2017-12-24 303 瀏覽
吃過幾次,今次係冬至一班老友齊吹水!湯底很多選擇,但我地選了個清清地乾瑤柱冬瓜湯,仲有雞腳,食物勝在新鮮,不算超值,但係坐得舒適,唔使限時限候!當日見唔係好夠樓面做野,入第二輪食物,得左一段時間仲未到,便追問,個男侍應話見唔到張餐紙,好彩我認得佢,話返佢知,我比你架喎,跟住所佢自己再去查返,係佢自己攪錯,隔了唔使10分鐘,第二輪的食物來,還可饒恕,但仍要減點分。 牛肉唔使講更好吃,但量少左啲,但今次既雲吞,油烤鬼釀蝦都好食喎, encore 左一次!
2017-12-20
  • 雲吞  油炸鬼釀蝦
2017-12-15 257 瀏覽
一班人梗係要打番個邊爐,book左VIP房4個爐。湯底有平有貴,88-300左右。我就近台式麻辣湯底果邊,湯底算正常,後尾唔夠辣可以加辣汁。手切牛一般,雪花唔平均而且份量有d細。湯底食物正常以上,但唔算高質
2017-12-13 193 瀏覽
因為韭菜餃所以再來,的確仍然很好味叫了兩碟才夠五人吃,牛肉也很好吃,叫了兩份,很好吃但少了一點,聖子很新鮮很甜,牛肉餃一般,豬肝差了一點不太新鲜,坐環境舒服,每張棓安排位置很疏動不會太窄,服務員態度很好!
因為韭菜餃所以再來,的確仍然很好味叫了兩碟才夠五人吃,
2017-12-12
2017-12-09 178 瀏覽
天氣開始凍,由於唔係任食火鍋,雖然價格稍貴,一人若400蚊左右,但食材質素比任食場好得多,全部食哂,好飽。揀咗蕃茄薯仔湯底,味道濃郁,食完再飲咗兩碗湯。冰凍菊花茶亦清甜可口。坐咗兩三粒鐘,座位寬敞,適合三四個朋友坐低吹水。
2017-12-04
2017-10-21 496 瀏覽
有日lunch time散步行過呢度,見到呢間火爐餐廳做緊午市優惠,所有餐連飲品都係$38,係尖沙咀黎講少有咁平🙈,跟著就約左同事星期五黎呢度試下我叫左青咖哩撈檬,份量正常,味道ok,開頭以為撈檬係凍,但原來係熱。青咖哩唔辣岩我口味,有好幾舊雞柳,嫩嫩地😝同事叫左海南雞飯,賣相都可以,雞唔算多,$38係咁上下啦。我試左d飯,好香唔油膩,唔會太重口味😆Lunch set 包杯野飲,可以加幾蚊轉特飲,好多選擇。我加兩蚊叫左蜂蜜蘆薈,佢應該本身雪住,所以冇咩冰都夠凍❄️餐廳主打晚市火鍋,有好多款式,有機會都會試下

餐廳主打晚市火鍋,有好多款式,有機會都會試下
2017-10-16 558 瀏覽
打邊爐簡直係我屋企人同我既致愛! 差不多每隔兩個禮拜都會一齊出去十下十下.....😂禾牛薈佢係尖沙咀金馬倫道同九龍城南角道分別都有一間. 兩間都幫襯過! 同樣兩間既水準都👍 但係我哋去得最多既都係尖沙咀嗰間...唔係質素上有高低之分, 皆因尖沙咀地點相對比較方便! 每逢節日做節又或者外國有親友回來...呢到一定係我吔既首選地方!! 加上尖沙咀鋪佢哋有兩層, 裡面有多間切有電視既獨立房提供...私隱度高👍超讚食材新鮮就梗㗎啦! 最重要係佢哋貼心既服務態度! 每次去到; 佢哋職員都會介紹番當日有邊樣海鮮/食材比較新鮮. 比喻牛肩定牛脊邊個部分正啲呢...另外, 佢哋有一樣自製特式火鍋配料叫 ”松葉蟹皇包” 係我每次都必食! 價錢每隻計大慨三十幾蚊隻. 佢係用新鮮松葉蟹肉同蟹膏包成..好足料! 食落又鮮甜!

松葉蟹黃皇包
椰子雞鍋
特級手切肥牛
海中蝦
2017-10-07 276 瀏覽
同事話發現到呢間野,lunch 好抵食既。之後就過左黎試下,佢有一樓同二樓既。但甘岩一樓full 左,冇晒位,所以我地要再搭lift 上二樓坐,二樓相對係少d 人,我地坐底再睇下佢個menu。佢係自己係張紙劃底想食既野,同野飲,再遞紙比店員。我地都嗌左魚湯烏冬,野飲我就嗌左熱檸檬水,同事就嗌左熱奶茶,都係唔需要加錢既野飲。野食等左好耐,起碼等左20-25分鐘先到,等到勁肚餓。但佢個烏冬幾好食,個湯幾清,唔太濃,但又唔會冇味。同埋都幾多配料,d 配料有d 似打邊爐既感覺,哈哈。我覺得個烏冬份量係岩岩好夠飽既,不過,我諗對於細食既人黎講可能會覺得飽既。下次再黎既話,會想試下佢個海南雞飯,因為我見隔離枱叫左呢個飯,望落幾吸引同幾大份既。成個餐,配埋野餐,又唔洗加一,38蚊真係好抵,仲要尖沙咀區,真係好耐冇試過係尖沙咀食低過40蚊以下既餐了。
同事話發現到呢間野,lunch 好抵食既。
之後就過左黎試下,佢有一樓同二樓既。

佢係自己係張紙劃底想食既野,同野飲,再遞紙比店員。

野食等左好耐,起碼等左20-25分鐘先到,等到勁肚餓。

2017-08-31 475 瀏覽
This restaurant had been in tsim sha tsui many years, they only opened at dinner time. I find that they open at lunch time now.There were few lunch sets.I ordered a rice noodles with fish soup, fish soup was tasty but overall not much meat. Curry smell good.Free dessert

There were few lunch sets.

Curry smell good.

Free dessert
2017-08-31
2017-07-23 822 瀏覽
禾牛薈香港正值炎炎夏日,但卻無損香港人對火鍋的熱愛,在香港,相信問10個有七至八個香港人都會喜愛吃火鍋,剩餘的一兩個應該是上年紀的女人,因為他們都比較注重健康,哈哈,講笑。蕉蕉今次要推介的,是一間挺高質的火鍋餐館,是位於尖沙咀的「禾牛薈」。進入餐廳後,發現餐廳環境挺舒適,裝潢及設計都非常優雅,每個卡位更裝了一部電視,很貼心呢!翻一翻餐牌紙,火鍋配料選擇非常多,我們最終選擇了咸菜胡椒豬肚湯、至尊本地招牌手切肥牛、自家製四寶丸、白鱔片、炸魚皮、鮑魚、帶子及半打生蠔。咸菜胡椒豬肚湯味道濃香可口,胡椒味突出,但又不會過於嗆喉,平時喜愛喝胡椒豬肚湯的我極為喜愛!至尊本地招牌手切肥牛手切肥牛份量不少,口感嫩滑多汁,有著如大理石般的油花,輕輕放在鍋中拖幾秒便可,油花在口中慢慢融化,瞬間滑落食道去。自家製四寶丸全晚最最最驚喜的一定是這碟手打四式丸!特別推介手打蝦丸及墨魚丸,手打蝦丸有粒粒蝦肉在內,超級彈牙,而且是真材實料,每粒都非常濃味,令人非常懷念,很有驚喜!白鱔片白鱔片份量不少,非常抵吃!鱔片咬落爽脆油潤,味道新鮮,魚味香濃,是我最愛吃的火鍋配料。炸魚皮,響鈴即炸響鈴是必吃的,餐廳剛剛新鮮炸好,色
禾牛薈

至尊本地招牌手切肥牛

自家製四寶丸

白鱔片

炸魚皮,響鈴
即炸響鈴是必吃的,餐廳剛剛新鮮炸好,色澤金黃香脆,響鈴炸得非常鬆脆,在湯底滾兩滾,響鈴已吸引了湯汁的味道,好正呀!

鮑魚、帶子
鮑魚質感軟腍易咬,爽口彈牙,而且味道鮮味,一吃便知是新鮮貨。
生蠔$15隻
這裡的生蠔超抵吃,$15隻任叫,生蠔質感creamy,有海水鹹香,一點腥味也沒有!味道非常鮮甜,蠔味突出,超讚!

總括來說,這間餐廳的食物質素非常高,而且服務態度很好,環境又舒適,喜歡吃火鍋的你一定不能錯過。
2017-07-18
2017-07-23 577 瀏覽
“你跟他現在是甚麼關係?”“甚麼?甚麼關係……不就是朋友嘛”“不止這樣簡單,別想瞞過我”“沒有啦,就是現任朋友”說到底,我也不知道我跟他應該是甚麼關係。說是朋友,但我倆比朋友更親密。說是情侶,我倆還未到每天要向對方報備。最合適不過的說法應該是前任情人,現任朋友……反正,我們沒有離大家而去的理由。放著放著,感情是再一次昇華,還是大家也習慣了大家在左右陪伴……沒有人能懂。如果有天我們忍不住口,說了心中的那一句,也許這關係就會清清楚楚……但奈何我倆都是沒有勇氣的人,不敢面對現實,不敢把過去的錯糾正,不敢孤注一擲賭上我倆的感情在一個不穩定的未來,不敢接受這結局……我倆還是位在感情路上懦弱的小屁孩……我倆不是未玩夠,是覺得大家會一直在大家身後等待……這故事我多次有意無意想結束,但最後男主角又留下伏筆,讓女主角再陷入這黑洞……對了,今晚吃甚麼?說著說著,我有點餓。今晚是火鍋,你最愛的……哈……昨天,才跟他吃過吉野家的蕃茄鍋。連續兩天都是火鍋,我的感冒會好得了嘛?算了,管不了。昨天的火鍋是醉翁之意不在酒,蕃茄是我倆的最愛,一出了便相約晚餐。成晚我就是位港孩,嚷著要東要西的,但他也知道我病了,對我還是
“你跟他現在是甚麼關係?”
“甚麼?甚麼關係……不就是朋友嘛”
“不止這樣簡單,別想瞞過我”
“沒有啦,就是現任朋友”

昨天的火鍋是醉翁之意不在酒,蕃茄是我倆的最愛,一出了便相約晚餐。成晚我就是位港孩,嚷著要東要西的,但他也知道我病了,對我還是這般忍讓及照顧。我要水,我要加湯,我要紙巾……他說你這港孩……港孩也要位稱職的港媽照顧一下。

說回正題,這天的火鍋點了酸菜胡椒豬肚湯底,去濕清熱,濕氣重的人必定要喝上碗。火鍋不外乎點了些手打丸,海鮮帶子,鮑魚,手切牛肉,響鈴,魚皮,鴨紅。
手切牛肉
肉味香濃,肉質柔嫩。
生蠔$15/隻
生蠔是法國種,入口帶海水的鮮味,蠔邊爽口,肉質也算是飽滿,一口一隻,小妹想吃多兩隻呢。

手打蝦丸+墨魚丸+鯪魚球+牛丸
蝦丸彈牙帶顆粒蝦肉,蘸上豉油更惹味。墨魚丸看似黑黝黝但帶點黑魚香,入口比蝦丸實身一些。鯪魚球肉質嫩而具嚼勁,頗重鯪魚肉味道。
魚皮
香脆黃金已經是必定的,每件猶如手掌般巨大,入口魚皮香脆,浸過湯頭不會成個軟爛,體型成個不會縮掉。
鴨紅
小妹很小在外吃鴨紅,因為嘗過一次在外吃,是硬實沒有鴨紅味如嚼橡膠。但這夜這鴨紅就像我在台灣吃的一樣,嫩滑入口帶鴨紅味卻沒有半點羶味。

帶子
只要放在湯滾過數分鐘便可以食,入口嫩口多汁,在巨大的帶子開邊可以減低嚼不開的煩惱。

鮑魚

鮑魚也是跟人頭送的,鮑魚清理好,爽彈不會因為放耐了耐嚼不開,鮮鮑魚的力量。

看著時間一點一點地過,我們這晚的聚餐也結束了。J小姐跟D小姐,希望下次我們的聚會大吃特吃。
2017-07-16 598 瀏覽
Ot 到死死下,為左獎勵自己,今晚要要食番餐好!我地左揀右揀,揀左個珍寶豬骨煲湯底聞落已經好香,有粟米,菜,豬骨,蕃茄同埋少少辣椒黑椒湯底有濃濃的豬骨味,冇味精,好甜,好好味!💝極品特級手切肥牛 $ 338個個見到都嘩嘩聲D牛牛好靚,仲好多雪花,入口半溶,不會太肥膩,肉質好軟,一d都唔鞋口,我地對呢碟肥牛真係好驚喜!💝台灣鴨紅 $68平時都係食豬血,今次都係第一次食鴨紅。感覺上同豬紅都冇乜分別,質感都滑,冇醒味,好似食豆腐咁,好好味💝魚皮餃細細個就鍾意食魚皮餃呢個魚皮餃,皮薄餡靚,魚肉裡好有鮮味,而且仲好多魚肉,而塊皮都好好味,好滑,一啲都唔粉!💝只滾1分鐘的水晶粉我哋好緊張咁計住時,夠1分鐘就即刻夾上嚟!水晶粉晶瑩剔透,非常爽口而且十分彈牙!索埋啲湯底,好正💝三色水晶包最後甜品!有叉燒,香芋,奶黃😍,我揀左粒奶黃味,好似奶黃湯圓咁,但係啲奶黃係流沙咁流出嚟,真係好正好好味!但食嘅時候要小心因為始終裏面都好熱!
Ot 到死死下,為左獎勵自己,今晚要要食番餐好!

我地左揀右揀,揀左個珍寶豬骨煲湯底
聞落已經好香,有粟米,菜,豬骨,蕃茄同埋少少辣椒黑椒
湯底有濃濃的豬骨味,冇味精,好甜,好好味!

💝極品特級手切肥牛 $ 338

個個見到都嘩嘩聲

💝台灣鴨紅 $68

💝魚皮餃

細細個就鍾意食魚皮餃
呢個魚皮餃,皮薄餡靚,魚肉裡好有鮮味,而且仲好多魚肉
,而塊皮都好好味,好滑,一啲都唔粉!

💝只滾1分鐘的水晶粉

💝三色水晶包

2017-07-15 328 瀏覽
一伙人打邊邊 終於唔係一人一窩🤣一入去就見到😱😱好抵咁!好想試試佢😱最後真係叫左🤣🤣好鮮甜🤤海水味唔算好重!完全岩我口味估唔到打邊邊都有頭盤生蠔食🤣🤣調味料中比我找到自家制XO醬!好想拎番屋企撈飯食🤣嘩左聲個豬骨煲~~~~足料到...未落野已經好滿~~~~~~~即係要食左啲豬骨先啦🤣🤣未開始先飲湯是常識吧!個湯有淡淡胡椒味牛肉!打邊邊的靈魂!!睇吓幾靚!!!當然的確冇令大家失望 牛味好重 又夠淋我好怕響鈴其實🤦🏻‍♀️驚好油但朋友推薦話依個好食 好啦~~我試~~果然入口鬆化唔油!!唔係平時啲響鈴咁我感覺到店家的貼心🤣「小心燙咀」這個是水晶包~~個皮QQ 個內涵流心
一伙人打邊邊 終於唔係一人一窩🤣

一入去就見到😱😱好抵咁!好想試試佢😱

最後真係叫左🤣🤣
好鮮甜🤤海水味唔算好重!完全岩我口味

估唔到打邊邊都有頭盤生蠔食🤣🤣

調味料中比我找到自家制XO醬!
好想拎番屋企撈飯食🤣

嘩左聲
個豬骨煲~~~~
足料到...未落野已經好滿~~~~~~~
即係要食左啲豬骨先啦🤣🤣
未開始先飲湯是常識吧!個湯有淡淡胡椒味

牛肉!打邊邊的靈魂!!睇吓幾靚!!!
當然的確冇令大家失望 牛味好重 又夠淋

我好怕響鈴其實🤦🏻‍♀️驚好油
但朋友推薦話依個好食 好啦~~我試~~
果然入口鬆化唔油!!唔係平時啲響鈴咁

我感覺到店家的貼心🤣「小心燙咀」
這個是水晶包~~個皮QQ 個內涵流心
2017-07-10
2017-07-12 258 瀏覽
夏日炎炎,唔知點解好想打邊爐,食好多好多野,滿足一下一天的勞累。入到黎感覺好舒服,四個人可以坐邊枱,有電視睇。而我們多人,今次坐圓枱。未黎湯底之前,當然要叫番d 小食,酸薑溏心皮蛋,兩者真係絕配,又開胃,又填補我飢餓的感覺。之後再黎脆炸墨魚丸,賣相金黃色,好吸引,又彈牙,墨魚味十足。不得不提係呢一盤法國生蠔,勁抵食,海水味適中,十分肥味,完全係實現到即開即食的滿足感。食左無幾耐,終於黎到個湯底,呢個珍實豬骨煲,分量真係勁十足,三四舊連肉的豬骨,唔怪得之湯底咁有味,其他配料真係要食左先,如果唔係唔夠位落其他料。之後就叫左本地招牌手切肥牛,魚皮餃,自家制四寶丸,炸魚皮。其實樣樣款式都好好味,分量又好夠。其中我覺得最出色係一個炸魚皮,因為真係啱啱炸起,配埋你個湯底嘅味道,真係好夾。最後仲叫左個水晶粉,聲稱只係滾一分鐘就夠,我們當然計曬時,效果好理想,果然係好彈牙。總結黎講,呢一餐性價比真係幾高,絕對值得再試,係尖沙咀食到呢一個環境同價錢,真係正。

之後就叫左本地招牌手切肥牛,魚皮餃,自家制四寶丸,炸魚皮。

2017-07-11
2017-07-11 289 瀏覽
老友約好我來食飯,間嘢叫禾牛薈,初初以為間嘢尊賣和牛,入到餐廳見到D枱張張有個窿,先知原來打邊爐。一埋位就有服務員攞調味盤過嚟,跟住又有位服務員斟豉油,招呼又幾好喎!!!老友未嚟齊,咁我唯有睇下餐牌先啦,其實自己就開始肚餓,呢個時候服務員又走咗出嚟,問我要唔要叫D嘢飲先,呢個提議幾好,跟住我就叫咗個......<蘆薈蜂蜜>清涼好飲,少少蜂蜜味,又有蘆薈粒粒。等極都未齊人,其實我就真係好肚餓,見D服務員幾好,就問佢哋有咩小食好吃,經佢哋介紹,我哋叫咗......<酸薑糖心皮蛋>將皮蛋夾埋塊酸薑一齊食,好美味呀,糖心皮蛋入面有溶溶地嘅感覺,好似呼喚我要快D將佢哋放入口咁。服務員仲推介我哋食......<生蠔>,咁生蠔又真係好抵食,$15一隻,我哋叫咗一打,話曬出面平時叫隻蠔都要四五十蚊,呢度咁抵,唔食真係對唔住自己,$15隻無嘜期望,D蠔一放上枱,隻隻都厚肉,實在意想不到。終於D老友嚟齊,咁我哋就開始點火煱食品,叫咗好多丸呀、菜呀咁.......記憶最深刻就係呢兩碟牛,兩碟都好好味,入口即溶得嚟又唔會過肥,而且塊塊都切得好靚,色澤及牛紋都好吸
老友約好我來食飯,間嘢叫禾牛薈,初初以為間嘢尊賣和牛
,跟住又有位服務員斟豉油,招呼又幾好喎!!!
調味盤

老友未嚟齊,咁我唯有睇下餐牌先啦
清涼好飲,少少蜂蜜味,又有蘆薈粒粒。
蘆薈蜂蜜

酸薑糖心皮蛋
服務員仲推介我哋食......<生蠔>

生蠔

,而且塊塊都切得好靚,色澤及牛紋都好吸引,簡直讓人垂涎三尺。
極品特級手切肥牛

海鮮方面我哋只係點咗個蜆,賣相幾討好,上碟前師傅已經開好隻蜆
,一碟有6隻,味道夠鮮夠甜。
番薯蜆

<三色水晶包>
呢個真係要食,分別有叉燒,奶黃,芋頭三個味道,放入煱唔可以霎太耐,三分半就好了,不然它的餡料會流出來。個芋頭味水晶包真係好
,芋蓉內食到芋頭粒,有咬口

三色水晶包

仲有呢個豬粉腸,雖然好多地方都食到,但唔知點解,呢條特別肥美

豬粉腸

食飽飽,仲有甜品送嫁,服務員好主動問我哋要咩甜品,有牛奶凍或者桂花啫喱,今餐真係好滿足
2017-07-10
番薯蜆
三色水晶包
豬粉腸
2017-07-08 216 瀏覽
係咁連續落雨,真係落到個人都煩埋,搭車又去到邊度都大塞車,約人食飯最方便真係去尖沙咀,仲要近地鐵站嘅唔該。金馬倫道我有好介紹成班fan一齊出嚟食飯,打邊爐就最開心,而且多啲人就可以試多啲唔同嘅嘢食啦!通常坐低第一件事就係整返個混醬先,反正茶芥已收唔使客氣,仲想讚下佢啲XO醬真係幾好味今晚我哋冇叫魚生刺身,主攻靚牛至尊本地招牌手切肥牛,香濃嘅牛肉味,雖然不至於入口即溶,但係入口都好柔軟唔記得提吓今晚個湯底係菜乾豬肺湯,感覺都幾滋潤跟住係朋友們都喜愛嘅酸薑糖心皮蛋,呢度都做得幾好味,而且有流心,皮蛋都幾高質!又唔食牛嘅朋友抗議,所以即時又叫了一個西班牙漿果黑毛豬片,入口真係不得了,肉質靚之外仲好甜炸魚皮非常鬆脆黑松露魚肚包有特色而且夠特別,推介試吓最後經理仲送咗啲甜品俾我哋食下個月再嚟encore

今晚我哋冇叫魚生刺身,主攻靚牛

唔記得提吓今晚個湯底係菜乾豬肺湯,感覺都幾滋潤

炸魚皮非常鬆脆

黑松露魚肚包有特色而且夠特別,推介試吓

最後經理仲送咗啲甜品俾我哋食
下個月再嚟encore