想嚟試呢間甜品舖好耐喇 😍 款款甜品都色彩繽紛,小店嘅格局但有不俗嘅水準 😙 呢度開得比較隱蔽不過咁都好,應該相對唔會出現可怕嘅人龍 – 想食好嘢梗係要行遠少少啦~幸得小店嘅邀請等我可以一次過同朋友試晒咁多款唔同嘅甜品。格離嘅情侶見到我哋嗌到成枱嘢眼都凸晒 🤣 但淨食甜品其實唔會飽是常識吧 ⁣⁣⁣⁣🔮 鎮店招牌 — 龍珠星球 ($44)⁣⁣呢款鮮果甜品好多人嚟打卡留念 😗 小妹覺得係頗有特色嘅,佢哋用生果汁果肉變成啫喱波波,好清新 😋 啫喱有兩款唔同嘅 – 火龍果同提子,不過感覺變成啫喱後果汁系淡咗 🤔 另外芒果西米底略嫌唔太夠凍 ⁣⁣最推介甜品 ⁣⁣🌿 ⁣珍寶芋圓仙草 (桂花湯) ($32)推薦佢哋店嘅芋圓甜品,同出便食到嘅唔同,好識食嘅同行友人非常眼利見到佢哋嘅芋圓系水滴螺旋形嘅就認出係特別版有餡芋圓嚟 😁 煙韌度難得地唔錯,無論係芋頭地番薯餡都好好食 😎 完全唔假~佢哋嘅仙草亦都非常滑溜 🤗 而重點推介呢款桂花湯 🌼 因為其他糖水舖比較少見到。比起好多地方食到嘅桂花糕甜⁣⁣🍋 芒冰海底椰 ($33)⁣⁣呢個望落最試正,妥妥嘅糖水范兒~😆 細細碗但樣樣俱全,配料好豐富:芒果、黑珍珠
⁣⁣
🔮 鎮店招牌 — 龍珠星球 ($44)⁣⁣

最推介甜品 ⁣⁣
🌿 ⁣珍寶芋圓仙草 (桂花湯) ($32)

🍋 芒冰海底椰 ($33)⁣⁣
呢個望落最試正,妥妥嘅糖水范兒~😆 細細碗但樣樣俱全,配料好豐富:芒果、黑珍珠、涼粉、龍眼肉同海底椰 🤤 所有嘢都互相同大家好夾得嚟,完全冇衛和感 😌 龍眼肉非常甜 😍 芒果冰比起其他糖水呢個冰凍度👍🏻最夠⁣⁣
芒冰海底椰

🥛牛奶小方 ($18/10粒)⁣⁣
呢個甜品相信店家自己冇諗過大推,佢其實係粒粒 panna cotta 奶凍嚟,牛奶味好濃 😌 質感都非常好,唔似啫喱咁硬身而係淋淋地嘅 😋 小妹一試後覺得極有所為 😍😍😍 而且仲要賣得咁平,講真,唔嗌對唔住自己⁣⁣

其他甜品⁣⁣
🍯珍寶芋圓仙草 (古早黑糖) $33⁣⁣
如果想食番比較傳統口味嘅芋圓的話,都可以揀番呢個古早黑糖糖水底,我反而覺得佢無想像中咁甜添⁣⁣
珍寶芋圓仙草 (古早黑糖)

🍑 雪梨蓮子燉桃膠 ($36)⁣⁣
養生甜品之選 🙆🏻‍♂️ 呢個感覺係好清好清,食完完全唔會有罪惡感~又雪梨又骨膠原應該幾補
雪梨蓮子燉桃膠
用餐優惠
試食活動
芒冰海底椰
牛奶小方
珍寶芋圓仙草 (古早黑糖)
雪梨蓮子燉桃膠
  • 珍寶芋圓仙草
2019-05-06 68 瀏覽
同朋友食完飯去食甜品,朋友話有間推介我地去,就跟佢黎左呢度啦!睇餐牌啲相都已經好吸引!超靚!超特別,唔同一般食開既甜品榴槤星球椰汁西米唔係特別,特別在佢個榴槤啫哩球!!圓碌碌!好光滑!咬落去一陣陣既榴槤味漂出黎!口感同視覺都一流!士多啤梨窩夫有兩球雪糕,一球係底,墊起窩夫。雪糕好甜,好香士多啤梨味!窩夫鬆軟,外脆,夾埋雪糕同士多啤梨食,一流,好味!窩夫送earl grey茶芒果之戀好靚呀!未見過甘靚的飲品!廚師好有心機,個圖案好靚!打卡相一流!味道都好得!好濃既芒果味,又唔會太甜,個底有蘭香籽,有口感又健康!瑞士汁雞翼超超超入味!甜甜地,又香,熱辣辣,好多汁,超好食!牛奶小方細細粒好得意。小方有濃厚的牛奶味,而職員亦很貼心將椰絲另上。我地可以因應自己的口味去落椰絲。點上椰絲後,小方的味道會更佳。呢度既甜品都整得好靚,好有心思,又有特色!尤其是星球啫哩同”拉花”!價錢唔貴,一定會再黎!正!
睇餐牌啲相都已經好吸引!超靚!超特別,唔同一般食開既甜品

榴槤星球
椰汁西米唔係特別,特別在佢個榴槤啫哩球!!

榴櫣星球

士多啤梨窩夫
有兩球雪糕,一球係底,墊起窩夫。雪糕好甜,好香士多啤梨味!

窩夫鬆軟,外脆,夾埋雪糕同士多啤梨食,一流,好味!

窩夫送earl grey茶

芒果之戀
好靚呀!
未見過甘靚的飲品!
廚師好有心機,個圖案好靚!打卡相一流!

香芒之戀

瑞士汁雞翼
超超超入味!
甜甜地,又香,熱辣辣,好多汁,超好食!

正!

榴櫣星球
香芒之戀
2019-05-04 37 瀏覽
係旺角同friends一齊食完飯,行街行到又有少少餓既時候,就一定係食番個dessert 既最佳時機喇。我地係旺角搵到間未食過既甜品店叫做粒粒果甜品,睇黎應該係主打水果既甜品既,去到入面,d位都排得幾密下,同對面既人都幾近下,哈哈。唔洗點睇個menu就知一定要試哩度既榴連甜品,我係佢既榴連甘露同榴連星球簡左好耐,最後叫左榴連甘露試一試,隔一冇幾耐就黎到了,佢個榴連味食落都幾重味,唔會太淡,食唔出榴連既香味,成個甜品黎講,算係唔錯既選擇,鍾意榴連既朋友不妨試試喔
2019-05-04 18 瀏覽
同朋友食完飯意猶未盡,去咗食甜品繼續傾落去呢間甜品店都幾多款揀~【水果星球配椰汁西米】水果星球係呢度名物,必點!可以配芒汁或者椰汁,西米或涼粉我呢個係椰汁西米,椰汁好香 🥥水果星球晶瑩剔透,真係超級可愛 🥰而且水果種類都好多~鍾意食榴槤仲可以試下榴槤星球,哈哈新出嗰個龍珠星球望落都好有特色【草莓戀人】呢個係草莓冰系列嘅甜品成個都係粉紅色㗎 💓最中心係士多啤梨雪糕球圍住有新鮮士多啤梨、椰果、小丸子同西米,勁多料椰米同西米最有咬口,好味~【綠茶芭菲】綠茶雪糕味道好濃郁而且有勁多紅豆、軟糯嘅小丸子同脆片好似食極都有咁 🤣原本仲想飲 smoothie,不過要 8pm 前先有啲水果砌得超靚,而且有拉花~下次早啲嚟先得 💪🏻

同朋友食完飯意猶未盡,去咗食甜品繼續傾落去
呢間甜品店都幾多款揀~

【水果星球配椰汁西米】
水果星球係呢度名物,必點!
可以配芒汁或者椰汁,西米或涼粉
我呢個係椰汁西米,椰汁好香 🥥

水果星球晶瑩剔透,真係超級可愛 🥰
而且水果種類都好多~

鍾意食榴槤仲可以試下榴槤星球,哈哈
新出嗰個龍珠星球望落都好有特色

【草莓戀人】
呢個係草莓冰系列嘅甜品
成個都係粉紅色㗎 💓

最中心係士多啤梨雪糕球
圍住有新鮮士多啤梨、椰果、小丸子同西米,勁多料
椰米同西米最有咬口,好味~

【綠茶芭菲】
綠茶雪糕味道好濃郁
而且有勁多紅豆、軟糯嘅小丸子同脆片
好似食極都有咁 🤣

原本仲想飲 smoothie,不過要 8pm 前先有
啲水果砌得超靚,而且有拉花~
下次早啲嚟先得 💪🏻
今日同兩個閏蜜去旺角行街,食完晚飯當然順道要去滿足下第二個胃,走去食甜品啦!除左平時食開個d連鎖式既糖水店,我向來都鐘意小店,所以揀左呢間粒粒果甜品!粒粒果係西洋菜街都行小小,油麻地站過去都係6,7分鐘左右,都幾近!我地食甜點時間尚早,所以未係好多人!正,可以慢慢傾計!環境乾淨,坐得舒服!重點係d野食勁吸引價錢合理!就咁睇menu已經心心眼!糖水選擇都幾多,總有一款岩口味不過西式糖水比較多,長者就未必個個都喜歡了但係作為年輕人既我,就忍唔住即刻打卡魔法森林,其實係牛油果smoothie,健康得黎勁飽肚!而杯底仲有d蘭香子!貼住杯面既係真士多啤梨,好有創意!最最最欣賞當然係杯面既拉花啦!smoothie好滑,亦都有自然既牛油果味,推薦朋友就飲左士多啤梨smoothie! 粉紅季節😋同樣地,smoothie 好靚, 望落去已經覺得很驚喜師傅好有心機拉花,仲有幾片士多啤梨做裝飾味道帶少許酸,不會太甜,非常值得推介👍👍之後仲食左綠茶waffles!作為綠茶控既我,係必食吧同樣地,賣相好吸引!正所謂唔食得都要睇得,但呢到係又食得又睇得綠茶雪糕好有綠菜味,亦都好滑,而且仲有2球雪糕有一球係waff
今日同兩個閏蜜去旺角行街,

我地食甜點時間尚早,所以未係好多人!正,可以慢慢傾計!

環境乾淨,坐得舒服!

重點係d野食勁吸引
價錢合理!
就咁睇menu已經心心眼!

糖水選擇都幾多,總有一款岩口味
不過西式糖水比較多,長者就未必個個都喜歡了

但係作為年輕人既我,就忍唔住即刻打卡

魔法森林

朋友就飲左士多啤梨smoothie! 粉紅季節😋
同樣地,smoothie 好靚, 望落去已經覺得很驚喜
粉紅季節

師傅好有心機拉花,仲有幾片士多啤梨做裝飾
味道帶少許酸,不會太甜,非常值得推介👍👍

之後仲食左綠茶waffles!作為綠茶控既我,係必食吧

綠茶窩夫

綠茶雪糕好有綠菜味,亦都好滑,而且仲有2球雪糕
有一球係waffles下面,好抵食!
Waffles口感唔錯,都係熱辣辣,即叫即做
可能因為食過台灣既超鬆軟waffles,所以未比到100分,但無100都有80了

Waffles仲好細心咁配埋earl grey
我地都無為意到
但飲左smoothie,基本上都唔係好飲得落

黑糖紫薯水晶湯圓

最後食左咁多凍野,每人食返粒熱湯圓,飲d黑糖水,個人舒服哂!黑糖水稍甜,但可以接受到!
整體黎講,粒粒果好有誠意,每樣食物都有心思,值得支持
2019-04-29
魔法森林
粉紅季節
綠茶窩夫
黑糖紫薯水晶湯圓
2019-05-02 37 瀏覽
廣華街有好多間甜品店我諗大家都知道,最有特色嘅甜品店,目前我只會揀「粒粒果甜品」因為佢哋嘅水果星球系列加上心形窩夫,真係冇幾多間甜品店有。水果星球意思係用透明啫喱做既波波球包住粒粒水果,而且生果新鮮,入邊仲有啖啖西米同椰果。水果星球(配芒汁西米),超多芒汁窩夫系列亦都係港人最愛,窩夫脆口夠熱,就算排滿晒隊,都唔會預先整定放喺度,要客人食到最美味嘅甜品,值得一讚老闆嘅心機!窩夫是心形,女仔最愛,加上士多啤梨味,超有少女心,仲有兩球士多啤梨雪糕,加上士多啤梨粒。呢度嘅窩夫仲有朱古力味,梗係要叫一個你試吓,朱古力窩夫同樣是心形,配兩球超濃味的雲呢拿雪糕,上面仲淋上朱古力醬,配以多片香蕉拌碟,男仔叫呢個岩哂!最後一定唔可以錯過既 瑞士雞翼(六隻)雞翼大大隻又滑,將瑞士汁鎖在雞翼裏面,真係食甜品都可以當正餐。

因為佢哋嘅水果星球系列加上心形窩夫,真係冇幾多間甜品店有。

水果星球

水果星球(配芒汁西米),超多芒汁
水果星球

窩夫系列亦都係港人最愛,窩夫脆口夠熱,

香蕉朱古力窩夫

最後一定唔可以錯過既
瑞士雞翼(六隻)
瑞士雞亦

香蕉朱古力窩夫
瑞士雞亦
2019-05-02 19 瀏覽
剛好在廣華街睇搖控車,模型,但真行到熱辣辣,即沖入糖水鋪食甜品消消暑,之後再去行街。餐牌既圖片吸引,有一D 傳統糖水,但主要新派既甜品,見到設計都好有心思,有思慕雪列、 水果星球系列、草莓冰系列、白雪系列、奶酪布丁系列、芭菲系列、窩夫系列,好多款式,花款都好多,單睇圖片真係樣樣都想食水果星球(配椰汁西米)$42有5粒水果星球,賣相超吸睛,星球係啫喱黎,透明波波入面加入了粒粒生果,除左透明波波,還有幾款生果,有西瓜、哈蜜瓜、芒果,以椰汁西米做底,亦加入了椰果,口感更豐富,而且椰汁甜度剛剛好。士多啤梨傾斜奶酪($38)比我預期中更好食,奶酪奶味好重,而且好滑身,奶酪上加了滿滿的新鮮士多啤梨,和一大球雪糕,口感超滿足芝麻湯圓(黑糖薑水)($33)有時要食下傳統糖水,細細粒,一口一粒糖不甩($25)煙韌的丸子配上香口的花生碎、芝麻、椰絲,味道香而單純

水果星球(配椰汁西米)$42

士多啤梨傾斜奶酪($38)

芝麻湯圓(黑糖薑水)($33)
有時要食下傳統糖水,細細粒,一口一粒

糖不甩($25)
煙韌的丸子配上香口的花生碎、芝麻、椰絲,味道香而單純

3K
2019-05-01 19 瀏覽
一行四人出旺角逛逛,雖然天氣未到盛夏咁熱,但都想飲杯野或甜品解下暑嘅,登打士呢度嘅飲品店多到數到數唔完,行左一圈之後決定食甜品,哈哈,都係有得坐好啲。龍珠星球配芒汁西米(44)朋友點了招牌的龍珠星球,賣相好靚噃。是紅肉火龍果同提子球,微甜幾清爽,芒汁底好濃芒果味,也很杰身呢。榴槤星球配椰汁涼粉($43)自己就點左榴槤version,透明波波好靚啊~榴槤肉好甜,味道也濃郁,正!椰汁底有涼粉同椰果,好感不錯。士多啤梨傾斜奶酪配士多啤梨雪糕($46)奶酪杯意外地大杯呢,賣相同樣靚靚。士多啤梨香甜,奶凍好滑,是濃濃的奶味喲~入面仲有不少殼物瓜子,增加口感又飽肚,而且奶凍只是微甜,這款甜品感覺挺健康的。白雪海底撈配綠茶雪糕($41)有海底椰,龍眼肉,珍珠等,材料豐富,清潤微甜,朋友話好正呢。甜品真材實料,味道對胃,有下次啦~
龍珠星球配芒汁西米(44)
朋友點了招牌的龍珠星球,賣相好靚噃。
榴槤星球配椰汁涼粉($43)
自己就點左榴槤version,透明波波好靚啊~
榴槤肉好甜,味道也濃郁,正!
椰汁底有涼粉同椰果,好感不錯。
士多啤梨傾斜奶酪配士多啤梨雪糕($46)
白雪海底撈配綠茶雪糕($41)

甜品真材實料,味道對胃,有下次啦~
2019-04-28
2019-05-01 32 瀏覽
食完飯行過旺角, 想食啲甜野順便吹吹水,見到有間糖水舖超級多人排隊, 你個Menu原來有的好特別嘅糖水喎我都未見過,佢係成粒星球咁一邊係圓圈波波,波波入邊有裝咗啲生果。咬落去嘅感覺好搞笑好似爆出嚟。星球波波我就配左涼粉,佢係用啲芒果汁加埋一齊,芒果汁都好重芒果味唔係好夾嘅味道,應該係真材實料。另外都叫咗個榴槤嘅糖水,榴槤球超級香,食落去成口榴槤味好滿足,仲有淡淡的椰香味, 呢個榴槤忘返會再encore。另外朋友都叫咗個芋圓,桃膠,呢個我就冇試啦不過超級大碗,朋友話都幾好食。

2019-05-01 13 瀏覽
未到Happy Friday,唯有喺Tuesday食個甜品happy下sweet下。見到menu個水果星球系列,已經好好奇,所以我點左個水果星球配芒果西米。水果星球有芒果、西瓜、奇異果,而且西米好有咀嚼感。另外,個珍寶芋圓仙草配椰汁底相當有驚喜,芋圓大大粒、入邊仲有餡添。紫色芋圓入面係番薯餡,名副其實外內兼備。我同朋友當日超開胃,之後再點左個香蕉朱古力窩夫同六隻瑞士雞翼。兩個人,四樣野,最後真係捧住個tummy走。

2019-04-16
宵夜
呢間位於旺角既糖水舖好似見多人食,而且價錢都唔貴,一於去試下~•🍨榴連甘露($45)有榴連果肉,d汁都好重榴連味!my fav•🍉水果星球 配芒果西米($42)水果星球個樣好得意,係透明既啫喱包住水果咁,好岩打卡,幾款有水果,芒果,哈蜜瓜同西瓜~•🍓士多啤梨沙冰($32)好有士多啤梨味,幾好飲又解渴💦————————————(5⭐️滿分,💫為半分)整體環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️💫服務:⭐️⭐️⭐️💫性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️💫人均消費💰————————————👇🏻歡迎睇更多同類食評👇🏻————————————📍粒粒果甜品 (旺角)旺角廣華街3號百利達廣場地下1號舖

🍨榴連甘露($45)
有榴連果肉,d汁都好重榴連味!my fav

🍉水果星球 配芒果西米($42)

🍓士多啤梨沙冰($32)
好有士多啤梨味,幾好飲又解渴💦

————————————
(5⭐️滿分,💫為半分)
整體環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️💫
服務:⭐️⭐️⭐️💫
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️💫
人均消費💰
👇🏻歡迎睇更多同類食評👇🏻

————————————
📍粒粒果甜品 (旺角)
旺角廣華街3號百利達廣場地下1號舖

2019-05-01 11 瀏覽
前幾日食完晚飯,同朋友心郁郁想食埋糖水先返屋企,於是就去咗旺角睇下有冇啲性價比高嘅糖水舖啦,最後我哋見到啲間粒粒果糖水店裝修睇落幾靚,有啲小清新嘅感覺,就決定試一試佢嘅味道如何啦🥳🥳🥳🥳🥳🥳我就叫左一個$48既珍寶雪之國,簡單啲來講佢係雜果沙冰嚟嘅,佢嘅生果份量都幾多,仲好細心咁切到一粒粒,好方面一啖啖咁食,而佢嘅沙冰上面都溝左一邊芒果醬,所以食落就唔會有芒果嘅鮮甜味啦,仲見到佢餐單上面有好多唔同款式比較新穎嘅糖水,有機會下次都會試下🤤🤤🤤🤤🤤
粒粒果甜品 (旺角)旺角廣華街3號百利達廣場地下1號舖-----放假同朋友仔行街 行到攰搵左間就近ge甜品鋪坐下 可能係下晝四點ge關係 呢間平日幾full ge甜品店竟然唔使等位 😊-綠茶芭菲($42)芭菲個樣好吸引 圓碌碌ge綠茶雪糕 旁邊有好多好多紅豆 粟米片同小丸子 下面仲有一層帶有椰奶味ge奶凍~雪糕綠茶味幾濃 而且無苦澀味 同紅豆好夾 小丸子煙煙韌韌 軟硬適中 椰奶凍亦非常香滑 而粟米片就令整個甜品ge口感提升 唔錯~-龍珠星球配椰汁西米($42)😝叫呢個ge原因純粹因為個名好霸氣😂叫完有d擔心 因為通常呢d gimmick野都係伏 好彩個名有趣得黎 呢度ge龍珠係幾好味ge😊龍珠晶瑩通透 質感係大菜糕同啫喱ge中間 中間有一粒水果 幾清新 椰汁西米椰奶味頗濃 加上有芒果 🍉西瓜 哈密瓜 等等ge水果做配搭 整體唔會太甜膩 令人食得好舒服-牛奶小方($18) 呢款牛奶小方18蚊有成10粒 一開始仲驚食唔曬 點知竟然成為B仔係幾樣甜品入面最中意ge選擇 小方奶味非常香濃 表面帶有椰絲 兩者配搭得非常得當 椰子無搶到奶味 奶味又無掩蓋到椰子味 質感有d似Royce ge生巧克力
粒粒果甜品 (旺角)
旺角廣華街3號百利達廣場地下1號舖
-----

牛奶小方($18) 呢款牛奶小方18蚊有成10粒 一開始仲驚食唔曬 點知竟然成為B仔係幾樣甜品入面最中意ge選擇 小方奶味非常香濃 表面帶有椰絲 兩者配搭得非常得當 椰子無搶到奶味 奶味又無掩蓋到椰子味 質感有d似Royce ge生巧克力 呢個價錢有10粒 好抵食!正🤤
牛奶小方

士多啤梨沙冰($32)沙冰幾大杯 外形一樣好靚 可惜比較甜膩 最近草莓🍓亦唔係當造季節 🍓粒偏酸 整體一般般 不如佢地ge甜品出色 下次食呢間 我會focus係佢地ge甜品而唔揀沙冰~

👶🏻B仔整體評價:8.5/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻
(牛奶小方特別抵 其他正常價)
👶🏻B仔環境評分:8/10個👍🏻
(裝修走小清新路線 幾舒服)
👶🏻B仔味道評分:8.5/10個👍🏻
(沙冰扣分🙂)
👶🏻B仔回頭機會:9/10個👍🏻
(會常黎食牛奶小方🤤)
2019-04-30 69 瀏覽
星期六同男朋友簡簡單單地慶祝紀念日。早上睇完萬眾期待既Avengers, 食完午飯,再黎旺角行街。途經依間新開糖水店,環境及餐牌食物都十分吸引我地依兩個超級甜品控。-餐廳甜品類別多樣化,有傳統式、沙冰、smoothie 、窩夫、布甸、小食等。 我們點了好幾款,每款都有水準,值得推薦。❤️芒汁蘆薈涼粉 用新鮮芒果汁、爽口涼粉蘆薈及粒粒芒果肉製成,透心涼的糖水。-❤️水果星球(配芒汁西米)見個名幾得意,再加上剛剛睇完Avengers ,突然想叫款星球系列既甜品來試試😆。 滾圓晶瑩透亮的寒天果凍,本身無味的都寒天果凍比起啫喱更好,口感更煙韌。 這款甜品可以選擇芒汁/椰汁,但因為太愛芒果,所以芒汁勝出。 用了鮮芒果汁,天然甜度👍🏻 配上新鮮水果:蜜瓜、西瓜🍉及芒果,份量既多又鮮!正!-飲品方面炎炎夏日當然要來凍飲啦!搭配夏季的時令當造水果, 有最愛的芒果及西瓜🍉珍珠特飲來消消暑。愛其冰,不愛其甜,沙冰的甜度剛剛好,喝得出甜度來自水果;沙冰的冰塊不會太多,打得夠碎入口反而更有口感。而且還有粒粒鮮芒果🥭肉。 至於西瓜🍉珍珠特飲,除了有鮮甜多汁既西瓜,仲有粒粒西米及煙韌珍珠! 幾有特色! 比起珍珠奶茶,

❤️芒汁蘆薈涼粉
芒汁蘆薈涼粉

用新鮮芒果汁、爽口涼粉蘆薈及粒粒芒果肉製成,透心涼的糖水
❤️水果星球(配芒汁西米)

飲品方面
芒果沙冰

西瓜珍珠特飲

至於西瓜🍉珍珠特飲,除了有鮮甜多汁既西瓜,仲有粒粒西米及煙韌珍珠! 幾有特色! 比起珍珠奶茶,這款相對更健康又可口解渴。
藍莓沙冰

因為真的太好飲,而且非加工糖不會過份死甜,我們還點了藍莓沙冰😆 同樣沒有令人失望,鮮藍莓味道酸酸甜甜,解膩消暑正!
一間用心經營的甜品店! 而且很岩口味! 一定會再來😁
芒汁蘆薈涼粉
芒果沙冰
西瓜珍珠特飲
藍莓沙冰
2019-04-29 16 瀏覽
被重重手搖飲品店包圍,其實這裡有一家以鮮果作主打的甜品店,下午來到才剛開店,被美美的藍色牆吸引了進去。價錢旺角來說是中位,如果生果用料新鮮又足料的話,這個價錢自己買材料也未必做到啊!先試這個龍珠星球,賣相精美(有點不捨得吃的感覺~)大菜糕包著紅肉火龍果和紅皮提子,晶瑩剔透。下面有哈蜜瓜,西瓜和芒汁西米露。個人欣賞水果夠新鮮大件,甜味不假不以糖水泡過。吃得健康是很重要嘛!喜歡澱粉質的可以點這裡的窩夫,香蕉朱古力配雲呢拿雪糕,經典配搭沒得輸!甜品老手都知道,朱古力窩夫多數只有色無味,難得這裡的朱古力味出眾,口感偏向煙韌,正對我的胃。(窩夫附送earl grey茶一杯,剛好拿來解膩~)原來雪糕有兩球,有一球躲了在後面(笑)這一款我覺得兩個人share也足夠,份量很大啊!其實說到鮮果,這裡主打的可能是他們的超美拉花smoothie,可惜是日就未有提供(可能因為我們太早了,有些材料未準備好。)唯有退而求其次點了這杯綠茶芭菲,口感豐富,沒令人失望。台式一點的有大熱芋圓系列,芋圓口感不俗,煙韌彈牙,其他配料有小丸子,涼粉等等。底材點了黑糖薑汁,愛養生的朋友必試。另外這款古早黑糖紫薯水晶小丸子也是熱食

另外這款古早黑糖紫薯水晶小丸子也是熱食中式糖水,這種紫水晶波波基本上超級巿也有售賣了,所以也沒甚麼好評論。總括來說,鮮果系列絕對是CP值高,但也沒忘記照顧到一些喜歡吃熱食的年齡層(咳咳,例如我這種養生的中女。)我喜歡這裡的甜品不會太過甜,能滿足喜甜品的欲望卻不失健康意味,而且IG-able,顏色豐富賣相佳,$30~$60多,合理有餘!