2008-06-01 15 瀏覽
openrice的新功能實在太好用﹗我們在元朗neway 唱完k,想食甜品,在k房中有電腦,實在太好,立即上openrice找找,係喎之前都想試綿綿冰,但係又唔知o係邊,新的地圖功能,令我o地好快就知點去﹗正﹗﹗之前好多人都講過綿綿冰好味,我o地一定要試啦,先o黎一個芋頭味,加咖啡水晶、愛玉同椰果,再o黎一個草莓冰,加魔豆、蜜瓜、海藻丸,我最喜歡就係咖啡水晶、愛玉同魔豆﹗我o地另外都試o左其他小食,秘製雞翼同燒墨魚咀,都好正呀,見到隔離枱食塩酥雞都好似好好味喎﹗
openrice的新功能實在太好用﹗
正, 草莓綿婂冰
正, 香芋綿綿冰
正, 草莓綿婂冰
正, 香芋綿綿冰
  • 綿綿冰
  • 秘製雞翼
2008-05-31 3 瀏覽
都係睇o左 openrice 先知元朗有一間賣綿綿冰的舖頭幫襯o左兩次都好滿意芒果綿綿冰就好香濃芒果味, 又唔會太甜朱古力綿綿冰就似雪糕多 d大家推介的朱古力魔豆真係好得意, 好似甜品版的三文魚子, 一咬落去 d 朱古力漿 必出o黎, 真係好過癮!雞翼都好唔錯啊! 燒得 d 皮好脆, 好味!
都係睇o左 openrice 先知元朗有一間賣綿綿冰的舖頭
幫襯o左兩次都好滿意

芒果綿綿冰就好香濃芒果味, 又唔會太甜
朱古力綿綿冰就似雪糕多 d

雞翼都好唔錯啊! 燒得 d 皮好脆, 好味!
芒果綿綿冰
朱古力魔豆
朱古力綿綿冰
$30 (其他)
芒果綿綿冰
朱古力魔豆
朱古力綿綿冰
  • 雞翼
2008-05-27
買野返阿爸阿媽屋企打邊爐前,同老婆黎食個甜品。芋頭綿綿冰,入口即溶,芋頭味香,加煉奶甜度剛好。配上芋頭、海底椰和仙草。外面有小狗行黎行去,好得意。下次要試多幾款味!
買野返阿爸阿媽屋企打邊爐前,同老婆黎食個甜品

外面有小狗行黎行去,好得意。下次要試多幾款味!
2008-05-24 8 瀏覽
吃 過 勝 利 牛 丸 後、、轉 戰 第 二 目 的 地 -- 「 綿綿冰甜品屋 」。點 了 芒 果 綿 綿 冰 + 芒 果 糖漿 + 紅 豆 、 仙 草 凍 和 朱 古 力 魔 豆 ( $ 28 )綿 綿 冰 口 感 軟 綿 綿 的、有 點 像 雪 糕,,,,,,,紅 豆 很 一 般、仙 草 凍 跟 涼 粉 差 不 多........不 過 前 者 口 感 較 煙 韌朱 古 力 魔 豆 雖 然 很 特 別 ( 咬 下 去 會 爆 開) 、不 過 我 則 認 為 味 道 怪 怪 的、所 以 我 吃 了 幾 粒 便 放 棄 了。除 了 點 綿 綿 冰 外、還 點 了些 小 食、 小 食 是 即 叫 即 做 的、非 常 好 味 !!

芒 果 綿 綿 冰
芒 果 綿 綿 冰
2008-05-06 4 瀏覽
食完粥,未算包。搭正2點熱死人,更何況朋友仔應承過我要帶我黎呢度。由於太早既關係,第一次經過係仲未開門,朋友仔提議去另一間甜品舖,不過去到先知搬左地方。兜兜轉轉,朋友仔死心不息再帶我黎呢度,好好彩我地成為果日既第一位客人。要左朱力刨冰,加海澡珠、乳酸魔豆、愛玉冰、煉奶。難怪招牌叫做綿綿冰,因為食落口真係勁得意,覺得似係食緊軟綿綿既白雲,又令我想起土耳其既棉花堡。魔豆好搞野,細細粒似jelly bean,一咬就咇曬d汁出黎。海澡珠、愛玉冰就比較普通,得口感而無味可言。如果港島都開間,我一定會成日去食呀!!

要左朱力刨冰,加海澡珠、乳酸魔豆、愛玉冰、煉奶。

如果港島都開間,我一定會成日去食呀!!
2008-05-01
因為看到大家的推介所以去看看和朋友在附近吃完晚飯大約9:30左右去到入面只有2個人~都有點兒怕的但看到照片很吸引~就進去試一下朋友一看到招牌點品就急不及侍說要試了點了一個草莓綿綿冰($28)先選冰的味道~再來是可以挑2種生果或珍珠~最後是挑糖漿入口有種像吃雪巴的感覺~一整個冰也是粉紅色很可愛如果不太能吃甜的可以考慮不落糖漿~因為單是冰味道已經剛剛好了^^下次想試試這兒的雪巴感覺應該會不錯^^
因為看到大家的推介所以去看看
和朋友在附近吃完晚飯大約9:30左右
去到入面只有2個人~都有點兒怕的
但看到照片很吸引~就進去試一下
朋友一看到招牌點品就急不及侍說要試了
點了一個草莓綿綿冰($28)
先選冰的味道~再來是可以挑2種生果或珍珠~最後是挑糖漿
入口有種像吃雪巴的感覺~一整個冰也是粉紅色很可愛
下次想試試這兒的雪巴感覺應該會不錯^^

2008-04-23 9 瀏覽
上兩個星期我地兩個去左元朗搵野食.咁0岩又記得唔少人都讚呢個棉棉冰,所以就黎左食.初初唔知揀咩味好所以就問下果度ge伙計佢\好好呀,話比我知咩冰配咩醬係好食我地最後叫左兩個冰1)朱古力棉棉冰+提子醬+朱古力魔豆+三色q果+黃金珍珠2)芒果棉棉冰+士多啤梨醬+乳酸魔豆+星星q果+愛玉凍d冰冰好棉,唔會好似其他刨冰咁食食下冇晒味.仲有要讚下d魔豆,好特別,一咬入面d醬就必晒出黎,哈.一定會再黎
上兩個星期我地兩個去左元朗搵野食.
咁0岩又記得唔少人都讚呢個棉棉冰,
所以就黎左食.
初初唔知揀咩味好所以就問下果度ge伙計
佢\好好呀,話比我知咩冰配咩醬係好食
我地最後叫左兩個冰
1)朱古力棉棉冰+提子醬+朱古力魔豆+三色q果+黃金珍珠
2)芒果棉棉冰+士多啤梨醬+乳酸魔豆+星星q果+愛玉凍
d冰冰好棉,唔會好似其他刨冰咁食食下冇晒味.
仲有要讚下d魔豆,好特別,一咬入面d醬就必晒出黎,哈.
一定會再黎
食完日本野雖然已經飽飽地!但係睇過網上食評見到綿綿冰..都係忍唔住去試..分別叫左一個朱古力刨冰同埋奶味既刨冰..兩個個味道都唔錯!朱古力味好濃..奶味就比較香..配料方面朱古力魔豆好特別有d好似食三文魚籽既感覺,, 一咬就爆朱古力醬!好特別
食完日本野雖然已經飽飽地!
但係睇過網上食評見到綿綿冰..
都係忍唔住去試..

分別叫左一個朱古力刨冰同埋奶味既刨冰..
兩個個味道都唔錯!
朱古力味好濃..奶味就比較香..

配料方面朱古力魔豆好特別
有d好似食三文魚籽既感覺,,
一咬就爆朱古力醬!好特別
2008-04-02 7 瀏覽
2008年3月29日下午5:00 要去屯門搵朋友, 山長水遠由灣仔去到新界, 當然唔好side車錢, 一定要用盡力去搵好o野食, 先去粉嶺行一轉先, 再去元朗◦ 食完勝利, 食有益, 再食埋綿綿冰◦要留quota, 所以兩個人要一個朱古力綿綿冰+練奶+芋頭+粉圓+海底椰($28)好好味! 應該係用朱古力雪榚磨成, 好味!$28 可以選一味冰, 一味汁, 三味配料姐姐幾好招呼, 個所好乾淨, 令人印象好好o既小店!如果下次去開元朗, 一定encore! 正!

好好味! 應該係用朱古力雪榚磨成, 好味!
$28 可以選一味冰, 一味汁, 三味配料

姐姐幾好招呼, 個所好乾淨, 令人印象好好o既小店!

如果下次去開元朗, 一定encore! 正!
2008-03-31 3 瀏覽
綿綿冰其實已經食過2次, 一次係"芒果冰+珍珠+蜜瓜+椰果+芒果糖漿", 另一次係"哈蜜瓜冰+蜜瓜+青蘋果椰果+菠蘿+蜜瓜糖漿".... 我覺得2個味都好好食, 最重要係佢個冰唔似普通既刨冰, 唔會太似普通既刨冰咁凍, 佢好似雪糕既質感, 但又好綿~~ 好好食~ 本身唔喜歡刨冰既我都好喜歡厘個綿綿冰!! 綿綿冰同配料及糖漿係配得好好, 好match!!! 食完真係好透心涼同好舒服~~ 同埋2個人食一個都已經好滿足, 所以計落個價都好抵食~ ^^ 值得一試!!
2008-03-19 45 瀏覽
mar 16, 08,同友人share咗1個刨冰:-刨冰底(1) - 芒果; 配料(3) - 決明子,椰果,花果魔豆; 糖漿(1) - 荔枝-整體味道幾清甜,個配搭出嚟個感覺幾夏日生果feel-個刨冰唔會好易溶,友人覺得質感有少少似雪糕
mar 16, 08,同友人share咗1個刨冰:

-整體味道幾清甜,個配搭出嚟個感覺幾夏日生果feel
-個刨冰唔會好易溶,友人覺得質感有少少似雪糕
2008-03-17
因為見到啲食評, 昨晚又和友人們去了試綿綿, 去到坐大堂, 二話不說就叫咗一客綿綿冰試吓, 入口好綿, 好似雪糕, 又叫左魔豆, 都幾得意, 店面雖然唔係好大, 招呼都幾好同友善, 下次會試其他口味, 食得泛後太多都係時候試吓新野啦!
2008-03-16 1 瀏覽
今次食完日本野後和朋友一齊去左呢間野, 我地一行兩個人, 叫左一個哈蜜瓜綿綿冰, 落哈蜜瓜糖漿, 配左三色Q 同埋愛玉凍, 再另叫左一個熱gei 腰果露.今次已經唔係第一次黎綿綿冰, 友人盛讚個綿綿冰. 我就覺得個份量細過以前(唔通因為我地share 黎食?), 但就比以前更加綿. 腰果露就沒有退步, 仍然係咁正斗, 而且香港較少店家有整腰果露, 呢度係不錯的奉勸大家唔好一個人食哂一個綿綿冰, 因為即使我上幾冰去時係九月十月, 但一個人食完哂整個之後真係會變冰架!服務就真係麻麻地, 尤其是當你第一次黎食, 面對咁多選擇都唔知由邊度揀起的時候, 呢度gei 店員永遠面對咁多選擇都唔知由邊度揀起的時候, 呢度gei 店員永遠都唔會比到suggestion 你~環境2.5 味道4.5 服務2 抵食4 乾淨2.5

環境2.5 味道4.5 服務2 抵食4 乾淨2.5
2008-03-16 1 瀏覽
綿綿冰真係好好食, 食左2種味, 一係朱古力,一係西瓜, 朱古力真係好朱, 食得多, 會幾漏,西瓜就好正, 好清, 夏天食就最啱, 同埋真係唔似真緊冰,好滑架~~配料方面, 魔豆最特別又好味, 真係一定要試, 有啲似魚子既感覺, 一咬開好多汁!!! Q果好似椰果咁.

2008-03-14
下午尊登去找人氣高企的綿綿冰, 叫了香芋綿綿冰配三式Q果, 西瓜及哈密瓜. 份量都好大, 兩個人食就最好, 至於我今次就獨力食哂佢啦. 香芋加上練奶, 不太甜好好味, 個冰好滑, 配料又好好, 下次有機會會試朱古力味.