2023-11-10 2 瀏覽
九龍城|人氣居酒屋今次試呢間居酒屋主打手作日式料理及串燒,鳥燒更採用日本阿波尾雞!更出咗清酒放題是消閒飯聚的好地方 黑椒牛脷牛脷彈牙好味!!秘制半熟鰹魚他他 $118表面炙烤過的半熟鰹魚,滋味格外美妙,作為一個開胃唔錯嘅選擇南蠻炸雞南蠻炸雞味道較重,口味層次更豐富,蒜蓉藍牙醬汁為酥脆雞肉增添酸甜味,清新而不油膩。咸蛋蟹膏玉子燒玉子燒裡面加入咗蟹柳同蟹膏醬。蛋唔會煮到完全熟晒,仲有蛋漿同蟹膏流出嚟,不得了 !黑松露芝士燒蠔芝士黑松露燒石蠔,十分濃郁嘅黑松露味,同拉絲芝士勁match 明太子油揚豆腐油揚豆腐上舖滿了明太子,入口帶點微辣,炸豆腐口感煙韌有嚼勁禮。串燒系列赤鷄肉香葱卷青森青提豚肉卷鹿兒島一口牛極上黑豚腩蟹蓋丼蟹蓋飯非常豐富有蟹肉蟹籽蟹膏,白飯裏面仲伴有味之素櫻花蝦增加口感同味道雪上白雪甜品還是師傅會將番薯烤熟,再放置一個雪糕冰火交融嘅感覺📍禮Sake Bar Present九龍城打鼓嶺道79號地舖
九龍城|人氣居酒屋

黑椒牛脷
牛脷彈牙好味!!

秘制半熟鰹魚他他 $118
表面炙烤過的半熟鰹魚,滋味格外美妙,作為一個開胃唔錯嘅選擇

咸蛋蟹膏玉子燒

黑松露芝士燒蠔

明太子油揚豆腐
油揚豆腐上舖滿了明太子,入口帶點微辣,炸豆腐口感煙韌有嚼勁

禮。串燒系列
赤鷄肉香葱卷
青森青提豚肉卷
鹿兒島一口牛
極上黑豚腩

蟹蓋丼

雪上白雪
甜品還是師傅會將番薯烤熟,再放置一個雪糕冰火交融嘅感覺

📍禮Sake Bar Present
九龍城打鼓嶺道79號地舖
2023-11-10 3 瀏覽
與男友閒逛到九龍城,雖然九龍城出名係食泰國菜,但今次想食其他菜,所以特意去一間朋友推薦的日本餐廳,一入餐廳覺得裝修好簡潔,好有日本風味,雖然當晚都有唔少客人,但依舊坐得好舒適,唔會好迫夾。前菜_青絲漬青絲漬具有清爽的口感和微酸的風味,食落好開胃。味醂魚乾味醂魚乾以味醂調味並風乾的魚肉製品,甜咸味並存,用黎送酒一流。極上三品(油甘魚、三文魚、帆立貝)真係不用多講,刺身好鮮甜,男友食到唔停口。赤蝦蟹籽反卷由新鮮的赤蝦和鮮美的蟹籽製成。赤蝦蟹籽反卷的口感豐富多樣,帶有濃郁的海鮮風味,確是一道令人垂涎的料理。紫蘇豚肉卷紫蘇豚肉卷是一道以紫蘇葉包裹豬肉的料理。紫蘇葉獨特的香氣和味道為豬肉增添了一層鮮美的風味。厚切牛舌芯牛舌肉質地柔軟多汁,口感細膩,燒的火喉剛剛好,真係非常好味。牛蒡素肉串肉串係用了牛蒡和素肉,加入牛蒡,為這道菜增添了獨特的口感和風味,素肉食落同真的肉無太大分別,一樣咁鮮美。薯上白雪甜甜的蕃薯上加上豆腐雪糕,都係第一次食,好特別,咁樣配搭令到口感非常豐富。最後我地加左2小時啤酒任飲,男友非常開心,仲飲左兩大杯,$98 2小時,其實真係相當抵飲。下次放假應該會再黎chill 一 ch

前菜_青絲漬
青絲漬具有清爽的口感和微酸的風味,食落好開胃。

味醂魚乾

極上三品(油甘魚、三文魚、帆立貝)
真係不用多講,刺身好鮮甜,男友食到唔停口。

赤蝦蟹籽反卷

牛蒡素肉串

下次放假應該會再黎chill 一 chill
2023-11-04
2023-11-09 2 瀏覽
SAKE BAR PRESENT 禮居酒屋,系一间頗具特色的日式串燒礼居酒屋,店内环境优雅,平时约上三五好友,一杯浅谈人生,一杯憧憬将来。一边喝酒低语,一边享受美味。每一道前菜、刺身、串烧、饭团与甜品取材都是最新鲜的,摆件都是最精致的,道道美味,不可多得,来了就像拆盲盒,总会给你带来不同的惊喜!//薯上白雪$58满足你对蜜薯的一切期待,它果肉似白玉,香甜如冰糖。加上奶油冰激凌的丝滑细腻加持,爱吃甜品的又挖到宝藏啦!//蒜蓉烧生蠔$88大支、劲肥美、超多汁,蒜香浓郁,这样做的蒜蓉生蠔,鲜味十足,鲜嫩多汁,比一般其他的做法更好吃!//厚切牛舌$68牛舌温润鲜美,适合在口腔清清爽爽的开餐时刻细细品味;真正最细嫩的口感,那好似棉花糖般的柔软与淡淡的甜,能让人瞬间心花怒放!//唐扬炸雞$78脆皮金黄酥脆咔嚓响,肉质鲜嫩,柔软,咬下去会潺潺流油;味道丝丝入扣,最芯子里的肉都是鲜的。裹上一层酸甜的酱汁,既酸又甜又开胃,非常享受其中美味!//味醂魚乾$78魚乾,加了味,淋烤制,切成条状,十分入味,系很好的下酒菜。干厚而有肉越嚼越香,再蘸点沙拉酱,嚼起来会吱吱作响,还有种特殊的甜味,好不好吃我不知道啊,
//薯上白雪$58
//蒜蓉烧生蠔$88
//厚切牛舌$68
//唐扬炸雞$78
//味醂魚乾$78
魚乾,加了味,淋烤制,切成条状,十分入味,系很好的下酒菜。干厚而有肉越嚼越香,再蘸点沙拉酱,嚼起来会吱吱作响,还有种特殊的甜味,好不好吃我不知道啊,只是一块接一块根本停不下来!

餐廳:SAKE BAR PRESENT 禮居酒屋(九龍城)
地址:九龍城打鼓嶺道79號地舖
2023-11-09 2 瀏覽
SAKE BAR Present 禮 居酒屋地點: 九龍城打鼓嶺道79號首先想講下佢嘅$98 2 小時任飲酒plan 講緊係真係2 小時任飲啤酒 🍻 任飲Sapporo啤酒及指定清酒正爆! 😂前菜 意想不到地出色蘿蔔牛舌粒 甜甜地仲有雞泡魚乾甜甜咁 送酒一流主食南蠻炸雞雞肉肉質鮮嫩炸粉唔會太厚 唔會食落成口粉刺身好新鮮三文魚 啖啖肉 😭時令刺身: 兵庫縣室津生蠔 $188/6隻 (時價)玉子燒玉子燒 咬落好軟口感一流喎!想特別一讚佢嘅甜品薯上白雪好正係蕃薯上面有個雪糕😭😭 好好食
SAKE BAR Present 禮 居酒屋

炸粉唔會太厚 唔會食落成口粉

刺身
好新鮮
三文魚 啖啖肉 😭
時令刺身: 兵庫縣室津生蠔 $188/6隻 (時價)

玉子燒
玉子燒 咬落好軟
口感一流喎!

想特別一讚佢嘅甜品薯上白雪
好正
係蕃薯上面有個雪糕😭😭 好好食

2023-11-09 2 瀏覽
酒盜芝士:濃郁的芝士鮮味與酒香結合,令人垂涎欲滴,口感豐富。唐揚炸雞:香脆外皮、多汁嫩滑的雞肉,搭配醬汁更加美味。媽媽鹹蛋豬肉棒:咸香的鹹蛋與豬肉結合成一個口感豐富的料理,令人回味無窮。金菇豚肉卷:金菇的鮮香與豚肉的嫩滑結合,口感鮮美,營養豐富。亞波美手羽先:香脆的雞皮和嫩滑的雞肉,搭配特製醬汁,美味無比。雞腎串:腎臟的濃郁風味與雞肉的鮮嫩口感相結合。網燒赤雞肉:網燒技法讓赤雞肉更加嫩滑多汁,香氣四溢,引人垂涎。黑松露枝豆:黑松露的香氣與枝豆的鮮甜結合,帶來獨特的風味體驗。前菜:牛肚:牛肚的軟嫩口感搭配醬汁,開胃又美味。漬物一點:漬物的酸甜清爽又帶點辣,為餐點增添風味。薯上白雪:外酥內軟的蕃薯搭配香濃綠茶雪糕,口感豐富。咸蛋芝士玉子:咸蛋的鹹香與芝士的濃郁結合,為玉子增添了豐富的口感。蟹蓋丼:蟹肉的鮮甜與飯的綿密相結合,在口腔中帶來絕妙的美味滋味。

唐揚炸雞:香脆外皮、多汁嫩滑的雞肉,搭配醬汁更加美味。

雞腎串:腎臟的濃郁風味與雞肉的鮮嫩口感相結合。

前菜:牛肚:牛肚的軟嫩口感搭配醬汁,開胃又美味。

漬物一點:漬物的酸甜清爽又帶點辣,為餐點增添風味。

薯上白雪:外酥內軟的蕃薯搭配香濃綠茶雪糕,口感豐富。

2023-11-08 5 瀏覽
九龍城有咁多嘢食,真係好難揀。但呢間日本料理真係可以一試。今晚我哋就叫咗:前菜甜甜地好惹味,有牛,紅蘿蔔,白蘿蔔。厚切牛舌芯鍾意食牛嘅人一定要食,因為佢厚切所以比平時煙靭嘅牛舌更煙韌!勁有牛味!讚!蟹膏玉子燒如果鍾意食蟹嘅人一定好鍾意,有一陣好嘅蟹味,蟹籽鋪上玉子燒上面真係好夾。漬物三點經典清爽,食咗佢先一定胃口大開。味噌燒大腸大腸燒得好脆,冇怪味,反而有味噌令個口感提升。富士蘋果煙肉卷又係鹹同甜嘅鮮明對比,好有創意!鹹得來好清新!

前菜
甜甜地好惹味,有牛,紅蘿蔔,白蘿蔔。

蟹膏玉子燒

漬物三點
經典清爽,食咗佢先一定胃口大開。

味噌燒大腸
大腸燒得好脆,冇怪味,反而有味噌令個口感提升。

富士蘋果煙肉卷
又係鹹同甜嘅鮮明對比,好有創意!鹹得來好清新!
2023-11-08 3 瀏覽
九龍城有地鐵之後,我都多左去九龍城搵食,今日同朋友慶祝生日,我都揀左係呢頭既日式居酒屋~禮~。見到2小時啤酒&清酒任飲都無98蚊一位咋,咁抵即點join。咸咸香香既漬物同酒盜芝士,送酒簡直一流。特別係酒盜芝士口感好豐富。極上刺身三品,三文魚油甘魚又厚又肥美,海蜇好爽口。黑松露帶子飯卷,每舊都有,好香松露味。南蠻炸雞,脆卜卜,汁醬醋醋甜甜,唔錯。芝士玉子燒,滿滿芝士🧀,yummy.仲叫左幾樣風味既燒物同串燒餸酒,🍡醬汁燒豚肉串,夠入味🍡厚切牛舌芯,勁厚又軟腍。亞波美手羽,即雞中翼呀。網燒赤雞肉,肉質超嫩超香蒜蓉燒生蠔🦪月見醬唐揚飯團,平時月見醬通常係點雞肉棒。今次玩外層脆卜卜既飯團又好好味。薯上白雪,好特別既甜品,蕃薯蓉配球豆腐雪糕,食唔停。

極上刺身三品,三文魚油甘魚又厚又肥美,海蜇好爽口。

黑松露帶子飯卷,每舊都有,好香松露味。

南蠻炸雞,脆卜卜,汁醬醋醋甜甜,唔錯。

芝士玉子燒,滿滿芝士🧀,yummy.

仲叫左幾樣風味既燒物同串燒餸酒,
🍡醬汁燒豚肉串,夠入味
🍡厚切牛舌芯,勁厚又軟腍。

亞波美手羽,即雞中翼呀。

網燒赤雞肉,肉質超嫩

超香蒜蓉燒生蠔🦪

薯上白雪,好特別既甜品,蕃薯蓉配球豆腐雪糕,食唔停。

2023-11-07 5 瀏覽
今日同朋友黎到九龍城,想慢慢食下飯吹下水,就黎到名為禮既居酒屋。試左好多唔同既菜式🤩🤩🤩味醂魚乾好香魚味🐟🐟🐟配埋味醂既味道,加上烤既過程中醬汁既甜品,令人停唔到口。極上刺身三品有油甘魚、三文魚同赤蝦🥰🥰油甘魚三文魚部位好靚,油脂感夠入口即化,赤蝦好鮮,一啲都唔腥🤓🤓🤓紫蘇葉油甘魚反卷😌😌第一次食到咁既組合,整體配搭出奇地好。油甘魚肥美,配埋紫蘇葉令道菜層次感更好,可以一試。紫蘇豚肉卷燒得岩岩好,豚肉既油份有被帶出黎🤤🤤🤤配埋紫蘇葉同入面沾滿醬汁既金茹簡直一流。厚切牛舌芯燒得岩岩好,裏內係粉紅色,出面夠脆夠香口,口感軟得黎香,配少少鹽同檸檬汁,好食到想encore🤭🤭牛蒡素肉丸串肉丸彈牙多汁🍗🍗配埋紫菜同牛蒡一流。蒜蓉燒生蠔生蠔鮮甜多汁,蒜蓉同生蠔嘅組合好開胃惹味,加上芝士令整體香氣更加提升,掂👍🏻👍🏻👍🏻唐揚炸雞雞肉🐓🐓🐓嫩滑多汁,外皮口感香脆冇油膱味,加少少檸檬汁整體冇咁膩,食落停唔到口。高湯玉子燒蛋香味重,每一啖都有高湯嘅味道,令佢唔會好乾,食落好香好軟熟,極之推薦。😎😎😎月見醬唐揚飯團炸好既飯團香味十足,有醬油味甜甜地,配埋佢香脆既口感一流。加上醃製過既蛋黃令飯團充滿蛋既香味,

紫蘇葉油甘魚反卷

牛蒡素肉丸串
肉丸彈牙多汁🍗🍗配埋紫菜同牛蒡一流。

蒜蓉燒生蠔

高湯玉子燒

月見醬唐揚飯團
炸好既飯團香味十足,有醬油味甜甜地,配埋佢香脆既口感一流。加上醃製過既蛋黃令飯團充滿蛋既香味,口感同層次感都有提升,一流。🤩🤩🤩

薯上白雪
揀左豆腐雪糕,涷既雪糕配上熱既番薯為成道甜品帶黎唔同既體驗,兩者味道口感唔同,好沖擊到本人既味蕾。
2023-11-07 28 瀏覽
今日嚟到九龍城,朋友話想食日本嘢,上網就睇到呢間,揀咗一間隱世日本嘢,除咗九龍城之外,太子都有分店。$10 前菜爽口,入味,幾有咬口。$58 芥末魷魚配紫菜鹹鹹地,魷魚好有口感,如果去埋酒就一流。$38時令漬物 青絲漬$238 極上刺身三品除咗有帶子刺身,仲有蝦,三文魚。蝦係好鮮甜,而且仲有蝦膏!$188 黑松露帶子反卷(4件)黑松露味好香,一放入口,黑松露味爆出嚟。大使份量都係厚切,黑松露配帶子冇得頂。$88蒜蓉燒生蠔(2只)朋友食嘅燒生蠔,佢話燒得啱啱好,生蠔size都大隻,滑溜!$88 芝士玉子燒大癲,第一次食到玉子燒入邊係有鹹蛋黃!原來三樣嘢係可以咁㗎,為咗呢個我會再嚟!$48 月見醬唐揚飯團呢個又係好好食,生雞蛋,配上外脆內軟嘅飯團,都係第一次食到。超鍾意食佢外層炸到脆卜卜嘅米。$32 網燒赤雞肉份量都好多,配上醬汁,正!$68 厚切牛舌芯頭先燒到入邊啱啱好,唔會老得滯咬唔入,好似都做到呢個質素好好!$48 亞波美手羽先食串燒點能夠冇燒雞翼?燒雞翼,我鍾意食🤣。$78 南蠻炸雞慢慢炸雞,都係外脆內嫩,好惹味。$48醬汁燒豚肉串朋友話想食豚肉,平時都好少嗌,但原來豚肉都可以咁好

$10 前菜

爽口,入味,幾有咬口。

$58 芥末魷魚配紫菜
鹹鹹地,魷魚好有口感,如果去埋酒就一流。
芥末魷魚配紫菜

$38時令漬物 青絲漬

$238 極上刺身三品
除咗有帶子刺身,仲有蝦,三文魚。蝦係好鮮甜,而且仲有蝦膏!
極上刺身三品

$188 黑松露帶子反卷(4件)

黑松露帶子反卷(4件)

$88蒜蓉燒生蠔(2只)
朋友食嘅燒生蠔,佢話燒得啱啱好,生蠔size都大隻,滑溜!
蒜蓉燒生蠔(2只)

$88 芝士玉子燒
芝士玉子燒

$48 月見醬唐揚飯團

$32 網燒赤雞肉
份量都好多,配上醬汁,正!
網燒赤雞肉

$68 厚切牛舌芯

$48 亞波美手羽先

食串燒點能夠冇燒雞翼?燒雞翼,我鍾意食🤣。
亞波美手羽先

$78 南蠻炸雞
慢慢炸雞,都係外脆內嫩,好惹味。

$48醬汁燒豚肉串
朋友話想食豚肉,平時都好少嗌,但原來豚肉都可以咁好食,半肥瘦相間。
醬汁燒豚肉串

$58薯上白雪
呢個從來未喺香港試過。覺得幾特別,所以都叫咗你試吓,果然冇失望。熱辣辣,香甜嘅番薯,配上白雪雪,冰凍嘅雪糕,兩種口感,原來雪糕同番薯可以咁配合。
紀念日
芥末魷魚配紫菜
極上刺身三品
黑松露帶子反卷(4件)
蒜蓉燒生蠔(2只)
芝士玉子燒
網燒赤雞肉
亞波美手羽先
醬汁燒豚肉串
薯上白雪
九龍城出名多好嘢食, 除咗泰菜之外, 仲有好多日式小店。 其中一間就係禮 Sake Bar  Present, 呢間絕對係隱世小店。 主打刺身,串燒, 同埋清酒。 餐廳以木糸裝修為主, 門口仲有個打卡位, 可以同好多招財貓一齊 selfie下, 又可以喺度打下邊爐😝 時令漬物 $38有醃漬牛尾粒和清絲漬,非常開胃 煙腩肉秋葵串$48煙腩肉燒得非常香口, 包住嘅秋葵串又爽又多汁, 秋葵吸收咗煙腩肉嘅香味, 將秋葵提升 到極致👍👍 赤雞肉香蔥卷$32雞肉燒得好嫩滑, 再配上濃厚醬汁和香蔥, 口感層次豐富😍 口切牛舌心$68牛切心非常之有質感, 外面燒得焦脆, 裏面又軟滑又香👍👍👍 喜歡牛舌嘅朋友一定要試下 蒜香三文魚及卷$158三文魚腩很新鮮😋 好味又飽足💕 南蠻炸雞$78超大件南蠻炸雞, 食落肉質鮮嫩, 而且粉漿恰到好處, 脆得嚟唔會厚粉。 再配上泰式嘅醬汁, 開胃野味, 好fusion👍👍👍 月見醬唐揚飯團$48驚喜之作✨✨ 本身唔係咁鍾意食澱粉質,但係呢個飯糰俘虜咗我🫣 每一粒米都均勻吸收咗月見醬汁, 又香又濃厚, 日本米非常之煙韌, 咬落有點像糯米。 飯團表面香脆, 有淡淡碳燒味,

時令漬物 $38
有醃漬牛尾粒和清絲漬,非常開胃

煙腩肉秋葵串$48

赤雞肉香蔥卷$32
雞肉燒得好嫩滑, 再配上濃厚醬汁和香蔥, 口感層次豐富😍

口切牛舌心$68

蒜香三文魚及卷$158
三文魚腩很新鮮😋 好味又飽足💕

南蠻炸雞$78

月見醬唐揚飯團$48
驚喜之作✨✨ 本身唔係咁鍾意食澱粉質,但係呢個飯糰俘虜咗我🫣 每一粒米都均勻吸收咗月見醬汁, 又香又濃厚, 日本米非常之煙韌, 咬落有點像糯米。 飯團表面香脆, 有淡淡碳燒味, 係燒飯糰😍😍 最後點上雞蛋黃一齊食, 蛋香將整個飯糰提升咗另一個層次, 好味到停唔到😋😋😋

燒鱈魚乾$48
鱈魚乾烤得十分香🤗 脆到好似食緊薯片咁

蟹膏玉子燒$88
即點即制😍熱辣辣蛋香四溢👍 蟹膏蟹肉一啲都唔腥, 而且好鮮味💖

薯上白雪$48
原條焗日本薯, 再加上豆腐雪糕, 建議連皮食用, 增添口感和風味✨

禮 Sage Bar Present 絕對令你一試難忘😍 很欣賞店家主廚對美食嘅要求和心思, 就連簡單嘅一嚿飯團都落足心機👍 好值得再支💖💖
2023-11-06 1 瀏覽
媽媽鹹蛋豬肉棒呢個又係好有創意,豬肉卷然後喺上面舖上鹹蛋醬。日本吉列生蠔並非一般炸生蠔,食到生蠔本身好新鮮,鍾意食蠔嘅人會好喜歡。唐揚炸雞用心炸雞,加上檸檬汁好配!清酒煮蜆粒粒蜆都好大,清酒完美咁將佢嘅鮮味調出嚟!讚!脆皮白鱔用少少胡椒燒嘅白鱔,層燒焦咗少少嘅皮真係好脆,好味。胡麻蕃茄沙律蕃茄沙律好開胃,配上基本日本沙律同胡麻醬,真係好好食,胃口大開。除咗嘢食之外,舖頭仲可以加$98有兩小時啤酒或清酒任飲優惠。咁正嘅話一定要再嚟!話時話晚市呢度好飽,一定要book位先至可以嚟到,大家要留意啦!
媽媽鹹蛋豬肉棒
呢個又係好有創意,豬肉卷然後喺上面舖上鹹蛋醬。
日本吉列生蠔
並非一般炸生蠔,食到生蠔本身好新鮮,鍾意食蠔嘅人會好喜歡。
唐揚炸雞
用心炸雞,加上檸檬汁好配!
清酒煮蜆
粒粒蜆都好大,清酒完美咁將佢嘅鮮味調出嚟!讚!
脆皮白鱔
用少少胡椒燒嘅白鱔,層燒焦咗少少嘅皮真係好脆,好味。
胡麻蕃茄沙律
2023-11-03 27 瀏覽
平時去九龍城多數都係食泰國野多,今次我地去就反而去食日式居酒屋,我點搵呢間餐廳呢,就係同波友係賈丙達道球場踢完波經過見到既,之前bookmark左終於黎食啦月見醬唐揚飯團個飯團外面係炸得脆卜卜既,再加埋面頭既月見醬,d蛋汁滲入個飯團食好好味唐揚炸雞個炸雞夠熱夠脆,雞肉嫩滑,點埋個醬食會更好味味醂魚乾呢個用黎餸酒一流,雖然我冇飲到酒,都想試下佢既小食,佢燒得好香,唔會好韌,食到魚乾既香味高湯玉子燒個玉子燒整得好滑,加埋本身有既上湯味,清得黎又有味,唔錯厚切牛舌芯個牛舌燒得岩岩好,唔會好韌,食口感彈牙,調味都適中,夠味而唔會太咸牛蒡素肉丸串素肉丸食落幾有口感,加埋表面既醬汁咸咸地咁幾好味紫蘇豚肉卷呢個豚肉卷食落有紫蘇香味,豚肉又燒得好味,表面有d汁加埋一啖食落去好滿足黑松露芝士焗蠔呢個生蠔夠曬新鮮,面頭層芝士同黑松露夠濃味,入面隻蠔仲有水份食落好有鮮味,幾好極上刺身三品呢盤刺身3款都夠新鮮,赤蝦又大隻,油甘魚既油份充足,三文魚又夠厚切,肥美可口紫蘇葉油甘魚反卷呢個反卷既油甘魚都一樣新鮮,特別在加埋卷入面既漬物又有唔同既感覺,都係好食既一味壽司薯上白雪呢個甜品係呢間店整得最特別既一款,下面熱

唐揚炸雞
炸雞夠熱夠脆,雞肉嫩滑,點埋個醬食會更好味

高湯玉子燒
個玉子燒整得好滑,加埋本身有既上湯味,清得黎又有味,唔錯

牛蒡素肉丸串
素肉丸食落幾有口感,加埋表面既醬汁咸咸地咁幾好味

黑松露芝士焗蠔

紫蘇葉油甘魚反卷

薯上白雪
呢個甜品係呢間店整得最特別既一款,下面熱辣辣既蕃薯一食就知係日本蕃薯,又夠大條,食落口感鬆軟,又綿又甜,上面既豆腐雪糕都好味,慢慢溶落蕃薯撈埋食好正

呢間餐廳既食物都係屬於高質,如果鐘意飲酒就更加適合,佢地有各種唔同酒類飲,想飲酒,食好野都有得提供,唔錯既一間餐廳
2023-10-31
2023-11-02 3 瀏覽
哩晚又約好姊妹去食日本野,今次揀了九龍城打鼓嶺道哩間居酒屋🏮礼裝潢比較傳統木系🎋👘玻璃窗好多招財貓🐱環境都好舒服坐低見到2小時任飲啤酒🍺清酒🍶只係每位$98真心抵🤭我地揀咗飲清酒先點了幾款前菜餸吓酒日本枝豆,漬物三點,蘿蔔牛舌粒再來個胡麻蕃茄沙律醒吓胃至於串燒🍡炸物我地叫咗好多蟹羔玉子燒富士蘋果煙肉卷青森青提豚肉卷金菇牛肉卷赤雞肉香葱卷京葱難肉串唐揚炸難味噌燒大腸姊妹芝麻雞翼師傅烹調各串燒味道都恰到好處,我最愛富士蘋果煙肉卷🍎青森青提豚肉卷🫒味道係最夾姊妹芝麻雞翼外皮好香脆🔥肉質又唔會太乾身最後甜品係非常特別係番薯豆腐雪糕番薯微暖🍠面上豆腐雪糕超滑,一齊食味道好夾😋清酒任飲🍶食物質素唔錯,店員姐姐非常友善,哩度又係聚脚好地方🤗下次會再來
裝潢比較傳統木系🎋👘玻璃窗好多招財貓🐱環境都好舒服

先點了幾款前菜餸吓酒
日本枝豆,漬物三點,蘿蔔牛舌粒
再來個胡麻蕃茄沙律醒吓胃

京葱難肉串
唐揚炸難
味噌燒大腸
姊妹芝麻雞翼

師傅烹調各串燒味道都恰到好處,我最愛富士蘋果煙肉卷
🍎青森青提豚肉卷🫒味道係最夾
姊妹芝麻雞翼外皮好香脆🔥肉質又唔會太乾身

最後甜品係非常特別
係番薯豆腐雪糕
番薯微暖🍠面上豆腐雪糕超滑,一齊食味道好夾😋

2023-10-25
  • 富士蘋果煙肉卷
  • 青森青提豚肉卷
2023-10-30 11 瀏覽
🔺 禮 (打鼓嶺道)同朋友相聚,搵間餐廳坐低飲杯嘢詳談一番,記得呢間之前食過唔錯,所以今次帶埋朋友再嚟多一次,職員仲介紹阻呢個優惠比我地:🔸 $98 啤酒/清酒2小時任飲邊飲邊食勁正!🔻脆皮白鱔($88)白鱔新鮮好厚大件,燒到皮脆啱啱好。🔻媽媽鹹蛋豬肉棒($48)豬肉棒紮實有口感,鹹蛋黃醬唔會好漏岩岩好。🔻極上黑豚肉($48)黑豚肉肥瘦相間,唔會好油膩。🔻厚切牛舌芯($68)牛舌真心厚切,食落軟腍唔韌啖啖肉,正。🔻雞軟骨($38)食串燒必嗌!🔻雞頸肉($38)燒得啱啱好,好juice.🔻雞心($32)一串有多粒,口感煙韌。🔻火炙明太子($78)明太子經燒過食落香口脆身,味道鹹鹹香香,配酒一流。🔻胡麻蕃茄沙律($78)蕃茄新鮮多汁厚肉,食落啖啖肉咁,加埋新鮮沙律菜感覺清新,解一解熱氣感。🔻清酒煮蜆($88)蜆肉超大粒新鮮又冇沙。🔻蟹膏玉子燒($88)玉子燒嫩滑多汁,中間有蟹膏蟹肉絲,味道香濃軟滑,超正!🔻唐揚炸雞($78)炸雞份量多又大件,炸到外皮脆卜卜,入面嫩肉多汁。
🔺 禮 (打鼓嶺道)

🔸 $98 啤酒/清酒2小時任飲
邊飲邊食勁正!

🔻脆皮白鱔($88)
白鱔新鮮好厚大件,燒到皮脆啱啱好。

🔻媽媽鹹蛋豬肉棒($48)
豬肉棒紮實有口感,鹹蛋黃醬唔會好漏岩岩好。

🔻極上黑豚肉($48)
黑豚肉肥瘦相間,唔會好油膩。

🔻厚切牛舌芯($68)
牛舌真心厚切,食落軟腍唔韌啖啖肉,正。

🔻雞軟骨($38)
食串燒必嗌!

🔻雞頸肉($38)
燒得啱啱好,好juice.

🔻雞心($32)
一串有多粒,口感煙韌。

🔻火炙明太子($78)
明太子經燒過食落香口脆身,味道鹹鹹香香,配酒一流。

🔻胡麻蕃茄沙律($78)

🔻清酒煮蜆($88)
蜆肉超大粒新鮮又冇沙。

🔻蟹膏玉子燒($88)
玉子燒嫩滑多汁,中間有蟹膏蟹肉絲,味道香濃軟滑,超正!

🔻唐揚炸雞($78)
炸雞份量多又大件,炸到外皮脆卜卜,入面嫩肉多汁。

今日去到好多美食嘅地方,除咗主打泰國菜之外,今次會品嚐日本菜!呢間日本菜除咗味道獨特之外!食物亦非常高質素,加上有好多秘製美食!尤其係最後嘅甜品一定要食!相信暫時係香港只有得呢度會有!餐廳除咗闊落之外,裝修向簡約風!餐廳主色調用啡色做主調,木系嘅元素顯得格外精神!四周圍都擺設咗唔同嘅裝飾物包括門口嘅招財貓系列!非常可愛,亦都好鍾意影相打卡嘅我!講返聲先呢度只要叫嘢食就可以加$98任飲清酒非常之抵飲!鍾意飲酒嘅你想無限暢飲,再加埋食下野就一定要嚟九龍城呢一間餐廳日本餐廳!今次主打同我生意嘅戰友一次過品嚐13款精美嘅美食!慶祝吓又有一個大項目💕!第一道菜,前菜率先食醃製蒜頭、醃製牛蒡!兩者都非常入味!食落去勁多汁!好juicy!配上時令漬物更加香口!開胃第二道菜,燒鱈魚乾,相信大家都唔陌生,但係呢間餐廳會將燒鱈魚乾切成一條條方便咀嚼之餘影相亦都非常之靚!配搭上沙律醬更加好食!第三道菜,刺身三品。極尚。油甘魚、三文魚、帶子為刺身產品極尚組合!刺身淡淡鮮!油甘魚油脂啱啱好食落去唔會好滯!帶子超新鮮鮮甜!三文魚嫩滑!第四道菜,赤蝦蟹籽飯卷、四件大大隻赤蝦新鮮!飯卷入面仲有蟹柳青瓜絲同黃瓜食落去非

第三道菜,刺身三品。極尚。

第四道菜,赤蝦蟹籽飯卷、四件
大大隻赤蝦新鮮!飯卷入面仲有蟹柳青瓜絲同黃瓜食落去非常爽口!

第五道菜,煙腩肉秋葵串燒
煙腩肉係秘製餐廳必選!高質素食材釋出高質素口感!秋葵亦相當嫩滑容易咀嚼!
再加上赤雞肉香蔥卷味道香甜,雞肉香滑!香蔥亦帶走肉質油味感覺!食落去唔會太乾身!

第七道菜,厚切牛舌心
牛舌相當鮮嫩滑溜!燒得啱啱好之餘,牛舌心亦好嫩滑!鍾意食牛嘅一定唔可以錯過!

第八道菜,黑松露芝士燒生蠔
顧名思義呢個用咗黑松露醬,再加上默默嘅芝士鋪上面再焗燒生蠔,原隻生蠔味道已經好鮮甜飽滿再配上黑松露醬香濃無比、淡淡都係芝士非常飽滿!黑松露非常香滑!

第九道菜,南蠻炸雞
保存老字號15年,一向南蠻炸雞風格!依然可以食得出老字號嗰種炸雞帶出嘅酸澀味道竟然係吸引再加上完全唔需要醬汁感受到南乳嘅味道係正宗嘅味道!

第十道菜,鹹蛋蟹膏玉子燒
玉子燒大家食得多,配上鹹蛋蟹膏嘅玉子燒真係香濃無比!再加上本身已經好鍾意食鹹蛋嘅,我絕對係一個隱世美食

第十一道菜,月見醬唐陽飯團
飯團嘅特色就係配上日本嘅生蛋,將佢混合而成飯團!食落去除咗日本版嘅香味之外,就係飯團嘅飯粒柔軟香滑!同埋月見醬嘅味道!真係淡淡滋味!

第十二道菜薯上白雪、豆腐雪糕
唔經唔覺已經食到最後一道菜!竟然係日本先有機會食到、香港應該都係呢間先有嘅一個甜品!點解咁特別利用咗!好好食嘅番薯烤焗出嚟再將佢混合埋豆腐雪糕少少融化再一齊食!呢個竟然係源自日本一個村鎮突然好受歡迎嘅甜品美食香港竟然食到!真係好驚喜!味道混合係你想像唔到嘅好味一定要過嚟食就會知道佢咩味道!

sake bar present(九龍城)
九龍城打鼓嶺道79號
  • 蟹羔玉子燒