2025-02-21 1210 瀏覽
趁著紅日,跟巴士迷朋友坐694來調景嶺探老友記,這才知道,原來金X結業,轉了做這家秋田冰室。午餐時段要排隊,很快就有位子了,窗外的景色還不錯呢。跟大部分新式餐廳一樣,客人用QR Code下單。我們三個人都叫了炒嘢,分別是:。頭抽乾炒牛河 $69。咸魚雞粒炒飯 $69。XO醬鐵板豬扒炒一丁 $70幾個餐製作需時,就是新鮮炒的啦。當中炒一丁最令大家滿意——樣靚、料多、大份!豬扒還是切開了的,巴士迷朋友很滿意!飲品選擇很多,巴士迷朋友推介凍檸賓。雖然紅日要加一,但可以跟朋友聚舊也沒所謂啦~最後很想知道,為什麼會叫秋田冰室?是不是有些隱藏日式餐牌呢??

午餐時段要排隊,很快就有位子了,窗外的景色還不錯呢。

。頭抽乾炒牛河 $69

干炒牛河

。咸魚雞粒炒飯 $69

咸魚雞粒炒飯

。XO醬鐵板豬扒炒一丁 $70

豬扒炒一丁

雖然紅日要加一,但可以跟朋友聚舊也沒所謂啦~

干炒牛河
豬扒炒一丁
2025-02-18 1257 瀏覽
從來未食過咁恐怖嘅晚餐,我已經將啲菜撥埋一邊,啲油仍然係多到滿晒個碟;份量又唔係多,一個餐加埋飯加埋湯冇嘢飲要成$85;碗湯嚟到嘅時候仲要係一大浸豬臊味攻上嚟,老實講真係劣食
1918 瀏覽
2025-02-10
2025-02-03 1948 瀏覽
今日爸爸堅持要試下午茶。橫掂有9折卡,佢應該會食多啲🤔是旦啦~屋企樓下得三間嘢食之嘛!爸爸叫咗星洲炒米,因為上次食蝦嘅時候啲蝦“那”過,所以今日走蝦。個味好明顯好味,因為佢好快食晒。媽咪叫燒鵝瀨粉,啲瀨粉係透明瀨👍🏼燒鵝個皮脆~細佬叫牛扒沙律,塊牛扒有筋,正常牛扒~我叫肉醬意粉,西蘭花個面燶咗,初初諗住撈暈佢先食,點知見到好大兜,仲大過lunch嗰個兜,不過個app無得叫多醬,所以啲醬唔夠平均分配全兜,所以我求其撈咗上面食,但係我食咗兩啖,就決定打包😜 返到屋企加工先再食,發現原來佢個底都燶😅🤣 同埋都幾多油。即磨咖啡同普通茶記咖啡嘅分別,就係 creamy啲,濃到差唔多,普通咖啡酸度高啲。今日下午茶4點幾呢啲時候就唔洗等,即刻入。呢到個環境唯一唔好就好似審犯咁比人打大光燈🤣🤣光係好,但如果黃光嘅光會好啲。白光影相靚,睇落光猛乾淨。但其實乾唔乾淨唔係靠個光就做到,所以食嘢,黃光會舒服啲囉~
今日爸爸堅持要試下午茶。
橫掂有9折卡,佢應該會食多啲🤔
是旦啦~屋企樓下得三間嘢食之嘛!
媽咪叫燒鵝瀨粉,啲瀨粉係透明瀨👍🏼燒鵝個皮脆~
細佬叫牛扒沙律,塊牛扒有筋,正常牛扒~

燒鵝瀨

燒鵝瀨
星洲炒米走蝦
焗肉醬意粉
牛扒沙律
係調景嶺美食沙漠,見到新冰室開張不到一星期,今日週六就趁下午茶時段去試下新野。門口排左至少十幾個人,我一個人都要等左十幾分鐘先入座,仲要搭枱。 點左板燒西冷牛扒配薯角。等左大約20分鐘先上菜。一見到實物已經滿臉疑惑,即刻舉手查問店員,比佢睇下我張單,然後佢同我講就係呢個西冷牛。得到店員既確認,我唯有開餐試下,半份豬扒包 半份疑似牛的包。一邊食一邊心諗餐牌上從來冇寫過會有包,同我想像中嘅鋸扒好大出入。先講食物,豬扒肉質嚡,而茄汁包裝放在沙律菜上,一拎上手就沾滿沙律上的芝麻醬,擺盤並不友善。 由於手機落單又冇圖,我只好當自己唔好彩,心想餐廳係咪違反商品說明條例。我食到最後依然深深不忿,拎起咗餐牌睇吓有冇圖,對比中英文既說明。咁啱有個店員嚟收嘢,我決定再問多佢一次,同我一開始問嘅係同一個店員。我拎住手機的圖同我張單睇比佢,呢個時候佢先承認呢個並唔係板燒西冷牛,這個餐並不會有包提供,然後承認錯誤,而佢亦都忘記剛剛是她答我這個餐沒有送錯。 我去結帳時,我同店員表達出餐廳送錯餐,希望餐廳收取我正確的價錢。我吃的豬扒包同我的帳單上的記錄有別,而我從餐牌中得知兩者的餐牌相差$1,豬扒包餐的

我去結帳時,我同店員表達出餐廳送錯餐,希望餐廳收取我正確的價錢。我吃的豬扒包同我的帳單上的記錄有別,而我從餐牌中得知兩者的餐牌相差$1,豬扒包餐的價格便宜$1。收銀員把我的情況轉達了另一位較高級的同事,該位同事得知我嘅情況先道歉,然後跟我說明兩個餐的價格是一致,聽到這樣我只好照付款。雖然我明知出錯的是餐廳,還收多了我$1,但也無謂跟餐廳辯駁了,只好結帳草草了事走人。作為調景嶺居民,對於新餐廳是高興的,但體驗卻是極差。
2025-01-25
外賣自取
下午茶
2025-01-31 1514 瀏覽
試過羅宋湯好飲,所以食早餐諗住試下羅宋湯通粉餐,個餐仲要包埋菠蘿油。今日羅宋湯無咗啲辣味但係就酸過嗰日,可能有人反映過辣,所以佢地唔整辣?!~🤔咁其實都無所謂嘅,無辣味可以自己加,因為櫃桶入面辣油辣醬都有。個菠蘿油超正,嗰日媽咪食過菠蘿包,咁加多啲邪惡牛油就梗係好食啦~食呢個早餐,之後仲有全日消脂😜🤣 所以 no problem 👍🏼 最緊要好食!茶走真係有少甜👍🏼好多間都做唔到,佢好叻咁控制到👍🏼牛扒出前一丁同牛扒餐其實都係差唔多嘅嘢,咁塊牛扒都好食喎!不過唔知點解好多時佢叫咩都會最遲出🤣,我地嗰啲都好快,最快係個菠蘿油,1分鐘上枱👍🏼 其他嗰啲10至15分鐘都有,但係爸爸嗰份就要25分鐘,仲要佢嗰份明明叫咗熟蛋變咗流心蛋,流咗落佢塊扒到😅🤣 佢見到就呆咗🤣 咁所以佢無蛋食😜 由於中途催過單,老闆娘比咗9折,所以有9折優惠,兼且佢仲比咗張9折卡,咁價錢同其他茶記相約~今日星期日真心多人,排隊等入座好彩唔係等好耐,食緊嗰陣見到條人龍時長時短。到食完嘢,買完少少嘢返轉頭見到條龍勁長,唔知排到入去仲食唔食到早餐呢?應該趕到尾班車,可以同時叫到早餐同午餐~
茶走真係有少甜👍🏼好多間都做唔到,佢好叻咁控制到👍🏼

羅宋湯午餐肉+菠蘿油餐

熱檸檬茶

茶走

牛扒出前一丁

牛扒餐
2025-01-26
12 分鐘 (堂食)
羅宋湯午餐肉+菠蘿油餐
熱檸檬茶
茶走
牛扒出前一丁
牛扒餐
做了水魚一條。真係又貴又冇質量。新開張想試試點知就中伏。第一次飲阿華田入邊有公仔麵條…咁算啦,換過杯,但係你個野菌雞扒意粉不如改做蕃茄雞扒意粉算啦。冇味。XO炒一丁麵條又硬又脆
XO醬牛肉炒一丁加凍飲
香草野菌焗雞扒意粉

2025-01-25 1444 瀏覽
是日午餐四寶飯有燒鵝,燒鵝唔騷皮脆,白切雞係舊式嗰隻,中間啲骨有血嗰隻,叉燒係淋嘅,咸蛋係正常咸蛋。菠蘿包,皮脆,包大,同之前金記一樣。是日午餐雞扒意粉,正常,雞扒無怪味,同正常茶記冰室一樣。例湯:中湯無以前金記咁咸;羅宋湯好飲過以前金記,仲帶有少少辣添,令人好開胃。凍咖啡如果真係可以少冰啲就好嘞~不過入面有位潮童侍應叔叔啲態度就真係麻麻,因為佢一路都擰轉背鬧人,你又唔係澳牛,人地澳牛都無咁樣樣呀~
菠蘿包,皮脆,包大,同之前金記一樣。
是日午餐雞扒意粉,正常,雞扒無怪味,同正常茶記冰室一樣。
凍咖啡如果真係可以少冰啲就好嘞~

菠蘿包
羅宋湯
2025-01-23
菠蘿包
羅宋湯
2025-01-25 1671 瀏覽
冬蔭功湯米得個名,但係喺印度舖到買樽冬蔭功自己煮都好味過佢,因為真係無冬蔭功味,佢唔講冬蔭功,見到奶白色會以為魚湯底或者豬骨湯底。不過啲肥牛就真係夠晒分量。不過唔知點解送咗粒好“大粒”嘅叉燒比我。最慘就係用QR code叫走唔到青。仲有個碗好淺。肉醬意粉就同以前金記差唔多。佢個 container 淺咗不過寬咗。是日午餐XO醬楊洲炒飯,啲蝦“那”過,明顯唔新鮮。個炒飯好似炒得好,不過唔好食,可能普通楊洲炒飯會好食啲?不過要走蝦囉~試業初期其實已經安排入座同各樣流程都好好㗎啦~不過係個楊洲炒飯(25分鐘),凍檸檬茶(26分鐘)同凍咖啡(40分鐘),已經有中途追過㗎啦,但真係等咗好耐先出到,佢地又要係隔離一路比壓力叫你走,因為出面好多人。但係你啲嘢都未比我,我又點走呢?
2025-01-22
2025-01-25 1050 瀏覽
晚上八點幾九點去食晚飯,排咗四個字隊然後入座。個店員走過來話,除咗燒味之外廚房嘅要等30分鐘,咁其實都冇乜所謂啦,咪外燒味囉。我就叫咗個燻蹄油雞飯多色,屋企人就叫咗個腸仔肉醬飯,我個燒味飯嚟到,一滴汁都冇,啲燻蹄乾到爆,仲要得三舊,嗰油雞仲衰,老雞皺皮雞翼尖,我屋企人嗰一個腸仔肉醬飯都唔係好得幾多,一睇就知,趕住出嚟都未焗熟。食咗半已經冇食。返到屋企半夜起身全家肚痾,新開都搞到咁,大家諗吓想唔想入醫院先去食

2025-01-24
20 分鐘 (堂食)