2024-08-07 1528 瀏覽
今晚吃在「而今小棧」,新店鋪專營多國菜、漢堡包和全日早餐。我們的精選晚餐:黑毛豬滑蛋飯~黑毛豬肉片烹調得剛剛好,呈粉嫩色,十分鮮嫩可口,配合自家制醬油,越吃越開胃。 酥炸魷魚~熱騰騰又香脆,挺滿足的!香脆薯條 ~熱騰騰又香脆,很滿足。白咖喱香脆雞扒滑蛋飯~白咖喱味道帶微酸少辣,雞扒外脆肉嫩,滑蛋甘香滑捋捋。焦糖芝士蛋糕~經典芝士蛋糕的濃郁口感和焦糖的甜美風味。tiramisu ~口感細膩、幼滑。西多士配雪糕芒果~西多士裏有忌廉芝士,口感絲滑清新,也令西多士口感不會太油膩。 凍柚子檸檬茶~冰凍夠味道,非常消暑。凍抹茶鮮奶~有濃郁的抹茶香氣,口感順滑,牛奶有豐富的蛋白質和鈣質,是美味又營養價值豐富的飲料。芒果梳打~冰凍消暑。
今晚吃在「而今小棧」,新店鋪專營多國菜、漢堡包和全日早餐。

我們的精選晚餐:

黑毛豬滑蛋飯

酥炸魷魚~熱騰騰又香脆,挺滿足的!
薯條& 酥炸魷

香脆薯條 ~熱騰騰又香脆,很滿足。

黑毛豬滑蛋飯

焦糖芝士蛋糕~經典芝士蛋糕的濃郁口感和焦糖的甜美風味。

焦糖芝士蛋糕

tiramisu ~口感細膩、幼滑。

焦糖芝士蛋糕&tiramisu

西多士配雪糕芒果

凍柚子檸檬茶~冰凍夠味道,非常消暑。

芒果梳打~冰凍消暑。
2024-08-07
焦糖芝士蛋糕&tiramisu
2024-07-13 442 瀏覽
今日黎到粉嶺中心見到開左呢間餐廳自己又未試過 見到枱上客人點既餐賣相好吸引 無理到咩價錢直接坐底試試呢間個侍應哥哥都幾友善和好有禮貌照顧到客人需要呢間餐廳環境算乾淨但地方比點細 所以想係道食飯都唔容易需要等坐位 我點左個漢堡扒滑蛋飯 個滑蛋煮得真係好靚 扒都煎到好香 整體賣相真係好正 但份量就偏小 另外我比較期待呢間餐廳既咖啡所以我加左8蚊點左杯咖啡 但咖啡真係令我好失望因為咖啡味道非常淡 比一般茶餐廳更淡呢下令我好失望
呢間個侍應哥哥都幾友善和好有禮貌
照顧到客人需要
我點左個漢堡扒滑蛋飯
個滑蛋煮得真係好靚
扒都煎到好香
整體賣相真係好正
但份量就偏小

2024-07-05 372 瀏覽
晚飯時間去,見仲有張吉枱就叫咗堂食。埋到張吉枱先發現兩張櫈比隔離左右兩枱客各自搬咗去擺手袋,叫個職員嚟處理,佢望咗眼就話冇位,理都唔想理。唯有轉外賣走人囉。呢間都開咗段時間,唔應該再因為試業或員工經驗淺而接受如此差劣既服務態度。
Cafe Memo📌粉嶺新運路333號粉嶺中心1樓219-221號舖煙三文魚長通粉 $74仲有塊餐包 味道正常水平🙋🏼‍♀️是日餐湯 $12係南瓜湯好濃好creamy👍🏻凍靜岡抹茶牛奶 $18茶味較重有少少澀食物質素正常但餐廳配套要改善下因為係開放式鋪位再加上喺出入口位置🔥d熱空氣衝曬入餐廳勁焗有加吹風機但略遜一籌冇咩太大幫助😅⭐️Rumple港女評分⭐️味道: 3/5環境: 2.5/5服務: 3.5/5抵食: 3/5Please follow Rumplestiltskin aka 名字古怪的小矮人呢個港女代你試盡香港好食好用嘅🤩#Rumplestiltskinaka名字古怪的小矮人 #飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #香港美食 #香港美食推介 #香港平食 #香港平民美食 #香港平價美食 #平民小食 #週末好去處 #粉嶺美食 #粉嶺美食推介 #粉嶺好去處 #粉嶺餐廳
Cafe Memo

服務: 3.5/5
抵食: 3/5

代你試盡香港好食好用嘅🤩

2024-06-14 326 瀏覽
下午去食,無咩人,得兩枱。叫左$108 All day breakfast,食物質素一般,食物唔係好熱,不過算係區內一間位置方便既cafe(係Starbucks隔離)。但係可能間野新開,全部服務員都好新,比較混亂。佢地自己都唔太清楚店內有咩,要問唔同人。簡單一條問題:杯野飲可唔可以外賣攞走都決定唔到😅 問咩都話唔太清楚,走左去問直頭無埋影個場都算無咩人,都可以呈現到咁混亂建議可以等間野開耐d再去幫親。。。
下午去食,無咩人,得兩枱。

個場都算無咩人,都可以呈現到咁混亂

建議可以等間野開耐d再去幫親。。。
2024-05-31 315 瀏覽
前排送完個仔番學,見到有間新cafe ,即刻少女上身 ,chill下打下卡先 ,趁個仔番學🤭睇完餐牌之後,忍唔住樣樣都想食,之後order 左2個,叫左個熱狗同焗薯,興奮mode ,同侍應好有禮送上熱辣辣送到我手上🥰一黎到超鐘意個擺盤,緊係手機食先搞到我食慾大增~個焗薯比我想像更好,平時外邊焗薯無咩味。但呢個醬配上煙肉同個焗薯好配搭~煙肉唔太乾同硬,有層剛剛好油份~熱狗配上炒蛋呢個配搭都幾創新,呢2樣都係我幾鐘意食嘅另外檸茶個茶個香呀,呢個地方環境舒服 ,我會再Encall🤭🤭

搞到我食慾大增~

北區平價版高質cafe  🥯🍚🍝係ig 見到有個詞叫 “而今”。有種時間叫 “今“。我們正活在 “今〞今,這個時間不會為任何人停留。正因如此,我們才要珍惜每一個瞬間。這正是“而今” 的意思。原來呢間餐廳咁有意思,裝修無印風,別樹一格,商場內非常突出😍😍食物質素極高,仲要勁平,見到有手工店製作嘅鬆餅,bagel 🥯🥯難得北區少有咁有心機嘅小店!!一定要多多支持!特別推介牛油果炸雞漢堡,超級出色,雞扒勁Juicy!!又滑又多汁!冇得頂!仲有日本麥當勞先有嘅熱香餅漢堡都超級好食!下次試埋個大菇牛油果burger先!
北區平價版高質cafe  🥯🍚🍝

係ig 見到
有個詞叫 “而今”。
有種時間叫 “今“。
我們正活在 “今〞
今,這個時間不會為任何人停留。
正因如此,我們才要珍惜每一個瞬間。
這正是“而今” 的意思。

下次試埋個大菇牛油果burger先!

2024-05-25
今次去試咗喺粉嶺新開嘅一間Cafe,環境好舒適,留意到都幾多食客去光顧,坐咗一陣已經坐埋曬人。餐廳有午餐餐牌,都幾多選擇!性價比好高,以為食西餐價錢會貴d,點知價錢同茶餐廳差唔多。太愛卡邦尼意粉,意粉煮得岩岩好,而且個汁都好香濃,芝士味好濃郁,大愛呢個值得推介,自家制牛肉漢堡滑蛋飯,來到必食得一道菜式。唔單止賣相吸引,漢堡扒牛味濃郁一咬開肉汁豐富。比利時窩夫配香脆炸雞配芝士醬 太陽蛋,小朋友最愛,見到隔離幾張台有小朋友都有叫,食得都好好味甘,自己都有叫一份,香脆爽口,肉質嫩滑Juicy。最尾來杯latte,同朋友一邊傾計,一邊食野飲野,而且精緻美觀,絕對是拍照打卡的好選擇。
今次去試咗喺粉嶺新開嘅一間Cafe

卡邦尼意粉
自家制牛肉漢堡滑蛋飯

一咬開肉汁豐富。
比利時窩夫配香脆炸雞 芝士醬 太陽蛋
Matcha Latte
2024-05-24
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
母親節
卡邦尼意粉
自家制牛肉漢堡滑蛋飯
比利時窩夫配香脆炸雞 芝士醬 太陽蛋
Matcha Latte
2024-05-25 238 瀏覽
今晚去試吓而今,叫了卡邦尼意粉,厚火腿蛋三文治,薯條及芒果梳打。本來叫埋餐湯,但可惜賣晒!食物質素尚算唔錯,夠熱,食得出係即煮,值得再去。美中不足係坐位有啲迫,枱是圓形!而且比較細張,如果兩個人坐一張就已經不夠放食物及飲品。

2024-05-25
今年母親節好特別,簡單慶祝就算。平淡是福,亞B話想試呢間CAFE MAME❤️💋餐廳裝修簡單利落,是自助式,自助搵位,自助點餐。涷芒果梳打,味道帶點苦澀,亞B唔鍾意飲,所以俾亞媽飲,不愛甜的亞媽反而覺得不錯,似苦澀版什果賓治。涷檸茶,茶濃不澀,正常味道。炸魷魚$42/客,起初見得幾件有點貴,但食落皮薄炸到熱辣辣,簡單好味!白咖喱炸雞🥚包飯,材料豐富,但整體味道偏淡。煙三文魚長通粉,有半份面包跟住上,好吸引。面包焗到金黃色,好軟糯又白,好味👍。材料簡單,魚子加煙三文魚 配適量醬汁 熱騰騰上枱,不膩好味又有營養。CAFE來說蛋糕和涷餅賣相比較差,唔吸引,感覺唔太新鮮。原本想試 都唔敢叫。餐單款式貴精不貴多,價格相宜。雖然餐廳只有2個服務員工,男的十分勤快,而且今晚好繁忙都好耐心 轉來轉去招呼客人,好讚👍。🩷❤️老闆我都好想請到咁勤快既員工😂。簡簡單單想食一頓西餐,可以來試試,簡簡單單的愛。人生在世,有2個人一定要愛---就是父母,只有父母永遠為你提供無需回報的愛❤️🩷。
今年母親節好特別,簡單慶祝就算。
平淡是福,亞B話想試呢間CAFE MAME❤️💋
餐廳裝修簡單利落,是自助式,自助搵位,自助點餐。

涷檸茶,茶濃不澀,正常味道。

白咖喱炸雞🥚包飯,材料豐富,但整體味道偏淡。

煙三文魚長通粉,有半份面包跟住上,好吸引。
面包焗到金黃色,好軟糯又白,好味👍。
材料簡單,魚子加煙三文魚 配適量醬汁 熱騰騰上枱,
不膩好味又有營養。

餐單款式貴精不貴多,價格相宜。

簡簡單單想食一頓西餐,可以來試試,簡簡單單的愛。