2019-09-02
落著大雨, 同朋友經過一間小雅別緻既甜品店。趁著避雨既心態, 匆匆忙忙行入去。雨勢頗大, 帶住雨遮濕漉漉進入店舖, 店主立即去裏面拎放雨遮既膠筒, 放在門外, 亦幫我將雨遮收好在膠筒內, 然後行動快速地再將濕左既地板抹乾净, 店舖服務非常優秀,值得一讚 。店入面既裝潢是清新簡約既風格, 冇太多多餘既裝飾, 少少文青感。舖面比較細, 但四人枱都足夠寬鬆la。我同朋友一共點左三樣甜品,包括七彩繽紛鮮草凍,桃膠白玉相思芋圓,同埋哈密瓜汁。哈密瓜汁既表現出色,入口有住清甜既哈密瓜味,唔會過甜,亦冇奇怪既化學感,感覺店主有用真材實料去做,值得推介。由於我好想吃鮮草同芋圓,所以我就點左一碗七彩繽紛鮮草凍,整碗甜品表現不俗,高出我既預期。鮮草凍順滑可口,芋圓煙韌軟糯,十分有口感,顏色亦十分好看,少量既冰碎粒亦能為炎炎夏日降温,整碗甜品亦唔會有過甜既感覺,因為店主姐姐話店内甜品,包括芋圓都係新手制作,主打低糖健康。朋友所點既桃膠白玉相思芋圓表現亦十分不錯,整體感覺與上述鮮草凍相似,所用既芋圓亦同樣有口感,不過其一大亮點係碗中既桃膠,甜蜜獨特既口感真係令人一試難忘。最後,再想讚一讚甜品既分量,店主姐姐真
哈密瓜汁
七彩繽紛鮮草凍
桃膠白玉相思芋圓
最後,再想讚一讚甜品既分量,店主姐姐真係非常有誠意,用料非常足,吃完一碗就吾洗再吃飯la。
甜品
總的來說, 糖泌甜品是一間踏實稱職既甜品店。店主既態度親切, 亦願意接受顧客的意見。裝飾吾走奢華風, 簡簡單單。行過路過, 吾好錯過呢間有態度同有誠意既甜品店。