2021-08-14 166 瀏覽
係花墟行完 見肚餓就係附近搵野食~一向鐘意食串燒既我 經過呢間有日式味道既居酒屋就入去試一試☺️入面都幾有日式小店既感覺 座位唔算好多 有少少逼🙈不過都接受到野食選擇唔算多 但又唔係少~數數下原來我都叫左幾多野下😂😂😂🍢火炙明太子 - 幾得唔錯 送酒一流!🍢刺身 ( 帆立貝、真鯛) - 個帆立貝好鮮甜 而真鯛都好爽口🐟🍢免治雞肉棒 配醬油蛋 - 正常發揮🤔🍢厚切牛舌 - 真係幾厚切 但略嫌有d乾身😣🍢煙肉車厘茄 - 車厘茄既酸甜岩岩好中和左煙肉既油膩感👍🏻🍢蟹羔玉子燒 - 呢個有驚喜 幾出色🥰蟹羔好香甜 同魚籽夾埋 口感味道都好好❗️推介❗️🍢花魚一夜干 - 好鐘意食燒魚 啖啖肉 性價比又高☺️外表燒得乾身之餘 入面又保持到juicy👍🏻🤩🍢豬腸蘿蔔味噌煮 - 呢個有d失望 味噌唔係好夠味 而豬腸有d太大舊😖不過蘿蔔就非常入味~整體食物質素都唔錯 不過性價比唔算非常高 ⭐️⭐️⭐️⭐️ 佢係良心小店 如果要係太子搵居酒屋 都係會搵佢😊😊

🍢火炙明太子 - 幾得唔錯 送酒一流!

🍢免治雞肉棒 配醬油蛋 - 正常發揮🤔
🍢厚切牛舌 - 真係幾厚切 但略嫌有d乾身😣
🍢煙肉車厘茄 - 車厘茄既酸甜岩岩好中和左煙肉既油膩感👍🏻

2021-06-25 256 瀏覽
(Holiday Lunch Time) 本身想去太子搵cafe, 點知好多間都好多人,行下行下就搵左喱間日本菜。唔洗等位,裝潢似置身於日本,估唔到有意外收穫!我地叫左個鰻魚定食同六貫手握壽司,有得揀蕎麥麵或者三文魚茶漬飯😋😋個人十分喜歡個茶漬飯😋仲有麵鼓湯和茶碗蒸。配料十足,不論配菜或主食都好精緻好味!價錢不太貴,平均約一百頭一個set, 份量十足,CP值很高,值得再來!唯一少少失望的是海膽好似不夠新鮮。

唯一少少失望的是海膽好似不夠新鮮。

2021-06-16 211 瀏覽
Sake Bar Present 開到太子,揀咗同朋友慶祝生日嚟食🥰 嚟到先知夜晚係冇set,好彩散叫都有唔少選擇~大推雞泡魚乾($78),唔會太乾身,每條擺落口都覺得點解可以咁好食🤩 夏天食清森青提豚肉卷($48)同富士蘋果煙肉卷($48)啱晒,生果嘅清甜一清悶熱🤤 不過略嫌青提同蘋果唔夠甜再加冷食稻庭烏冬($68) 即刻cool down 曬,真係夠凍同埋個汁好味😋 北海道南瓜($22) 都幾抵食可以試吓🥰 生日晚餐滿意💯

雞泡魚乾

富士蘋果煙肉卷

慶祝紀念
生日
雞泡魚乾
富士蘋果煙肉卷
2021-06-09 124 瀏覽
早排去花墟買花佈置屋企, 攰攰地想搵下好野食,比我見到呢間日本菜雖然表面好低調但係內裡格調充滿日本風睇得出裝修好有心思今次叫左油甘魚餃定食,侍應上餐我第一個感覺係哇, 好多野食苜先有湯同蒸蛋都十分出色燒油甘魚感覺又唔會好膩飯方面都好有驚喜,飯既硬度岩岩好, 上面鋪上一層飯素, 十分開胃最後仲有水果, 可以消消滯雖然價錢上有少少貴,但係食物質素對得著呢個價錢可以再試
早排去花墟買花佈置屋企,
攰攰地想搵下好野食,
比我見到呢間日本菜
雖然表面好低調
但係內裡格調充滿日本風
睇得出裝修好有心思

今次叫左油甘魚餃定食,
侍應上餐我第一個感覺係哇, 好多野食
苜先有湯同蒸蛋都十分出色
燒油甘魚感覺又唔會好膩
飯方面都好有驚喜,
飯既硬度岩岩好, 上面鋪上一層飯素, 十分開胃
最後仲有水果, 可以消消滯
雖然價錢上有少少貴,
但係食物質素對得著呢個價錢
可以再試
呢間居酒屋有三間分店 小店座位唔多 當日有幸可以坐喺包廂🤩入面嘅空間相對闊落午市以日式定食為主🍱有刺身壽司 燒物煮物 麵食等 價錢仲幾抵食💛而串燒類就要晚市先有▫️鹽燒油甘魚鮫定食🐟($128)▫️季節刺身四品($168)▫️六貫手握壽司🍣($148)▫️蒲燒鰻魚定食($138)今次總共叫咗四款定食👅CP值最高係燒油甘魚鮫 好大件好厚肉😍肉質鬆軟嫩滑 油香十足🤤外層燒得香脆 加少少檸檬汁已經好好味👍🏼呢度嘅魚生都好新鮮 四款刺身入面最好食係蝦同拖羅😋手握壽司就以帆立貝壽司較出色 上面有啲黑松露醬 蒲燒鰻魚就正常發揮~每款定食都附有👉🏼前菜 沙律 味噌湯 茶碗蒸 刺身(壽司刺身定食除外)同水果🙆🏻‍♀️ 配茶漬飯或腐皮烏冬(今次係梅子冷麵🍜)茶漬飯上面加咗飯素同醬汁 味道較濃梅子冷麵幾好食👍🏼湯汁帶酸微鹹茶碗蒸同味噌湯就相對清淡 生果都好甜🥰整體來講食物比想像中有質素 而且好飽好滿足 一定會再嚟食過🥰Staff都好nice啊---------🍴食物:4/5🏝環境:3.5/5🛋服務:4/5💲價錢:4/5💥翻兜指數:4/5✨CP值:4/5

▫️鹽燒油甘魚鮫定食🐟($128)
鹽燒油甘魚鮫定食

▫️季節刺身四品($168)
季節刺身四品

▫️六貫手握壽司🍣($148)
六貫手握壽司

▫️蒲燒鰻魚定食($138)
蒲燒鰻魚定食

午餐
鹽燒油甘魚鮫定食
季節刺身四品
2021-06-07 92 瀏覽
跟同事一行六人去花墟搵地方食晏, 天氣悶熱大家都想食日本菜。禮有午市套餐, 壽司剌身餐外也提供不少熱食套餐, 全部都好抵食。我同同事一進店已被午餐牌上的六貫手握壽司及季節刺身四品吸引了, 我最後點了壽司餐, 要留意黑板會標明當日壽司的品種, 我那日有池魚, 海膽, 帶子及中拖羅 😆。我想講當日的食材非常新鮮, 另外冷蕎麥麵也是做得相當不錯, 每個人都食得好開心!最後一提不知是否限於午飯時段, 禮沒有加一服務費, 我們也十分識做用現金找數😉。
六貫手握壽司套餐
六貫手握壽司套餐
2021-05-30 119 瀏覽
約朋友傾吓偈最好都係選居酒屋🏮,可以嘅話飲杯酒,輕鬆一下。呢間日本🇯🇵料理有三間分店,今次去咗太子嗰間,平日晚上唔多客人,環境都舒適🤓———————————————————————————🥢豬腸蘿蔔味噌煮💬以為串燒係最出色,想不到係輸比呢個味噌煮。大腸同蘿蔔好腍好入味,超濃郁,送酒一流大滿足😳.🥢沖繩炸雞🐔💬與平時食嘅南蠻炸雞,少咗醬汁但多咗檸檬🍋嘅清新,炸雞外脆內嫩多汁💦,感覺不錯🤓.🥢串燒豚肉青提卷🍇🐽🥢串燒牛舌🐮👅🥢串燒豆腐🥢燒粟米🌽💬每一款都係用上優質食材,雖然係比較的骰,但保證一定好食又燒得恰到好處.🥢玉子燒🍳💬有時玉子燒都好考驗到師傅嘅功架,越簡單越難做得好。雖然其貌不揚但只要用心製作必定食得出誠意🤓
———————————————————————————
🥢豬腸蘿蔔味噌煮
🥢沖繩炸雞🐔
🥢串燒豚肉青提卷🍇🐽
🥢串燒牛舌🐮👅
🥢串燒豆腐
🥢燒粟米🌽
🥢玉子燒🍳
適逢一個非常喜歡日本的朋友生日,特意挑選了一家頗有氣氛的居酒屋慶生。這家居酒屋的本店在九龍城區,分別有居酒屋路線和廚師發辦路線,早已累積大量人氣,最近衝出太子開分店,短短數個月已經收獲不少好評⛩由門面所見已經看到濃厚的和風氣息,木系建築加上藤簾和屏風,給予了店內客人有充足的私人空間。廚房運用了透明玻璃,讓路過的行人也能一觀他們的出品過程,自然對食物更安心🪵 🎎走進餐廳就看到數張四人檯,配上皮椅觸感較為柔軟,牆上掛有衣架,可供外套使用,應該冬季使用率會更高,旁邊木架也放有不少酒瓶。另外,在餐廳有一個以布幕分隔的小包廂,坐位是長木椅,牆上全是日本都市照片和各種日本風情擺設🎏 📃菜單設計以串燒為主,亦有前菜炸物沙律烏冬丼飯等,飲料的種類亦非常多。店員服務也很熱情,不時的詢問我們的需要,當準備生日蛋糕時更會提供更好的蠟燭和伴碟。 🥗前菜小吃 還未下單前就會送上,共有兩款,分別是牛舌和海蜇。牛舌煮得非常軟爛,肉味濃厚,海蜇爽口彈牙,清爽感覺,吃著這兩個小吃也差點忘了點菜。 🥒牛蒡醬油漬 $28口感非常爽口,醬汁清甜,吃串燒時夾雜著提供一種清新感覺。 🧄元氣蒜頭漬 $28怕蒜頭味道的人也會愛吃,因

🥗前菜小吃

🥒牛蒡醬油漬 $28
口感非常爽口,醬汁清甜,吃串燒時夾雜著提供一種清新感覺。
牛蒡醬油漬

🧄元氣蒜頭漬 $28
怕蒜頭味道的人也會愛吃,因為經過醃制後只剩糖的甜味,質感爽脆,真的有補充元氣感覺。
🦪辣味螺肉 $28
正常,螺肉有勁度
🫒枝豆 $38
驚喜之作,枝豆與黑松露醬汁混在一起,每粒豆也和菇菌鮮味入口,惹味異味,令不情不自禁一條接一條吃光了。
枝豆

👩‍🦰媽媽鹹蛋豬肉棒 $48
豬肉棒澆上鹹蛋黃醬,鹹香惹味,豬肉調味恰好配上醬汁,有豬肉淡淡肉味
🐮鹿兒島一口牛 $48
牛肉偏韌,不太推薦
😛厚切牛舌 $68
名符其實的厚切,但不會太難咬,有點嚼勁,牛味濃郁,少油脂感。
厚切牛舌

🫔厚燒豆腐 $38
皮燒得相當脆,內裏仍然很柔軟,但可能偏焦。
🪶鮮割脆皮風鱔 $88
魚皮烤得十分脆身,鱔片的鮮味很足。
鮮割脆皮風鱔

🐥京蔥雞肉串 $38
蔥味很香,雞肉燒得比較焦嫩,咬下去仍有肉汁流出。
京蔥雞肉串
🐣雞皮 $28
燒雞皮口感跟薯片差不多,非常脆口,有雞味而不油膩。
雞皮
🐤雞軟骨 $38
雞軟骨精緻小巧,骨軟肉嫩,水分剛好抽乾,有咬口。
雞軟骨
🧈明太子油揚豆腐 $78
朋友一致好評,油揚豆腐就是常見的豆卜,外皮烤得很脆,咬下去有點韌度,加上明太子的鹹鮮味很有衝擊感。

🧀芝士玉子燒 $78
芝士香味不多,鹹香味不足,令整體得分略低,但蛋香味很足。
芝士玉子燒

🦀蟹羔玉子燒 $78
蟹羔肥美甜香,加上頂上滿灑的飛魚籽,鮮味在口中爆發,玉子燒來說非常高質。
蟹羔玉子燒

🐠花魚一夜干 $98
一夜干其實是日文,意指風乾鮮魚,性價比相當高,很長很大條的烤魚,表面焗至金黃,魚肉吃出鮮味,果然是日本居酒屋的熱門菜式。
花魚一夜干

👯‍♀️姐妹芝麻雞翼 $68
雞翼炸得外脆內嫩,芝麻更添加了香氣,肉汁隨著外皮穿破而出,再多叫了一輪再嘗。
姐妹芝麻雞翼

🍗沖繩炸雞 $78
炸得色澤金黃,醬汁酸酸甜甜,令感覺上不油膩,內裏軟嫩多汁。
沖繩炸雞

🦑鮮燒原隻日本魷魚 $88
魷魚表面略紅,顯示醬汁味道也滲透進去,有微咸辣感覺,口感是嫩中帶脆。

🥓月見鵝肝牛肉丼 $168
月見在日語是代表賞月,而在這個丼飯鵝肝亦仿似一牙彎月,鵝肝厚薄適中,油香味很濃,配合牛味滿滿的肉片,混著珍珠米滋潤著口腔。但我覺得飯量可以添加一些,可以平衡一下油膩感。
月見鵝肝牛肉丼

🍾真澄柚子酒720ml $368
柚子甜味突出,酒味也被蓋過,同行的女士也非常愛喝,而且店家非常貼心,提供了冰桶,讓我們可以慢慢品嘗。
真澄柚子酒

月見鵝肝牛肉丼
真澄柚子酒
梳打汽水
2021-05-04 108 瀏覽
被呢個格格木盒吸引而來😍知道兩個姊妹淘都想日了,夾到時間就唔好等啦,一齊去食😙午餐menu除了壽司刺身之外,仲有丼的。但大家為了食個靚擺盤無叫三款不一樣的🤣像日式便當或定食套餐一樣,所有定食都配有前菜、沙律、麵豉湯、茶碗蒸及水果。六貫手握壽司 配 蕎麥麵 $148🍣🍣🍣款式一D都唔hea,有海膽、蝦、帶子、𩶘魚、油甘魚及吞拿魚🤩 質素一D都唔差,魚生肥美鮮甜👍🏻 漬物小食都好好食,全部清光光🙈 礼特盛刺身丼 $188來到不禁哇了一聲😮 有隻鮑魚呀~呢個價錢呢個質素,出面真係食唔到!朋友食到不停oishii 🙈😆滿意滿足的一餐。由於午市只做午餐餐牌內的食物,下次可以晚市來試其他居酒屋的日食🤤🤤🤤
被呢個格格木盒吸引而來😍

知道兩個姊妹淘都想日了,夾到時間就唔好等啦,一齊去食😙

六貫手握壽司 配 蕎麥麵 $148

礼特盛刺身丼 $188

2021-04-21 188 瀏覽
[🇭🇰香港- 太子].🔻食物種類都幾多,唔係淨係得串燒,有啲仲係自創嘅款式-"咸蛋媽媽豬肉棒"係免治豬肉配鹹蛋醬,"明太子油揚豆腐"就係面頭加左明太子醬一齊燒,味道更加豐富;唔怕膽固醇超標嘅朋友一定要叫"蟹羔玉子燒,"有厚度嘅燒蛋包住超多蟹膏(睇圖2就知🤯);有啲燒物份量都超多,要一讚廚師好細心會切好成一塊塊,方便share,好似"煙日式黑豚煙肉"同"蒲燒鰻魚".🔻🍽 禮📌 地址: 太子花園街213號地舖.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyatprinceedward #tummysreadyforjapanese #tummysreadyforyakitori
[🇭🇰香港- 太子]
🔻
🔻
🍽 禮
📌 地址: 太子花園街213號地舖
2021-04-13 186 瀏覽
喺太子附近呢間門口唔算起眼嘅日本居酒屋,入到去唔係好光,暗暗地有種日式居酒屋嘅風味,座位唔算多,如果人流坐滿左都幾迫,但暗暗地嘅地方飲下清酒傾吓計都算唔錯既選擇。叫咗好多個小食,價錢適中偏貴。元氣蒜頭漬,朋友非常鍾意食蒜頭,見呢個幾特別出面又未見過就叫黎試下,食完有種伏伏地嘅感覺,口感係爽,但係冇乜蒜頭味,同我想像中有少少出入。燒日本黑豚煙肉,鍾意食肉嘅朋友呢個必點,份量非常多,肉質嫩滑,加上個燒汁幾野味。媽媽鹹蛋豬肉棒,叫呢碟係因為俾佢可愛個名吸引住,雖然唔知同媽媽有咩關係,不過佢的骰個樣適合打卡,而且撈埋隻生蛋食,味道出奇地唔錯。

叫咗好多個小食,價錢適中偏貴。

2021-04-06 198 瀏覽
今日約左我朋友傾下計,由於我地都唔算太肚餓所以就係附近搵左間餐廳坐低飲杯野傾下計禮既食品主打串燒同其他日本料理,岩哂我地佐酒一流!我同朋友都好鍾意試餐廳推介既食品,所以係餐廳推介既MENU上面都叫左幾款係等緊野食期間食住個小食前菜先,係牛腩肉,味道都幾好首先我地叫左個南蠻炸雞,炸雞大大舊熱辣辣脆卜卜醬汁帶少少酸酸味味,幾開胃然後就到串燒上菜燒秋葵 - 燒得岩岩好,唔會過火,配埋調味粉同上面既木魚絲食味道幾好另外幾款串燒分別係媽媽鹹蛋豬肉棒、富士蘋果煙肉卷、青森青提豚肉卷同埋脆皮風鱔肉類裡面加上水果,多左一層酸甜既味道,味道有層次幾特別脆皮風鱔的確燒到外皮脆卜卜,鱔肉都幾滑最後就係鮮燒原隻日本魷魚,的確係大大隻燒到有少少脆香唔會韌,加上甜甜地既燒汁唔錯串燒用黎佐酒真係最好不過
今日約左我朋友傾下計,由於我地都唔算太肚餓
所以就係附近搵左間餐廳坐低飲杯野傾下計
禮既食品主打串燒同其他日本料理,岩哂我地
佐酒一流!

係等緊野食期間食住個小食前菜先,係牛腩肉,味道都幾好
首先我地叫左個南蠻炸雞炸雞大大舊熱辣辣脆卜卜
醬汁帶少少酸酸味味,幾開胃
然後就到串燒上菜

肉類裡面加上水果,多左一層酸甜既味道,味道有層次幾特別
脆皮風鱔的確燒到外皮脆卜卜,鱔肉都幾滑
最後就係鮮燒原隻日本魷魚,的確係大大隻
燒到有少少脆香唔會韌,加上甜甜地既燒汁唔錯
串燒用黎佐酒真係最好不過
2021-04-02 115 瀏覽
行完花墟 想搵啲野食下同朋友行去隔離街 見到呢間居酒屋未試過 一於試下一入座就上個前菜 幾好食喎凍食嘅牛舌夠爽口芝士玉子燒玉子口感濕潤嫩滑 熱辣辣芝士可以拉絲明太子油揚豆腐豆腐口感特別 氣孔夠 咬落有彈性面層加左明太子醬燒 味道咸鮮鮮燒原隻日本魷魚勁大隻 手臂咁長 88蚊真抵食原隻燒 唔同部位有唔同口感魷魚頭同鬚燒得乾身 似魷魚乾好有咬口魷魚身位置軟嫩有彈性醬汁好惹味 絕佳嘅下酒菜嚟到居酒屋又點可以唔食串燒呀叫左幾款 全部都好高水準免治雞肉棒配醬油蛋雞肉棒混合左雞軟骨 食落有啲爽口媽媽鹹蛋豬肉棒呢個應該係招牌野嚟豬肉棒內裡嫩滑多汁 外層微脆加上咸蛋香 層次豐富厚燒牛舌牛舌勁juicy 牛舌心厚切真係冇得輸脆皮風鱔脆皮下嘅魚油豐富 鱔肉爽口彈牙 好新鮮青森青提豚肉卷平時食串燒 中間可能係車厘茄呢間有青森青提 清甜帶少許微酸成件事好清新午餐肉角十棒呢個真係好正呀 午餐肉來自日本味道唔會過咸 午餐肉充滿油香一咬落去 油份喺口中爆發 我可以食多串甜燒菠蘿平時燒菠蘿淨係甜甜酸酸呢度嘅驚喜位係仲有木魚絲最後食埋雪糕作為結尾好完滿呀小店食物質素高又有特式店員仲會埋嚟吹下水呢間居酒屋絕對會encore
行完花墟 想搵啲野食下

小店食物質素高又有特式
店員仲會埋嚟吹下水
呢間居酒屋絕對會encore

2021-03-27 149 瀏覽
最近終於有返晚市堂食,即刻約朋友出街食飯。串燒要堂食先有風味,呢間日本野位終太子,都算幾就腳。呢間太子分店開業無耐,一入門口覺得勁有日式居酒屋嘅風格,環境唔錯🥰。我哋order咗前菜同幾種串燒。串燒特別推介燒粟米,好濃牛油香同粟米香甜味,好驚喜!另外燒鰻魚雖然略有細骨,但都好香脆!燒咸蛋黃肉餅啖啖肉,咸蛋黃醬好match,仲有媽媽細個煮肉餅嘅風味😆,令人懷念嘅味道。食特肉多怕肥膩嘅都可以試吓佢哋嘅推介:水果燒肉卷,感覺好fresh好特別😁。食咗咁多燒肉,最後亦叫咗個沙律中和吓😆成餐飯即刻無咁guilty。蟹子沙律大大份,兩個人share份量好足夠。但沙律入面加咗洋蔥,唔鍾意食洋蔥嘅朋友記得同店員講走蔥。

我哋order咗前菜同幾種串燒。
串燒特別推介燒粟米,好濃牛油香同粟米香甜味,好驚喜!

2021-03-26 109 瀏覽
喜歡吃日本料理的我,今晚選了一家日式居酒屋試試。店舖雖然小,但暗暗的感覺很有居酒屋的特色,適合喝杯酒聊聊天。由於待會晚餐結束後會去運動,所以點了多款小菜及串燒就足夠。有幾個必吃的可以推薦一下,蟹羔玉子燒,第一次吃到玉子燒配蟹羔沒想到會相當好吃,平常只會蟹羔拌飯,這次它的玉子很滑很香,中間夾著濃濃鮮味的蟹羔,相當有新意且味道剛剛好,份量算大份,適合三至四人吃。它的厚切牛舌也推薦,雖然是厚切,口感也相當爽,一點也不韌,加點檸檬汁,讚。還有鮮燒原隻日本魷魚,燒得剛好,不過也是份量適合三至四人。下次四個人一起去吃,就能多點不一樣的食物。