2010-12-17 367 瀏覽
上次在鴨脷洲市政大廈珠記食海鮮的不愉快經驗已忘記得一乾二淨, 看了KC Gourmet 的推介, 今次又再到鴨脷洲市政大廈耀記自攜海鮮烹調.是日吃午餐, 皆因耀記於 5:00PM. 便收市.時為下午3:00PM, 先到鴨脷洲市政大廈街市買鴨脷洲市政大廈, 今次吾同喇! 鮮活蹦蹦跳跳, 魚販準備就絮, 雖然主婦人潮大軍還未殺到, 但魚販不敢怠慢, 其中一檔老板娘話四時多, 就人頭湧湧, 要買就趁早!這間耀記很特別, 日間是咖啡奶茶輕食, 但午市就會替人客煮來料加工海鮮.是日我們食得很過癮, 兩人佔一大檯, 老板娘熱誠地推介烹調食法, 我們照單全收, 惟命是從綜合今日的午餐, 因店東廚師烹煮得宜, 配上鮮蹦活跳的海鮮,又得老板娘誠意介紹, 真是相得益彰, 賞心悅事!白灼基圍蝦: 基圍中蝦,蝦頭有膏,蝦身爽甜鮮味。一向愛把蝦頭放在嘴內,輕輕的一啜,蝦膏還黏附著橙色凝固了的蝦膏,真是鮮味無比白灼花螺:本想來個辣酒煮花螺,但老板娘主張白灼花螺。花螺吃得出鮮甜味道,但肉質較韌,配上甜醬, 更為可口陳皮蒸鮑魚:鮑魚雖然不一樣大小,但無損煙韌咬口以最傳統的陳皮蒸鮑魚,陳皮的甘苦突顯鮑魚的鮮味,而且鮑魚
是日吃午餐, 皆因耀記於 5:00PM. 便收市.

又得老板娘誠意介紹, 真是相得益彰, 賞心悅事!

白灼基圍蝦:

基圍中蝦,蝦頭有膏,蝦身爽甜鮮味。

一向愛把蝦頭放在嘴內,輕輕的一啜,蝦膏還黏附著

橙色凝固了的蝦膏,真是鮮味無比

白灼花螺:

本想來個辣酒煮花螺,但老板娘主張白灼花螺。

花螺吃得出鮮甜味道,但肉質較韌,配上甜醬, 更為可口

陳皮蒸鮑魚:鮑魚雖然不一樣大小,但無損煙韌咬口

以最傳統的陳皮蒸鮑魚,陳皮的甘苦突顯鮑魚的鮮味,

而且鮑魚口感豐盈,吃罷我們已是大滿足!

清蒸羔蟹:

用最簡單的清蒸方法處理, 蟹膏滑溜,鮮味較重。

熱騰騰的蒸蟹上檯,

蟹螫和蟹身不算多肉,但鮮甜無比

清蒸斑腩:雖然斑肉質較為鬆散,但由於處理得宜,火候控制得恰到好處,

魚肉仍算嫩滑可口,加上絕配的豉油芫茜蔥,又是送飯佳品

2010-09-25
  • 白灼花螺
  • 陳皮蒸鮑魚
  • 清蒸斑腩
  • 清蒸羔蟹
2010-02-09 316 瀏覽
上星期日,探訪完長者會員,之後...同其餘7個義工一齊去咗市政大廈開飯...去這兒開飯是阿強一早提議的,因為佢話識人可以係漁市場個度攞貨,可以打個8折俾我地.咁..識人當然D海鮮會新鮮D,而且又抵D,我地當然舉腳贊成啦.但有什麼東西食,事前完全不知道.市政大廈熟食檔位於一樓,場內不算很大,地方尚算乾淨,裡頭只有幾間食店,而今次我們幫襯的食店名叫耀記.在食店裡,我們坐著等,因為買手還未到,.....大家一直等,等到差不多2:15分才有第一味海鮮上桌,....登登登...第一味就係椒鹽瀨尿蝦,都好大隻,仲有膏添,好正....椒鹽既味道岩岩好,唔好太鹹或太辣,亦唔算太油,好味道呀...d瀨尿蝦好新鮮,...超正.第二味係東星2味,魚頭,魚骨,同魚尾拿去蒸,味道亦佷好.第三味係東星2味之炒班球,d班球好鮮味,啖啖肉,正....第四味係蟶子皇,聽講要70元一斤,一斤大約有5隻,平均一隻要14元,買手一共買了30隻,每人平均可以吃到3隻,師傅將d蟶子皇加入蒜茸粉絲去蒸,又是超級美味.....yummy....咁大個女都是頭一次吃那麼大隻的蟶子.第五味是美極蝦,蝦雖然細隻,但味道很鮮美,用美極來炒,
第二味係東星2味,魚頭,魚骨,同魚尾拿去蒸,味道亦佷好.
第三味係東星2味之炒班球,d班球好鮮味,啖啖肉,正....
第五味是美極蝦,蝦雖然細隻,但味道很鮮美,用美極來炒,很奇妙的配搭.
另外叫了啤酒,汽水,
到埋單時,加工費連酒水費用大約4百多,海鮮買了920元,每人平均都是吃了百多元,算是經濟實惠了.

椒鹽瀨尿蝦
美極蝦
蒜茸粉絲蒸蟶子皇
真係好大隻蟶子呀!
2010-02-07
椒鹽瀨尿蝦
美極蝦
蒜茸粉絲蒸蟶子皇
真係好大隻蟶子呀!