2022-09-07
呢間位於黃金海岸既紅葉茶屋,外面裝修有歐陸式感覺好啱打卡,入到去係光猛日式cafe裝潢,都坐得好舒服。佢餐廳食物都好多元化,有茶漬飯,刺身飯,烏冬同甜品等。你想入黎食個dinner又得,齋入黎食個甜品都得。今日試左佢兩樣野:🔸️鎌倉紅葉茶屋腐皮烏冬 ($78,8.5/10)呢樣係我既comfort food,熱熱既清湯底係鰹魚昆布湯布,好清好鮮好暖胃!日本烏冬正常水準。甜腐皮索左啲鏗魚汁湯底都係好好味。最有心思係佢腐皮上面有塊小小既緣色紅葉果凍做裝飾。😍🔸️紅豆抹茶軟雪糕芭菲(配期間限定軟雪糕)($75,9/10)佢menu有兩大版芭菲item,好多芭菲選擇!可以食預選或自選既!我地揀左個預選既。芭菲黎到個樣已經好賞心悅目!好colourful! 今期既限定雪糕係哈蜜瓜雪糕。佢有軟雪糕,蕨飲,豆沙餅,脆脆,玉子,生朱古力,抹茶果凍....好豐富好開心!個抹茶生朱古力超級超級超級好食!!🤩唯一覺得係個軟雪糕有點太融,如果再凍啲會好啲!另外佢都有好多抹茶類既甜品同latte,佢個魚生茶漬飯都好吸引!下次可以再試下!
今日試左佢兩樣野:
🔸️鎌倉紅葉茶屋腐皮烏冬 ($78,8.5/10)