驚喜。令我驚訝既係呢度食物真係幾多種類,好多野都有得食,可能仲多過出面某d茶記。呢個時候,我仲諗起朋友既金句 - 有錢就是任性。的確,住私家醫院最緊要有錢,想點都得。原來醫院每小時都會有送餐服務,呢樣野真係要讚,服務夠體貼送餐送到病房,雖然價錢已反映 ......叫左個炸薯條同埋芝士肉醬意粉。炸薯條都幾驚喜,我以為會凍冰冰同翻炸,通通都無。由送餐送到病房仲可以保持到微熱真係收貨,雖然我覺得薯條太淋,不過連茄汁都比埋,份量又唔錯,真係算係咁。芝士肉醬意粉材料都幾足,最少芝士唔係冰山一角。可惜既係味道偏淡,可能要就番病人唔好太濃味,不過整體還可以,比薯條還要熱,又唔會乾身。相信蕃茄味再濃d已經夠做。其實有時,真係唔好話邊度邊度唔好食,你食過未先?都未食過就話唔好食,你食左先講啦!
屋企有人入院,探病係指定動作。

叫左個炸薯條同埋芝士肉醬意粉。

其實有時,真係唔好話邊度邊度唔好食,你食過未先?

都未食過就話唔好食,你食左先講啦!
2016-07-04
2013-12-19 1858 瀏覽
來了這兒做身體檢查,雖然花費不非但希望可以破財擋災啦。 為了檢查空了肚一晚,肚子餓到打鼓,完事後馬上找東西吃。偏偏外面正在下雨,不好出外吃了,就在醫院的飯堂找吃的。公立醫院的飯堂我可吃過不少,私家醫院的倒是第一次。餐廳在地庫一樓,餐牌就在門外。看來選擇不多(員工和住院病人應該可以打去索去詳細餐牌的),但其實我吃個兩餸飯就夠了(訪客價$38)。是日例湯是紫菜豆腐豬骨湯,餸選了兩樣,分別是清蒸鯇魚和時令蔬菜,清淡一些嘛。湯面上浮了一層油,看來都不太健康,不過偶一為之,無所謂啦。飯有一大碗,看來很巨型,不過由於鯇魚蒸的好吃又魚皮夠肥美(魚肉無可避免實一點了),不知是否我很久沒有吃這個所以覺得特別好味,一碗飯清掉沒難度。菜心倒是很清(即是烚),順道點蒸魚的豉油來吃就剛剛好,而且菜的份量也很多,果然是健康餐。茶水免費供應,但吃完飯後記著自行清理餐具啊!當然,最好就不用再光顧這裡的飯堂...
來了這兒做身體檢查,雖然花費不非但希望可以破財擋災啦。

湯面上浮了一層油,看來都不太健康,不過偶一為之,無所謂啦。

茶水免費供應,但吃完飯後記著自行清理餐具啊!

當然,最好就不用再光顧這裡的飯堂...

2013-12-07 1370 瀏覽
奶奶要做一個手術, 做兒子的當然會緊張、擔心到極點, 又不能在自己母親面前露出任何不安的情緒, 真是有苦自己知;而我只好在適當時候把丈夫帶離場, 帶他往地庫一樓的餐廳裏去吃點東西, 舒緩一下他的情緒。下午茶餐一律$25, 包熱飲一杯, 不過款式只得4款:A, 司華力腸薯條B, 火腿奄列配白麵包C, 蘑菇奄列配白麵包D, 西多士我就買了一份蘑菇奄列配白麵包, 及一份芝蔴蝦多士...蘑菇奄列配白麵包, $25算很大份;熱飲選擇了西洋菜蜜, 調得甜度適中, 好喝潤喉...奄列內的蘑菇是罐頭蘑菇, 菇味很淡兼且廚師並沒有為蘑菇加調味;奄列蛋皮煮過了火, 結果又厚又粗;白麵包是一點也不鬆軟, 幸好有西洋菜蜜來送!額外叫了份小食 --- 芝蔴蝦多士 $35有5件麵包上黏了層蝦膠、再撒上芝蔴才拿去炸;麵包炸得非常透, 入口鬆脆卻不油膩;蝦肉彈牙而且還加入了少許肥肉在內, 難怪是如此的甘香!

下午茶餐一律$25, 包熱飲一杯, 不過款式只得4款:
A, 司華力腸薯條
B, 火腿奄列配白麵包
C, 蘑菇奄列配白麵包
D, 西多士
我就買了一份蘑菇奄列配白麵包, 及一份芝蔴蝦多士...
芝蔴蝦多士
額外叫了份小食 --- 芝蔴蝦多士 $35有5件
題外話/補充資料: 結果, 奶奶手術成功 ...... 丈夫終於可以安心睡覺!!!
2013-12-05
芝蔴蝦多士
位於繁忙鬧市的醫院,可以說是少之又少。說最近鬧市的,大概可以說是廣華醫院;律敦治亦是一家在灣仔鬧市旁的一家醫院;私院,跑馬地的養和也是在大街大巷的路邊;仲有什麼近市區的方便醫院,應該要數上銅鑼灣的聖保祿醫院了。是次同當年我去廣華醫院食飯一樣,完全不是為了探病或睇病而到,我自認是一個怪人,怪到會特登行入醫院,食晏。Canteen 設在醫院的地庫,出電梯口不遠,就會看到牆上的一個大餐牌,列出是日有什麼好食。沒有什麼稀奇的,因為只是一個簡單的員工飯堂。 地方,也是簡陋,沒有廣華醫院那個充滿歷史味道的氣勢。說真,銅鑼灣咁多野食,相信只有那些趕時間的醫生護士,等BB出世的準爸爸,才會在這兒用餐。絕對不會似一些大型公立醫院的 canteen 般,職員區人山人海,外客區也是人山人海。 大多的私家醫院,都是以慈善團體的名義註冊及經營,我留心看一看筷子,《中原地產‧關懷社群》,好明顯,這筷子是由中原地產冠名贊助的。 在到達時,已發現到是沒有什麼食物吸引的,而且遲食早餐,胃口也對

在到達時,已發現到是沒有什麼食物吸引的,而且遲食早餐,胃口也對我說不想要太多。所以只點下這一個醫院的叉燒拉麵。

叉燒拉麵,叉燒已是看得出的來貨叉燒,湯更加只是湯粉開出來的,拉麵,就幸好是新鮮麵餅,口感較煙韌。

是日,我絕對是走火入魔.........
題外話/補充資料: Canteen 的姐姐好惡....:mad:
2011-03-14 1212 瀏覽
因一宗小手術,要住院一天。小手術後回到病床,睡醒了已是中午時份,肚子很餓,拿著醫院餐廳的餐牌,看看有甚麼好吃,雖然是醫院,但款式頗多,中餐,西餐,粥麵,蒸飯,三文治,小食等,收費亦頗公道,只需在床頭的電話落單,一會兒便送到你的房間。午餐時菜雞球飯 $40雖然很肚餓,難道點個黑椒牛柳?還是穩陣些好,飯約十五分鐘後便送來,用蓋蓋好,份量不少,有幾條青綠的菜心和雞球,菜心生熟炒得剛好,很有朝氣,不會軟腍腍,爽口好味,雞球已去皮,很健康,雞球肉厚,口感好,肉質嫩滑,非一般的急凍雞扒可比,調味合宜,無味精,茨汁很薄很薄,令人吃後不會糊著口,飯夠熱,軟硬適中,連著汁吃,對病人來說是飽足的一餐。晚餐時菜排骨炒麵 $50人家說病人的口味零捨奄尖,我也有點認同,是晚突然想吃炒麵,這也顯示了身體已康復了少。這碟炒麵份量頗大,要與太座分吃,蛋麵,雖然沒有脆底,但不缺其炒過的微焦香味,菜心與午間吃過的同樣爽脆,排骨有別於上海館子的炸豬排,是煮到腍身的,長長的一件,中間還有些白軟骨,肉與骨之間一咬即離,肉質新鮮有彈性,選料者應記一功,調味亦到位,茨汁很薄,麵若是脆底,便是我吃過最好吃的排骨炒麵。早餐鯇魚腩粥 $
因一宗小手術,要住院一天。

時菜雞球飯 $40

時菜排骨炒麵 $50

早餐
鯇魚腩粥 $35
送來時,碗蓋有字條提醒病人粥內或含有碎骨,要小心進食,並附有小包幼鹽和胡椒粉可供調味。鯇魚腩煮得過熟,肉質硬實,缺乏魚腩剛熟那種軟滑香,當然,這是煮給病人吃的,魚腩煮熟些會較妥當,粥很綿,但沒調味,很淡,要下些幼鹽和胡椒粉,大大改善了味道,吃後渾身熨熱。其後,想到晨早何來新鮮鯇魚腩,便知道魚腩硬實的原因。

雖說是小病是福,還是不試為妙!

在LG1
排骨又大件又腍
小字條提示魚粥內或有碎骨
鯇魚腩粥
餐牌
15 分鐘 (外賣送餐)
在LG1
門外的食物牌和價目