2006-02-14 61 瀏覽
平日晚上九時到横丁的好處是不用等位。我不想吃太多肉,只是要了個粟米拉麵,但已包含了其他素菜和兩片叉燒。拉麵跟山頭火差不多,都十分"彈牙"。我最欣賞的是那個芝麻湯底,很香濃但沒有太多味精,吃完不會有口渴的感覺。
2005-09-16 14 瀏覽
吃過午餐,麵質地一般,湯底亦沒有太大特色.燒叉燒則頗肥膩,總體而言水準一般.
2005-05-12 15 瀏覽
第二次食了,媽子說想吃拉,我否決了吃味千,叮一聲想起有拉橫丁就上去了。星期四的晚上九點半,人不多,可以話想食邊間都得,可惜兩人都病病,最後揀了沒sushi吃的翔太郎。全店係sell叉燒的,所有拉都有叉燒,其實食物選擇不多但佢個menu又可以set到好似有十幾廿款咁,真係好犀利~ 我記得有粟米拉、紫菜拉和叉燒拉,前兩者都會有三塊叉燒。而湯底側有面鼓、醬油和芝麻,所以個menu已經有成九款拉啦~ ~~haha我們叫了兩人餐c,有拉﹝粟米或紫菜﹞x2加餃子加飲品x2。叫了各一拉,用面鼓和芝麻湯底。面鼓湯底我覺得ok喎,因為我怕味濃,佢給我的感覺是不太多味精,芝麻湯底很香,味道就像食煎腸粉落果d麻醬咁~不過食得耐就好似"漏漏地" 拉質地彈牙,皂水味過清了,唔錯~ 叉燒半肥瘦,很滑滑~ 可惜太少了,只得三塊,所以對我仍保留著吸引力~紫菜拉的蛋蛋亦很滑滑呢~ 另外由於病病關係,我們要求餃子不要煎得太,叫他們想辦法令佢唔熱氣,最後佢地呈上了蒸餃子呢~ great~此外,不知是否人少關係,服務不俗,小個子的女孩子待介紹詳盡不敷衍而且亦有禮貌。唔知點解,我媽子依然覺得味千好吃點‧‧‧
唔知點解,我媽子依然覺得味千好吃點‧‧‧
2005-03-31 10 瀏覽
食過哂拉麵橫丁覺得最好食就是翔太郎, 是超越其他幾個的, 套餐又低, 野飲不錯, 拉面我覺得配麻油好正,面的味道又覺得是別樹一格般的, 壽司的腐皮又厚又軟又甜飯又大粒又有口感, 一定正過峰壽司或元
2005-01-08 11 瀏覽
今日一行四人去causeway bay,大家都冇咩頭緒食o的咩好,有人提議去「拉麵橫丁」,最後大家o係冇其他意見既情況下就去左喇。起初大家想去「山頭火」的,但係大家見到條人龍長得可怕,所以就改去第二間。由於我地見到呢度個二人餐都幾多野食,而且有個朋友有citibank credit card,有八折。我地叫左兩個二人餐a,有一個拉麵,一個飯,一客餃子,兩個小食。我地要左麵豉湯拉麵,饅魚飯,腐皮壽司(三件),蝦餅(四件),一杯凍奶荼同埋coke. 先講既係杯茶,我之前去「山頭火」同埋有好幾間拉麵店,都係俾凍茶,我唔知係唔係而家冬天啦,所以佢俾熱茶。入正題,個拉麵真係麻麻,o的麵既texture麻麻,o的叉燒超咸,口感屬一般,但係個湯底都還可以。到個飯,真係唔太掂,o的饅魚都算可以,但係o的飯就唔多好喇...餃子唔錯,個皮薄,o的肉又有o的肉汁,值得食。個腐皮壽司都ok啦,不過不失,但係個蝦餅就真係唔好喇,一來太過油,二來o的料麻麻。同埋我覺得食拉麵有奶茶飲好港式feel囉~而且o的裝修真係唔掂( i mean同橫丁其他的比較)埋單一人56蚊,講真雖然話抵,但係睇你想食好野定想食平野喇,但
餃子唔錯,個皮薄,o的肉又有o的肉汁,值得食。個腐皮壽司都ok啦,不過不失,但係個蝦餅就真係唔好喇,一來太過油,二來o的料麻麻。同埋我覺得食拉麵有奶茶飲好港式feel囉~而且o的裝修真係唔掂( i mean同橫丁其他的比較)埋單一人56蚊,講真雖然話抵,但係睇你想食好野定想食平野喇,但係我覺得橫丁都唔係真係咁值得去。
2004-12-28 2 瀏覽
試左呢度既醬油拉麵, 配料簡簡單單咁, 叉燒真係做得幾好. 湯底清淡, 亦都較少味精. 我自己鍾意食彈牙既麵, 所以覺得個麵可以再有咬口d.服務方面都唔錯, 侍應會自動自覺走黎添茶.

服務方面都唔錯, 侍應會自動自覺走黎添茶.
(非會員)
2004-11-20 21 瀏覽
喜多方拉麵的風格就是豬肉雞骨清湯+粗身捲曲的鹼水麵, 簡單佐以筍. 蔥和豬背肉做成的叉燒, 吃時佐以胡椒而不會用七味粉. 芝麻湯底和胡亂增加配料都不是傳統喜多方的口味了. 這家翔太郎的由食物到裝修(藏)都與我在日本吃的如出一徹, 是很道地的喜多方style. 如果你到日本, 不仿找一家會津‧喜多方拉麵 小法師吃吃, 屬連鎖店, 日本全國也有, 在東京更不難找, QC 極好, 每一分店水準一致, 是把喜多方拉麵發揚光大的店子, 甚至比喜多方當地的麵家更好吃. 翔太郎則起碼做到此店9成的水準.
2004-08-19 16 瀏覽
同個同事去左銅鑼灣,原本想同佢去和三郎,點知佢話好想去拉麵橫丁,橫豎仲有呢度的拉麵未試過,就因利乘便來試埋。十二點九來到,人氣不太旺盛,連長龍店火頭山都任坐,可見呢度真係要諗諗計,如果唔係拉麵橫丁好快變士干橫丁或雲吞麵橫丁。渴的仍是熱茶,總不明白為什麼呢度賣拉麵不給涷水呢?餐牌上有小吃、有飯、有餃子、又有拉麵,種類很多,相信無人會縑其選擇少。我們叫左兩個set,一碗麵加兩個飯糰,不計味道,單睇份量是一定夠飽。我要的是芝麻湯麵,濃濃的湯底,聞到的是麻醬的味道而不是芝麻的香味,令我幾失望。有幾塊半肥廋叉燒及不多的配菜,單看賣相只一般;渴一口湯,濃濃的麻醬味蓋過一切,令湯頭毫無個性,個人而言不太喜歡,亦不覺得很特別;配料少少的,只得三幾條筍及幾圈蔥,份量不足,再多5倍蔥就差不多;叉燒倒有6片,數住叉燒來吃拉麵的朋友一定會覺得滿足。叉燒全屬半肥廋,口感同味道都不差,算是這碗拉麵較為可取的部份。同事的叉燒拉麵更有十幾塊叉燒,吃得她最後也棄械投降。呢個故事教訓我們,叉燒雖好,但吃多也很單調的;麵完全是火頭山的拉麵格式,全無所謂的會津‧喜多方的風格。一人仲有兩個飯糰,分別要了三文魚及明太子。飯糰都唔
一人仲有兩個飯糰,分別要了三文魚及明太子。飯糰都唔細個,仲熱熱的,飯是白飯,幾淡口,好少餡,亦一咬就散,整得麻麻,味道更一般,勝在唔會唔夠飽咁啦。老實講,食完碗麵都無咩胃口食這個,加上又唔係話好好食,所以淨叫麵不叫餐也不會好蝕底。
埋單一百一十幾,中等價錢,但只得個叉燒叫唔錯,整體上只一般。
總括現今拉麵橫丁四間拉都店,火頭山仍是旗艦,其次是福福Noren,之後就是Gottu,最後才是翔太郎。
2004-05-16 6 瀏覽
之前看食評,有人說叉燒多到讓他明白「小食多滋味」的真諦。我也有少少同感,第一口真的極之美味,但吃到最後,把麵都吃光了,碗內還有數塊叉燒時,便有些怕肥不想吃了…(雖然我還是吃了…因為太美味…hehe)我點的是芝麻叉燒拉麵,圖中可見,湯面也頗多油。至於麵是粗身那種,很好吃。而那$5雞蛋也很好吃,蛋白很滑,但蛋黃則不及同在拉麵橫丁的福福好吃。我喜歡很拉麵中的筍,但這間則是我吃過最普通的。總括來說,值得一吃的是麵和叉燒!最後,那碟餃子的味道一吃便知和普通的日式餃子很不同。後來才嚐出應該是蠔味,內裏竟然是蠔?第一次吃這種餃子…個人不太喜歡,但不致於難吃。
之前看食評,有人說叉燒多到讓他明白「小食多滋味」的真諦。
我點的是芝麻叉燒拉麵,圖中可見,湯面也頗多油。
至於麵是粗身那種,很好吃。
我喜歡很拉麵中的筍,但這間則是我吃過最普通的。
總括來說,值得一吃的是麵和叉燒!
最後,那碟餃子的味道一吃便知和普通的日式餃子很不同。
後來才嚐出應該是蠔味,內裏竟然是蠔?第一次吃這種餃子…
個人不太喜歡,但不致於難吃。
2004-05-08 11 瀏覽
我去過一次, 但以後都唔會再去. 雖然服務幾好, 碗麵都幾大, 不過本人覺得d叉燒有朕豬肉味. 唔係太好.
2004-05-08 6 瀏覽
第一次到拉麵橫丁食,度設計得幾好喎,條"橫丁"雖然好短,但比幾間日本拉麵舖圍住,都算有特色。上到去搵間沒有太多人排隊的食拉麵,就入了去這裡。舖面唔算大,但都算有小小日本拉麵檔feel。Menu 上唔係太多選擇,而都係以叉燒為主打。我同老婆叫了栗米叉燒拉麵、叉燒拉麵及餃子一碟(見圖順序左、右、中)。兩碗拉麵都幾有水準,拉麵夠彈牙,湯底唔算太多味精(個人喜好),雖然叉燒睇落肥D,但食落口就幾爽口,偶然食一次肥油都還可以。價錢唔算太價,$48個,ok啦。反而餃子的size就細D,大多小小就好了。
(非會員)
2004-04-17 7 瀏覽
第一次黎拉麵橫丁,我叫左芝麻叉燒麵,湯底像豬骨湯味,麵好食,我深深明白"少食多滋味"的道理,食第一口叉燒時真的好好味~但食極都食唔完o既時侯~好肥好膩~已經食唔落喇~但又唔想浪費,好辛苦咁食完~患了叉燒恐懼症~
2004-02-24 14 瀏覽
全店都係叉燒, 幾好食, 叉燒拉麵有十四塊, 太多喇, 中華拉麵就有五塊, 最適合, 而其他只有三塊, 大少喇.<br />
2004-02-10 17 瀏覽
今日再訪拉麵橫丁﹐原本係想食山頭火的P-TORO拉麵﹐但係未排隊就聽到職員話今晚P-TORO 賣晒﹐於是就唯有食第二間。原本亦諗住嘗試未食過的六坊或滿天﹐但係經過翔太郎門口見到有新麵﹐叫芝麻叉燒麵﹐呢款麵我記得最初開業時係無的﹐又記得呢度的叉燒好好味﹐於是又再次幫趁翔太郎。<br />呢隻新口味湯底都幾濃﹐似係麵豉湯底又唔似完全係﹐有D芝麻香﹐又有少少豬骨湯味﹐總之我就唔太肯定係咩湯底﹐要我估我就估麵豉啦。味道都算唔錯﹐麵質同上次食一樣又粗又捲曲﹐夠晒口感﹔叉燒多到嚇死人(見圖)﹐10幾塊﹐計重量我諗同D 麵唔會差好遠﹐味道依然好正﹐如果你唔介意肥肉較多的話﹐絕對食得過﹗比起出面普通鋪頭平均$40 幾蚊碗﹐翔太郎只賣$52﹐但就非常足料﹐都算幾抵食。<br />但餃子就唔好幫趁了﹐差。$18 都唔值。
但餃子就唔好幫趁了﹐差。$18 都唔值。
2004-02-09 7 瀏覽
叉燒多到食唔晒,而且麵質唔錯~總之係食晒d麵都未食晒d叉燒啦~不過叉燒太肥都係事實