2025-05-14
今次同家人慶祝生日同母親節,專登揀咗太子花墟老字號「翡翠海鮮酒家」,試勻多款招牌菜式,整體表現高質有新意! 香草焗手剪乳豬(全隻)乳豬顛覆傳統做法,以香草焗取代明爐燒,外皮酥脆,肉質嫩滑多汁,香草味滲入肉中,清新不膩!店員會即席手剪成小件,貼心方便。唯份量較大,建議10人以上分享。 櫻花蝦大蠔餅蠔餅炸得金黃酥脆,蠔仔肥美唔腥,櫻花蝦鹹香提味,每一口都「咔滋」作響!不過略嫌油份稍多,食幾啖開始濟。 滋味醬燒牛肋骨牛肋骨炆至骨肉分離,肉質軟嫩帶,筋膜位入口即化,都幾高水準!碟下會有蠟燭為牛肉保溫。蝦多士蝦多士炸得鬆化,蝦膠彈牙鮮甜,頂層嘅沙律雪糕,略嫌奇怪,但創意十足。 即磨杏汁菜膽白肺湯 我本身唔鐘意杏汁都唔鐘意豬肺,所以真係飲唔到😂 鮮蝦雲吞浸大海斑 海斑肉質細嫩,魚湯鮮甜無味精,雲吞皮薄餡足,鮮蝦爽彈!配雲吞呢個做法都好特別。 當紅脆皮一品燒雞燒雞皮脆肉嫩,雞胸位仍保持多汁,醃料帶淡淡南乳香!人均$300左右,以手工粵菜同創意fusion菜而言,性價比合理。推薦香草乳豬、櫻花蝦蠔餅同燒雞,適合節慶或宴客!
香草焗手剪乳豬(全隻)
櫻花蝦大蠔餅
滋味醬燒牛肋骨
蝦多士
即磨杏汁菜膽白肺湯
我本身唔鐘意杏汁都唔鐘意豬肺,所以真係飲唔到😂
鮮蝦雲吞浸大海斑
當紅脆皮一品燒雞
燒雞皮脆肉嫩,雞胸位仍保持多汁,醃料帶淡淡南乳香!