2022-12-08
香港真是好,周圍美食多,今日就約咗幾個朋友,嚟到銅鑼灣登龍街「稻埕飯店」,試下呢度台灣菜。餐廳位於V Point地庫,餐廳燈光整體以紫紅色燈光為主調,感覺華麗有氣氛。不夠•臭豆腐 $82臭豆腐聞上嚟不臭,入口就有少許味道,外層炸至酥脆,中間熱辣辣,豆腐非常滑溜,加上辣椒醬,真心非常好食,唔太鍾意食臭豆腐的我,都要畀個讚呢個臭豆腐。 蟹粉手工麻糬酥$98蟹粉加上台灣手工麻糬,入口有蟹粉的鮮香,咬口有麻糬的軟糯,酥脆可口,配搭又幾新鮮。 白滷水八福拼盤$298有九孔鮑魚、法國鵝肝、鵝肉、掌、翼、鵝腸、蛋、冰豆腐,鮑魚口感彈牙,鵝肉軟腍入味,其中最愛係鵝肝,鵝腸,鵝肝油脂清香入口軟滑,鵝腸脆彈。香煎日本珍寶帶子配紅蔥鮮露筍 $158珍寶size的帶子,配上清爽清甜露筍,再加上一片脆炸蓮藕片,口感有脆口,軟腍,味道濃郁,層次分明豐富。燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排 $188牛小排肉質鬆軟,加上甜甜燒鳳梨,生果配牛肉,可中和牛小排油脂,好好食。八斗子炒飯$158虎蝦大大隻,肉質彈牙,炒飯材料豐富,有蟹籽、北海道帶子、蟹肉、肉鬆等,炒飯乾爽,值得一試。黑糖珍珠舒芙蕾班㦸配抹茶冰淇淋$118呢個甜品非常出
不夠•臭豆腐 $82
蟹粉手工麻糬酥$98
白滷水八福拼盤$298
有九孔鮑魚、法國鵝肝、鵝肉、掌、翼、鵝腸、蛋、冰豆腐,
香煎日本珍寶帶子配紅蔥鮮露筍 $158
燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排 $188
八斗子炒飯$158
黑糖珍珠舒芙蕾班㦸配抹茶冰淇淋$118
呢個甜品非常出色,舒芙蕾班㦸口感綿滑鬆軟,加上抹茶雪糕、焦糖甜香,黑糖珍珠,鮮忌廉,味道豐富,好有驚喜,真心畀個讚。
峰蜜金鑽鳳梨汁
時令水果茶
台灣特色飲料,清甜解渴。