2009-06-03 19 瀏覽
琴日放假,難得阿BEE肯陪我出街去左沙田行街,,行到沙田中心見到新開左間糖水鋪喎!!仲有雪花冰食!!又唔洗等位,,為食既我雖然抽住一袋二袋都要去試下搵張二人枱坐低啦,,個店員見我拎住甘多野竟然主動拎多張凳黎,,抵鑽點野食啦,,幾經苦惱先叫左個牛奶+3色QQ果+黑白珍珠+士多啤梨醬阿BEE叫左個西瓜雪花涼粉.. 仲有粉糖不甩野食上枱啦,,賣相都好靚,, 多得我識揀份冰好重牛奶味啊,,,,夾埋士多啤梨醬真係好好味,,好彩唔似藥水味,,仲有士多啤梨肉阿BEE個涼粉都到左,,個樣都唔錯,,佢碗都有雪花冰嫁,, 不過好似SET定左一隻味後尾問番個店員,,原來係波羅椰子味 佢話全港獨有嫁喎糖不甩最尾上,, 掛住食我都唔記得影相,, 比阿BEE食鬼左兩粒先記得影本來對於我一個女仔黎講份冰實食唔晒,,同埋D冰真係好凍,,但係又唔想益左阿BEE,,最尾我都係食晒賣單啦~冇加一,,食左70幾蚊,,老細好NICE甘問D食物質素點..吹左兩句,, 都幾好傾佢話南瓜露啖啖肉配埋蓮子好正喎,,叫我地下次黎要試下南瓜露同芝麻糊,,自己炒自己磨嫁喎!! 唔怪得我地一路食一路聽到人唔知炒乜勁香啦 仲以為佢地有小菜食添,
琴日放假,難得阿BEE肯陪我出街

去左沙田行街,,行到沙田中心見到新開左間糖水鋪喎!!

[好彩個店員同我地講有士多啤梨醬係是日推介,,唔係差D錯失左,,我係士多啤梨迷
]
阿BEE叫左個西瓜雪花涼粉.. 仲有粉糖不甩

野食上枱啦,,賣相都好靚,, 多得我識揀

後尾問番個店員,,原來係波羅椰子味
佢話全港獨有嫁喎

本來對於我一個女仔黎講份冰實食唔晒,,同埋D冰真係好凍,,
但係又唔想益左阿BEE,,最尾我都係食晒

佢話南瓜露啖啖肉配埋蓮子好正喎,,
仲以為佢地有小菜食添,,
最後就打包左碗南瓜露比媽咪
因為下次黎想試其他味冰,, 中式糖水唯有留比媽咪啦

不能不提係入面有張好大既畫,, 勁靚嫁!!全部都係用糖砌
老細話個度成3千粒糖.. 佩服佩服
牛奶雪花冰~~
糖不甩~因為時間關係比阿BEE食左兩粒\_/
西瓜雪花涼粉~~
成張畫都係用糖砌嫁!!
$35 (宵夜)
牛奶雪花冰~~
糖不甩~因為時間關係比阿BEE食左兩粒\_/
西瓜雪花涼粉~~
成張畫都係用糖砌嫁!!
  • 雪花冰
2009-06-01 11 瀏覽
知道開左新鋪有得食雪花冰...去試試先入到坐底我同朋友仔講話覺得焗..個waitress 原來聽到..佢好有禮貌問我係咪覺得焗..之後較大左個泠氣..服務值得一讚叫左[ 蜂蜜綠茶冰底+乳酸Q爆+百香果Q爆+沖澠黑糖蜜($28)]其他叫左 & 呢到既雪花冰同mk 既糖X府相比下就較遜色(例如:味道)(賣相)綠茶雪花冰黎到..未食睇個色以經知道個味淡......食落口....綠茶味欠奉..只有黑糖蜜既味道.........期望有待改善$28 食呢個只有甜味既雪花冰就唔多抵食朱古力雪花冰同樣味道欠奉牛奶雪花冰味道正常
知道開左新鋪有得食雪花冰...去試試先

其他叫左 [牛奶冰底+乳酸Q爆+QQ果+沖澠黑糖蜜] & [朱古力冰底+乳酸Q爆&百香果Q爆+朱古力醬]

綠茶雪花冰黎到..未食睇個色以經知道個味淡
......
$28 食呢個只有甜味既雪花冰就唔多抵食

朱古力雪花冰同樣味道欠奉
牛奶雪花冰味道正常
蜂蜜綠茶底+乳酸Q爆&百香果Q爆+沖澠黑糖蜜
2009-05-31
$28 (其他)
2009-05-31 3 瀏覽
終於等到沙田開間糖水店~ 但係好失望~近期好流行ge雪花冰~ 佢都有得食~叫左一個綠茶底~ 好失望啊~ 得個甜字~ 都無綠茶味~ 完全唔知食緊咩~而且$28一碟冰~ 成隻碟得個四分一至三分一冰~ 連d配料都少~相比旺角某間同類食店~ 真係差好多~ 超級失望啊~ 希望個老闆同個師傅改進下啦~家陣咁ge 時勢~ 重得咁ge水準~ 重要咁貴~ 想去過多次都難啊~
終於等到沙田開間糖水店~ 但係好失望~
近期好流行ge雪花冰~ 佢都有得食~

相比旺角某間同類食店~ 真係差好多~
超級失望啊~ 希望個老闆同個師傅改進下啦~
2009-05-28 11 瀏覽
沙田終於有甜品店了, 滿有期望等佢開張, 間舖一開, 又有九折, 馬上就去試.見到有雪花冰, 鬼咁開心, 馬上試下, 點知一見到碟冰就好失望, 咁大隻碟, 但冰就只有四五成覆蓋率, 另加的配料亦只有一湯匙咁少. 坦白講, 味道是不錯的, 但份量卻強差人意, 更枉論跟台灣地道冰品相比. 友人叫了碗熱花生糊, 點知甜到入唔到口, 結果我要求要杯熱水沖淡啲先食得落. 唯一抵讚就係店員幾有禮貌.我估我未必再幫襯, 除非食品質素有好大改善啦!

唯一抵讚就係店員幾有禮貌.

我估我未必再幫襯, 除非食品質素有好大改善啦!
$20 (宵夜)
(非會員)
住左沙田咁多年~~終於有一間好味的糖水鋪出現啦!!今日放工 同肥仔一齊去試下啦.. 我地食左好多野..雪花冰真係幾令LOR! 選左個牛奶味 都OK GA~~又幾好味wow.. 外賣左個芝麻糊.. 原來間野係自己磨出黎 勁香滑!!!個糖不甩都幾OK 既!!得閒要食多D=]GOOD!
住左沙田咁多年~~終於有一間好味的糖水鋪出現啦!!
選左個牛奶味 都OK GA~~
!!!
個糖不甩都幾OK 既!!

得閒要食多D=]GOOD!
2009-05-25
$35 (宵夜)
  • 雪花冰系列
  • 芝麻糊