2007-09-08 23 瀏覽
同d fd去mk食, 叫南瓜蟹肉白汁意粉, 同個meun個樣好唔同, 仲以為叫錯左...唔好食, 食唔到蟹肉, 口感好差. 仲有個xo漿炒意粉, 好似茶記咁...d pizza好軟, 好少料, 好多人叫春卷, 都係麻麻...叫左d野飲, 半價...唉, 都係見佢半價先叫, 都係一般最差就係d service, 唔知係唔係mk, 梗係差d. 有個4眼waiter, 好鍾意上菜時在2個客人中間穿出黎, 仲要個客自己接...次次都係咁, 左d食物黎又唔會自動拿d公既fork同spoon, service唔ok, 仲有, 好多客都揮哂手, d waiter都扮睇唔到, 見到先慢慢行過黎, 又無笑容, 睇到都嬲!都係無下次...
叫左d野飲, 半價...唉, 都係見佢半價先叫, 都係一般

最差就係d service, 唔知係唔係mk, 梗係差d.

都係無下次...
2007-08-16 16 瀏覽
上次同男友去食晚餐..叫左個南瓜蟹肉白汁意粉,黑椒牛柳焗飯同燒鴨pizza。個意粉好香..汁都幾夠味。但d 南瓜又硬又唔甜..蟹肉都算多!! 個飯就汁好香...黑椒唔太辣...但好鹹, d 牛柳就不過不失!! 個pizza...d 鴨肉似叉燒...乾乾地~~味就幾特別!! 總括...三樣食物都算ok ...唔會太失望同太驚喜
總括...三樣食物都算ok ...唔會太失望同太驚喜
2007-08-16 12 瀏覽
去新世紀行街,行到累,五點幾開始搵野食。經過老富昌,睇睇個menu, 幾多選擇喎,咁就入咗去試吓。兩個人叫了兩樣食品:1) 焗豬飯($26 no drink):個味道(sauce)好過大X樂or 大X活好多,蕃茄醬汁好香,無咁多油,D飯一粒粒好乾爽,豬扒唔錯,唔韌,有豬味。2) 海鮮蕃茄醬扁意粉($26 no drink):好大碟,海鮮其實無mud, 淨係得魷魚同三隻細到似淡菜嘅青口。連蝦都無隻!蕃茄醬味道調得不錯,不過扁意粉好硬,要咬好耐。整體唔錯,但唔可以話好抵,因為成$26一個飯/意粉唔包飲品,唔及大集團ge快餐店抵。服務都算唔錯,waitress有笑容,服務都好快手。環境一般,裝修有點怪。同埋呢間野個名聽起來真係超"leung" lor~

兩個人叫了兩樣食品:

(非會員)
去食lunch太坐食龍脷柳蝦餅伴薯容, 我食燒鴨胸龍蝦汁意大利飯龍脷柳蝦餅伴薯容, 龍脷較老其他ok燒鴨胸龍蝦汁意大利飯, 龍蝦汁飯ok, 燒鴨胸就少左個胸-即燒鴨, 有d似燒腊店d燒鴨$52個午餐\想點呀, 問題係同一座商場內有好多好選擇, 貴d好食d有百佳咖啡, 平d有food court, 同價可以落麻布, 食lunch, 特別食午市套餐\好難講佢\全部o野好唔好食, 但食lunch我就一定唔會選佢\
去食lunch
太坐食龍脷柳蝦餅伴薯容, 我食燒鴨胸龍蝦汁意大利飯
龍脷柳蝦餅伴薯容, 龍脷較老其他ok
13@07@07 新世紀新老富昌色彩今日去左呢間食評唔錯既新店~ 叫左個二人餐法國鮮野菌忌廉湯好似糊仔咁既~ 但味道唔錯法式焗田螺& 鮮蟹肉蟹籽沙律田螺同個沙律最正正正~~~巴國燒豬肋骨配秘製燒烤醬配菜幾好食€不過豬肋骨就幾滯...但味道唔錯既....波士頓大蝦蕃茄汁天使麵隻蝦幾好味....不過天使麵仲好有"烚水"既味...紅綠豆新地+ 朱古力碎云尼拿雪榚鮮奶唔記得要篤碎塊朱古力餅先...食左半塊先記得~如果唔係無咩味.... hahaa
13@07@07 新世紀新老富昌色彩
今日去左呢間食評唔錯既新店~ 叫左個二人餐

法國鮮野菌忌廉湯

好似糊仔咁既~ 但味道唔錯

法式焗田螺& 鮮蟹肉蟹籽沙律
田螺同個沙律最正正正~~~

巴國燒豬肋骨配秘製燒烤醬
配菜幾好食€
不過豬肋骨就幾滯...但味道唔錯既....

波士頓大蝦蕃茄汁天使麵

隻蝦幾好味....不過天使麵仲好有"烚水"既味...

如果唔係無咩味.... hahaa

2007-08-12 8 瀏覽
其實間餐廳唔係咁得之嘛!除左個湯係較為好味之外!不論係主菜同餐飲都係好一般!唔值得用個價錢去食囉! 講真唔好貴, 但係用呢個價錢係附近有間仲好食, 仲要係好食好多!氣氛唔算係好, 卡位亦唔算係特別如果有朋友食完之後又想推介呢間餐廳, 最好寫得詳盡d, 等其他朋友可以跟住食, 唔使失望!
其實間餐廳唔係咁得之嘛!

除左個湯係較為好味之外!

不論係主菜同餐飲都係好一般!

氣氛唔算係好, 卡位亦唔算係特別

2007-08-12 17 瀏覽
其實間餐廳唔係咁得之嘛!

除左個湯係較為好味之外!

不論係主菜同餐飲都係好一般!

氣氛唔算係好, 卡位亦唔算係特別

2007-08-11 7 瀏覽
星期三晚和二個朋友去食晚餐,一坐底就比個沙發椅子下面的板邊界刂到腳流血,但因是次dinner是為朋友慶祝牛一,所以也沒有向餐廳投訴了。(但現在傷口還未好)食物款式也不少,但來到的時候卻不熱,而且小食份量很少﹝尤其是雞翼真的很細隻及乾﹞。裝潢是蠻好的,但食物及服務是有待改善。
裝潢是蠻好的,但食物及服務是有待改善。
2007-08-06 8 瀏覽
三點半來一個late lunch,在麻布茶房與老富昌下選擇這家新開的法國店。下午茶餐牌選擇不少,但偏無我想食既沙律,唯有點吞拿魚三文治($18),男友則點白汁煙肉天使麵($28)。天使麵先上,份量符合下午茶,小小的一盆。麵條條理分明,無一般天使麵黏作一團的弊病,白汁亦可口。吞拿魚三文治味道普通,勝在賣相整潔漂亮。不連餐飲,加$6有咖啡或茶。男友的咖啡看似朱古力一樣,感覺奇怪。侍應無主動俾水我地,但見其他桌都有,應該係失誤。始終下午茶試唔出真工夫,見晚餐食譜咁吸引,有機會應該試試。

吞拿魚三文治味道普通,勝在賣相整潔漂亮。

侍應無主動俾水我地,但見其他桌都有,應該係失誤。

始終下午茶試唔出真工夫,見晚餐食譜咁吸引,有機會應該試試。
2007-07-21 9 瀏覽
經濟,環境舒適,食物款多,青口略嫌不夠新鮮,無味,其他食物也不錯
2007-07-18 19 瀏覽
回應「老富昌色彩會員」:其實因為我係舊會員(當年已俾入會費),所以可以免費換張新會員卡,同埋有coupon送。不過今次冇得抽獎,又冇得用coupon,要下次先得喎~~當日沙田及九龍灣店突然執哂,等我仲以為我儲埋0個二千幾分冇哂添!好彩而家D分都轉得番落張新卡,不過唔可以像以前般無限儲,一年就會到期。
回應「老富昌色彩會員」:

(非會員)
見到樓下食評. 話老富昌色彩仲送左幾張coupon比佢地地添, 可見呢間色彩都好「大細超」, 唔係個個都送coupon。各位去到老富昌色彩記住問下有冇coupon,過門都係客, 無謂俾佢地色彩『坤』食客$100做會員。份量有大有細, 講真兩次我飲左兩杯「榛子朱古力特飲」,細細的雪球在朱古力奶上面部份(低過水位),只有WhipCream在面, 絕冇樓下食評咁好有咁大個雪球高過水面。小肥羊春卷都仲有D肉食, 老富昌色彩個鹅肝春卷只有炸春卷皮,完全食唔到鹅肝。浪費了三十五元($32+10%)。焗豬排飯一般, 飯太濕, 份量普通。注意下午茶餐,只西多士收十二元, 加咖啡或奶茶加六元。星期六、日比平日貴少少。下午茶餐鮮茄汁海鮮扁意粉海鮮份量少得可憐, baby size clams 跟袖珍尤魚碎要放大鏡才看到。唯一可取是海鮮墨魚麵加意粉,加蒜片, 炒得好香。海鮮份量一般, 不太多。

焗豬排飯一般, 飯太濕, 份量普通。

(非會員)

焗豬排飯一般, 飯太濕, 份量普通。

2007-07-13 6 瀏覽
同女友一直都有幫襯開老富昌,新世紀呢間新舖裝潢幾靚,見到分左兩隻色既區域- 粉紅& 綠。我地有幸坐到粉紅色的卡位,都幾舒服!可能新開張的關係,佢有幾個優惠喎,甜品拼盤同飲品半價,而且仲送左幾張coupon比我地添。我地叫左個Color拼盤+焗豬柳飯+辣汁三文魚意粉+曲奇妙趣。食物整體質素都算唔錯,加上價錢比較大眾化,可以一試!但係餐牌內見唔到至愛o既"墨魚汁麵",只係有類似o既"海鮮墨魚麵加意粉",唔知係咪呢間冇得供應。因為太飽的關係,所以最後冇叫到甜品食...

因為太飽的關係,所以最後冇叫到甜品食...
2007-07-12 13 瀏覽
有日星期六下午在新世紀等女朋友搭火車從上水出來,無意發現了新世紀多了間老富昌,就跟女朋友去試一試。下午茶的時間,等了一兩張枱,這間分店跟其他老富昌供應的食物類型明顯不同,價錢亦大眾化的很,坐下點了一客夏威夷PIZZA,鮮茄豬排焗飯和一杯榛子朱古力特飲。三種食物味道都好好,份量亦很足,加上不錯的服務態度,令我們2天後經過新世紀時,又多去了一次,這次試了它的RIBS,但不算好,反而新嘗試的石鍋雞粒生菜包,無論是味道和賣相都好好,雞粒熱騰騰又野味,加埋生菜就不覺油膩,你還可選擇將雞粒放在炸起的雲吞皮上,又是一新選擇,我和女朋友都覺得,以後新世紀有選擇了!