2021-04-27 373 瀏覽
上次食過銅鑼灣的浜燒海鮮後,一直想試試其他同類型的餐廳,最後在網上找到這家在尖沙咀的浜燒海鮮店位置:位於天文台圍小巷,地點較偏僻。但若經美麗華廣場一樓穿過諾士佛臺,過去其實只需5到10分鐘,算是方便環境:餐廳裝修及裝飾充滿日式元素,有點像日本鄉郊的居酒屋,比較溫暖。餐廳以浜燒為賣點,卻沒有多大油煙,抽風系統不錯服務:入座後侍應即奉上熱茶及濕紙巾,而用餐過程中侍應不停的倒茶及收拾,服務周到。如像我們點了浜燒套餐,侍應更會全程幫忙燒海鮮,未食完面前的食物,第二款食物就已上枱,極有效率食物:北海漁港二人前套餐 $488/位前付:河豚魚干燒得非常香,而且河豚軟滑香甜,配合美乃滋食很出色清酒昆布大蜆煮湯底很重清酒香味和昆布的鮮甜,大蜆很大隻而且份量不少,鮮甜味美浜燒料理:九洲松葉蟹 x 1/2侍應把半邊松葉蟹燒至紅色,很細心地預先把蟹腳殼剪開,再堆砌成型,擺碟精美青森殘酷網鮑 x 2網鮑很大隻及非常生猛,在瓦斯爐上燒時牠不停翻騰,難怪叫「殘酷網鮑」,燒完後侍應會切成四片,肉質鮮嫩軟滑兵庫縣直送播磨蠔 x 2蠔肉新鮮肥美,海水味重,燒出來很香很甜,但稍為縮水北海道帆立貝 或 厚燒紐西蘭草羊架 x

位置:

環境:

服務:

食物:
北海漁港二人前套餐 $488/位

前付:
河豚魚干
燒得非常香,而且河豚軟滑香甜,配合美乃滋食很出色

北海漁港二人前套餐
浜燒料理:
九洲松葉蟹
九洲松葉蟹 x 1/2

青森殘酷網鮑 x 2

兵庫縣直送播磨蠔 x 2
蠔肉新鮮肥美,海水味重,燒出來很香很甜,但稍為縮水

厚燒紐西蘭草羊架
北海道帆立貝 或 厚燒紐西蘭草羊架 x 2
本身是二選一,而我和太太決定一樣點一份

帆立貝是切成幾粒,侍應加上牛油來燒,所以很香牛油味,亦帶出帆立貝的鮮甜。
羊架是在廚房燒好直接上枱,切件燒出來很香羊羶味,而且軟滑易入口

人氣蟹味噌甲羅燒 x 2
其中一道最美味的菜式,混合大量蟹膏及味噌,放在蟹殼上燒,非常香濃及鮮甜,侍應同時會燒一片牛油法包伴住食,增加口感亦能減低油膩感

山之惠黑松露茸野菌箔燒
用錫紙包住黑松露和切片冬菇、雞脾菇及金菇燒,燒完剪開錫紙後有濃濃的黑松露香氣,而且充滿水份,把雜菇燒得份外香甜

自選食事:
京都鰻魚茶漬飯
京都鰻魚茶漬飯 或 鐵板燒野菜炒拉麵(牛肉/豚肉)
主食可二選一,我們選了茶漬飯。鰻魚相當厚身及有濃厚的鰻魚味,明顯是大條鰻魚切出來,而紫菜、香蔥和芝麻令茶漬飯很香很好味

甘味
甘味:
套餐的甜品是綠茶或芝麻味雪糕,我和太太各點一款口味分享,芝麻口味芝麻味香濃及突出,而綠茶口味不會苦,質感香滑

總括來說,這家浜燒海鮮店服務很好,食材高質而且處理亦很好,絕對值得大家上去天文台圍試試呢

🌺秋田浜燒食堂 akitahamayaki.mhi
🌺地址:尖沙咀天文台圍8號地下
2021-04-25
北海漁港二人前套餐
九洲松葉蟹
厚燒紐西蘭草羊架
甘味
2021-04-24 58 瀏覽
浜-其實喺日本漢字嘅濱,亦即係海濱。而浜燒喺日本嘅漁家嚟講即係海鮮燒(即捕即燒)。喺日本大阪就次次去都會食,但坦白講,香港就一次都無試過。因為喺香港出名食海鮮嘅地方如西貢、三聖、鯉魚門呢啲地方都係主打廣東煮法,即係揀完海鮮後就拎哂入廚房整,只能夠慢慢耐心咁等食。而今次無意之中搵到尖沙咀嘅秋田浜燒食堂,雖然位置唔係海邊,但海鮮一定夠哂新鮮!呢次揀選咗北海漁洗嘅套餐,套餐包括:半隻松葉蟹青森殘酷網鮑-爐上不斷轉動,口感爽彈牙兵庫縣直送播磨蠔-超飽滿嘅蠔身好鮮味北海道帆立貝-帆立貝肉質爽彈人氣蟹味噌甲羅燒-蟹肉蟹膏鵪鶉蛋蟹籽混合埋提升鮮味山之惠黑松露茸野菌箔燒-超香黑松露味道河豚魚干清酒昆布大蜆煮京都鰻魚茶漬飯呢到同日本一樣有個職員負責幫我哋燒,唔知係咪睇住佢燒係特別好食,新鮮嘅海鮮再配合埋一路燒緊嘅過程、氣味令到呢餐飯食得津津有味!
浜-其實喺日本漢字嘅濱,亦即係海濱。

呢次揀選咗北海漁洗嘅套餐,套餐包括:
半隻松葉蟹
青森殘酷網鮑-爐上不斷轉動,口感爽彈牙
兵庫縣直送播磨蠔-超飽滿嘅蠔身好鮮味
北海道帆立貝-帆立貝肉質爽彈
人氣蟹味噌甲羅燒-蟹肉蟹膏鵪鶉蛋蟹籽混合埋提升鮮味
山之惠黑松露茸野菌箔燒-超香黑松露味道

2021-04-24 62 瀏覽
話說喺日本搬咗個燒烤gas爐返嚟香港,喺屋企用過一次之後就怕咗洗個爐,但係又好懷念日本爐端燒嘅風味,於是就捨唔用屋企個爐就走咗出街食。今次揀咗秋田浜燒食堂係因為Honey係咁睇YouTube 而留意到呢間可以食浜燒,於是我哋就擇日嚟食吓。一坐低職員就介紹Like & share佢哋嘅社交平台 Fans page就可以有個一手蝦優惠,意思係一手拎到幾多隻就送幾多隻比我哋食,於是呢個重要任務當然交比Honey去做啦!估唔到佢一手就拎到8大隻,我哋就選擇咗兩食,包括刺身同BBQ。最開心係呢到同日本一樣有個職員專責service我哋,幫我哋燒埋海鮮,而今次個餐就揀咗北海漁港,基本上係半隻蟹vs刺身嘅分別,因為刺身就好容易食得到,所以我哋就揀咗蟹。其實海鮮只要係新鮮,點整都會好鮮味,不過最令我回味無窮嘅係蟹蓋同埋鮑魚,蟹膏配埋個牛油多士真係好好味,而隻鮑魚未放落去燒之前都仲係咁郁,真係好生猛。開頭都以為會唔飽,點知食到最後都食唔哂,呢個價錢真係食多幾餐都唔厭呀!

2021-04-21
  • 人氣蟹味噌甲羅燒
  • 一手赤蝦
2021-04-24 50 瀏覽
我們點了「北海漁港」二人套餐 ($488位)。點完餐,店員跟我們說,只要 like & share 他們的 社交平台專頁,便可玩「一手赤蝦」,即放一盤赤蝦你面前,然後看你一手拿到幾多,幾多就是你的。然後你可選擇以鹽燒或是刺身的方式上菜,或兩者都要。我們當然兩種方式也要囉 😆。我朋友很利害,一手拿到超過10隻!鹽燒和刺身各有各好。這個遊戲大家一定要玩,很抵,是期間限定的。河豚魚乾很清甜,配著蛋黃醬,不錯。清酒昆布大蜆,蜆肉都幾大隻,口感彈牙,新鮮。這盤主菜都是由店員為我們即場面前燒烤,她用了牛油、鰹魚汁和清酒去做調味。兵庫縣播磨蠔和青森殘酷網鮑都好新鮮,帶著烘烤特有的香氣。鮑魚口感彈牙,好味。蟹味噌甲羅燒,店員把蟹膏、蟹肉、蟹籽和鵪鶉蛋混合,烘燒完配合脆脆的法包片給我們。蟹味濃郁美味,塗上法包吃,很夾,好味 😋。最後店員奉上雪糕,有芝麻和抹茶選擇,我們都選了抹茶。開心,有雪糕作結 😊。店員服務都好好,不時問你覺得食物怎樣,也照顧周到,讚 😊👍。

我們點了「北海漁港」二人套餐 ($488位)。

我朋友很利害,一手拿到超過10隻!

河豚魚乾很清甜,配著蛋黃醬,不錯。

清酒昆布大蜆,蜆肉都幾大隻,口感彈牙,新鮮。

2021-04-19 50 瀏覽
跟朋友約會聊天,居酒屋是個不錯的選擇,我們見這間餐廳很多好評,又想一試。剛好他們正在做社交平台 推廣,like 他們的社交平台可以用一手抓蝦,看看你的手有多大,可以抓到多少,我們就抓了8隻,所以4隻刺身,4隻燒今晚我們點了京都漁港餐特上刺身拼盤五點-厚切刺身,新鮮鮮甜河豚魚干-甜甜扡,像肉乾,適合伴酒函館北寄貝-北寄貝爽口,配合菇加上牛油香味,提升北寄貝鮮味,而個湯亦很甜北海道帆立貝-香草配帆立貝,鮮甜到連湯汁也不放過青森網鮑-看著網鮑在燒網上不斷掙扎,説真的實在很殘忍,但真的非常厚肉,彈牙又鮮甜,我點了些燒汁非常惹味味噌甲羅-蟹籽,蟹肉,鵪鶉蛋,沒想到一起燒令蟹膏非常濃厚,配搭一件多士,但我自己較重口味,比較喜歡原汁原味食鰻魚茶漬飯-紫菜加茶漬飯,有淡淡茶香,飯香少少地,又可以湊米氣,又暖胃甜品-一餐一定要有甜品作結先完美,芝麻雪糕,芝麻味濃淳

今晚我們點了京都漁港餐

特上刺身拼盤五點-厚切刺身,新鮮鮮甜

河豚魚干-甜甜扡,像肉乾,適合伴酒

北海道帆立貝-香草配帆立貝,鮮甜到連湯汁也不放過

甜品-一餐一定要有甜品作結先完美,芝麻雪糕,芝麻味濃淳

2021-04-11 69 瀏覽
得閒就善待自己,食餐好嘅!今日來到尖沙咀一間高級日本餐廳食燒海鮮,店內環境非常有日本風味,加上播住日本歌,好似喺日本咁「北海漁港餐」因為我唔食魚生,所以點左個北海漁港餐,全部食物都係熟嘅,好多海鮮,好足料「清酒大蜆」蜆好大隻,成隻匙羹咁大,有成十幾隻,份量好多,碗內的蜆湯好鮮甜好好飲「蟹味噌甲羅燒」蟹蓋上混合左蟹膏,蟹籽同蟹肉,加上鵪鶉蛋再燒熟,蟹味濃郁,好香,咬落去時咬到一粒粒蟹籽同一絲絲蟹肉,口感有層次「播磨蠔」全部食物都係職員幫我地燒,技巧最高係燒這隻蠔,可以燒到火喉岩岩好,味道鮮升咁,口感creamy「網鮑」鮑魚非常新鮮,燒佢時佢郁左好耐!Like 社交平台同share,可以玩遊戲,一手拿到幾多隻蝦就送比你食🤗好好玩,我手大,拿了11隻

「北海漁港餐」

「清酒大蜆」

「蟹味噌甲羅燒」

「播磨蠔」

「網鮑」
鮑魚非常新鮮,燒佢時佢郁左好耐!

2021-04-10 51 瀏覽
呢排不斷食燒肉、燒海鮮!發最近間間餐廳的通風系統都好好,全部燒完件衫都無味!浜燒料理二人前$498/位前菜:河豚魚肝、刺身五點魚肝甜甜地,沾埋沙律醬食好開胃,即刻好肚餓。刺身有海蝦、三头魚、吞拿魚等等,超甜甜!主餐燒物:網鮑、北寄貝、帆立貝、厚燒NZ羊架、甲羅燒、松露茸野菌首先全程不用自己動手燒,有職員幫手!網鮑真係要識控制火喉,店員幫手燒到岩岩熟。鐘意食羊一定要食羊架,肉質嫩滑軟腍,入口即溶化。重點!打卡社交平台 即刻可以玩一手抓蝦,抓到幾多隻就免費送,我地有八隻!!!甲羅燒的膏真係好鮮甜,配埋餅乾一齊食鹹淡適中。芝麻味雪糕做甜品!

浜燒料理二人前$498/位
前菜:河豚魚肝、刺身五點

甲羅燒的膏真係好鮮甜,配埋餅乾一齊食鹹淡適中。

芝麻味雪糕做甜品
2021-03-26
2021-04-10 49 瀏覽
食過返尋味之浜燒本人最喜愛去日本。當地人情味濃,風景怡人;又有很多很新鮮的海產食物,令我完全好放鬆下去享受整個旅程。 而今疫情下冇得外遊,惟有在食物方面滿足下自己啦!今晚和媽咪專程去了一間好有日本 feel的日式浜燒晚膳。這食肆前年幫襯過,食物質素好又新鮮;所以食過返尋味。😋我們order 左個京都漁港二人前套餐。原來餐廳現時搞搞新意思,祗要like 社交平台就可以玩一手抓🦐捉到幾多就送幾多。於是我就穿上手套一手捉左八隻,一半刺身一半燒烤。河豚魚干雞泡魚燒後出奇好食,不會乾身又有口感。刺身拼盤刺身有左口魚、油甘魚、帶子、甜蝦和三文魚。全部皆新鮮肥美。左口魚加上柚子酸醋更能提升其鮮味。青森殘酷網鮑鲍魚好大隻,燒時還活的;過程有些殘忍,但咬落非常彈牙。函館北寄貝北寄貝加入鰹魚汁和清酒來燒,散發陣陣酒香;多汁又最鮮甜。北海道帆立貝 先用牛油和香蔥爆香,再放回帆立貝一齊燒;肉質實而不韌。人氣蟹味噌甲羅燒蟹膏渾入鵪春蛋來燒,味道鮮甜;以麵包夾在一起來吃完全不覺滯口。山之惠黑松露野菌箔燒菌味濃,黑松露惹味;加埋牛油來燒值得加分。京都鰻魚茶漬飯茶味香濃,煙韌的飯團渾入其中食得滋味;可惜鰻魚太細件唔夠
食過返尋味之浜燒

河豚魚干
雞泡魚燒後出奇好食,不會乾身又有口感。

刺身拼盤

青森殘酷網鮑
鲍魚好大隻,燒時還活的;過程有些殘忍,但咬落非常彈牙。

函館北寄貝
北寄貝加入鰹魚汁和清酒來燒,散發陣陣酒香;多汁又最鮮甜。
北海道帆立貝
先用牛油和香蔥爆香,再放回帆立貝一齊燒;肉質實而不韌。

山之惠黑松露野菌箔燒
菌味濃,黑松露惹味;加埋牛油來燒值得加分。

京都鰻魚茶漬飯
茶味香濃,煙韌的飯團渾入其中食得滋味;可惜鰻魚太細件唔夠喉。

綠茶雪糕
2021-04-08
2021-04-03 39 瀏覽
放長假前同朋友去食日本嘢,揀咗個二人前浜燒套餐,有齊前菜、魚生同燒海鮮,人均$500左右,食到好飽!餐廳搞緊個一手捉赤蝦活動,like 社交平台就有得玩,試試一手捉咗八隻,一半刺身、一半燒,好肥美大隻,啖啖肉前菜有刺身拼盤同雞泡魚干兩款,雞泡魚干燒得好香但又唔會好乾好韌,送酒一流!刺身有5款,都幾厚幾大塊,新鮮,無雪藏味,要讚多一次啲赤蝦真係好肥嘟嘟又彈牙主角浜燒set登場,好豐富!青森網鮑,真係見到好清楚網狀花紋,頂級,燒完之後都依然柔軟稔滑,彈牙。蟹味噌甲羅燒,蟹膏釀蟹蓋,蟹味好濃郁,加咗少少蒽,配蒜蓉包食,好香口隨餐仲有牛油燒北寄貝,羊架同茶漬飯,食到最後唔記得影,但全部都好有水準,好滿足

2021-03-23 1240 瀏覽
個人很喜歡日本菜,秋田浜燒裝修好有日本風格,而且店員很有禮貌,服務很好。店家社交平台現在正在做緊一個小遊戲,他會拿出一盤新鮮的大蝦,給你手套,看你一手可以攞多少隻便送多少隻,超吸引!我們叫了北海漁港2人套餐。首先上枱時剛剛一手拿的鮮蝦刺身,大大隻好鮮甜。河豚魚干一上枱香氣撲鼻,好吃,很喜歡。點員即場在我們旁邊用烤架浜燒,新鮮一大碟看着己經很吸引。兩大隻清心殘酷網鮑,在烤架上表現出他們頑強的生命力。上枱時店員會細心把網鮑切開並且拼回原形才送上給我們。口感很煙韌彈牙,搭配他的醬料,正。蠔大大隻,入口是蠔嘅鮮味以及新鮮嘅海水味清酒昆布大蜆煮,日本清酒嘅酒香味加上魚味濃郁嘅清湯,一啖湯一啖蜆,入口鮮甜感覺滿足。北海道帆立貝,燒得很香,牛油味重但不會遮蓋帆立貝的鮮甜味道。喜歡食蟹膏的不能錯過,味道很濃郁,搭配蒜蓉包一起來吃,味道正好。鰻魚茶漬飯,湯底一樣鮮甜。另外還有錫紙包着的黑松露野菌,拆開滿滿是黑松露的香味,入口熱辣辣,美味。最後甜品也很不錯,芝麻味超級濃郁,現在想起也很回味

我們叫了北海漁港2人套餐。

點員即場在我們旁邊用烤架浜燒,新鮮一大碟看着己經很吸引。

蠔大大隻,入口是蠔嘅鮮味以及新鮮嘅海水味

最後甜品也很不錯,芝麻味超級濃郁,現在想起也很回味

2021-03-14
2021-03-17 721 瀏覽
預訂了尖沙咀 秋田浜燒食堂 晚餐,   準備和女友亨受一餐浜燒海產.  餐廳位於天文臺圍,  這區 比較幽靜, 拍拖去最好.入門看見餐廳氣氛熱鬧.   裝修滿滿日本和風.雪櫃內刺身好新鮮, 相當吸引.編位後, 我們看餐牌, 點了重點  浜燒套餐, 每位 $498-.   食品很豐富, 落單後, 店員話只要有 社交平台,  like + share  秋田專頁,  就可以免費玩    ,眼見一盤大蝦, 好巨型.   我想可能有難度, 因為戴膠手套會好滑手, 又怕蝦 腳拮拮我表演了,  一手揸六隻, 好醒!!   今晚即食加送, 十分好玩.店員介紹六隻蝦兩食, 鹽燒及刺身. 不一會,  三隻 蝦刺身上檯了.  肉色鮮明, 入口甜美.  一食極好.二食 鹽燒蝦  又是另一種食法, 蝦肉入口香滑.  令我對食蝦增加好感浜燒套餐正式開始,  先來前付  - 河豚魚干.好名貴的雞泡魚干, 份量不少.   魚干燒得香而不乾, 入口煙韌有鮮味, 配沙律醬, 勁正!可惜女友吾飲酒, 否則食燒魚干, 碰碰杯 !!來了 五款刺身.有甜蝦, 左口, 油甘魚, 三文魚, 同帶子.刺身組合不錯, 味道新鮮甜美.
入門看見餐廳氣氛熱鬧.   裝修滿滿日本和風.
雪櫃內刺身好新鮮, 相當吸引.
落單後, 店員話只要有 社交平台,  like + share  秋田專頁,  就可以免費玩  [一手赤蝦]
我表演了,  一手揸六隻, 好醒
!!   今晚即食加送, 十分好玩.
店員介紹六隻蝦兩食, 鹽燒及刺身
不一會,  三隻 刺身上檯了.  肉色鮮明, 入口甜美.  一食極好.

浜燒套餐正式開始,  先來前付  - 河豚魚干.
可惜女友吾飲酒, 否則食燒魚干, 碰碰杯 !!
來了 五款刺身.
有甜蝦, 左口, 油甘魚, 三文魚, 同帶子.
刺身組合不錯, 味道新鮮甜美.  我喜歡油甘魚.
甜蝦, 甜美肉滑, 好食.
女友仲意三文魚, 夠厚切,  又肥美.
主角 浜燒海產, 一籃子送到: 有北寄貝, 活鮑魚, 甲羅燒, 帆立貝.
餐廳服務十分好, 師傅仔幫我們燒烤海鮮, 有經驗又細心.
青森殘酷網鮑
鮑魚大大隻放上火爐上燒, 鮑魚在火爐上不停儒動, 有點不忍心
鮑魚去殼, 洗淨再燒熟, 加檸檬牛油調味.
鮑魚新鮮亮麗, 好吸引.
切開 4 件, 細細品嚐, 肉質彈牙味鮮甜, 滿意.
北寄貝, 加上清酒, 燒得香口, 又嫩滑.   女友叫我連湯都要飲, 吾好浪費.
北海道帆立貝
帆立貝加湯汁伴煮, 肉質鮮嫩多汁, 大家吃得津津有味.
人氣蟹味噌甲羅燒
每人一個蟹蓋, 內放有蟹肉, 蟹籽, 蟹膏, 加鵪鶉蛋.
師傅仔把蟹蓋內材料混合,  放上火爐燒烤, 連同多士,  烘好了,
再交我們自己把蟹醬塗於多士上,那種食法真滋味, 比西班牙 Tapas  更好食.
山之惠黑松露茸野菌箔燒
打開錫紙,  菇味加黑松露的香氣濃香,  口感又香又滑.
鐵板燒野菜炒牛肉拉麵
拉麵彈牙, 調味好, 炒得有鑊氣.   牛肉 好綿滑. 大家食得非常飽.
最後甜品  綠茶雪糕, 重綠茶味! 大家都喜歡.
這個浜燒餐, 夠新鮮, 食材豐富, 價錢抵食,  師傅服務貼心, 我要推介.
  • 河豚魚干
  • 刺身
  • 活鮑魚
  • 帆立貝
  • 味噌甲羅燒
2021-03-15 547 瀏覽
這裡並不是第一次來,今次就係帶朋友來一齊尋找在白浜時在海邊食浜燒嘅感覺!餐牌選擇多,有散點或套餐可按個人喜愛點選,今晚我就點了京都魚港套餐,因這個套餐有想吃嘅刺身!套餐內都有食物選擇的!今次就點了刺身,同埋個牛肉炒拉麵,落單後記得要like 佢地嘅社交平台 就個一手拿赤蝦遊戲,最緊要有消毒隻手加埋手套,隻隻赤蝦都好大隻,一手拿了8隻,唔知是否已經好好成續😜,可以刺身或燒上,店員建議各半處理!而接住就係前菜河豚魚干,燒得十分香軟可口,加埋沙律醬味道更佳!接住就係燒赤蝦,大隻彈牙鮮味!再來就係刺身上嘅赤蝦同燒嘅又有唔同口感,用自己隻手取得當然唔同!接住就係特上刺身五點有肥美嘅油甘魚、厚切嘅帶子、三文魚、吞拿魚同埋彈牙嘅赤蝦刺身!接住就係燒海鮮,一次過就已經放好了在盤上,有活網鮑,大大隻嘅北寄貝同帆立貝,同埋個甲羅燒,店員用超熟練嘅手勢將活鮑同北寄貝先放在爐上燒,轉頭就已經可以品嘗到彈牙爽口嘅北寄貝,味道夠鮮味!而鮑魚店員會先去掉群邊,再在爐上燒,剪開上枱,鮑魚肉質十分彈牙煙韌,好有口感!再來就係帆立貝,大大隻又鮮味加埋本身爽口群邊,真係好忙碌地放入口中!還有甲羅燒,店員好快手在甲羅燒上攪勻

還有甲羅燒,店員好快手在甲羅燒上攪勻了蟹膏蟹肉同埋隻蛋,爐邊還烘多了片蒜油法包,甲羅燒本身蟹味濃郁配上片香脆法包絕對配合!

一道接一道,松露燒野菌,打開後陣陣松露香味撲鼻之餘,野菌煙韌彈牙夠晒味道之餘都好有口感!

最後還有個野菜炒拉麵,拉麵麵身煙韌彈牙加埋牛味濃嘅牛肉真係十分滿足!

完了所以食物後店員就跟住上埋個抺茶雪糕,香滑濃郁嘅抺茶味道真係另人十分滿足!
未有機會放行,這裡就真係一個唔錯嘅選擇!
2021-03-15 69 瀏覽
很久沒去日本了,便與朋友到日本浜燒店快閃一下,這間店舖裝修充滿日式風味,木枱木凳配繩網天花板裝飾很特別。店內正做期間限定”一手赤蝦”活動,朋友幸運的一手拿起7隻,刺身上碟非常新鮮。我們選了北海漁港二人前套餐,食物豐富多元化。河豚魚干大大片香口美味,清酒昆布大蜆煮味道清甜,兵庫縣直送播磨蠔鮮味十足。青森殘酷網鮑新鮮大隻厚肉彈牙,加點海鮮醬更能立即提鮮。人氣蟹味噌甲羅燒有驚喜,蟹膏混入蔥粒鵪鶉蛋等再浜燒,最後伴以麵包一同入口,啖啖蟹鮮回味無窮😋九洲松葉蟹肉質豐盛,加點麵豉醬更使蟹肉新鮮鹹香。山之惠黑松露茸野菌箔燒松露香撲鼻,這款黑松露特別清香,與一眾金菇野菌簡直是絕配。京都鰻魚茶漬飯同樣出色,鮮甜湯底配粒粒珍珠米,再加點柚子胡椒醬,真想多添一碗飯啊!芝麻雪糕用料十足,入口芝麻味極度濃郁,綠茶雪糕奶味重質感幼滑。最後想稱讚一下全店的服務員,工作專業態度友善,還經常替我添加濃香的玄米茶,真的很飽很滿足呀!
青森殘酷網鮑新鮮大隻厚肉彈牙,加點海鮮醬更能立即提鮮。
2021-03-14
  • 河豚魚干
  • 山之惠黑松露茸野菌箔燒
  • 蟹味噌甲羅燒
  • 人氣蟹味噌甲羅燒
  • 京都鰻魚茶漬飯
2021-03-14 51 瀏覽
朋友之前試過秋田嘅鐵板燒 覺得唔錯 所以今次特登去秋田浜燒食堂 試吓佢嘅燒海鮮😋我哋揀咗北海漁港嘅二人餐 除咗二人餐之外 餐廳仲可以玩遊戲 只要like左社交平台page 就可以玩一手抓蝦 捉到幾多隻就可以免費送俾你 朋友捉到六隻 我哋一半要刺身 一半要燒 刺身嘅食法十分鮮甜彈牙 而炭燒就好香口 我就比較鍾意刺身嘅食法😋值得一提係呢間餐廳嘅服務亦都好好 所有要燒嘅海鮮都會有員工為你服務 而且會解釋得好詳盡 👍海鮮拼盤份量好多 首先係燒鮑魚 燒嘅時候仲見到佢郁緊 雖然好似有啲殘忍 但代表佢相當新鮮食落都好彈牙😛燒蠔都好肥美 店員話會加sake一齊煮 可以更突顯佢嘅鮮味👍我最鍾意係甲羅燒 蟹膏相當鮮甜 同埋睇住店員主我先知甲羅燒裏面會有鵪鶉蛋😳麵包加咗牛油去烘 好脆 配埋蟹膏好好味😋九州松葉蟹亦都好清甜 份量亦都唔少 啖啖肉🥰其實食晒啲前菜同埋燒海鮮都已經有接近八成飽 但呢個套餐仲包主食 我哋揀咗茶漬鰻魚飯 茶味好香 即使食飯 都可以幫我哋唔好太滯~最後仲有雪糕 我揀咗芝麻味 好濃郁 相當滿足 🥰

九州松葉蟹亦都好清甜 份量亦都唔少 啖啖肉🥰

最後仲有雪糕 我揀咗芝麻味 好濃郁 相當滿足 🥰
2021-03-13 40 瀏覽
疫情下冇得去旅行,唯有揀日本主題嘅海鮮餐廳填補心靈嘅空虛🥺 位於尖沙咀嘅浜燒,店內環境好似去咗日本餐廳咁,音樂播放住80-90年代嘅日本卡通歌,店員都戴住卡通公仔嘅口罩😷我地揀咗北海漁港二人套餐,有半隻松葉蟹🦀如果想食刺身可以選擇另一個京都漁港二人套餐。推廣優惠- like & share 秋田浜燒食堂 社交平台page 可以玩一手捉蝦🦐捉到嘅蝦有得揀刺身或燒,個人比較鐘意刺身食法,爽口鮮甜😋首先前付河豚魚干燒得好香,食落唔會好乾清酒昆布大蜆煮鮮甜嘅蜆湯,有淡淡嘅清酒味,唔會太重,非常開胃👍🏼食完前菜,店員會係我哋隔離開始燒海鮮,仲會一邊燒一邊為我地講解,十分貼心☺️首先會先燒一燒個鮑魚之後拎入廚房去除內臟。係處理期間先燒生蠔🦪 加上清酒同鰹魚汁燒至7成熟,入口鮮甜😋之後就係啱啱拎咗去處理完嘅鮑魚,爽口彈牙可以配上前面嘅三種醬汁一齊食,視乎大家口味,個人覺得就咁食個最好食🥰松葉蟹🦀好細心幫你開咗小小殼位用支細叉吉野食,好方便,肉質新鮮爽甜。點餐時可以揀帆立貝或羊架,我地選擇咗各一隻。 帆立貝燒得好靚,肉質鮮嫩。羊架叫咗7成熟一啲都唔羶👍🏼蟹味噌甲羅燒配蒜蓉包,2種食法。黑松露茸野菌,好好

我地揀咗北海漁港二人套餐,有半隻松葉蟹🦀
如果想食刺身可以選擇另一個京都漁港二人套餐。

首先前付
河豚魚干
燒得好香,食落唔會好乾

清酒昆布大蜆煮
鮮甜嘅蜆湯,有淡淡嘅清酒味,唔會太重,非常開胃👍🏼

點餐時可以揀帆立貝或羊架,我地選擇咗各一隻。

帆立貝燒得好靚,肉質鮮嫩。

羊架叫咗7成熟一啲都唔羶👍🏼

蟹味噌甲羅燒配蒜蓉包,2種食法。

黑松露茸野菌,好好食,好鐘意果陣黑松露嘅味道😋

最後係揀咗鰻魚菜漬飯,十分清甜。

甜品可以揀芝麻同綠茶雪糕🍦

套餐分量適中,二個人啱啱好😎