2024-09-25 402 瀏覽
星期六日最鍾意去荔枝角行市集😝不過多數都無特別喺附近食嘢🤨近排見到間好出名嘅茶餐廳,設計裝修都好有香港特色,所以專登行咗過去食個下午茶先😝本身以為星期日會少啲人,但係原來好多人都專登過嚟朝聖😳三點幾去到已經有好多人等緊,餐廳入邊都full晒🤯今次就叫咗佢哋最出名嘅餐肉炒蛋熱香餅漢堡($36),滑蛋叉燒飯($76),芝士鹹牛肉巨型奄列餐($46)同埋老荔特餐($55)😋今次嘅主角一定係餐肉炒蛋熱香餅🥳近期好多人都講緊食McGriddles,不過就嫌佢太甜🤔所以今次我都好期待食呢一個包🤣果然不負眾望,佢嘅糖漿係自己隨意落,唔會fix死咗個甜度,鍾意甜嘅落晒佢又得唔鍾意嘅直接唔落都得👍🏻仲有個餡可以自己揀,而佢哋嘅餐肉同炒蛋就好厚炒得又滑💗熱香餅有蛋味,仲要即叫即做😍總括而言,比McGriddles好食好多🤣👍🏻另外滑蛋叉燒飯都做到傳統香港茶餐廳嘅嗰種特色🥸滑蛋+半肥瘦叉燒真係不敗組合!叉燒食落好有口感勁,半熟蛋好滑,加埋甜豉油就更加好食😍絕對係超有水準發揮,完美組合!我相信唔會有人可以抗拒到茶記「滑蛋叉燒飯」嘅魔力🤣芝士鹹牛肉巨型奄列又係另一代表作🤩牛肉味濃,鹹香滋味,配埋芝士拉絲嘅效果,

芝士鹹牛肉巨型奄列又係另一代表作🤩牛肉味濃,鹹香滋味,配埋芝士拉絲嘅效果,真係必叫之一!👍🏻即使今餐飯叫咗咁多蛋類食物,但呢一個奄列係只會越食越上癮同開胃😝

最後「老荔特餐」聽個名都知係間餐廳推薦啦🤓基本上就係一個常餐,不過有得揀火腿奄列做個粉麵嘅其中一款配料!大大份,超低食🤩不過如果大家想試多啲新產品,我建議大家可以留返個肚叫其他特別啲嘅食物😝

最後!大家記得走之前打埋卡先!餐廳嘅裝修好特別,門口有戲棚元素,店入面又有龍鳳牆,甚至每隻杯碟上面都有啲金句/ 迷語,超靚超打卡able!

今次雖然有啲可惜試唔到佢哋嘅嗲牛肉同埋西多士😢但係其他食物都好正,同埋環境氣氛都好好👍🏻下次一定要早啲過嚟試埋佢其他經典餐!🤪
2024-09-25 350 瀏覽
在荔枝角經過就被這家店大大的招牌和門口戲棚特色吸引,入去還有金碧輝煌的龍鳳牆,可以邊吃邊打卡!### 沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡第一次吃這樣的熱香餅漢堡,熱香餅是即叫即做蛋味香濃,一啖下去,沙嗲牛肉芝士與芝士則柔軟多汁,增添了奶香與滑順感,配糖漿口感更加豐富!### 滑蛋叉燒飯一大片滑蛋煎至金黃柔滑蓋在米飯上,好多塊叉燒鑲嵌在滑蛋上,蛋香與叉燒的香甜醬汁交融,為米飯增添了濃郁的風味!### 金沙朱古力流心西多士看上去非常邪惡誘人,西多士中間夾住朱古力醬,上層是脆脆的金沙和朱古力,甜蜜濃郁,令味蕾享受別樣的層次感!### 生炸雞脾雞脾的外皮炸到焦糖色,外層的脆皮與內裡的嫩肉形成鮮明對比,雞肉多汁且入味,搭配微微的香料味,讓人欲罷不能!### 沙嗲牛肉煎太陽蛋公仔麵份量多又嫩滑的牛肉撈上沙嗲醬,混合了花生的香氣,味道偏甜有少少麻辣味。戳一下太陽蛋,蛋黃流出與鮮美的牛肉和滑順的公仔麵融合!### 鹹牛肉三文治三文治夾住的鹹牛肉鹹香十足,肉香四溢### 雜果賓治色彩繽紛色澤鮮艷,杯中有滿滿的一塊塊新鮮水果,清爽酸甜,清新又解膩!### 椰汁紅豆冰大半杯都是軟糯的紅豆,濃郁的椰子香味撲鼻而來,椰汁的

### 沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡

### 滑蛋叉燒飯

### 金沙朱古力流心西多士

### 生炸雞

### 沙嗲牛肉煎太陽蛋公仔麵

### 鹹牛肉三文治
三文治夾住的鹹牛肉鹹香十足,肉香四溢

### 雜果賓治

### 椰汁紅豆冰
大半杯都是軟糯的紅豆,濃郁的椰子香味撲鼻而來,椰汁的甜香與紅豆的細膩口感形成絕妙的搭配!

### 阿華田脆脆火山
鋪滿阿華田脆脆,好有口感,飲一啖非常香濃的滋味,令人愛不釋口!

店內的杯碟上印有金句和迷語,在品嚐美食的同時,也能動動腦筋,好有趣!
2024-09-25 193 瀏覽
我上星期來到滿有香港🇭🇰懷舊風情的 🤩老荔冰室其主打懷舊香港風的特色茶餐廳,聽著都是濃厚的60、70年代香港歌曲🎤,還有霓虹燈設計、龍鳳裝置和舊戲院🎬廣告牌,彷彿置身於懷舊的國度, 加上牆上貼有「九龍皇帝」墨跡,實在可愛又藝術!沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡濃郁的沙嗲牛肉都厚肉大塊,上面是融化中的芝士及雞蛋,口感豐富!熱香餅加上楓糖漿,咸甜都有好特別! 滑蛋叉燒飯滑蛋好滑溜溜,配上叉燒的香氣,我把特調的秘製豉油淋上,更添風味!沙嗲牛肉煎蛋公仔麵這款沙嗲牛肉搭配煎蛋🍳公仔麵🍜是香港人熟悉又好味的!甜品:金沙朱古力流心西多士外脆內軟西多再夾著流心朱古力,好邪惡又美味呀!
我上星期來到滿有香港🇭🇰懷舊風情的 🤩老荔冰室

沙嗲牛肉煎蛋公仔麵
這款沙嗲牛肉搭配煎蛋🍳公仔麵🍜是香港人熟悉又好味的!

甜品:金沙朱古力流心西多士
外脆內軟西多再夾著流心朱古力,好邪惡又美味呀!
2024-09-25 186 瀏覽
✨沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡熱香餅即叫即做 軟熟濕潤 夾住香濃沙嗲牛肉 同嫩滑滑蛋 加少少糖漿食 味道鹹鹹甜甜 呢個組合估佢唔到又幾夾 ✨金沙朱古力流心西多士邪惡到極嘅組合 面層有朱古力醬同脆脆西多士好厚 外脆內軟 內有朱古力流心朱古力香濃 帶淡淡榛子香 口感豐富✨沙嗲牛肉煎雙蛋麵老荔特餐 可以喺多款餸中揀三款 配一款麵揀左招牌嘅沙嗲牛肉同煎雙蛋 配公仔麵沙嗲牛肉份量唔少 牛肉滑嫩沙嗲汁濃郁偏甜 帶少少麻辣煎蛋脆邊半熟 公仔麵爽彈 好惹味✨滑蛋叉燒飯叉燒肥瘦適中 軟腍又帶啲咬口滑蛋半熟有蛋香 配上甜豉油 鹹甜適中 送飯一流✨椰汁紅豆冰椰汁味清香突出 紅豆夠綿起沙 香甜清爽✨阿華田脆脆火山面層有脆脆 阿華田濃郁總結:食物可以 份量足環境有特色 店面戲棚造型內有傳統懷舊龍鳳雕塑 好啱打卡餐具更有金句同謎語 玩味十足服務唔錯 價錢可以 可以一試
✨沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡

內有傳統懷舊龍鳳雕塑 好啱打卡
餐具更有金句同謎語 玩味十足
服務唔錯 價錢可以 可以一試
2024-09-24 162 瀏覽
有時放假出街吾想食咁貴,食下茶記都吾錯,所以約左姊妹們去試下新開荔枝角冰室,集合左懷舊、復古、新潮裝修風格,最吸睛係餐廳內一對金色大龍鳳🐲🐦‍🔥🩵主食:滑蛋叉燒飯$76滑蛋叉燒飯用左蛋包飯造型,炒蛋嫩滑,叉燒吾會過肥,淋埋豉油真係胃口大開😋🩵主食:老荔招牌蕃茄湯$67叫左招牌沙嗲牛肉面,附送左隻太陽蛋,麵底轉左出前一丁同蕃茄湯,牛肉入口嫩滑,沙嗲味濃郁,真正港式冰室風味👍🏻🩵主食:沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡$38必食近期大熱既熱香餅漢堡,特別在中間夾左沙嗲牛肉、芝士,估唔到係咁夾,淋上金黃色糖漿,又甜又咸好滋味🥞🩵主食:金莎朱古力流心西多士$38邪惡甜品金莎朱古力流心西多士,西多士大大件,多士切開有金莎朱古力流心,配上朱古力脆脆,打完卡就即刻趁熱食😍🩵主食:生炸雞髀配薯仔沙律$40生炸雞髀咬落雞皮脆口,雞髀肉juicy,配上清新薯仔沙律,食完都少咗油膩感🍗🩵飲品:凍檸檬利賓納+$8細個成日飲利賓納,見到餐牌有就叫嚟飲下,加咗檸檬飲落酸酸甜甜,非常解渴😎🩵飲品:凍雜果賓治+$8凍雜果賓治顏色豐富,飲落冰冰涼涼,仲要勁多雜果,好有口感💕🩵飲品:凍龍鳳檸樂+$8檸檬加鹹柑桔配上冰底可樂,冰凍口感

🩵主食:滑蛋叉燒飯$76

🩵主食:老荔招牌蕃茄湯$67

🩵主食:沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡$38

🩵主食:金莎朱古力流心西多士$38

🩵主食:生炸雞髀配薯仔沙律$40

🩵飲品:凍檸檬利賓納+$8

🩵飲品:凍雜果賓治+$8
凍雜果賓治顏色豐富,飲落冰冰涼涼,仲要勁多雜果,好有口感💕

🩵飲品:凍龍鳳檸樂+$8
檸檬加鹹柑桔配上冰底可樂,冰凍口感好爽快😎
2024-09-23 5186 瀏覽
荔枝角有一間以舊香港為主題嘅新派茶餐廳,食物選擇多,主打沙嗲牛,都有創意食品,我地今次都試左唔同嘅味道。睇下餐牌先內部環境老荔特餐 沙嗲牛肉太陽蛋公仔麵$55沙嗲牛肉特別濃,又有花生香,不過味道偏鹹,所以適合配湯麵,減低牛肉本身嘅鹹度,同時令湯底更香濃。滑蛋叉燒飯 $68滑蛋叉燒,淋上炒過嘅甜豉油,加埋蔥花,會忍唔住,係咁食飯。阿華田脆脆火山 +$8同東南亞國家嘅美祿恐龍有異曲同工之妙,香港嘅阿華田增加口感,唔係沖多啲粉,整到有粉粒,而係直接加阿華田脆脆粒,咬落口感更豐富,不過都有啲甜。阿華田椰香 +$8茶餐廳嘅阿華田同好立克,都會加奶沖粉,今次加入椰奶,會多一種香味同滑溜,不過都係好甜。沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡 $38日本麥當勞#mcgriddle 來到香港之後,香港唔同茶餐廳都有所回應。今次嘅版本用沙嗲牛肉,呢度外皮同一般熱香餅一樣咁薄,但煎得硬少少,更似麵包,所以口感同麥當勞相近。呢度沙嗲牛肉好濃味,但偏鹹,連埋少少融化嘅芝士,加少少糖漿出奇地夾,味道呢個創意好欣賞,只係有啲難咬。西多士糖漿分開上,可以自己控制甜度,值得一讚。炸單骨雞翼+$18雞翼香料味重,但可以接受,最出嘅香料係
睇下餐牌先

內部環境

老荔特餐 沙嗲牛肉太陽蛋公仔麵$55
沙嗲牛肉太陽蛋公仔麵

滑蛋叉燒飯 $68
滑蛋叉燒,淋上炒過嘅甜豉油,加埋蔥花,會忍唔住,係咁食飯。

阿華田脆脆火山 +$8

阿華田椰香 +$8

沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡 $38

炸單骨雞翼+$18
雞翼香料味重,但可以接受,最出嘅香料係花椒,少少麻,但完全唔辣,好開胃。外皮落左少少炸粉,令佢更香脆。

肉燥時蔬 +$18
白灼生菜上面,淋上台式肉燥,有豬肉嘅油香鹹味至於,更加有八角等香料補充,減少食菜嘅單調感覺。

金沙朱古力流心西多士 $38
睇個名以為好膩,原來西多士中間都有蛋香。金沙香脆嘅效果,係用阿華田脆脆營造,而中間嘅醬,就係nutella榛子醬,甜而不膩。提提大家,必須要趁熱食,因為一攤凍,就兩個世界啦!

凍- 檸檬可樂 $26×2=52
就係普通凍檸樂,只係需要啲氣,就叫左。

凍- 檸檬可樂

總數:$303
沙嗲牛肉太陽蛋公仔麵
凍- 檸檬可樂
冰室和茶記基本上每個星期都會食幾次,最近就到訪位於荔枝角「老荔冰室」,冰室運用咗好多懷舊嘅港式戲棚元素,例如紅撞黃顏色嘅運用和龍鳳牆,形成視覺強烈嘅對比。沙嗲牛肉麵基本上每次去親冰室都必叫嘅沙嗲牛肉麵。可以見到沙嗲牛肉份量都幾多,肉質軟腍偏甜,又帶少許辣味。沙嗲牛肉炒蛋熱香餅漢堡最近熱香餅漢堡深受港人愛戴,原來發現配搭沙嗲牛肉都好特別。因為本身熱香餅係甜嘅,配搭甜中大辣嘅牛肉就會更加突出。滑蛋叉燒飯幼滑嘅炒蛋配搭叉燒都係最佳嘅組合。金沙朱古力流心西多士傳統嘅西多士都食得多,配搭金莎朱古力就第一次。切開原來仲係流心嘅添。飲品方面就試咗阿華田脆脆火山,感覺上層次都幾豐富。

沙嗲牛肉麵

滑蛋叉燒飯
幼滑嘅炒蛋配搭叉燒都係最佳嘅組合。

金沙朱古力流心西多士

飲品方面就試咗阿華田脆脆火山,感覺上層次都幾豐富。
2024-09-22 172 瀏覽
高性價比懷舊茶餐廳🍽️呢排ig成日見到呢間野🫡決定過開荔枝角就要試下地點都幾易揾 📍香工行幾分鐘就到門口好特別好顯眼😂 一入去果然係播住懷舊老歌👏🏽試咗呢排最興嘅pancake burger🥞😈可以自己揀餡 絕對吸引過m記嗰個🫢揀咗炒蛋餐肉griddle ($38) 再加特飲阿華田火山 (+$8)呢個價已經有3塊pancakes🥹仲跟薯條🍟超抵食 睇落唔算大個 但其實食完好飽😂🤰🏻味道方面 整體幾好食不過食落會少少油 畢竟有餐肉塊pancake好出色🥹💯🥞有少少厚度 夠鬆軟 本身已經有啲甜味所以可以唔落糖漿🍯不足嘅係啲薯條偏淋同唔熱🫣好似整完放咗一段時間已經好飽所以試唔到西多士🥲有機會一定再去食服務其實都幾好一入去staff就帶位又比餐牌 然後用qr code落單平日嘅下晝去 所以唔洗排隊又坐得舒服
高性價比懷舊茶餐廳🍽️

一入去staff就帶位又比餐牌 然後用qr code落單
平日嘅下晝去 所以唔洗排隊
又坐得舒服
下午茶
成日都有人話越簡單越不簡單 但呢間茶餐廳做到了😋沙嗲牛肉有沙嗲味 紅豆冰真係有紅豆🫘講緊係荔枝角既既懷舊茶餐廳🍴內內外外都非常之充滿香港情懷🇭🇰門外戲棚元素、店內既龍鳳牆 🐉當中有唔少特色係向書法家曾灶財先生同喜劇大師周星馳致敬🫡最令人期待係老荔常餐🍽️同甜品👉🏻沙嗲牛肉煎蛋麵配阿華田脆脆火山超級yummy~ 微辣帶點麻既感覺 真係好唔同 一試難忘🤤👉🏻金沙朱古力流心多士 甜點愛好者必點! 流心既榛子醬配上朱古力脆脆 令西多士既口感形成對比🆚互相輝映😋我哋仲叫左👉🏻沙嗲牛肉肉芝士熱香餅漢堡👉🏻滑蛋叉燒飯👉🏻奶茶紅豆冰 都好出色!! 估唔熱香餅都可以有咁新穎既配搭😚
成日都有人話越簡單越不簡單 但呢間茶餐廳做到了😋
沙嗲牛肉有沙嗲味 紅豆冰真係有紅豆🫘

講緊係荔枝角既既懷舊茶餐廳🍴
內內外外都非常之充滿香港情懷🇭🇰
門外戲棚元素、店內既龍鳳牆 🐉
當中有唔少特色係向書法家曾灶財先生同喜劇大師周星馳致敬🫡

最令人期待係老荔常餐🍽️同甜品
👉🏻沙嗲牛肉煎蛋麵配阿華田脆脆火山
超級yummy~ 微辣帶點麻既感覺 真係好唔同 一試難忘🤤
👉🏻金沙朱古力流心多士 甜點愛好者必點!
流心既榛子醬配上朱古力脆脆 令西多士既口感形成對比🆚
互相輝映😋

我哋仲叫左👉🏻沙嗲牛肉肉芝士熱香餅漢堡👉🏻滑蛋叉燒飯
2024-09-21 3992 瀏覽
懷舊既是佢優點,全因為有港式冰室,先至留得住香港人嘅胃荔枝角呢間冰室裡裡外外都充滿港味,播住懷舊金曲,就算出面排晒隊,啲人都唔會鼓噪嚟得冰室醫肚,當然想食飽肚啲嘅碟頭飯,呢碟滑蛋叉飯都好人氣,炒蛋炒到好金黃,好多片叉燒鋪喺蛋上,非常誘人點豉油食更係神來之香,成啖飯level up沙嗲牛麵亦係冰室台柱,呢碗沙嗲牛調味極之獨特,微辣且香,肉質嫩而少筋,仲有兩粒勁圓勁靚嘅煎蛋公仔麵又入晒味,可以喺荔枝角爭霸喇沙嗲牛除咗可以煮麵,原來仲可以變Griddle,價錢好抵,就已經有好多層次熱香餅好鬆軟,有大大塊芝士,仲有大量沙嗲牛肉,食極都仲有咁,呢個性價比九龍真係存在?平時食開普通嘅西多士,金沙朱古力流心究竟又點呢?一嚟真係嘩嘩聲,好多見脆喺面,撥開再切開,好流呀,好澎湃嘅朱古力湧泉流出跟餐有得飲熱奶茶,都幾香濃,攤一陣會表面會琼住咗,睇嚟真係足茶料仲可以加錢升級特飲,奶茶紅豆冰好爆料,差唔多2/3杯都係紅豆,煮得夠爛,同奶茶好夾
懷舊既是佢優點,全因為有港式冰室,先至留得住香港人嘅胃

滑蛋叉燒飯

點豉油食更係神來之香,成啖飯level up

沙嗲牛肉公仔麵

公仔麵又入晒味,可以喺荔枝角爭霸喇

金沙朱古力流心西多士

平時食開普通嘅西多士,金沙朱古力流心究竟又點呢?

奶茶紅豆冰

2024-09-20
10 分鐘 (堂食)
沙嗲牛肉公仔麵
奶茶紅豆冰
2024-09-21 231 瀏覽
最近熱香餅漢堡真的大熱門除了配豬柳或煙肉之外 第一次見會夾港式沙嗲牛肉炒蛋combo 仲要有雙層熱香餅 第一啖咬落口 味道超豐富好足料(一啖食比較狼狽 之要選擇分兩層食)味道鹹甜交融帶有少少麻辣 糖漿一定要加 愈食愈好味 食到停唔到 估唔到又意外地match 世一滑蛋叉燒飯 又係好食抵食推介 加上特製甜豉油有畫龍點睛嘅效果 冰室有提供特飲 除了紅豆冰之外仲有大小朋友也喜歡的阿華田脆脆火山 再加點份金沙朱古力流心西多士超滿足!西多士額外有碗脆脆附送 保持口感每一啖都脆脆沙嗲牛肉是店舖招牌菜 配常餐公仔麵一樣好食另外杯上有金句 幾有創意冰室門口大玩戲棚元素 店內亦設有霓虹燈裝飾 不論店外內適合打卡
最近熱香餅漢堡真的大熱門

沙嗲牛肉是店舖招牌菜 配常餐公仔麵一樣好食
另外杯上有金句 幾有創意

• 滑蛋叉燒飯
  • 沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡
2024-09-20 224 瀏覽
經過荔枝角發現了新開的「#老荔冰室」,門前的戲棚設計,亮著燈,超有感,門前已排了十數人,如此閃亮場面,我們在對面馬路已經看到,就是這樣被吸引進去,想不到店內更有酒樓線龍鳳牆,而且周圍都有「港式金句」,連餐具上都帶不同句子,香港人都懂的!沙嗲牛肉麵 最最港式的常餐,反而是最考功夫的!這裡的沙嗲牛肉,片片厚肉,而且份量多、味道香中帶甜,再加點點麻辣香,最最重要的當然是一隻太陽蛋,蛋汁撈麵,你們懂的!沙嗲牛肉炒蛋熱香餅漢堡 這些日子大熱的熱香餅漢堡,換上沙嗲牛肉做餡,配個香脆薯條,配搭創新又出奇的夾,伴碟上得有茄汁和糖漿,這個小朋友發現薯條點糖漿竟然輸不了!滑蛋叉燒飯然後來到麻甩碟頭飯,甫上桌已經聞到香噴噴,蛋是勁滑的,叉燒夠香又夠鬆化,碟頭有點大,餓時選這個正解!金莎朱古力流心西多士小女孩大愛這個,幾吋厚多士,上面淋滿朱古力醬,切開裏面更是朱古力流心餡,賣相和口感都有了,而且甜度適中,唯怕份量太大吃不完😂#特飲 小女孩叫的是 #阿華田脆脆火山 我的是 #奶茶紅豆冰 份量和用料絕對不馬虎,我的那杯紅豆粒粒飽滿,圓轆轆的很滿足!

沙嗲牛肉麵

金莎朱古力流心西多士

#特飲

特飲
2024-09-12
20 分鐘 (堂食)
特飲
  • 金莎朱古力西多士
平時間唔中都會去冰室,最近經過見到荔枝角開左間主打懷舊香港風味的冰室,門口加入戲棚元素好吸睛,入內裝修以霓虹燈和舊香港元素為主,其中店內龍鳳牆更係打卡一流❤️值得一提連餐廳既杯碟上都不難發現金句同迷語,好有心思 ❤️今次叫左幾款野食,味道都好有驚喜沙嗲牛肉炒蛋熱香餅漢堡 必點之選! 估唔到沙嗲牛肉同熱香餅漢堡又幾夾,即叫即做😍 熱香餅重蛋香,配埋糖漿鹹鹹甜甜好惹味,沙嗲牛份量都好多,味道會較偏甜金沙朱古力流心西多士西多士本身已經好邪惡,加埋金沙朱古力真係double邪惡,一切開既時候有流心效果,金沙朱古力香甜軟滑,蛋香味有,值得一試沙嗲牛肉煎雙蛋麵 佢地呢度既沙嗲牛肉大大塊好入味,配上流心既煎雙蛋好有口感,麵吸湯好正,值得一試滑蛋叉燒飯滑蛋嫩滑帶蛋香,上面加左唔少蜜汁叉燒,一口飯一口滑蛋叉燒,香口惹味特飲叫左💕椰汁紅荳冰嚟到冰室梗係要飲名物之一紅豆冰啦紅豆香甜綿密,椰汁🥥夠香,加上花奶及冰一同飲用真係透心涼

沙嗲牛肉煎雙蛋麵

特飲叫左💕椰汁紅荳冰
嚟到冰室梗係要飲名物之一紅豆冰啦
紅豆香甜綿密,椰汁🥥夠香,加上花奶及冰一同飲用真係透心涼
這天經過荔枝角工廠區,找地方吃下午茶,被這間冰室的獨特裝修吸引。門面用了戲棚設計,色彩豐富,還有很多絕核的金句,很有香港風味!城寨叉燒飯加頂帽 👊城寨啲叉燒飯我就沒吃過了,但是這個叉燒飯挺不錯,叉燒不會燒得太燶,加上蛋蓋,打卡都幾靚。沙爹牛肉煎蛋麵 😍如果你是沙爹牛肉控,在這裏會有驚喜,除了最受歡迎的沙爹牛肉麵之外,還有沙爹牛肉飯,還有熱香餅漢堡。沙爹牛肉芝士熱香餅漢堡這是冰室必點菜式,熱香餅是自家製,蛋漿打得很好,蛋味濃郁,乾身香口。金莎朱古力流心西多士👀喜歡吃甜品的這個也是必點,跟其他地方的西多士不同,這是朱古力口味加榛子醬。最後加杯檸檬益力多特飲, 開心圓滿!

城寨叉燒飯加頂帽 👊

沙爹牛肉煎蛋麵 😍

沙爹牛肉芝士熱香餅漢堡

金莎朱古力流心西多士👀

最後加杯檸檬益力多特飲, 開心圓滿!

2024-09-11
15 分鐘 (堂食)
2024.09.07【09.07  就是要 老荔(老黎)@ 荔枝角 老荔冰室】蒹葭. 詩經有云:蒹葭蒼蒼,白露為霜。所謂伊人,在水一方。是日白露金秘書回來不知何時開始金秘書開始寧可信其有講究意頭有伊人約我去約我吃飯有趣的是約在誠信中心等有誠信的金秘書提早到發現地下就有一家老荔冰室裝潢特別未夠3點,已經見到都有好多人排隊老荔~老黎~Call伊人:我想試試這家伊人:心有靈犀一點通門外店内很有趣的是寫滿打工仔的心聲店員的背部寫著我是樹窿起初想不懂後來就會心微笑除了用QR Code 下單有什麼想吃的都對她們說我和伊人都想點今期流行的沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡我要的是常餐-包沙嗲牛肉公仔麵,煎蛋,奶油豬仔包凍奶茶茶底非常濃郁奶味香滑, 比例恰到好處入口絲滑是我杯茶私心推介沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡熱香餅香軟沙嗲牛肉香而不辣有Ming廚爸爸的味道即是我最喜歡的沙嗲牛肉味配上我喜歡的芝士就是好吃由於沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡第一個上桌所以一定先吃它沙嗲牛肉公仔麵緊隨其後上桌雖然沒有第一時間吃但沙嗲牛肉依然好吃沒有給湯浸淡濃味沙嗲依然保持麵質彈牙煎蛋是美美的太陽蛋奶油豬仔包非常香脆由於太喜歡脆脆沙嗲牛肉公仔麵湯還

蒹葭. 詩經有云:
蒹葭蒼蒼,白露為霜。
所謂伊人,在水一方。

是日白露

除了用QR Code 下單
有什麼想吃的
都對她們說

我和伊人都想點今期流行的沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡
我要的是常餐-包沙嗲牛肉公仔麵,煎蛋,奶油豬仔包

凍奶茶
茶底非常濃郁
奶味香滑, 比例恰到好處
入口絲滑

非常美味
當中的白飯
總想用滑蛋叉燒包裹著來吃的好滋味
經典茶餐-生炸雞髀,薯條

經典茶餐-炸雞髀,薯條
雞髀和薯條炸透透

抵食:♥♥♥♥♡

♡  老荔冰室 ♡
♡  荔枝角青山道495號誠信中心地下1號舖  ♡
2024-09-07
15 分鐘 (堂食)
常餐-沙嗲牛肉公仔麵,煎蛋
常餐-奶油豬仔包
經典茶餐-生炸雞髀,薯條
麻麻地豬扒
檸檬益力多
  • 常餐-沙嗲牛肉公仔麵,煎蛋,奶油豬仔包
  • 凍奶茶