2016-03-19 248 瀏覽
毓華里係我平日既飯堂美食街,平時都係食粉麵茶記,今日既午餐決定試試新野最近進駐左間米飯創意主題既餐廳,平日行過都有好多人等位,幸好我地今日一去到就有位坐,裝潢新穎同幾吸引到人想入黎試下,有好多唔同款式既飯同下午茶選擇,我地叫左蕃茄豬扒焗飯同是日午餐雙腸漢堡扒蛋包飯,估唔到落完單到有得食只係等左五分鐘左右,因為我好怕要等好耐都未有得食既餐廳。蕃茄豬扒焗飯:味道正常,份量大份,飯用珍珠米同埋少許硬(本人比較鍾意焗飯用泰國米)。雙腸漢堡扒蛋包飯:味道好普通,份量對男人黎講算少對我而言,不過不失,裝潢係新穎同吸引,但唔會想刻意再來食既意欲。

蕃茄豬扒焗飯:味道正常,份量大份,飯用珍珠米同埋少許硬
(本人比較鍾意焗飯用泰國米)。

雙腸漢堡扒蛋包飯:味道好普通,份量對男人黎講算少

2016-03-19
2016-03-16 386 瀏覽
有日經過,驚見慈雲山開了新餐廳!😮招牌光鮮,餐牌貼喺鋪嘅出面仲連價錢,令人一目了然!本來想和老公試早餐,早上11點3到要攞飛等位,店員話等到有位已過早餐時段,所以我們放棄了😤。結果同一日,由於心有不甘,決定晚餐再歸來!😠 來到時已7點幾,見到有10個人左右喺門口等位,老公去攞飛⋯我地係二人枱的第一張,所以決定等!等左大概10分鐘就有位,店內基本上沒有二人枱,所以是拍住張四人枱坐⋯⋯🙄睇餐牌用了不少時間,佢選擇都算多⋯⋯主要有蛋包飯、鐵板扒、米線、焗飯等⋯⋯最終我揀了鐵板雞扒拼帶子,老公則吃呢度聲稱必吃的焗🐷!另外加了小食3個🤓話咁快⋯⋯真係超快⋯⋯食物已到! 脆炸雞翼$16炸雞翼的炸漿不算鬆脆,比較硬,雞翼件頭大但肉質偏實,冇肉汁冇乜味,勝在抵食😁 鴨胸沙律$26呢碟鴨胸沙律份量好足!鴨胸每人都分到3,4件而且味道正常!沙律菜更加係食極都有(雖然最大原因係佢啲沙律菜切到好碎………)Dressing 方面仲有胡麻同千島醬揀,非常貼心☺️可惜的是沙律菜表現一般唔新鮮,份量大反而變成了缺點🙄 鐵板雞扒拼帶子 跟意粉$46鐵板一上枱,嘩!雞扒有兩塊,粟米有芝士,賣相不錯!從來無唸過有兩塊雞扒⋯滿

炸雞翼$16

鴨胸沙律$26

鐵板雞扒拼帶子 跟意粉$46

鐵板一上枱,嘩!雞扒有兩塊,粟米有芝士,賣相不錯!從來無唸過有兩塊雞扒⋯滿心歡喜即刻試!點知⋯⋯雞扒有酸味!而且肉質比較淋,雞肉也沒味!只能夠它大件夾抵食,質素就差d!至於嗰兩隻帶子⋯⋯🙄外面已不討好,味道也是沒有的!淡而無味⋯不吃也罷😖到那枝粟米⋯本也有期待,可惜粟米也是淡而無味,而且肉質勁淋⋯⋯似乎是煮過"濃"⋯⋯😲
扒餐會跟飯、意粉或薯菜!意粉的粗幼合意,加上所配的甜甜燒汁,入口彈牙,尚算合價!份量也適合,再多會吃不哂!😄
芝士鮮茄焗🐷扒飯$41

焗飯份量Ok料都算足,飯底用嘅係珍珠米,由於珍珠米粒粒飽滿圓潤,用黎配呢個汁多過飯嘅焗飯其實有啲漏………始終焗飯好似都係同炒飯夾啲🙊主角之一嘅🐷扒厚但肉質較硬較鞋,不算高質(好似某連鎖快餐店的更好食😐)
椒盬魚手指$18

成餐飯最大嘅一個伏!!!椒盬味係零!所謂嘅魚手指係生菜魚肉果啲魚肉拎去炸……仲要炸到好油,賣相實在冇吸引力…………

相信呢間店在此區應可生存,價錢做得合理,食物質素也不過不失,算是同區的另類選擇吧😊

後記:可能因為新開,侍應的質素認真麻麻⋯⋯眼看有2個後生仔比較騎呢😒一個送餐似很Catwalk⋯⋯另一個對住d食物傻笑😅飲食業真難做⋯⋯
2016-03-13
10 分鐘 (堂食)
2016-03-11 229 瀏覽
新餐厅,新开期間每次經过都現人龍,是次不到6点,一人晚餐,不用等位,便一試,由於無肉不欢,便點了鉄板牛扒餐,等餐的時間無無聊聊,周圍望,竟發現那么新的餐厅,竟然地上那么dirty,員工亦表現非常之不專業,有的不停在傾手提电話,有的一眼便看出是新手。餐飲先上,普通凍茶一杯,再过不久,牛魔王登場,做型較特別,被紙圈圍住,但未見鐵板和sauce有很大反應,不見得会四濺,可能鉄板不夠熱吧,薯條用幼的,牛扒夠林但缺了肉味,新式餐厅少了傳統茶記味道,價錢大眾化,但下次,还是选茶記吧
2016-02-29
2016-03-03 224 瀏覽
當潮流愛新鮮,大抵解釋了點解新開既餐廳總係較受歡迎。更加上餐廳門面企理光猛,地區入面少見對裝修較為用心既餐廳,所以大家對呢家新餐廳都頗為熱情,甫一開業顧客就駱驛不絕,非繁忙時間等位都要十分鐘起跳。下晝三點到去到,我叫左一個肉醬鐵板飯,老友就叫左一客炸雞脾加薯條。肉醬鐵板飯醬汁偏咸,而且用料比較吝嗇,醬汁入面只有零落少許肉末,鐵板唔夠熱,所以勉強只係一個用鐵板盛著既普通肉醬飯,無鐵板飯熱辣辣,每一口都係熱燙既滿足感。炸雞脾加薯條味道就不過不失,調味尚可,但炸雞脾同薯條似乎已經炸起一段時間備用,所以冷掉了只有暖暖既餘溫。薯條都已經失去左脆身香口既感覺。整體感覺可惜,覺得佢市場定位幾好,應該大有可為,但需要係食物質素上多下苦工。開餐廳不是為了爭一朝夕,而係一門長久作戰既學問,不能只靠顧客新鮮感維繫,更不能沒有熱愛餐廳出品既熟客,但食物無煮出相應既質素。店方最應該思考既問題係:當熱潮慢慢腿去,餐廳會唔會好似呢個鋪位既上一手,同上上一手一樣,只能慘淡經營,最後黯然離場呢?
炸雞脾併薯條
肉醬鐵板飯

2016-02-17
10 分鐘 (堂食)
2016-02-27 223 瀏覽
今日去咗呢間新開餐廳食野,朋友叫咗個蛋包飯,我叫咗個芝士肉丸飯。個餐加5蚊有個湯,每個餐包一杯熱飲。另外加多客雞亦。首先個雞扒蛋包飯,蛋夠滑,茄汁酸甜適中,雞扒夠juice唔韌。不過略嫌美中不足既係塊蛋淡咗少少,一定要撈汁食先好味。呢個焗芝士肉丸飯,個芝士汁好濃,濃到覺得有啲溜,肉丸彈牙,個飯唔乾。食咗一半已經覺得好溜,食唔哂……呢個火腿粟米忌廉湯,好滑,好多料,啖啖都有粟米,正。個炸雞亦略淡,但炸得香脆,唔夠滋味。
呢個火腿粟米忌廉湯,好滑,好多料,啖啖都有粟米,正。
炸雞亦略淡,但炸得香脆,唔夠滋味。
20 分鐘 (堂食)