2009-01-03
一間吸引的上樓cafe, 總要花點心思去搞一個特別concept, 寵物, 藝術, 家庭悠閒feel, 已經多的是. 今次因為有個friend, 說過也會在新年期間, 到英國一遊, 大家密會相討, 夾時間於倫敦見面, 我在search餐廳期間, 發覺這裡別有心思. 便試試邊下棋, 邊用餐.7點到埗, 是大廈的頂樓, 打開門, 預留給我們的棋檯, 已準備好, counter滿是各式各樣的Board Game, 一時有愛好者圍著買game, 廚房就在後面. 二人本來是想傾計的, 頓時變一變, 開心地玩左先. 那些特別Board game, 果然未見過, 玩之餘, 亦要食的, 因為$50一人兩小時的入場費, 包一個飲品, 首先我們叫下飲品. 一杯朱古力咖啡, 一杯空中棋園的特飲. 開始了這個邊吃邊喝邊玩的晚餐. 既然飲品行頭, 當然先評一評. 我的特飲猶如藍色的一杯水, 底有少許像果粒的東東. 起初飲落去仍可, 但後來, 可能冰溶了, 頓時變得淡而無味. 朱古力咖啡, 朋友說, 唔夠杰. 食物, Dinner菜牌差不多8點才寫好, 點了個炒喬麥麵, 同 咖喱煎豬排飯. 要等, 因為是即叫,
食物, Dinner菜牌差不多8點才寫好, 點了個炒喬麥麵, 同 咖喱煎豬排飯. 要等, 因為是即叫, 即做, 同場full house多名棋客, 三樣Dinner餐, 分別上, 可能煎豬扒同炸蟹鉗比較容易同快, 所有飯類先出. 我邊食邊玩完一round後, 朋友的炒喬麥麵才到.
咖喱煎豬排飯, 日式咖喱做得不錯, 小塊豬扒兩件, 輕盈的, 但正好足夠, 不多不少. 剛剛做好的食物永遠是最好食的. 甜的日本咖喱, 熱的飯熱的豬扒. 後面廚房的出品, 家庭式, 不錯.
喬麥麵, 鴨胸炒, 未食已感覺好特別, 雖然我冇食, 看不見煌, 是冷炒麼, 熱炒麼, 朋友本想offer我一口, 但因沒有餐具而沒有要. 其後她說只是普普通.
食畢, 未到九點, 繼續邊玩邊討論英國meeting事宜. 夠鐘, 原來老闆都幾有心機, 打咭鐘般記下時間. 過了少少時, 已收了每人$5的附加費. 不過, 這裡的確提供了一個好獨特既地方, 在市區商廈頂層下棋, 而且樣樣新奇未見過, 老闆同老闆娘亦好用心地教我們怎樣去玩這個game.
上到黎, 食物是其次, 約多幾個朋友, 半聊天半玩, 開心的過兩小時. 這是不錯的地方.