2021-07-30 324 瀏覽
今日和男朋友過咗去羅麥記食飯。一入門口見到有位員工要求我們安心出行登記。之後帶到我們去到近窗的卡位。我們點餐的過程突然發覺自己唔記得食藥,拿出💊。🈶️位侍應哥哥拿咗杯暖水俾我,話俾我食藥。果刻有點窩心,環境都好乾淨舒服 ,食物不差一定有下次光顧
一定有下次光顧
2021-07-24 268 瀏覽
羅麥記真係長期飯堂咁濟, 今次我地就食肉醬意粉同蝦多士意粉質地夠al dente,醬汁調味適中,但又不會過酸,份量都足以撈勻整碟!正!而蝦多士一碟有5大件,到枱時熱辣辣、脆卜卜,蝦膠夠彈牙最後臨走時見佢地出左新既晚市菜式,搵日夜晚會再幫襯
羅麥記真係長期飯堂咁濟, 今次我地就食肉醬意粉同蝦多士

而蝦多士一碟有5大件,到枱時熱辣辣、脆卜卜,蝦膠夠彈牙

最後臨走時見佢地出左新既晚市菜式,搵日夜晚會再幫襯
2021-07-03 305 瀏覽
食物質素明顯差咗好多:平時間唔中都係呢間食早餐,近幾次食唔同的早餐都細咗同味道差咗,今朝叫沙爹牛肉番茄湯公仔麵,牛肉明顯用梳打粉長時間醃製, 未入口先散開, 無口感。上次下午茶叫餐牌入面原價的星州炒米,因為之前食過都好食,個人好喜歡茶餐廳的的星州炒米,但上次炒出來米粉碎哂,又唔夠星味,不再可口,有點失望。其實這家餐廳的員工服務態度一向都是一般,但越來越差,又其是坐滿的時候,有人離開,無人手執台,要等上好一段時間。有位坐低不斷舉手有waiter望到但不停忙著其他就無應食客,又唔打聲招呼。最近一次要起身找waiter第三次才有人清枱,之後又要再叫人來落單,實在太費勁去食個早餐,怕怕。
食物質素明顯差咗好多:

早餐
2021-06-25 221 瀏覽
服務態度衰到不能再衰,地方污糟不單止!檯也不抹、凳也有食物,沒人理,每個員工見到客人點餐扮看不到!做野越黎越衰!絕對不會再幫襯!員工有心幫公司趕客!互相推卸責任!
服務態度衰到不能再衰,
地方污糟不單止!
檯也不抹、凳也有食物,
沒人理,
每個員工見到客人點餐扮看不到!
做野越黎越衰!
絕對不會再幫襯!
員工有心幫公司趕客!
互相推卸責任!
2021-06-03 371 瀏覽
Waited 30 minutes for a takeaway baked curry chicken dish and the chicken was grey and tasteless. I threw the chicken away and ate the rice and curry. Even the curry was very mildly seasoned. I can't give a score low enough for the taste. At least they said sorry for the long wait - just kidding, they didn't.
2021-06-03
30 分鐘 (外賣自取)
2021-04-14 392 瀏覽
4月5日我哋去食早餐,俾左一張檯我地,檯面有一隻死左既曱甴,櫈上面又有一隻....喺疫情如此嚴重既時期,衛生環境居然如此惡劣,大家要小心!食物質素方面,麵食一般,咖啡沖得還可以,但多士真的很硬很難吃🤮🤮🤮
🤮🤮🤮
2021-02-19 518 瀏覽
羅麥記 (奧海城) (大角咀)大角咀海庭道18號奧海城二期1樓128B號舖今日同朋友食早飯,睇餐牌好似幾出色咁,叫左一個常餐同一個小食。1.芝味牛肉蔥油餅卷好香口又煙韌,唔係林哂,流心芝士超正!但又唔會好油膩。整個配搭感覺一流!2.豬扒茄通+炒蛋多士豬扒好大塊又軟熟,個茄湯甜甜地,不過如果蕃茄再濃啲就好,嫌稀左少少😢炒蛋就真係好出色,好推薦!真心好滑好好味!
羅麥記 (奧海城) (大角咀)
大角咀海庭道18號奧海城二期1樓128B號舖

1.芝味牛肉蔥油餅卷

2.豬扒茄通+炒蛋多士

2021-02-17
  • 芝味牛肉蔥油餅卷
午餐時段外賣了一個腐乳雞球撈丁回家,心想,撈丁難食極也應有個限度吧,哈,我太天真了。雞球:只有微微的腐乳味。撈丁:開蓋當下已經心知不妙,整個丁麵的麵餅結結實實的放在下面。由領取外賣到回家只是10分鐘的路程,應該不會結實到這個程度吧。勉強與雞球撈勻後吃第一口 (因為麵條真的黏在一起),oh,麵餅根本就是淥完後直接放進外賣盒,完全,是完全沒有撈過腐乳,簡單來說,就是。完。全。沒。有。味。道。結論就是一口也吃不下, $57也白白的浪費。

雞球:只有微微的腐乳味。

結論就是一口也吃不下, $57也白白的浪費。

腐乳雞球撈丁
外賣自取
2020-12-10 1566 瀏覽
很久沒到奧海城,本想食的那間餐廳太多人,所以轉來試試這家裝修得頗有特色的茶餐廳。我查看過食評,好像很不錯;打開menu跟老公商量點那些⋯ 大女兒不停嚷著要食公仔麵😑(註:我一向不許她們食公仔麵的)。我跟老公很多東西都想試,唯有先點些人氣食物。羅麥記雞翼 - 我們一家都愛食雞翼,所以必試。其實就是豉油雞翼再帶有此餐廳的香料味道。雞翼大大隻,很滿足。味道不過不失。人氣食物 - 蝦多士非常香口,但不是我2個女兒杯茶🤣 size偏大,如果是bite size會更好。可能麵包部分太多變成吸油,下次如果用氣炸鍋做可能好些。由於又未到達驚為天人的味道,我覺得未食過的可以叫來試的程度。紅豆西多士賣相ok, 我老公愛吃的⋯ 但也是中規中矩,沒有很特別啊~紅豆冰奶茶特色飲品😋 把紅豆沙雪成冰再放在飲品面層,底層的只是普通冰塊😅奶茶味不算濃,幸好紅豆處理得好,又綿又起沙👍🏻豬頸肉芝士撈丁女兒當然很喜歡⋯ 芝士、公仔麵,都是她喜歡的。從照片都可以看到份量ok, 豬頸肉夠冧。只是芝士不夠強,似白汁多d。另外order 兒童餐給小女兒。兒童餐有卡通餐具,小朋友非常受落。我小女兒胃口細,所以份量適合。總括而言,以環

人氣食物 - 蝦多士

紅豆西多士
賣相ok, 我老公愛吃的⋯ 但也是中規中矩,沒有很特別啊~

紅豆冰奶茶

豬頸肉芝士撈丁

另外order 兒童餐給小女兒。

總括而言,以環境價格食物來評,我們會再光顧。
2020-11-30 476 瀏覽
見大家既評論都偏向午飯晚餐,咁茶記亦幫吾少既我哋處理「早餐」呢個重要課題,咁容許在下寫兩句喇。講講基本期望:一份熱既早餐 + 有茶味既奶茶早餐其實冇得輸,除非炒蛋炒到澳牛或者金鳳菠蘿包咁出名,總之件頭足,大家都係晨光第一線,有食物落肚咁去開工。好可惜,大家見到成份早餐(除咗杯茶同薯餅)係凍既。雙蛋仲叫有些少温度,但係,份多士係凍既。煙肉,菇,番茄同茄豆係凍既。作為英式早餐,冇左香腸係有缺陷既。茶有啖幾特別既甘味,吾洗落糖都好飲結論:失望食物計 - 去大家樂可能質素更好

講講基本期望:一份熱既早餐 + 有茶味既奶茶

作為英式早餐,冇左香腸係有缺陷既。

茶有啖幾特別既甘味,吾洗落糖都好飲

結論:
失望
食物計 - 去大家樂可能質素更好

2020-11-30
$56 (早餐)
2020-11-21 342 瀏覽
今日放工後在奧海城覓食,見到這家裝修頗有特色的茶餐廳人比較少於是決定一試。我們選了招牌羅麥雜扒飯,覺得如果是招牌應該不會差。套餐HKD108包餐湯和飲品,餐湯似乎是龍蝦湯,賣相不錯不過就太鹹,奶茶奶味也並不濃郁甚至不如普通的茶餐廳,有點失望。不過主菜雜扒飯就非常好食和打粉,包括豬扒、牛扒、雞扒、香腸、煙肉,還配有薯角及西藍花,薯角軟硬適中,所有肉類也都煎得好好,十分抵食,我們兩個女仔都食唔曬最後只能打包。如果餐湯和奶茶有改進就會非常難得了!

2020-11-20
2020-11-04 402 瀏覽
中午與朋友喺奧海城行街,見到一間懷舊餐廳,入去用餐感覺猶如回到以前舊時嘅餐廳。眾多小食之中最喜愛的便是一口食落去甜甜瑞士汁的羅麥雞翼❤️,主食中偏愛的便是叉燒滑蛋飯,下次會再帶更多朋友黎食
2020-10-25 377 瀏覽
行行下街攰攰地,想搵個地方食個下午茶入左呢間裝修幾有復古特色的茶餐廳🤎.發現有▪️美祿恐龍▪️飲🤩🤩係馬拉的名物呀!店員推介埋我食▫️美綠牛奶包▫️😍咁就黎個充滿幸福滋味既美綠下午茶啦😘.▪️美祿牛奶包 $36- 面頭鋪滿美綠粉及煉奶,而烘脆的吐司中更夾住花生醬🥜Yummy Yummy!▪️美祿恐龍 🦖$18- 好足料!成杯都鋪滿美祿粉~等d冰溶溶地飲中和返成杯野飲,甜度剛好!非常香濃👍🏻正呀😋

行行下街攰攰地,想搵個地方食個下午茶
入左呢間裝修幾有復古特色的茶餐廳🤎

發現有▪️美祿恐龍▪️飲🤩🤩係馬拉的名物呀!
店員推介埋我食▫️美綠牛奶包▫️😍
咁就黎個充滿幸福滋味既美綠下午茶啦😘
▪️美祿牛奶包 $36

▪️美祿恐龍 🦖$18
2020-10-21 259 瀏覽
離遠看到一間食店很特別,忍不住一定要試試,門口太吸引了,入到店舖感覺很好,座既環境很舒服,食物特別,由其是粟米流心西多士超好食,紅豆忌廉凍奶茶真的有驚喜,豬排羅磚頭飯,用很大既麵包在底配合炒飯,很好味。員工態度很好,全程食得好滿足。
2020-10-20
  • 磚頭焗豬扒飯
2020-10-10 398 瀏覽
一心諗住去食蝦多士, 估唔到奧海城羅麥記食物和廚藝的質素係非常差!!1. 蝦多士...表面好看, 切開裏面未熟 , 要求重做, 點知再做也是一樣,蝦肉未熟, 個心係凍嘅2. 日式丼肥牛飯.. 肥牛數目已經不多, 有一半以上係食唔到嘅, 因為脂肪多過肉又韌;  d飯又硬又行味3. 叉燒通粉...叉燒好硬, 只係通粉最正常!4. 茶走...完全冇奶茶味, 兼且太甜太甜 (沒有分開供應煉奶)# 畀叉燒相片吸引, 點知貨不對版, 叉燒size細一半 , 又硬又冇味## 蝦多士, 冇影到相呀, 指定套餐才可加16蚊嘅蝦多士, 因為冇諗住再煮再做, 第二次都唔得...最後取消cancel 咗!!諗住振興經濟, 外出用膳...但係沒有用心製造嘅食店, 真係真心不會再光顧這間羅麥記 (奧海城) 餐廳 !!

3. 叉燒通粉...叉燒好硬, 只係通粉最正常!

日式丼肥牛飯
茶走
日式丼肥牛飯, 蝦多士..
2020-10-10