2014-05-08 2207 瀏覽
呢度ARM食既十隻手指數得晒,因為餐牌可提供既選擇同樣係相當有限。羅麥記係一眼就睇得晒既餐廳,而且仲一眼就見到有幾細同幾迫。呢度前身係兩間店分別賣乳酪同髮飾既打對面既舖位,而中間路口可通往太古城廣場既門口,就位置而言都幾旺,暫時絕對不愁無客源。佢可唔可以做落去就睇下佢有幾特別啦。懷舊茶餐廳就裝潢來講,佢賣既係新派既懷舊茶餐廳格調。所謂新派,就係不求搵返D堅係懷舊既野,而係重新打造有懷舊元素的氣氛,牆上擺滿舊熱水壺同搪瓷器皿,而燈呀、地板街磚同台凳都係色彩繽紛,活潑抵死,為太古城呢區加添活力既感覺。因為太古城一帶屋苑有D停留左係當年七、八十年代新市鎮的感覺,區內有不少長相滿有智慧的老人,既有人所共知既日本家庭,又有最近十年增多既韓藉及國內家庭,生態唔同左,唔係一味賣日式野就OK。宜家既港式茶餐廳既賣點,相信除了本地居民,主要係吸引到國內客源。本來日、韓、外國客人應可成為客源之一,但就實地環境設計而言,真係太迫啦,會變左係趕客多。服務D侍應都係瘦瘦既為主,仲好後生,好似ARM ARM 考緊DSE咁。點解咁講佢地都不時送錯下野,又唔多識處理客人等左好耐廚房都出唔到野既情緒。食物質素個餐牌都有
懷舊茶餐廳

食物質素
個餐牌都有D似扮春田花花,不過D相真係影得好靚,令我覺得值得一試。佢比一般茶餐廳既價錢貴大約20-30%左右,同附近既澳門茶餐廳比一般標價都高D(約5-10%),好似干炒牛河都成70幾80蚊。睇真D,佢賣既又唔係好茶餐廳既野,有FUSION左台式棺材麪包既咖喱海鮮飯,又有台式既芒果甜品,可能係茶餐廳在日新月異同充滿競爭既社會個種能屈能伸既精神0掛。如果咁諗,咖喱同芝士撈飯、撈公仔麪,舊式茶餐廳無既野係餐牌度搵到都算合理..而蝦多士唔係我期待既蝦多士又算係合理LOR。
蝦多士
份蝦多士都成60蚊,有咩咁巴閉就自行判斷啦,呢度可以講既係有咩唔同。
佢用既係厚包,即係用來做西多個隻,但切成法包形。蝦膠打得好彈牙,都有蝦味,又唔會係炸左之後擺太耐而出左陣油”益”味。其他茶餐廳既蝦多士塊多士好似餅乾咁,薄薄脆脆,金黃色。而呢度就食法唔同,無呢個金黃色既冠冕。我自己當然係有D失望啦,因為同期望既有距離,但朋友就話都唔錯,幾OK WOR。所以,都係睇閣下鍾意邊個STYLE啦。
而焗芝士咖喱蝦飯就好香濃,又唔辣。芝士熔左係咖喱入面,雖然睇唔到,但成個咖喱醬調得好好。飯入面係有炒蛋絲,D 汁係剛好可以撈晒D飯,唔同好多茶餐廳咁,D汁少過飯好多,剩番D飯如果唔係炒既就係一0舊0舊咁,好浪費。蝦球大小相宜,最神奇係竟然焗完都唔乾,仲好鮮味彈牙(雖然應該係冰鮮既)。而薯仔係煎香過,入晒D咖喱味之餘又有嚼頭,係成碟既精華所在。焗薯可以做到咁超班,係由選料個下已見心思。只係個飯整體都偏鹹,所以食完之後都幾口乾。侍應係唔叫佢佢都唔會放杯水落台,可能係環保啦,不過,我地真係唔叫杯水唔得。

同人迫始終唔係我杯茶,而附近又有個食物款式有更多選擇坐得又OK又平D既茶餐廳,老實講,佢真係要好食到曉飛先可以吸引到我再去。
2014-04-16 3057 瀏覽
潮流興懷舊,我也極之喜歡懷舊,一聽聞有一家以懷舊復刻做主題的食店開張,我定必第一時間仆過去。近日得知在太古康怡花園開了一間以懷舊復刻做主題的茶餐廳,叫做《羅麥記》,看過簡單的介紹後,我決定 take a long lunch,特意來報導一下。《羅麥記》這名字有沒有歷史呢? 網上沒有資料,我感覺上應該是沒有的,但這兒的六、七十年代的設計,再與一個時髦的商場結合,感覺是帶點特別的,是舊世界的新景象。餐廳是新式的,店子設計仔稱不上是舊,有少少像做一半,不做一半的感覺,因為這兒的裝潢,不是一味純復古,不是真正地把舊世界的感覺帶給大家,而是在時尚的飲食地方,刻意地加上一些古舊的擺設,來與一個設計時尚的高場做一個 crossover ,把舊世界的物品代入去新世界的景象之中,相信,這就是《羅麥記》想給予食客們的感覺吧。再有一個令我感覺是舊世界 crossover 新景像的地方,這就是他們的 Menu,刻意地,以我們小時候的學生手冊做計卓藍本,好有集體回憶的感覺。一打開這一本手冊,心中當然是想看看有沒有校規同記過記錄啦。但,你不會找到我所說的東西,一找開,就是《羅麥記》的精彩餐牌。午市,並不是人人會留
午市,並不是人人會留意這一個餐牌的,因為午市套餐會另外給你一個過膠的小餐牌,這一本手冊,會放在 reception,等位時給大家看。
這兒的主打,可以說是有很多,但當中最有特色的,應該算是這一個金磚焗豬扒飯。一個人食,感覺是有點浪費,因為當我能夠食得哂個飯,就沒有能力把麵包一併吃掉,白白地令麵包變成了廚餘。味道方面,豬扒很香,茄汁很香,不過,由於麵包比圯一般焗飯用的碟高身,又比較吸汁,所以底下的飯同麵包,撈極麵撈唔酊醬汁的味道入去,再者,用的是白飯,外在味的確是十足,可是內在味就需要增強一下。
改日再來,我要了一份瑞士汁牛河。很大碟,很豐富,醬汁當然也是頂呱呱。瑞士汁,又甜又香又夠濃,亦夠多,牛肉在瑞士汁的浸淫下,味道更加之突出,再加上整碟河粉,由頭食到落尾都很熱,醬汁香濃帶甜,牛肉同菜同河粉比例直頭是一半一半,很豐富,也味道美。
以懷舊為主題的店,其奶茶必定會有番咁上下質素。的確,《羅麥記》的奶茶,香滑,味濃,奶味重,入口亦沒有粘粘的感覺,滑滑地順入喉,是高水準的享受。
環境同食物都充滿了舊世界的色彩,店子以舊世界的物品同帶點古早味的茶餐廳食品來配合了時尚的外觀及商場,整個對比都非常之強烈,就是這一雒新舊的對比,就是這一個麵包飯,這一個瑞士汁,把舊世界的事物以新景象呈現在我們眼前,大家行過康怡廣場,行過屯門的 V City,這《羅麥記》一定會令你眼前一亮。
2014-04-08 2263 瀏覽
星期六去完海防博物館,諗起去太古個頭揾食。去康怡和民攞左飛,要等十幾張枱,於是兵分兩路,我上多一層搵食。見羅麥記價錢唔貴,免加一,只係等六張枱,最後當然要係和民等到面青既老公移玉步喇。入正題,坐得好迫,不過置在快D有得食,無計!可惜餐牌入面一條菜都無,最後我地分別叫左海南雞飯走胸同豬扒撈丁,另加飲品。雞飯十分鐘就到!D飯係有味飯,好大堆食唔曬,夠熱唔錯!D雞竟然出乎意料之外咁好!滑、有雞味、無骨,有齊甜醬油、薑蓉同辣醬,非常滋味,六十大洋,比翠x平同好食幾倍!可惜老公個撈丁撈左半個鐘先到,佢話味道0K,不過比較油。見到枱枱幾乎都叫用幾吋厚方包裝住既焗豬,最後枱枱都食剩個包,好浪費!隔籬枱叫左個蝦多士,賣相吸引,下次一定要翻兜個雞飯,再試埋呢個,返到屋企先努力跳繩!
可惜老公個撈丁撈左半個鐘先到,佢話味道0K,不過比較油。
2013-04-05
  • 海南雞飯
上月Aminn獲邀到康怡(太古)的羅麥記與幾位食友來個星級飯局餐廳的環境是看得出有心思地堆砌出來牆上印有不少”舊香港”的標誌餐牌印刷成手冊弄出舊舊的感覺枱上放有小籃子齊備餐具及紙巾一次過試了”十大必食”的6款和一些其他特選產品以下是當中的推介之選首先出場是紅豆冰粒粒奶茶和菠蘿冰Aminn喜歡紅豆冰也喜歡冰鎮奶茶就選了以奶茶雪成冰粒而成的冰鎮冰粒溶了也不會溝淡另外菠蘿冰也是用冰鎮了的菠蘿粒做冰飲品方面已經眼前一亮最先出來的小食是蝦多士這裏的是用上軟包嗯...Aminn喜歡平時的炸多士多d喔~單看蝦膠都有份量的而且不愛吃太油炸食物的朋友就會喜歡另一款小吃就是羅麥雞翼(辣味)五隻雞翼都是大大隻雞翼可選原味或辣味分別就在於多了一些辣椒粉就是突然的一下辣已而因為辣椒粉是外加的大家可以用瑞士汁洗走才吃瑞士汁是好味的個人就會喜歡再入味一點(因為自煮時都是煮到整隻雞翼入晒汁的)另一款以羅麥汁(瑞士汁)作題材的招牌菜羅麥汁牛河以秘制醬汁配上炒過的河粉眼看略為油膩汁醬是淋在河粉之上食的時候要自行撈起河粉好幼滑汁醬甜甜地加上有不少嫩牛肉簡單來說應該是瑞士撈牛河吧~!羅麥記的食物之中這個磚頭焗豬扒飯真是重量級
餐廳的環境是看得出有心思地堆砌出來

以奶茶雪成冰粒而成的冰鎮冰粒溶了也不會溝淡
另外菠蘿冰也是用冰鎮了的菠蘿粒做冰
飲品方面已經眼前一亮

最先出來的小食是蝦多士這裏的是用上軟包
嗯...Aminn喜歡平時的炸多士多d喔~
單看蝦膠都有份量的而且不愛吃太油炸食物的朋友就會喜歡

另一款小吃就是羅麥雞翼(辣味)
五隻雞翼都是大大隻雞翼可選原味或辣味
分別就在於多了一些辣椒粉就是突然的一下辣已而
因為辣椒粉是外加的大家可以用瑞士汁洗走才吃
瑞士汁是好味的個人就會喜歡再入味一點
(因為自煮時都是煮到整隻雞翼入晒汁的)

另一款以羅麥汁(瑞士汁)作題材的招牌菜
羅麥汁牛河以秘制醬汁配上炒過的河粉眼看略為油膩
汁醬是淋在河粉之上食的時候要自行撈起
河粉好幼滑汁醬甜甜地加上有不少嫩牛肉
簡單來說應該是瑞士撈牛河吧~!

羅麥記的食物之中這個磚頭焗豬扒飯真是重量級啦~
面層是煎過的豬扒肉質嫩滑亦不失香口
加上鮮煮的蕃茄汁甜甜酸酸的實在令人吃不停
中間就是炒飯加有蛋絲及蕃茄粒
無錯!! 就是羅麥哥豬扒焗飯

最後一步就是切開好脆的麵包殼記得留蕃茄汁來點
另外最好有3至4人起碼先好點這個認真!!

相比之下會較喜歡千層朱古力西多多過咖吔西多
內外都有朱古力醬 Aminn不知道是不是秘製但好飲金莎裏面的朱古力味
很濃郁又不會垠很油愛甜的必試
淨看食物的單價好似好貴但食物份量也不少
而且以某上市的”茶餐廳”作比較Aminn認為羅麥記還多了”親切”和”懷舊”
看來會持續有一定的受歡迎程度呢~
紅豆冰粒粒奶茶,菠蘿冰
蝦多士
羅麥雞翼(辣味)
咖吔西多
紅豆冰粒粒奶茶,菠蘿冰
  • 紅豆冰粒粒奶茶
  • 磚頭焗豬扒飯
  • 千層朱古力西多多
  • 紅豆冰粒粒奶茶菠蘿冰
2014-04-02 14 瀏覽
羅麥記以六、七十年代冰室作背景 , 似乎可以用來印證兩位店主 --- 羅先生及麥先生的友誼。今次應邀請來出席試食飯局 , 反而在羅麥記進餐倒是首次。  羅麥記暫時有兩間分店 , 屯門 V city 開幕那時羅麥記也曾為那兒帶來 noise , 然而今次試食目的地則為鰂魚涌康怡廣場分店 , 據問分店將會繼續開。開。開鰂魚涌康怡廣場的分店剛好是位於商場通往太古城的通道口 , 人來人往 , 貨如輪轉 , 盡得漁人之利 !濃濃的懷舊冰室氛圍 , 有一種親切的感覺。侍應生為我們奉上這本學生手冊模樣的餐牌打開後便有一頁又一頁的好介紹 ... 當晚嚐過三款「特色土砲小食」 ,  土砲有 made in Hong Kong 之意 , 代表了昔日香港華洋共處下所衍生的廉價仿西式食物。麥 SIR 乳鴿仔 $ 48 ...  通常喜愛食炸乳鴿 , 貪外皮脆口兼肉質 juicy , 最初知道這隻麥 SIR 乳鴿仔是賣 $ 48 ,  真心打了個寒慄 , 但是吃過後才會覺得非常抵吃 , 沒想過乳鴿肉還存在著鴿味之餘 , 招牌羅麥汁這隻甜豉油滷水的味道也是全浸透在肉骨內 , 肉質嫩滑細嫩 , 滋味鮮美。蝦多士 (
濃濃的懷舊冰室氛圍 , 有一種親切的感覺。
侍應生為我們奉上這本學生手冊模樣的餐牌
打開後便有一頁又一頁的好介紹 ...
麥 SIR 乳鴿仔
麥 SIR 乳鴿仔 $ 48
蝦多士 (5件) $ 50
... 似乎以軟豬仔包作為多士的基底是羅麥記的特色 , 薄薄的一層蝦膠塗在軟豬仔包上 , 再灑上白芝麻並拿去煎香 ... 我還是喜歡那款傳統的用方包兼炸至微金黃酥脆的蝦多士。
羅麥雞翼 (辣) $ 48
... 就是甜豉油雞翼再撒上辣椒粉 , 浸得入味是成功要訣!
再來就是 豬扒蔥油撈丁 $ 42
豬扒只以簡單的調味及煮法去表達出它的味道 , 丁麵煮得稍為腍了一點 , 再撈入招牌羅麥汁來增味 , 別忘記蔥油才是主角 , 它們那新鮮清香草靑味的確能吊起味來。

羅麥汁牛河
... 沒有兜亂的牛河倒是第一次嚐試 , 要自己動手為河粉加色 , 醬汁較為杰身 , 厚厚的把每啖河粉包圍著 , 牛冧肉幼嫩鬆化 , 河粉亦有加入少量蛋漿同炒 , 法國邊豆也增加整體的爽口口感。
限量發售的磚頭焗豬扒飯 $ 75 ...  把原磅方包掏空再層層釀入鮮茄焗豬扒飯 , 原個送入焗爐裏焗香 , 焗後麵包香脆凌厲 , 可要求另送汁醬點包;鮮茄焗豬扒飯是炒飯作底 , 乾身香口 , 茄汁用鮮蕃茄煮製 , 酸咪咪的 , 豬扒也鬆軟。
鹹點試過不少 , 是時候安撫甜胃吧 ~
雪花西多 $ 28
... 與磚頭屬同款麵包 , 今次把麵包上下開二 , 塗入厚厚咖央醬 , 再浸入蛋漿炸成金黃西多士 , 撒上椰絲 , 又香又甜 ~
千層朱古力西多 $ 28
... 三層西多士內塗有兩層朱古力榛子醬 , 炸完再煎因此一點也不會油膩 , 後劃上朱古力醬花臉 , 好看亦好味豈能用三兩句說話來形容 !

紅豆冰粒粒奶茶 $ 35
奶茶底的茶味醇 , 不澀而且奶味亦包得剛好;紅豆蓉貌似日本紅豆蓉般香甜軟滑 , 就連冰塊也是由紅豆奶茶製成 , 不怕溝淡味道。
菠蘿粒粒冰 $ 35
特別之處就是在菠蘿冰裏加入由菠蘿汁冷藏而成的粒粒菠蘿雪條 , 難怪越飲越濃菠蘿味。
今次還遇見此分店的大廚原來是一名年輕小伙子 , 若能繼續潛心鑽研相信在不久的將來必能有所成。
麥 SIR 乳鴿仔
2014-04-02 2074 瀏覽
羅麥記, 茶餐廳開在太古一商場裡, 不但沒有因租金成本上漲而令食物質素下降,反而食物本身令人喜出望外!先叫了一個磚頭焗豬扒飯,口感極佳,茄汁加上焗飯在麵包外圍烘培下仍保持濕度,唯獨是茄汁不夠多,使剩下很多麵包外圍,可以考慮一下農夫包的做法, 用差不多溢出的茄汁作為材料。然後,便上羅麥汁牛河,其特別之處是用瑞士汁炒牛河,不油膩之外,個汁還好入味,果然是招牌菜之一。雖然兩個菜已經把肚子撐住,最後因團購關係還是加上一個甜品,都幾有心機作的芒果布典,但是稍微甜了一點。 。 。
2014-03-28
團購
2014-04-01 1821 瀏覽
今日又落雨  無辦法之下在康怡廣場入面行行   。。3點到 又係搵食既時候  記得上次食過羅麥記既  美綠牛奶包,雪花西多同肉醬意粉令我再想回味一下   ……所以我就走去食    ……今次同上次一樣  唔洗等位  侍應好好  一坐低就比個下午茶menu我  ……因為今次一個人  同樣叫左個美綠牛奶包  加多個沙嗲牛肉包 今次讚既係美綠牛奶包  賣相同上一次來一樣咁精緻  甜甜既牛奶 加上美綠粉 淋在多士上  十分回味  加上廚師擺設特別  看起來吸引    。。沙嗲牛肉包  就唔似有啲餐廳  沙嗲還沙嗲 牛肉還牛肉分開咁    仲好香味道ok 。。希望呢間餐廳會繼續保持水準    繼續支持

2014-03-31
  • 美綠牛奶包
2014-03-31 1207 瀏覽
無寫二年,實在忍唔住。地理位置一流,康怡、太古消費水平不錯、食物名字有特色,以上種種客觀條件,完敗。等二十分鐘,ok。張檯和地面唔係好乾淨,ok。。。啦野食比一般茶記貴,仲頂得住。伙記大部份都好似未瞓醒,要叫三、四次,都忍埋佢。但係可唔可以比番一個叫焗豬朳飯既焗豬朳飯,一杯叫凍奶茶既凍奶茶我呢?個名,幾好,幾神奇都無用。每次見到好多人排隊,我都諗,係咪我食果次特別差呢?睇返其他食評,我又覺得好彩既,唔指我一個既。蕃茄牛肉公仔麵,蕃茄淡如水,牛肉完全完全完全無味。凍檸茶有驚喜,因為真係有檸檬,有冰,有茶,有甜味。
無寫二年,實在忍唔住。
等二十分鐘,ok。
張檯和地面唔係好乾淨,ok。。。啦
野食比一般茶記貴,仲頂得住。
伙記大部份都好似未瞓醒,要叫三、四次,都忍埋佢。
個名,幾好,幾神奇都無用。

蕃茄牛肉公仔麵,蕃茄淡如水,牛肉完全完全完全無味。
凍檸茶有驚喜,因為真係有檸檬,有冰,有茶,有甜味。
  • 真係無
餐廳的裝修,主要是回到70年代的風格~回到過去當時盛行的冰室的感覺.在70年代的電影內,情侶們多會約在冰室見面,我現在就好像走進70年代了的情景~GO GO GO~立即來看看創新的食品~我喜愛這裡的蝦多士,鬆脆的麵包配上蝦醬,麵包焗到金黃色,麵包上加了芝麻。放在口中不會有討厭油膩的感覺,而是有脆口,還有淡淡的蝦味,厚厚的多士,大口大口咬下去,真的是爽呀羅麥汁牛河~比平時的濕少河不會太多汁,牛肉而且羅麥汁是用香濃的瑞士汁麥SIR乳鴿仔~這在裡沒想過有乳鴿吃的,味道我自己覺得勝過酒樓的,原因是全鴿的肉嫩而不老,鹵水汁滲透肉入,不會唔平均,很好味喔~羅麥雞翼~這次試了辣的雞翼,喜愛吃辣的朋友們,超識合你們,堅辣的,初時入口有少少辣辣地和吃得到甜甜的瑞士汁的味道,.但麻辣的感覺是剛開始,我的舌頭如火燒,飲了多的水才平伏……千層朱古力西多~女士們一定最愛的甜品,好像夾了金莎的西多士,香濃的朱古力佈滿在麵包內,吃了一件甜甜的西多~會吸引地要追吃多一件的~磚頭焗豬扒飯~要提早下單,因為是即叫既做的,等待時間15-20分鐘到.見到剛焗出來的磚頭飯,眼前一亮,大大的麵包放進了飯,頂層放了茄汁豬扒.酸味味
餐廳的裝修,主要是回到70年代的風格~
回到過去當時盛行的冰室的感覺.
在70年代的電影內,情侶們多會約在冰室見面,
我現在就好像走進70年代了的情景~
GO GO GO~立即來看看創新的食品~

飲了多的水才平伏……
酸味味的茄汁,配上飯很可口,麵包真的很大個~吃完豬扒和飯是容不下麵包,
超~~~級滿足~
創新的是有蔥油撈丁-麵質爽口,加上蔥油來撈,大大塊的黃金色的炸豬扒,
絕對是要推介的.
磚頭焗豬扒飯
磚頭焗豬扒飯
  • 麥SIR乳鴿仔
7,80年代封印回憶之孩童味@羅麥記 太古康山道1號康怡廣場1樓F20舖羅麥記把70年代的茶餐廳回憶帶回來,裝修用調以紅綠為主,含懷舊概念,一看就聯想到70年代的風格,很多兒時的茶餐廳及食物都開始消失,在這兒可以由舌尖尋回古樸味道。羅麥記點解叫做羅麥記?把兩個合伙老闆姓氏加在一起,就如孩童時, 店起名都是用名或姓加個"記"字,街坊幫襯寧舍有親切感。MENU如學生手冊紅豆冰粒粒奶茶 $35 milk tea with red bean ice碎冰粒之外, 仲有雪成正方形的紅豆奶茶大冰粒,紅豆已估了1/3杯, 煮得軟身甘甜,遺忘不了這種快樂, 用匙羹子舀著吃大滿足,同時又喝到涼透心的港式奶茶,偏重奶味。另一杯是清新的菠蘿冰,最底下放滿了菠蘿肉, 也是有預先雪好的菠蘿冰,咬著冰粒吃, 似曾相識的片段浮起,對了!讀小學時會把罐頭菠蘿放入冰格,果肉雪硬一絲絲, 吃到甜又牙齒帶麻的感覺。蝦多士$50 Special shrimp toast軟身的長法包上舖上加入了蔥花的蝦膠,只煎香蝦膠那面, 麵包因此沒有吸到油份,不油膩也不會吃到嘴邊泛油脂,蝦膠薄薄的彈牙, 白芝麻在牙縫間多了份香氣。羅麥雞翼 $
羅麥記把70年代的茶餐廳回憶帶回來,
裝修用調以紅綠為主,含懷舊概念,
一看就聯想到70年代的風格,
很多兒時的茶餐廳及食物都開始消失,
在這兒可以由舌尖尋回古樸味道。
羅麥記點解叫做羅麥記?
把兩個合伙老闆姓氏加在一起,
就如孩童時, 店起名都是用名或姓加個"記"字,
街坊幫襯寧舍有親切感。
MENU如學生手冊
碎冰粒之外, 仲有雪成正方形的紅豆奶茶大冰粒,
紅豆已估了1/3杯, 煮得軟身甘甜,
遺忘不了這種快樂, 用匙羹子舀著吃大滿足,
同時又喝到涼透心的港式奶茶,偏重奶味。
另一杯是清新的菠蘿冰,
最底下放滿了菠蘿肉, 也是有預先雪好的菠蘿冰,
咬著冰粒吃, 似曾相識的片段浮起,
對了!讀小學時會把罐頭菠蘿放入冰格,
果肉雪硬一絲絲, 吃到甜又牙齒帶麻的感覺。
蝦多士$50 Special shrimp toast
軟身的長法包上舖上加入了蔥花的蝦膠,
只煎香蝦膠那面, 麵包因此沒有吸到油份,
不油膩也不會吃到嘴邊泛油脂,
蝦膠薄薄的彈牙, 白芝麻在牙縫間多了份香氣。
羅麥雞翼 $48 Homemade sauce chicken wings
把端士汁的甜度調底, 魯過後的雞翼,
肉及皮都柔軟無比, 灑上四川的乾辣椒碎及籽,
令人瘋狂的辣度, 灌了一杯紅豆奶茶舌邊依舊熱燙燙。
麥sir乳鴿仔 $46 homemade Sauce pigeon
定價公道的乳鴿仔,其實乳鴿我愛燒同炸的烹煮,
我不吃皮彈仍又可以拉址的乳鴿皮,
鴿身經魯水後呈現啡漆色,
入味而肉微甜也有醬油味, 有肉食又不會肥。
羅麥汁牛河 $60 homemade sauce fried beef and noodles
牛肉片及四季豆加羅麥汁炒好後,
再勾成茨淋在白河粉上,茨汁多製成品略濕潤。
牛肉拍打處理過令到肉理鬆散更軟滑,
四季豆絲就營造出爽口。
羅麥汁因偏甜, 鹹度其實提升返少許會更惹味。
磚頭焗豬扒飯 $75 Giant toast over bread pork chop wz rice
曾被的霸氣磚頭焗豬扒飯相片在facebook洗版,
總與它碰面了, 一定要征服。
我會介紹它為農夫包的港式變奏,
先把麵包中間挖空, 再鑲入炒飯,
堆埋砌砌最後放上豬扒及蕃茄汁再入爐焗。
農夫包的港式變奏, 先把麵包中間挖空, 再鑲入炒飯,
堆堆砌砌最後放上豬扒及蕃茄汁再入爐焗,
吃前侍應為我們細心分成一碗碗方便進食。
本以為烘焗後包會脆身, 仍然是軟的啊!
被米飯的蒸氣及茄汁弄到有濕氣,
擺出來不錯很起哄又壯觀,但好看不好吃。
小妹愚見若把方包盛器內側塗上牛油,
再入烤箱烘成脆身, 就可全個吃掉包不會浪費,
蘸醬汁好吃之餘又多種食法及樂趣。
蕃茄汁酸咪咪的開胃之極。
蔥油豬扒撈丁$42 Dried noodles with onion and sesame oil
豬扒很鬆軟, 放上薑蔥油香氣十足,
鹹香令豬扒更錦上添花好吃。
撈丁配以店定引以為傲的羅麥汁乾撈,
唯撈丁煮不夠爽, 我是偏好硬身即食麵的。
千層朱古力西多 $28 thousand layer chocolate french toast
2 層相間的Nutella 榛子朱古力醬, 塗得平均又厚,
家中吃白吐司加nutella, 厚塗是常識啦,
再沾透蛋漿後煎香, 表用朱古力醬劃花,
濕潤又有蛋香,還有朱古力醬的好滋味,
toast暖暖的, 安撫心靈的幸福食物,
吃了3小塊仍未夠喉, nutella 迷一定要點一份。
雪花西多 $28 French toast with desccated coconut
另一道toast是中間也是塗了厚厚一層咖央,
用了西多做法, 面上再灑上椰絲and icing sugar, 東南亞風味。

2K
2014-03-26 66 瀏覽
"白兔印" --- 對我們70後來說是兒時乖學生的標誌, 我見女兒們小時候的功課, 不論寫得好與否都是會蓋印仔, 無論是卡通人物還是叻叻句子, 感覺上是沒有"白兔印"那麼純潔與高尚 ......昨晚出席了一個試食會, 羅生與麥生同為70後, 他們皆想把六、七十年代的冰室情懷重現客人眼前!  第一間羅麥記是位於屯門 Vcity , 當時我只曾在門口經過 , 順便撥數下那個放在門口作裝飾用途的 " 撥號電話 " , 而昨晚的試食飯局是設於鰂魚涌康山廣場分店 , 那個位置我是非常熟悉 , 就是在一樓那條往返太古城的必經之路 , 遊人如鯽 !以香港六、七十年代的冰室作主題 把餐廳菜譜印刷成學生手冊的模樣 , 最過癮就是那些印上去的摺痕 , 栩栩如生 !曾幾何時乖學生才可以得到的 " 白兔印 " , 現在就成了 " 羅麥記極推 " , 上列 " HK style 小食 " 又會是多少人的回憶 !菠蘿粒粒冰 及 紅豆冰粒粒奶茶 同樣得到 " 白兔印 " 紅豆冰及凍奶茶的 crossover , 奶茶的茶味及奶味都均衡 , 紅豆口感適中 , 不硬不軟夠溶 , 最怕飲凍奶茶會越飲越淡 , 不過這兒的紅

以香港六、七十年代的冰室作主題
菠蘿粒粒冰紅豆冰粒粒奶茶 同樣得到 " 白兔印 "
紅豆冰粒粒奶茶
紅豆冰及凍奶茶的 crossover , 奶茶的茶味及奶味都均衡 , 紅豆口感適中 , 不硬不軟夠溶 , 最怕飲凍奶茶會越飲越淡 , 不過這兒的紅豆冰粒粒奶茶所用的冰粒都是由奶茶紅豆冰雪藏而成 , 幾時飲都好夠味 !
菠蘿粒粒冰
菠蘿冰絕對是我兒時至愛 , 不過今次杯菠蘿粒粒冰 , 有齊罐頭菠蘿及糖水 , 而冰粒就是由菠蘿汁雪成的粒粒雪條 , 一杯享受多重口感 ~
蝦多士 $ 50 :
一客五件的蝦多士會與平時吃的稍有不同 , 以我了解是將蝦膠塗在麵包上再煎香 , 要點沙律醬來吃會更好味 !
羅麥雞翼 (辣)  $ 48 :
一客五隻甜甜瑞士汁浸雞翼 , 雞翼浸熟 , 大隻又滑 , 雞翼上面撒上紅辣椒粉 , 食到雞翼上辣下不辣 ~
麥 sir 乳鴿仔
麥 sir 乳鴿仔  $ 48 :
是用羅麥汁去滷的乳鴿仔 , 乳鴿肉嫩 , 鴿味濃 , 亦都好有肉汁 , 見它黑黑的就知入味 ~
羅麥汁牛河 :
秘制羅麥汁牛肉淋在用蛋炒過的河粉 , 整體略為油膩 , 牛冧肉幼嫩又夠肉味 , 配搭法國靑豆加添色彩與口感 !
薑油豬扒撈丁$ 42 :
丁麵應該有加羅麥汁 , 主角薑蔥蓉夠清香 , 豬扒煎得香口 , 肉質軟腍 ~
磚頭焗豬扒飯 $ 75
每天限量發售 90 個 , 其實是把焗豬扒飯放入一條去芯方包裏盛載 , 炒飯底乾身 , 豬扒軟腍 , 蕃茄汁酸酸甜甜好送飯 , 麵包也可點蕃茄汁去吃 , 包身外脆內軟 , 不似隔夜方包 !
雪花西多 $ 28 :
金黃西多士外脆內軟 , 內餡厚層咖央醬 , 再撒有椰絲 , 很有南洋風味 !
千層朱古力西多 $ 28 :
西多士分三層 , 有我喜愛的朱古力榛子醬作兩層餡 , 炸得香口而且都不會很油 , 裏裏外外都有被朱古力包圍著 !

單看食物價錢好似偏貴 , 但就以份量來說 ... 兩位女士已可 KO 一碟 , 因此建議人多來吃 , 可分享多款食物嘛!

麥 sir 乳鴿仔
2014-03-24 1867 瀏覽
第一次聽羅麥記這名字,是從老公那裡,首間餐廳是在屯門開業,當時老公被其"懶"懷舊的裝修吸引去了,吃的以茶餐廳食物為主,味道未見突出,所以很快便把這名字給忘了。上週五跟朋友找開飯處,看到康怡廣場也有這家分店,朋友說在屯門看過,我才醒起老公也提過,由於大家都沒去過,於是決定入內試試。(一時間有好多"過" )餐廳地方不算很大,不過佔用了少許商場位置,故可容納50人以上吧!餐廳以懷舊為題裝修,除了幾何圖案牆壁,亦有不少舊物作裝飾,如舊電話﹑鋁質信箱(唐樓地下那些)﹑公雞碗等,吸睛指數大增。每枱只放了午餐餐牌(背面印有下午茶餐餐牌),包括常餐蕃茄牛肉麵多士在內,共有10款選擇,價錢由$45-$75不等。我們點了阿芝芝士撈麵(配豬頸肉)~HK$45﹑羅麥汁牛河(HK$60)及磚頭焗豬扒飯(HK$75),每款均包一杯熱飲(凍飲+HK$5)。點餐後最快來到的是豬頸肉芝士撈公仔麵,芝士汁超足,撈勻後每條麵均可掛上芝士汁,由於三人分吃,所以未至於好漏(下次會自隊看看),豬頸肉有差不多5大片,每片有一定厚度,肉質爽彈好咬,不會過薄而變得沒口感,豬頸肉有少許調味,雖然芝士味較搶,但整體好味!沒多久羅麥汁牛河也
冷熱餐飲
阿芝芝汁撈公仔麵(豬頸肉)$45
沒多久羅麥汁牛河也來了,看餐牌圖片大概想像到其味道,應跟瑞士汁牛河差不多,份量可真不少,牛肉量也足,有少許牛味,軟韌度適中,還有少許蛋絲及芽菜作配料,味道如想像大致相同,瑞士汁味道,於偏食的我而言,如沒有蛋絲及芽菜會更佳。
羅麥汁牛河$60
最後來的是部份食客(非上班族)會點的磚頭焗豬扒飯,在一磅方包(麵包芯取出)內放入蛋炒飯,飯面加上豬扒及蕃茄汁同焗,賣相極佳。好不容易把麵包及飯切開分吃,飯熱辣辣,茄汁未至超多,而是剛剛好的混著飯吃,酸酸甜甜的很好下飯,豬扒鬆軟,沒有經太多梳打粉同醃,不錯。
磚頭焗豬扒飯$75
除了上述三款午餐,還有葱油豬扒撈公仔麵﹑羅麥汁雞翼撈公仔麵及蒜頭雞扒飯等,無論格局﹑食物種類跟蘭芳園相像,未知兩者是否也有關連呢?
2014-03-21
阿芝芝汁撈公仔麵(豬頸肉)$45
磚頭焗豬扒飯$75
2014-03-20 1208 瀏覽
因某些原因,來到甚少踏足的太古因太夜及太餓的關係,在沒選擇的情況下,眼看餐牌上推介的是蕃茄麵,眼前一亮,在沒有太多考慮下便坐下來環境像蘭香園的格局,以特色的裝飾擺設為吸引點,餐牌設計特別,以兒時筆記本來作menu設計可是平時沒什麼所謂的老公卻苦惱起來,因為這兒實太少選擇了,除了豬扒飯、公仔麵,便是焗意粉,都不是老公想吃的東西,在思前想後了好一會才做到決定 蕃茄牛肉公仔麵滿心期待推介的蕃茄麵,是推介沒理由不來一試,雖則我比較喜愛通粉,但奇怪在下單時並沒有要求,卻來了通粉,拍了數張相才發現=.="牛肉是普通的牛肉片,淡而無味,而且應有用鬆粉製過,有點過份鬆軟;而蕃茄湯更是敗筆,比任何一家曾吃過的蕃茄湯還要差,雖然茄肉頗多,可是蕃茄味不夠濃郁,味道淡淡,麵條不煙韌彈牙,煮得有點軟腍,此菜式一點特別之處也找不到,想不到為何會是推介食品,很失望   焗肉醬意粉雖然這意粉平平無奇,肉醬及蕃茄味也未見突出,而且也是很穩妥的菜式,但有了極端的落差,頓時覺得比我的蕃茄麵美味多倍為了醫肚,雖然比預期的差,但總算不再肚子餓,也算完成了它的作用吧!
因某些原因,來到甚少踏足的太古

蕃茄牛肉公仔麵
蕃茄牛肉公仔麵

焗肉醬意粉
焗肉醬意粉

2014-03-05
2014-03-17 1020 瀏覽
今晚收左工同朋友黎呢間茶餐廳食飯。黎到已經好多人下,但都係等左3個字到已經入得去。一坐低就覺得雖然地方細,但都幾舒服。睇完餐牌一舉手侍應已經行過黎,自己同朋友比較鐘意食麵,所以叫左蕃茄牛肉麵,雞扒撈麵,雞翼撈麵同蝦多士。我個蕃茄牛肉麵湯夠濃,牛肉唔會話太硬。至於朋友2個撈麵d雞翼同雞扒都好入味,麵又會太乾身。蝦多士炸得香口,配埋沙律醬簡直一流。本身想試埋牛河,可惜賣晒!總括黎講,食物好味,侍應服務態度唔錯,唯一可惜係食唔到牛河。埋單$200有找,好味又抵食。
2014-03-16
  • 羅麥雞翼撈丁
  • 蝦多士
2014-03-14 1072 瀏覽
每次經過康怡廣場,都會見到有人響羅麥記排隊,今日可能係閒日,冇咩人,就決定去試下羅麥記,其實一入去坐已經覺得服務唔好,服務生10問9唔應,掛住傾計玩手機,幾經辛苦先落到單,因為唔係太肚餓,我點左濃湯蕃茄牛肉公仔麵,友人點左海南雞飯,加錢要了杯熱美綠同熱檸茶,先講熱飲-淡如水,一杯冇味既熱美綠,我做乜要加錢叫?不如你杯水我好過啦。海南雞飯-有圖有真相,海南雞只係幾件薄既雞胸肉,仲要成六十幾蚊??其實我覺得你收我一百蚊一碟我都冇所謂,只要值同好味,不過咁既質素,唔捨得比人食,你估d食客會再返轉頭?濃湯蕃茄牛肉公仔麵-賣相是ok,不過好明顯佢落左好多茄汁落湯,濃湯蕃茄不是用鮮蕃茄就冇左濃湯既意義,牛肉冇味,為左節省成本,做d咁既野食比食客,名過於實,令人大失所望,no next time!!!
2014-03-13