2017-11-12 258 瀏覽
黎到紅磡冰室一定要食佢既招牌特餐,就係瑞士雞翼撈面配炒蛋多士啦!瑞士汁雞翼夠入味而且雞皮唔會過淋,厚多士外脆內軟,除左多士之外,佢既蒜蓉包都非常出色,只係炒蛋有時會淡左啲。
2017-07-28 827 瀏覽
一早起身總會有時間慢慢坐慢慢嘆返個醒神早餐,今日放假來到紅磡冰室,早餐時間都滿座,可能星期日假期的關係,我點了一份香煎雞扒配薯蓉、炒蛋、多士,份量適中,雞扒煎香不算油膩,而且肉質嫰滑,肉汁豐富,不會煎到好乾身。炒蛋好滑,不是全熟,有少少蛋汁。凍咖啡,十分有水準,香濃咖啡,完全沒有苦澀味,茶餐廳咖啡多是咖啡多過奶,這是我同樣喜歡茶記咖啡的原因。茶餐廳地點方便,不難找到,而且座位寬敞,有卡位可選坐,整體值得一試。

$50 (早餐)
2017-07-02 471 瀏覽
以前好鐘意食 "紅磡冰室" ,大件夾抵食又好食,念念不忘故再次慕名而來,可惜有感水準下滑..''魚香茄子煲'' 正常口味不過不失,份量也是一如既往的大份讓人感到水準下降的 ''薯仔炒牛柳粒''之前食過一次, 好好食, 非常有獲氣, 今次再點已經不同往昔, 無獲氣, 就係一碟普通的薯仔炒牛柳粒... 就如其他食評所指的一般茶餐廳水準.. 那天繁忙時間去到都完全不用等位, 入面也有很多吉枱.. 大概也是因為食物質素下降所以留不住客人,有點可惜.

''魚香茄子煲''

正常口味不過不失,份量也是一如既往的大份

讓人感到水準下降的 ''薯仔炒牛柳粒''

2017-04-10 595 瀏覽
難得今天與中同共膳,就點了一個豐富的套餐。這店有名氣的是常餐和特餐,基於點味相近,我們四人都點了常餐B。美食當時,相機先吃。炒蛋非常嫩滑,而且蛋味非常濃,真的要大讚!而牛油多士則不過不失,牛油味沒有特別,多士可再脆一點。至於撈丁,顏色夠深,但味道淡,又偏乾身,若多點汁會更好。而雞翼不錯,夠入味,又有肉汁,咬落嫩口又不乾身。最後是飲品熱朱古力,味濃,亦有奶味,真材實料,不加糖也可。另外想說說這裡的店員,雖然繁忙時間,但仍會與客人說笑,頗親切。
難得今天與中同共膳,就點了一個豐富的套餐。

最後是飲品熱朱古力,味濃,亦有奶味,真材實料,不加糖也可。

2016-11-19 977 瀏覽
成日見大排長龍 就試一試價錢茶記黎講中等,食材一般,唯一可取係個包同茄通 义燒完全難食 服務態度差勁 最討厭呢d做多左客就態度差既鋪呢世唔會再有下次食 我食番紅磡間利源仲好
成日見大排長龍 就試一試
呢世唔會再有下次食 我食番紅磡間利源仲好
2016-11-19 711 瀏覽
宵夜時間剛好經過這裡,曾經在北角見過這冰室,今次一於試下真正紅磡店。叫了XO醬豬頸肉炒河,凍奶茶,45元,宵夜價來說很合理。先來凍奶茶,冰佔了半杯,有點多,但飲落太甜了,奶味重,超級淡既茶味。主菜來了,賣相是比一般茶餐廳好,有蛋絲係面,但一看色澤很淺色,吃落無論是河粉還是豬頸肉也比較淡味,吃不太出有XO醬味,個底有試辣椒粒,稍稍有返點味,但最後我都係要落辣椒醬加味。總括質素很普通,不過價錢也不貴。
叫了XO醬豬頸肉炒河,凍奶茶,45元,宵夜價來說很合理。

總括質素很普通,不過價錢也不貴。
凍奶茶
XO醬豬頸肉炒河
XO醬豬頸肉炒河
2016-09-24 748 瀏覽
老實說紅磡真係愈來愈多餐廳但係要早餐搵一間好食嘅炒蛋真係第一時間諗到呢間紅磡冰室。最後叫咗個沙嗲牛麵配火腿炒蛋多士,先來炒蛋真係食唔停口,炒蛋非常滑溜而且軟滑真係好小餐廳做到呢個效果。沙嗲牛肉麵又係另一個精髓,麵底煮得剛剛好軟硬適中,而沙嗲牛肉全部都係自家製,沙嗲非常香加埋牛肉一齊食真係非常滿足。
2016-09-03 662 瀏覽
黎開呢頭,見紅磡冰室咁出名,細妹又向我推介過常餐,咁咪試下囉點知入左去先知…原來無常餐sosad…一向見茶記既常餐係全日供應架嘛, 如果唔係點叫常餐啊, 所以大家留意下..常餐只供應到6pm。咁就求其叫左個粟米班腩,係我既茶記愛將,差唔多個個星期都食,哈哈。好足料,有好多舊班腩, 飯量亦超多, 應該叫少飯先岩。班腩外皮夠脆, 粟米汁唔會太咸又或者太稀太杰。質素算正常啦~聽說呢度既常餐咁出名係因為雞翼? 好似係..所以食唔到常餐都要叫瑞士雞翼試下。好入味,超入味,但真係太入味,所以覺得好咸。我有飯勉強可以”送飯”一齊食,但我唔敢想像如果係常餐時撈埋麵食會變成點。Btw, d侍應哥哥仔好風趣, 上菜時成日叫買定離手。想拎水/落單時叫唔該..佢又話除左錢咩都可以幫到你, 幾funny 喎。
好足料,有好多舊班腩, 飯量亦超多, 應該叫少飯先岩。
班腩外皮夠脆, 粟米汁唔會太咸又或者太稀太杰。
質素算正常啦~
2016-08-11 638 瀏覽
今日經過一朝既workout, 所有energy都用盡,唯有teatime對自己好d, 食飽d行過見到呢下午茶有焗飯就試試佢先平日時間 未算太多人, 不用搭枱就點了焗鮮茄豬扒飯, 再望下餐飲,原來佢地有雪糕特飲, 就點了西班牙咖啡試試佢先焗飯因新鮮焗所以都等了段時間,而西班牙咖啡就好快就有賣相不錯,還有cream在上, 咖啡味不是太濃,但入面有一球雲呢拿雪糕確實是特別, 只是雪糕内有冰粒,令雪糕不滑但 anyway佢都會慢慢在杯中溶解,所以問題也不大而久等的焗豬扒飯,除了炒飯分量蠻多外 連豬扒也有四塊,雖然不是勁大塊,但十分足夠我食反而鮮茄就不夠酸,或許只是我個人特別喜歡酸吧下次還會來,還想試他們我雪糕紅豆冰
行過見到呢下午茶有焗飯就試試佢先
平日時間 未算太多人, 不用搭枱
焗飯因新鮮焗所以都等了段時間,而西班牙咖啡就好快就有
下次還會來,還想試他們我雪糕紅豆冰
2016-07-29
2016-06-07 594 瀏覽
好耐未飲過D冰多過茶既OT 仲有D汁冇味又比其他餐廳貴既茶記........ 一行四人, 有個friend 仲要我地全班人食完都未到...真係....差D俾佢搞到遲返....個焗豬.....D ...蕃茄醬...紅得黎冇味之餘......肉又少.....蕃茄更少....個Friend個多士係燶既....蛋既份量好少.....好似一隻都冇....一定唔會再黎.....
好耐未飲過D冰多過茶既OT

仲有D汁冇味又比其他餐廳貴既茶記........

一定唔會再黎.....
2016-05-31
5 分鐘 (堂食)
2016-06-04 406 瀏覽
早排去紅磡出job,同事間唔知食咩,決定黎個抽獎!最後抽到紅磡冰室。一行幾人,揀左季節精選。跟餐有蒜蓉包,好濃味好脆,唔凍岩岩好。我揀左豬扒餐,口感勁好又juice,公仔面索晒汁,見到就覺得d瑞士汁入晒味,聞都聞到好香,同豬扒簡直係絕配。剪蛋都岩岩好,有落到少少鹽去煎,同事轉左做炒蛋,佢都話唔錯!
2016-05-14 272 瀏覽
有不同款式的小菜:例湯,白飯是套餐必有的色香都吾錯,但味道略淡xo醬四季豆炒豬頸肉夠鍋氣,夠乾身,吾油豬頸肉好林,好入味四季豆跟xo醬好夾,好好味海鮮什菜煲份量十足,大虾多大,又爽口有帶子,鮮魷魚,每樣都好鮮甜菜都有幾款:西蘭花,生菜,菜芯。。。
有不同款式的小菜:
例湯,白飯是套餐必有的

色香都吾錯,但味道略淡
xo醬四季豆炒豬頸肉

夠鍋氣,夠乾身,吾油

豬頸肉好林,好入味

四季豆跟xo醬好夾,好好味
海鮮什菜煲

份量十足,大虾多大,又爽口

有帶子,鮮魷魚,每樣都好鮮甜

菜都有幾款:西蘭花,生菜,菜芯。。。

2016-05-13
2016-03-26 442 瀏覽
曾經有朋友提及過,在紅磡有間冰室,名字是紅磡冰室,於是萌生想去一趟,終於安排了今天來一個午餐吧。話實是冰室,但卻又不見到有冰室出爐的麵包,只是感覺上似茶餐廳的午餐和碟頭粉麵飯。雖然是有午市套餐,但是還是點來即炒的粉麵飯,看來是好過預先做定的食品。從眾多的炒粉麵飯中,挑選豉椒排骨飯,一來豉椒是香草之一,炒起來也夠香口,二來配合肉類也是很夾。當豉椒配上排骨,同樣地是夠晒香口外,還有的是夠惹味,而且排骨沒有那種令在下討厭的腥味道,令食落有點與眾不同的味道,而且肉質也較新鮮。加多幾個大洋,就可配一杯熱奶茶當餐飲,奶茶最重要的是茶香茶味夠,一向對於冰室茶餐廳出品的奶茶,都有信心的。適逢午市,人多起來夠熱鬧,也坐滿整間冰室,是時候離座。
適逢午市,人多起來夠熱鬧,也坐滿整間冰室,是時候離座。
2016-03-01
2015-12-22 250 瀏覽
捱著餓的星期日來到了紅磡試一試這一間紅磡冰室常餐多士配炒蛋炒蛋夠滑值得一讚,多士則一般,熱度亦不足,雖然有牛油,但食落依然有點乾硬(砂糖為我自己加上)豬扒燒汁撈公仔麵燒汁配公仔麵,感覺就像錯誤的配搭,食落會覺得公仔麵味道過濃,然而豬扒味道太淡,雖然也有肉汁,但完全吃不出豬扒的味道,味道完全被燒汁的味道蓋過。朱古力雪山西多士沒有花生醬的西多士,第一次嘗試,乾而無味,雖然多士外層口感不錯,但朱古力醬的甜味蓋過一切,而且過份甜,口感很差總括來說人多不一定好這次經驗令我不會再試
捱著餓的星期日

來到了紅磡

試一試這一間
紅磡冰室
常餐多士配炒蛋

(砂糖為我自己加上)
豬扒燒汁撈公仔麵

朱古力雪山西多士

總括來說

人多不一定好

這次經驗令我不會再試

2015-12-20
10 分鐘 (堂食)
2015-05-28 388 瀏覽
有時系紅磡放工回家都會見到呢間野見到佢有薑汁咖啡一直想試下呢一日放早緊系泥食個下午茶不過有啲唔好彩撞正佢整冷氣要熱住咁食但真心想試下個咖啡由佢啦haha個人對公仔麵撈麵果啲冇咩興趣所以揀左呢個叉燒西多士無錯你無睇錯佢入面真係夾叉燒家見佢咁特別好想試下佢系半自助形式自己去櫃台買餐再有人送到自己枱個多士幾熱辣辣啲叉燒既咸味意外地 西多既味 糖漿好夾幾特別但係個人覺得糖漿應該比我地自己倒因為糖漿太多 太漏個咖啡其實有啲失望因為飲唔到薑味但杯咖啡系好飲既唔會太甜 加上整緊冷氣咁熱低下杯凍咖啡 零舍好飲最後啲服務員個個態度都好好又坐得舒服仲要3十幾就賣單所以下次叫埋成班朋友泥幫襯
有時系紅磡放工回家都會見到呢間野
見到佢有薑汁咖啡