2009-03-19 19 瀏覽
今朝好肚餓,所以去咗買包包食呀~呢間嘢朝朝都排晒長龍呀~今日就嚟排下啦~原本想食新鮮出爐既包~ 但係見到丹麥條就好想食~所以買咗嚟做早攴呀~呢度既包真係好好味呀~ 又軟喎~ yummy yummy~下次要試下佢吔新鮮做既蛋牛治先~
今朝好肚餓,所以去咗買包包食呀~

呢間嘢朝朝都排晒長龍呀~

今日就嚟排下啦~
原本想食新鮮出爐既包~ 但係見到丹麥條就好想食~
所以買咗嚟做早攴呀~
呢度既包真係好好味呀~ 又軟喎~ yummy yummy~

下次要試下佢吔新鮮做既蛋牛治先~

2009-03-05 370 瀏覽
大老細在這間公司做了30年,今朝請食早餐,回到公司同事己幫我取了吞拿魚包和熱奶茶.由於早上太飽,麵包留待下午才吃,下午吃時包還是很軟熟的.吞拿魚再配上蛋白,唔會似沙律醬咁油,小小的包入面的餡料出奇地多,小小一個包作為下午茶吃剛好呢??奶茶幾滑好有茶味,也沒有苦澀味,更不會淡而無味,這杯奶茶用來提醒真的不俗呢
2008-11-21 9 瀏覽
包怪又出動!一向討厭法包的我, 抱著好奇的心情, 買一個硬豬包!!雖不是剛出爐,但依然暖手!咬下去,crust不像法包般厚,包面薄而脆,非常好! 包底卻un (可能是涼了的結果)整體很不錯, 如果遇上剛出爐更好!期待~
包怪又出動!
一向討厭法包的我, 抱著好奇的心情, 買一個硬豬包!!
雖不是剛出爐,但依然暖手!

整體很不錯, 如果遇上剛出爐更好!期待~
(非會員)
2008-08-24 3 瀏覽
本來幾日前去左禮頓試左佢的椰撻($4),不過又細個,又唔係啱啱出爐,所以都唔熱,感覺一般一般~~不過今日又要去cwb返工,由5點做到11點,所以點都要買返個包做宵夜頂頂肚~~4點半去禮頓買定雞尾包($3),正常size,拎落都幾墜手,唔似甜麥麥果個咁輕飄飄~~直到11點放工,終於可以食野啦!囉返個包出o黎,冇點走樣,叮返熱佢,好香丫!好多同事都話聞到好香,連走廊果d都聞到食落都算幾多料,唔似甜麥麥果個食落似食緊空氣咁~~其實又唔係真係話非常好味,不過o係cwb都賣返正常的價錢,仲要d包都有一定質素,都真係算非常唔錯ga la!但衰左佢冇牌寫住有咩包同埋幾錢,有的就只係一盤盤的親鮮麵包,要問d職員先知有咩包同幾錢(有時會遮住左見唔到d包),不過佢地都會好有禮貌咁答你ge

好多同事都話聞到好香,連走廊果d都聞到

$3 (宵夜)
  • 雞尾包
2008-05-08 4 瀏覽
『沙翁』並不是主人與奴隸獸鍾情的食物。但當天途經此麵包店時,兩人同時被餅櫃內的糖圈(沙翁,HK$4.0)吸引著。砂糖均勻地分佈在包的表面,閃著銀光,金黃色的包身亦散發著誘人的光彩,『齋』看已經覺得好好味。買了一件來試試。包身非常軟熟,口感煙韌,味道確是好好,已經很久沒有遇見如此有水準的沙翁喇!

糖圈
$2.0 (其他)
2008-04-21 1 瀏覽
曾經有過一陣子--- 每朝早在此外賣一杯香濃奶茶,再任意挑選一款新鮮出爐之麵包,確實為當時枯燥的生活,平添生氣。嚴寒的冬天裏,獨個兒啖著暖烘烘的包點,雖然因擺放於膠袋內致扭曲變形,它們仍是香甜、可口。剛在鄰鋪吃了碗差勁之麵食,路過此店正好給我「消消氣」。鍾愛的餐肉包及雞批均已售罄,退而求次雞尾包也是不錯的選擇。並不算太新鮮,但饀料仍份量十足,甜但不過火,並沒加進太多發酵粉,咬下去欠缺人家一般的鬆化,惟口感更佳。就站着三兩下吃光,抹抹咀巴,才滿足地離去…

就站着三兩下吃光,抹抹咀巴,才滿足地離去…
2008-03-26 2 瀏覽
時代廣場轉角,車水馬龍,卻有間街坊風格的包店。舖面一半L形櫃賣包,另一半吉位,讓外賣的人客等候食物。未嘗外賣,先評包點。蛋糕仔:招牌之一,五點後多數售罄。正常size,六蚊十五粒。相當甜,又肥。所以一吃停不了口。蔥油:整個包下的都是蔥油。滿口生香。慘白的肥肉火腿粒,棄之不惜。菠蘿紅豆:正常酥皮,熱辣出爐豈有不好味之理。餡料少有地不太甜。猛火之下,仍有粒粒紅豆。墨西哥雞尾:鬆化的外皮,流動的香濃椰汁餡,咬下即一天一地。唯有小心翼翼,實在不忍浪費如斯美味。曲奇、紙包蛋、卷蛋:普通。蛋撻:見同事不是出爐也連吃兩個,應有水準。曾在附近做sales個多月,目擊全部麵包加價一蚊,午飯和tea break照樣幫襯。再貴,也不及東海堂。
時代廣場轉角,車水馬龍,卻有間街坊風格的包店。

蛋糕仔:招牌之一,五點後多數售罄。
正常size,六蚊十五粒。相當甜,又肥。所以一吃停不了口。

曲奇、紙包蛋、卷蛋:普通。

蛋撻:見同事不是出爐也連吃兩個,應有水準。

2007-11-06 12 瀏覽
我幫襯開禮頓道果間,以前在銅鑼灣返工日日都專登行遠少少黎呢道買早餐,為的就是麵包師傅從廚房取出一盤盤的熱辣辣的新鮮麵包。我的至愛就是腿蛋飽,配埋香濃奶茶,是我每日開工前必食的。依家轉左工,依然十分懷念這種早晨的美味呢!ps: 早上的食物應是最好的,因為之後weekend下午去d野都唔係好新鮮了。

2007-10-15 5 瀏覽
聽人講佢好用好多油黎整包, 所以好肥。食過感覺都係gei, 有d膩, 但係真係幾好食。不過我推薦gei係方包。佢gei方包一磅7蚊, 白包軟綿綿, 好香包味, 面包表皮係脆gei(我買果時係下午4點幾, 應該唔係出爐時間)! 平日方包一磅8塊, 你可以叫佢開6或者4, 一磅4塊gei厚多士好好食!

2007-01-30 4 瀏覽
$8 1個餐旦包...幾好~不過又唔係特別勁好食但皆因附近冇乜包店,所以不失為一個好選擇~
$8 1個餐旦包...幾好~
不過又唔係特別勁好食

但皆因附近冇乜包店,所以不失為一個好選擇~
2005-08-04 5 瀏覽
我之前一向在這樓上返工,我同d同事好多時都叫你度0既腿蛋包($8)做早餐(唔係腿蛋治喎),佢地係即刻整俾你架. d蛋好滑好厚,個包甜甜地,同火腿,蛋加埋就好襯好味,但就多油左d. 蛋糕仔都幾好食. 另外我個同事話鴛鴦都好飲,不過我無試過,但就覺得d奶茶唔好飲,太多奶.
2005-01-17 156 瀏覽
前日一早出銅鑼灣做field survey,雖然o向屋企食左牛扒三文治同黑芝麻包,行過Matheson Street,忍唔住買個新鮮出爐食下... 我都係覺得呢種老式地道鋪頭o既包吸引過行過冇幾遠o既東x堂之流o既得個樣麵包~~ 呢度都好多人等全買包,買左隻雞尾包,一咬落去,雞凹包都可以係鬆軟ga wor~~ 裡面o既椰絲餡係半溶o既,流出黎咁滯,唔太甜,食完真係想再食多個!!